Povežite se s nama

Ekonomija

Poreski obveznici zbog krize odgodili 483 miliona eura duga

Objavljeno

dana

Poreski obveznici zbog krize odgodili 483 miliona eura duga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Više od 11.000 poreskih obveznika odgodilo je svoje obaveze vrijedne 483 miliona eura tokom prošle i ove godine zbog krize izazvane pandemijom Covid-19, rečeno je Dnevnim iz Uprave prihoda i carina.

Na osnovu programa mjera podrške privredi i građanima, prethodna i aktuelna vlada donijele su u tri navrata -krajem marta i maja 2020. i sredinom februara ove godine na osnovu kojih su zainteresovani mogli da odgode plaćanje poreskih i neporeskih potraživanja koje su pod ingerencijom ove institucije, na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Advertisement

“Za prevazilaženje ekonomske krize, od početka pandemije je 11.383 obveznika odgodilo svoje obaveze u iznosu od 483 miliona eura. Na taj način omogućeno im je izmirivanje potraživanjau najviše 24 mjesečne rate”, precizirali su iz Uprave.

Izrazili su očekivanja da će se epidemiološka situacija stabilizovati, što će direktno uticati i na oporavak privrede.

Takođe, smatraju da će svi poreski obveznici pokazati visok stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa u izmirivanju poreskih obaveza. U suprotnom, Uprava najavljuje da će nastaviti s prinudnom naplatom do naplate potraživanja, što može uključivati i pokretanje stečaja.

Od početka godine do 20. septembra, Uprava je u bruto iznosu već naplatila skoro 1,358 milijardi eura.

Najveći iznosi odnose se na doprinose za socijalno osiguranje 371,53 miliona i porez na dodatu vrijednost (PDV) za robu prilikom uvoza 355,02 miliona.

Advertisement

Od PDV-a na domaćem tržištu slilo se 188,36 miliona, akciza 181,11 miliona, koncesija 20,6 miliona i carina 20,06 miliona eura.

Kad su u pitanju porezi, od onog na dohodak građana uplaćeno je 123,94 miliona, na dobit firmi 69,70 miliona eura, na promet nepokretnosti 12,44 miliona, te na kafu 1,69 miliona eura.

“Ostvarena naplata akciza je za 24 miliona eura ili 15,5 odsto veća nego u 2020. godini, a rast je zabilježen i kod svih vrsta akciza pojedinačno, osim na ugalj u proizvodnji. U strukturi naplate, akeize na gorivo mineralna ulja i njihove derivate iznose 121,11 miliona, na duvanske proizvode 37,89 miliona, na alkohol i alkoholna pića 12,12 miliona, na gaziranu vodu 7,21 milion i na ugalj u proizvodnji 2,72 milion eura”, precizirali su iz Uprave, uz podsjećanje da novi Zakon o akcizama, kojim bi bilo propisano i uvođenje ove vrste dažbine za proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, još nije usvojen.

U Upravi su optimistični kad su u pitanju rezultati i za preostala tri mjeseca ove godine.

Odličnu naplatu tokom ljetnje turističke sezone i visok stepen poreske discipline uprkos izazovima pandemije, vide kao vjetar uleđa.

Advertisement

“Uprava prihoda i carina očekuje da će i posljednji kvartal 2021. obilježiti dobra naplata, te da će plan prema Zakonu o budžetu biti ispunjen. Naglašavamo da će napori naših službi biti usmjereni ka sprovođenju zakona i zaštitu javnih prihoda kontrolom visoko rizičnih subjekata i sankcionisanjem svih vidova nelegalnog poslovanja”, zaključuju iz ove institucije.Aktuelno

Ekonomija

Turistička ponuda Crne Gore promovisana u Poljskoj

Objavljeno

dana

Autor

Turistička ponuda Crne Gore promovisana u Poljskoj

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa najvećim lancem turističkih agencija u Poljskoj Wakacje.pl i udruženjem turoperatora i vazduhoplovnih agencija Aviareps Poland, organizovala je webinar za oko šezdeset predstavnika najznačajnijih poljskih turoperatora i turističkih agencija, saopšteno je iz NTO Crne Gore.

Advertisement

Webinar je otvorila menadžerka u NTOCG, Svetlana Tomković, koja je tom prilikom istakla da Poljska predstavlja važno emitivno tržište za Crnu Goru i da u narednom periodu, NTOCG planira da kroz različite promotivne aktivnosti na ovom tržištu, podstakne turiste iz Poljske da odaberu Crnu Goru kao sledeću destinaciju za svoj odmor.

Nakon uvodne riječi Tomković, generalni menadžer predstavništva Aviarepsa u Poljskoj, Marek Slawatyniec, kroz prezentaciju Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, učesnicima webinara predstavio je turističku ponudu Crne Gore na poljskom jeziku.

Tokom webinara, učesnici su pozvani da se prijave na aktuelni e-learning program o Crnoj Gori, nakon čijeg završetka će biti organizovano studijsko putovanje za najbolje. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore biće glavni organizator studijskog putovanja, uz podršku Aviareps Poland i nacionalne poljske avio – kompanije LOT.

O uspješnosti webinara govori podatak da je 90 odsto učesnika ocijenilo događaj ocjenom odlično. Organizacija narednog webinara za turističku privredu Poljske planirana je u martu 2022. godine.

Wakacje.pl ima predstavništva na oko 250 lokacija u Poljskoj i u svojoj ponudi imaju zastupljene sopstvene aranžmane, kao i aranžmane svih većih turoperatora u zemlji, dok Aviareps kao globalno udruženje i marketinška agencija radi na umrežavanju avio-kompanija, hotela, turističkih agencija, turoperatora i turističkih destinacija.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Potpisan Granski kolektivni ugovor za djelatnost turizma i ugostiteljstva

Objavljeno

dana

Autor

Potpisan Granski kolektivni ugovor za djelatnost turizma i ugostiteljstva

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Sindikat turizma i ugostiteljstva Crne Gore potpisali su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za djelatnost turizma i ugostiteljstva. Danom stupanja na snagu ovog GKU, koji je usklađen sa Zakonom o radu, prestaje da važi prethodni GKU iz 2011. godine.

GKU su potpisali predsjednik UPCG Predrag Mitrović i predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Crne Gore Radomir Milić.

Advertisement

Potpisnici su istakli da se odredbe ovog kolektivnog ugovora neposredno primjenjuju na zaposlene i poslodavce koji u Crnoj Gori obavljaju djelatnost turizma i ugostiteljstva, da se njime utvrđuju elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja i uređuje obim prava i obaveza iz rada, te isti predstavlja dobar osnov za dalju razradu i nadogradnju kroz pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavaca i ugovore o radu zaposlenih.

Granski kolektivni ugovor je zaključen na neodređeno vrijeme i stupa na snagu osmog dana od dana njegovog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Neke od najbitnijih novina odnose na uređenje instituta prekovremeni rad i preraspodjela radnog vremena, te preciznijeg normiranja prava zaposlenog na naknadu troškova prevoza na posao i s posla. Nomenklatura poslova je unaprijeđena u smislu proširenja obuhvata radnih mjesta u ovoj grani djelatnosti za utvrđivanje osnovne zarade i njenih koeficijenata koji služe za obračun iste.
Pored toga, svaka od ugovornih strana i u toku primjene ovog GKU zadržava pravo da predloži dodatne izmjene i dopune, što će se zasigurno desiti ukoliko dođe do potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora, radi dodatne sinhronizacije propisa.

Na sastanku je objašnjeno da su učesnici u postupku usaglašavanja ovog GKU naročito potencirali da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobre relacije između poslodavaca i zaposlenih u ovoj oblasti, kao i da u okolnostima izazvanim COVID-19 krizom nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, moglo sadržajno obogatiti važeći GKU.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Rovčanin: Osnovana fondacija Dobrilo Gačević, namijenjena pružanju podrške mladim inženjerima

Objavljeno

dana

Autor

Rovčanin: Osnovana fondacija Dobrilo Gačević, namijenjena pružanju podrške mladim inženjerima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Punih je 39 godina otkako TE „Pljevlja“ doprinosi stabilnom i pouzdanom funkcionisanju elektroenergetskog sistema Crne Gore. Do punog izražaja to dolazi upravo posljednjih mjeseci kada samo zahvaljujući dobroj proizvodnoj kondiciji pljevaljskog termo bloka uspijevamo da prebrodimo izazove aktuelne energetske krize i vrtoglavog rasta cijena električne energije na međunarodnom tržištu, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz te kompanije podsjećaju da, električna energija iz TE „Pljevlja“ ovih dana pokriva, čak, 60 odsto crnogorskog konzuma i dnevno štedi milion eura koliko bismo i dodaju “da kojim slučajem TE izađe sa mreže, prema trenutnim tržišnim cijenama, morali da izdvajamo za uvoz nedostajuće energije”.

Advertisement

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin podsjeća da je cijena električne energije na svjetskoj bcdmosnužrzi dostigla nevjerovatnih 240 eura po megavat-satu te da je to još jedna činjenica koja odluku menadžerskog tima Elektroprivrede da se uđe u ekološku rekonstrukciju postojećeg termoenergetskog postrojenja čini i potrebnom i potpuno opravdanom.

“Ako uzmemo u obzir visoku cijenu energije na tržištu i uporedimo je sa proizvodnom cijenom električne energije iz TE „Pljevlja“ nije teško zaključiti koliko ovaj energetski objekat znači za stabilnost crnogorskog elektroenergetskog sistema, tim prije što je, prema nekim ekonomskim analitičarima, prisutan trend daljeg rasta cijena. Samo zahvaljujući toj ogromnoj cjenovnoj razlici za sada uspijevamo da zadržimo aktuelne cijene električne cijene u Crnoj Gori i obezbijedimo uredno snabdijevanje kupaca, jer je nivo akumulacija hidroenergetskih objekata iz našeg proizvodnog portfolija, kao posljedica dugog sušnog perioda, trenutno ispod projektovanog za ovo doba godine”, istakao je Rovčanin.

On je najavio skori početak projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, s obzirom na to da se pripreme uspješno privode kraju, a nije problem, kaže, ni to što će rekonstrukcija termo bloka koštati 15-tak miliona više.

“Ekološkom rekonstrukcijom dostići ćemo procenat efikasnosti koji zahtijeva Evropska energetska zajednica, koji nije manji od 31 odsto, i svesti emisiju gasova na zadate vrijednosti. Uzeli smo sve u obzir i zaključili da je potrebno da izvedemo određene dodatne zahvate na kotlu i obezbijedimo da Termoelektrana nastavi nesmetano da radi makar do 2035. godine, a možda i duže. Naš stručni tim privodi kraju sve pojedinosti u vezi sa projektom, tako da se nadam da će početak njegove realizacije uslijediti vrlo brzo. Moram da kažem da ćemo, pored svih benefita u pogledu dekarbronizacije, desumporizacije, denatrifikacije i unapređenja sistema za otrašivanje, ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane obezbijediti vrijeme potrebno za izgradnju novih, zamjenskih izvora zelene energije, ali i rješavanje budućeg statusa zaposlenih u termoenergetskom kompleksu, koji ni na koji način ne smiju osjetiti negativne posljedice energetske tranzicije. I da ne zaboravim toplifikaciju Pljevalja i stvaranje uslova za zdraviji i komforniji život Pljevljaka”, kazao je Rovčanin.

On je dodao od kako je rođendan TE „Pljevlja“ prilika za promociju novoosnovane fondacije koja će nositi ime nedavno preminulog direktora tog termoenergetskog postrojenja Dobrila Gačevića, a koja će biti usmjerena na pomoć i podršku mladim inženjerima.

Advertisement

“Dobrilo Gačević je i profesionalnim doprinosom i kao čovjek zaslužio da jedna ovakva fondacija ponese njegovo ime, a mi kao kompanija u kojoj je proveo cijeli svoj radni vijek opredijeljeni smo da doprinosimo ostvarivanju vizije i misije Fondacije. Želimo da i na takav način sačuvamo uspomenu na Dobrila, ali i da podržimo mlade ljude koji pokažu interes da se edukuju i profesionalno ostvaruju u kompanijama elektroenergetskog sistema Crne Gore”, zaključio je Rovčanin.

Iz EPCG-a podsjećaju da je prvo potpaljivanje kotla u TE „Pljevlja“ obavljeno je 21. oktobra 1982. godine, a prvi kilovat sati električne energije iz novosagrađenog termo bloka elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučeni su dan kasnije.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije