Povežite se s nama

Hronika

Свједок из Београда: Бојовић није убијен џабе, дошли смо у Црну Гору да се бранимо, тамо је крвна освета

Objavljeno

dana

Свједок из Београда: Бојовић није убијен џабе, дошли смо у Црну Гору да се бранимо, тамо је крвна освета

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Направили су нам проблем убиством Николе Бојовића. Ми смо били угрожени. Дошли смо у Црну Гору да се бранимо, да зато извршимо убиства а не због новца. Тамо је крвна освета, казао је свједок

У Подгоричком Вишем суду, сасалушањем свједока Милоша Војиновића из Београда, насатвљено је суђење за убистви Николе Бојовића. Војиновић је спроведен у београдски виши суд из КПЗ Падинска скела и путем видео линка саопштио је своја сазнања везана за предметни догађај и Ратка Кољеншића који је у поступку који органи Црне Горе воде поводом убиства Бојовића. Убијени Никола Бојовић је брат Луке Бојовића који важи за блиског сарадника шкаљарског клана.

Кољеншић је остао при ранијем исказу, у којем тврди да није знао да ће Никола Бојовић бити убијен.

ЦРНА ГОРА И КРВНА ОСВЕТА…

Advertisement

Војиновић је казао да „Никола Бојовић није убијен  џаба…убијен је због Брана Шарановића“. Он је у свом исказу навео да иза те ликвидације стоји покојни Слободан Шарановић, који је како је свједок казао  хтио да освети свога брата. 

Војиновић је навео да је њему „надређени“ био Милош Делибашић.

-Направили су нам проблем убиством Николе Бојовића. Ми смо били угрожени. Дошли смо у Црну Гору да се бранимо, да зато извршимо убиства а не због новаца-навео је у свом исказу, између осталог, свједок који је то поновио више пута.

Он је рекао да је за убиство Николе Бојовића сазнао највише након убиства. 

-Влада звани Јапанац је требало да се лквидира. Причао је свакакве приче, да смо ми одговорни..после тога се догодило да се  тај који нам ради оглави налази у Црној Гори…-казао је Војиновић наводећи догађаје који су се одиграли прије његвоог доласка у Будву.

Advertisement

Он је навео да је илегално прешао границу при уласку у Црну Гору и да га је ту сачекао Ратко Кољеншић. Према његовим ријечима, једина сазнања која он има везана за Кољеншића и убиство Бојовића јесте када му се Кољеншић жалио на Сашу Цветановића, звани „Пит Бул“, који је означењн као убица Николе Бојовића. Он је казао да му се  Кољеншић једне прилике жалио да је Цветановић „потрошио новац који је добио за ликвидацију Бојовића. да му је звао жену и упао у стан. Навео је и да је Кољеншић тада спомену снимак који се повезује са убиством Бојовић а гдје он наводно може да се препозна.

„КОЉЕНШИЋ КАО ТРЕЋИ ЧОВЈЕК“

-Ми смо предложили, ја и Милош Делибашић да убијемо Цветановића. Кољеншић је хтио да се око тога консултује са Шарановићем…али је то ту све стало…даље од тога није било ништа…само то у разговору. Ми смо му предложили то као решење-казао је  свједок и додао да се Кољеншић није изјаснио.

Војиновић је за Кољеншића навео да је он био “ трећи човјек у убиству Бојовића“ и да је планирано да то буде и  у ликвидацији Луке Ђуровића коју су спремали тада.

-Кољеншић је требало да нам каже гдје је Ђуровић и да након што би смо извршили дјело уклони трагове и одвезе мотор који би смо користили- казао је у свом исказу свједок.

Advertisement

Рекао је да га је о скоро свему везано за то информисао Делибашић и да је он знао колико треба да зна.

ЂУРОВИЋ ИХ ПРОВОЦИРАО СВОЈИМ ДОЛАСКОМ?

Он је додао да су на плажи Могрен случајно видјели Луку Ђуровића, да су рекли Кољеншићу да иде да препозна је ли то он. Свједок је казао да су он, Милош Делибашић и покојни Слободан Шарановић то што је Ђуровић дошао до Будве схватили као провокацију.

Додао је да су у једну шуми вјежбали он и Делибашић да пуцају и да су им мета биле лутке. Казао је да је тада са њима ишао и Кољеншић али да он није пуцао. Истакао је да је покојни Шарановић тада имао полемику са Делибашићем што све то дуго траје и да се ликвидација Ђуровића мора брзо реализовати.

Додао је да се ова ликвидација није догодила јер им је „искрсло убиство Видаковића“ , које су одрадили када су га видјели у једном Будванском локалу. Нагласио је да са овом ликвидацијом никакве везе нема Кољеншић. Након тог убиства свједок Војиновић је, како је сам казао,  дјелове растављеног пиштоља бацао у море док је пливао.

Advertisement

– Видјели смо га (Видаковића) у један локла у Будви. Отишли смо по пиштољ, ја сам пуцао. Грешка је што сам користио мотор тада и то је изнервирало Делибашића. То је била грешка. Прије тога вјежбали смо на мотор јер је требао да буде коришћен током ликвидације у Бару-казао је свједок.

Он је додао да, колико он зна, и око Николе Бојовића  и  везано за Ђуровића је стваари финансирао покојни Слободан Шарановић.

„СРЕЋНО ЈУНАЦИ“

Свједок је у исказу навео да када се након илегалног преласка границе, састао са Кољеншићем видио је и једног млађег момка и једног старијег човјека. Њега је описао као ауторитет и рекао је да им је так човјек рекао нешто попут “ срећно јунаци“. 

ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ

Advertisement

У оптужници Вишег државног тужилаштва наводи се да је Кољеншић од краја априла 2013. до 16. јула 2013. године на територији Црне Горе и Србије са умишљајем постао члан организоване криминалне групе, а коју су организовали сада покојни Шарановић и Делибашић, а чији су чланови постали Војновић, Славиша Новаковић и Горан Малетић (рођен Бојанић).

– Кољешић је 11. априла 2013. изнајмио стан у Улици војводе Миленка у Београду, изнајмио аутомобил како би заједно више дана прије извршења кривичног дела пратили кретање и устаљене навике оштећеног. Они су 29. априла 2013. у раним јутарњим часовима заједно дошли у Улицу царице Милице, па је окривљени Кољеншић покретом десне руке показао Цветановићу мјесто на коме је најпогодније да се сакрије и сачека оштећеног и убије га. Цветановић је сачекао долазак оштећеног око седам сати, кренуо му у сусрет и из аутоматског пиштоља рафално испалио 15 пројектила у главу и тијело сада покојног Бојовић Николе – наводи се у оптужници.

Оптужницом се наводи да су  Шарановић и Делибашић створили план, предузимали радње на скривању припадника групе, прибављали им лажне исправе, изнајмљивали станове ради скривања послије извршених кривичних дјела, обезбиједили новац за припрему и извршење кривичних дјела, оружје и муницију (аутоматске пиштоље и 500 комада муниције), организовали обуку у пуцању из ватреног оружја у месту Лијева Ријека, а све то ради вршења кривичног дјела убиство.ДАН
Advertisement

Hronika

Беранац пао са мотокултиватора и погинуо

Objavljeno

dana

Беранац пао са мотокултиватора и погинуо

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Увиђај ће утврдити како је до ове несреће дошло

Беранац М.В. (70) страдао jе у несрећи у мјесту Долац у Беранама, саопштено је порталу Дана из полиције.

Он је страдао када је изгубио контолу над мотокултиватором.

Увиђај ће утврдити како је до ове несреће дошло.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Hronika

ЕП: Организовани криминал препрека развоју Западног Балкана

Objavljeno

dana

ЕП: Организовани криминал препрека развоју Западног Балкана

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Посланици ЕП позвали су владе у региону да појачају своје напоре ка реформама у областима владавине права, борбе против корупције и организованог криминала

Организовани криминал једна је од главних препрека развоју региона Западог Балкана, наводи се у Извјештају Спољнополитичког одбора Европског парламента (ЕП).

У Извјештају о сарадњи у борби против организованог криминала на Западаном Балкану, наглашава се потреба за искорјењивањем политичких и административних веза са организованим криминалом.

У документу се говори о „очигледном недостатку воље власти у региону да отворе бивше југословенске архиве“ и наглашава се важност сарадње и дијељења обавјештајних података између региона и међународних партнера.

Advertisement

Како преноси Тањуг, извјештај је усвојен са 60 гласова за, четири против и шест уздржаних.

Посланици ЕП позвали су владе у региону да појачају своје напоре ка реформама у областима владавине права, борбе против корупције и организованог криминала.

Аустријски посланик у ЕП Лукас Мандл позвао је Европску унију (ЕУ) да подржи те напоре кроз финансијску помоћ и практичну сарадњу.

 – ЕУ не смије да користи организовани криминал као изговор за одлагање процеса проширења, већ треба да стане уз народ Западног Балкана у њиховој борби против те појаве – поручио је Мандл.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Hronika

Породична трагедија у Петњици: Шесторо дјеце смјештено код стрица

Objavljeno

dana

Породична трагедија у Петњици: Шесторо дјеце смјештено код стрица

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Трагични случај дубоко опоменуо и потресао не само Бихор, него и читаву Црну Гору

Шесторо дјеце из петњичког села Дашча Ријека, чији су родитељи страдали прије неколико дана у породичној трагедији, збринуто је код стрица који живи у том мјесту.

Седмо повријеђено дијете се успјешно опоравља на одјељењу Опште болнице у Беранама, а то је у изјави за „Дан“ потврдио и предсједник Општине Петњица Самир Аговић истичући да је овај трагични случај дубоко опоменуо и потресао не само Бихор, него и читаву Црну Гору.

– Трагедија која се десила у Дашчој Ријеци је потресла не само нашу општину, него и читави регион. Након смрти родитеља остала су незбринута малољетна дјеца која заслужују посебну пажњу надлежних институција и читавог друшта. Обавијештен сам да се повријеђена дјевојчица успјешно опоравља. Ми смо из локалне управе, онолико колико нам надлежности дозвољавају, предузели мјере да помогнемо тој дјеци која се тренутно налазе код стрица. Шта ће са њима даље бити, у овом моменту не могу да кажем, јер о свему томе, између осталог, треба да одлуче надлежне државне институције – казао је Аговић, додајући да је Општина Петњица и раније пружала помоћ породици у којој се десила породична трагедија.

Advertisement

image

Аговић


Фото: Срђан Бољевић
Комшије: Брак обиловао бројним свађама

Мјештани су након немилог догађаја у Дашчој Ријеци испричали да је брак страдалих супружника обиловао бројним свађама и неспоразумима, који су кулминирали породичном трагедијом незапамћеном у овом крају.

– Због учесталих неспоразума и свађа страдали супружници су се налазили пред разводом брака. Знамо да су и полиција и социјални радници били упозната са њиховим случајем. Међутим, шта су институције конкретно предузумале није нам познато. Знамо само да је ово велика трагедија не само за њихову породицу и дјецу, него и за читави крај – казале су комшије.

Страдали супружници су били оскудног имовног стања, због чега су годинама примали социјалну помоћ.

Advertisement

Из беранског Центра за социјални рад јуче су казали да су дјеца збринута, али да, због прописа које налаже закон, не могу да износе никакве појединости.

– Предузели смо све мјере из своје надлежности да дјеца буду збринута. Сходно важећем закону не можемо износити појединости које се тичу проблематике везане за ову породицу – навели су из беранског Центра за социјални рад.

У селу Дашча Ријека, удаљеном од Петњице око петнаестак киломенара, у ноћи између 21. и 22. октобра, А.Ш. је усмртио супругу Е.Ш. након чега је извршио самоубиство.

Он је те вечери тешке тјелесне повреде нанио и малољетној кћерки, која је хитно транспортована до беранске болнице гдје је задржана ради даљег лијечења.

Директор те установе Милорад Магделинић је казао „Дану“ да се дјевојчица успјешно опоравља и да се налази ван животне опсаности.

Advertisement

– Пацијенткиња се успјешно опоравља. Стабилних је функција и ван животне је опасности. Према свим прогнозама, она би за неколико дана требало да буде отпуштена кући – изјавио је Магделинић, подсјећајући да је дјевојчица тупим предметом задобила тешке тјелесне повреде у дијелу главе и грудног коша.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije