Povežite se s nama

Politika

Rekonstrukcija vlade vodi ka stabilizaciji u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Rekonstrukcija vlade vodi ka stabilizaciji u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


V.d. direktora Direktorata za medije i bivši poslanik Neđeljko Rudović ocijenio je da je rekonstrukcija vlade važna tema radi stabilizacije političkih prilika u zemlji, bez čega se ne može razgovarati o životno važnim temama.

Rudović je u Prelistavanju štampe u Jutarnjem programu TVCG rekao da je rješenje političke krize u zemlji nešto što svi očekujemo.

Advertisement

Smatra da se u Crnoj Gori fokus najčešće stavlja na onome što nas razdvaja, umjesto na ono što je konačni cilj – da živimo u uređenoj i ekonomski prosperitetnoj državi.

“Naš cilj je da što više razgovaramo, da promovišemo duh tolerancije. Mi se hvatamo za vratove oko i najmanje teme, najmanjeg spora i izgleda da nam je to ostalo i dalje zapisano u mentalitetu, da satremo protivnika koji ima drugačiji pogled”, rekao je Rudović.

Komentarišući situaciju u medijima, on je rekao da imamo “čvrst, beskompromisan, fatalistički stav”.

“Mislim da je jako važno da razumijemo da ponekad možda, ako zastupamo jednu tezu, da bi bilo lijepo, korisno, za promjenu, da vidimo kako bi to izgledalo, da dozvolimo sebi da pomislimo da je onaj ko drugačije misli možda u pravu. I da tako stvarno dolazimo do rješenja”, rekao je Rudović.

To se može postići tako što ćemo više razgovarati, srijetati se…

Advertisement

Govoreći o položaju medija u Crnoj Gori, on kaže da je neminovno da se implikacije teške političke borbe prenose i na medije.

“To je ono što bi moglo da se mijenja. Jasno je da su svi mediji u ozbiljnim finansijskim problemima”, kazao je Rudović.

Smatra da se moraju tražiti modeli koji će omogućiti da imamo profesionalne i odgovorne medije, kako bismo, kaže on, razgovarali i našli modele da u medijima nemamo pozive na linč, teške riječi, govor mržnje, lažne vijesti…

“Medijska strategija će obratiti pažnju na sve izazove i ciljeve kojima moramo biti posvećeni”, rekao je Rudović.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Objavljeno

dana

Autor

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Organizovani kriminal jedna je od glavnih prepreka razvoju regiona Zapadog Balkana, navodi se u Izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP).

U Izvještaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu, naglašava se potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom.

Advertisement

U dokumentu se govori o “očiglednom nedostatku volje vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive” i naglašava se važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera.

Kako prenosi Tanjug, izvještaj je usvojen sa 60 glasova za, četiri protiv i šest uzdržanih.

Poslanici EP pozvali su vlade u regionu da pojačaju svoje napore ka reformama u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl pozvao je Evropsku uniju (EU) da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

“EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave”, poručio je Mandl.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Objavljeno

dana

Autor

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, koji je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj.

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta. General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Advertisement

General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đukanović: Umjesto EU integracija, sada više govorimo o stabilnosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović: Između stabilnosti Balkana i integracije mora se povlačiti znak jednakosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica je dvije okolnosti – zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok – Zapad, kazao je predsjednik države Milo Đukanović tokom susreta sa članovima Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

„U tom kontekstu ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope“, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Advertisement

Predsjednik je iskazao i zabrinutost „da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija“.

„Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja“, stoji u saopštenju.

Članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije