Povežite se s nama

Ekonomija

Šćuric: Ni u ludilu ne davati aerodrome u zakup

Objavljeno

dana

Šćuric: Ni u ludilu ne davati aerodrome u zakup

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Vlada u ovom trenutku ni u ludilu ne treba dati pod koncesiju crnogorske aerodrome jer bi prvenstveno zbog uticaja korona krize dobila veoma malo novca za zakup vazdušnih luka – poručio je, u razgovoru za Pobjedu, jedan od najpoznatijih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je saopštio da se do sada u Vladi nijesu mnogo bavili tim pitanjem. On je najavio da će za mjecec tri ponuđača, koja su ranije prošla pretkvalifikacioni tender, predstaviti sebe i svoje planove u vezi sa crnogorskim aerodromima. Bojanić smatra da bi za konačnu odluku o davanju koncesija trebalo konsultovati parlament.

Advertisement

– Ni slučajno, ni u ludilu crnogorske aerodrome ne trebaju dati pod koncesiju. Loši su primjeri aerodroma Zagreb, Ljubljana, Budimpešta, Tirana, ali i ne baš bajni primjeri aerodroma u Beogradu i Skoplju nam jasno govore da to nije dobro. Zapravo, ne znam nijedan aerodrom u široj regiji koji je zadovoljan koncesijom. Albanci su uzeli koncesiju Kinezima, Mađari svim silama žele aerodrom nazad od koncesionara i za to su voljni platiti preko dvije milijarde eura. Ne govori li vam to dovoljno – kazao je Šćuric Pobjedi.

SAČEKATI STABILIZACIJU 

On smatra da je bolje i pametnije sačekati stabilizaciju tržišta i bolje epidemiološke prilike pa eventualno krenuti u proces dodjela koncesija za crnogorske aerodrome.

– Sada bi Crna Gora dobila jako malo. Premalo. Ni u ludilu sada ne treba davati aerodrome u koncesiju – istakao je Šćuric.

Prema njegovim informacijama, Vlada Crne Gore neće davati koncesije za aerodrome, bar dok ne prođe kovid-19.

Advertisement

– Inteligentno su zaključili da bi sada za aerodrome dobili vrlo nisku cijenu radi krize. I u pravu su – rekao je Šćuric.

On je upozorio da bi dolazak koncesionara i davanje u dugoročni zakup crnogorskih aerodroma bila ,,smrt za Crnu Goru“.

– Crna Gora najviše od svih država u regiji zavisi od vazdušnog saobraćaja. Crna Gora ima katastrofalnu putnu, željezničku i brodsku povezanost. Crna Gora je vrlo daleko od Evrope i vazdušni saobraćaj je ekstremno važan za turizam i povezanost Crne Gore. Davanje tako bitnog strateškog infrastrukturnog objekta u koncesiju je ravno samoubistvu. To se pokazalo loše u drugim državama regije, a u Crnoj Gori, zbog zavisnosti od avionskih putnika, to bi bilo još više puta gore – naglasio je Šćuric.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u petak, na Danu otvorenih vrata za medije koji je organizovalo Ministarstvo, saopštio da kada je formirana aktuelna Vlada već su postojala tri ponuđača koja su prošla prvu fazu za dodjelu koncesija, odnosno pretkvalifikacioni tender.

Prema njegovim riječima, ponuđači su kontaktirali Vladu i dogovoreno je da se za mjesec omogući ponuđačima da urade prezentacije.

Advertisement

– Omogućićemo da sva tri ponuđača urade prezentacije, da pokažu što namjeravaju da rade sa aerodromima, u kojim rokovima, da faktički malo više predstave i sebe i svoje planove, jer su se stvari prilično promijenile za godinu i po u avio-industriji. Tako da imamo želju da ih čujemo, s tim što im je uz poziv za dolazak i prezentaciju rečeno da to ne smatraju otvaranjem druge faze, pa ćemo negdje na Vladi razmotriti to – kazao je Bojanić.

OSJETLJIVO PITANJE

On naglašava da je davanje aerodroma pod koncesiju ,,osjetljivo pitanje“ i da se odluka ne može donijeti na osnovu nečeg što je bilo prije godinu i po.

– U Vladi se nijesmo nešto puno oko toga izjašnjavali i nijesmo se mnogo time bavili. Ipak, treba da prvo čujemo ponuđače što misle, što se promijenilo u njihovom shvatanju i njihovim namjerama, planovima, pa ćemo onda to da razmatramo – saopštio je Bojanić.

On je najavio da bi konačnu riječ o koncesijama za aerodrome mogao dati i parlament.

Advertisement

– Mislim da je to krupno pitanje, vjerovatno ćemo u nekom dijelu i konsultovati Skupštinu. Jer to je političko teško pitanje. Ovu Vladu je izabrala većina i za tako neke krupne odluke moramo ih konsultovati – poručio je Bojanić.

Bivša vlada je 25. jula 2019. godine usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podogrica.

Nekadašnje Ministarstvo saobraćaja je 11. oktobra 2019. godine objavilo javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za aerodrome. Nakon što je završena pretkvalifikaciona faza trebao je da slijedi postupak raspisivanja tendera, odnosno poziv odabranim konzorcijumima ili firmama da dostave ponudu.

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija bilo je stiglo sedam prijava, od kojih su četiri ispunile kriterijume i označene su kao kvalifikovani ponuđači.

PONUĐAČI 

Advertisement

U pretkvalifikacionoj proceduri kvalifikovala su se četiri ponuđača: južnokorejska kompanija Incheon International Airport, indijski GMR Airports, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcijumima ADP-TAV, koji su ispunili su pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Indijska kompanija GMR ranije je navela da neće učestvovati u daljem postupku za dobijanje koncesija za Aerodrome Crne Gore. Ta je kompanija otpala, jer je francuski ADP, koji sa turskim TAV-om takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije.

Ranije je bilo precizirano da je obaveza budućeg koncesionara da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom perioda koncesije od 30 godina uplaćuje u budžet države najmanje deset odsto od ukupnog prihoda. Iz bivše vlade su ranije saopštili da je očekivani obim investicija najmanje 80 miliona eura tokom prve investicione faze, odnosno prve tri godine, a najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja koncesije.

Aerodromi CG: Za ulaganje u infrastrukturu koncesija nije neophodna

Iz uprave kompanije Aerodromi Crne Gore su, odgovarajući na pitanje Pobjede da li je u ovom trenutku potrebna dodjela koncesija za podgorički i tivatski aerodrom, saopštili da će s obzirom na činjenicu da Vlada donosi odluku ,,menadžment Aerodroma CG svakako pratiti odluku države“.

Advertisement

– Sama priroda preduzeća Aerodromi Crne Gore je takva da sigurnost mora biti na prvom mjestu, bez obzira u kom poslovnom obliku kompanija funkcionisala. Dakle, naš prioritet je ulaganje u sigurnost aerodroma, čemu smo svakodnevno posvećeni i gdje ćemo najprije usmjeriti prihode. Iz ovoga jasno proističe da za ulaganje u infrastrukturu aerodroma, posebno u smislu sigurnosti, koncesija nije neophodna. Ipak, država će procijeniti da li će modernizacija Aerodroma CG biti samo njena finansijska obaveza ili će teret podijeliti sa koncesionarom – kazali su iz menadžmenta Aerodroma Crne Gore.Aktuelno

Ekonomija

Turistička ponuda Crne Gore promovisana u Poljskoj

Objavljeno

dana

Autor

Turistička ponuda Crne Gore promovisana u Poljskoj

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa najvećim lancem turističkih agencija u Poljskoj Wakacje.pl i udruženjem turoperatora i vazduhoplovnih agencija Aviareps Poland, organizovala je webinar za oko šezdeset predstavnika najznačajnijih poljskih turoperatora i turističkih agencija, saopšteno je iz NTO Crne Gore.

Advertisement

Webinar je otvorila menadžerka u NTOCG, Svetlana Tomković, koja je tom prilikom istakla da Poljska predstavlja važno emitivno tržište za Crnu Goru i da u narednom periodu, NTOCG planira da kroz različite promotivne aktivnosti na ovom tržištu, podstakne turiste iz Poljske da odaberu Crnu Goru kao sledeću destinaciju za svoj odmor.

Nakon uvodne riječi Tomković, generalni menadžer predstavništva Aviarepsa u Poljskoj, Marek Slawatyniec, kroz prezentaciju Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, učesnicima webinara predstavio je turističku ponudu Crne Gore na poljskom jeziku.

Tokom webinara, učesnici su pozvani da se prijave na aktuelni e-learning program o Crnoj Gori, nakon čijeg završetka će biti organizovano studijsko putovanje za najbolje. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore biće glavni organizator studijskog putovanja, uz podršku Aviareps Poland i nacionalne poljske avio – kompanije LOT.

O uspješnosti webinara govori podatak da je 90 odsto učesnika ocijenilo događaj ocjenom odlično. Organizacija narednog webinara za turističku privredu Poljske planirana je u martu 2022. godine.

Wakacje.pl ima predstavništva na oko 250 lokacija u Poljskoj i u svojoj ponudi imaju zastupljene sopstvene aranžmane, kao i aranžmane svih većih turoperatora u zemlji, dok Aviareps kao globalno udruženje i marketinška agencija radi na umrežavanju avio-kompanija, hotela, turističkih agencija, turoperatora i turističkih destinacija.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Potpisan Granski kolektivni ugovor za djelatnost turizma i ugostiteljstva

Objavljeno

dana

Autor

Potpisan Granski kolektivni ugovor za djelatnost turizma i ugostiteljstva

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Sindikat turizma i ugostiteljstva Crne Gore potpisali su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za djelatnost turizma i ugostiteljstva. Danom stupanja na snagu ovog GKU, koji je usklađen sa Zakonom o radu, prestaje da važi prethodni GKU iz 2011. godine.

GKU su potpisali predsjednik UPCG Predrag Mitrović i predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Crne Gore Radomir Milić.

Advertisement

Potpisnici su istakli da se odredbe ovog kolektivnog ugovora neposredno primjenjuju na zaposlene i poslodavce koji u Crnoj Gori obavljaju djelatnost turizma i ugostiteljstva, da se njime utvrđuju elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja i uređuje obim prava i obaveza iz rada, te isti predstavlja dobar osnov za dalju razradu i nadogradnju kroz pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavaca i ugovore o radu zaposlenih.

Granski kolektivni ugovor je zaključen na neodređeno vrijeme i stupa na snagu osmog dana od dana njegovog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Neke od najbitnijih novina odnose na uređenje instituta prekovremeni rad i preraspodjela radnog vremena, te preciznijeg normiranja prava zaposlenog na naknadu troškova prevoza na posao i s posla. Nomenklatura poslova je unaprijeđena u smislu proširenja obuhvata radnih mjesta u ovoj grani djelatnosti za utvrđivanje osnovne zarade i njenih koeficijenata koji služe za obračun iste.
Pored toga, svaka od ugovornih strana i u toku primjene ovog GKU zadržava pravo da predloži dodatne izmjene i dopune, što će se zasigurno desiti ukoliko dođe do potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora, radi dodatne sinhronizacije propisa.

Na sastanku je objašnjeno da su učesnici u postupku usaglašavanja ovog GKU naročito potencirali da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobre relacije između poslodavaca i zaposlenih u ovoj oblasti, kao i da u okolnostima izazvanim COVID-19 krizom nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, moglo sadržajno obogatiti važeći GKU.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Rovčanin: Osnovana fondacija Dobrilo Gačević, namijenjena pružanju podrške mladim inženjerima

Objavljeno

dana

Autor

Rovčanin: Osnovana fondacija Dobrilo Gačević, namijenjena pružanju podrške mladim inženjerima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Punih je 39 godina otkako TE „Pljevlja“ doprinosi stabilnom i pouzdanom funkcionisanju elektroenergetskog sistema Crne Gore. Do punog izražaja to dolazi upravo posljednjih mjeseci kada samo zahvaljujući dobroj proizvodnoj kondiciji pljevaljskog termo bloka uspijevamo da prebrodimo izazove aktuelne energetske krize i vrtoglavog rasta cijena električne energije na međunarodnom tržištu, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz te kompanije podsjećaju da, električna energija iz TE „Pljevlja“ ovih dana pokriva, čak, 60 odsto crnogorskog konzuma i dnevno štedi milion eura koliko bismo i dodaju “da kojim slučajem TE izađe sa mreže, prema trenutnim tržišnim cijenama, morali da izdvajamo za uvoz nedostajuće energije”.

Advertisement

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin podsjeća da je cijena električne energije na svjetskoj bcdmosnužrzi dostigla nevjerovatnih 240 eura po megavat-satu te da je to još jedna činjenica koja odluku menadžerskog tima Elektroprivrede da se uđe u ekološku rekonstrukciju postojećeg termoenergetskog postrojenja čini i potrebnom i potpuno opravdanom.

“Ako uzmemo u obzir visoku cijenu energije na tržištu i uporedimo je sa proizvodnom cijenom električne energije iz TE „Pljevlja“ nije teško zaključiti koliko ovaj energetski objekat znači za stabilnost crnogorskog elektroenergetskog sistema, tim prije što je, prema nekim ekonomskim analitičarima, prisutan trend daljeg rasta cijena. Samo zahvaljujući toj ogromnoj cjenovnoj razlici za sada uspijevamo da zadržimo aktuelne cijene električne cijene u Crnoj Gori i obezbijedimo uredno snabdijevanje kupaca, jer je nivo akumulacija hidroenergetskih objekata iz našeg proizvodnog portfolija, kao posljedica dugog sušnog perioda, trenutno ispod projektovanog za ovo doba godine”, istakao je Rovčanin.

On je najavio skori početak projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, s obzirom na to da se pripreme uspješno privode kraju, a nije problem, kaže, ni to što će rekonstrukcija termo bloka koštati 15-tak miliona više.

“Ekološkom rekonstrukcijom dostići ćemo procenat efikasnosti koji zahtijeva Evropska energetska zajednica, koji nije manji od 31 odsto, i svesti emisiju gasova na zadate vrijednosti. Uzeli smo sve u obzir i zaključili da je potrebno da izvedemo određene dodatne zahvate na kotlu i obezbijedimo da Termoelektrana nastavi nesmetano da radi makar do 2035. godine, a možda i duže. Naš stručni tim privodi kraju sve pojedinosti u vezi sa projektom, tako da se nadam da će početak njegove realizacije uslijediti vrlo brzo. Moram da kažem da ćemo, pored svih benefita u pogledu dekarbronizacije, desumporizacije, denatrifikacije i unapređenja sistema za otrašivanje, ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane obezbijediti vrijeme potrebno za izgradnju novih, zamjenskih izvora zelene energije, ali i rješavanje budućeg statusa zaposlenih u termoenergetskom kompleksu, koji ni na koji način ne smiju osjetiti negativne posljedice energetske tranzicije. I da ne zaboravim toplifikaciju Pljevalja i stvaranje uslova za zdraviji i komforniji život Pljevljaka”, kazao je Rovčanin.

On je dodao od kako je rođendan TE „Pljevlja“ prilika za promociju novoosnovane fondacije koja će nositi ime nedavno preminulog direktora tog termoenergetskog postrojenja Dobrila Gačevića, a koja će biti usmjerena na pomoć i podršku mladim inženjerima.

Advertisement

“Dobrilo Gačević je i profesionalnim doprinosom i kao čovjek zaslužio da jedna ovakva fondacija ponese njegovo ime, a mi kao kompanija u kojoj je proveo cijeli svoj radni vijek opredijeljeni smo da doprinosimo ostvarivanju vizije i misije Fondacije. Želimo da i na takav način sačuvamo uspomenu na Dobrila, ali i da podržimo mlade ljude koji pokažu interes da se edukuju i profesionalno ostvaruju u kompanijama elektroenergetskog sistema Crne Gore”, zaključio je Rovčanin.

Iz EPCG-a podsjećaju da je prvo potpaljivanje kotla u TE „Pljevlja“ obavljeno je 21. oktobra 1982. godine, a prvi kilovat sati električne energije iz novosagrađenog termo bloka elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučeni su dan kasnije.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije