Povežite se s nama

Crna Gora

Talas epidemije nevakcinisanih osoba

Objavljeno

dana

Talas epidemije nevakcinisanih osoba

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Virusološkinja i profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanja Jovanović ocijenila je da je ovaj talas epidemije korona virusa karakterističan po tome što najviše pogađa nevakcinisane osobe. Ponavlja da češće obolijevaju mlađi, i upozorava da ćemo kolektivni imunitet steći sa zahvatom imunizacije iznad 85 odsto.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG, govoreći o trećoj, tzv. “buster” dozi vakcine protiv korona virusa, ona je rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji, slično kao u Crnoj Gori, nepovoljna.

Advertisement

“Ovo je talas u epidemiji nevakcinisanih osoba, tako da više od 90 odsto hospitalizovanih su nevakcinisani. Ali imamo i deset odsto onih koji su vakcinisani, što znači da je došlo do proboja imuniteta kod starijih i osoba sa komorbiditetima”, rekla je Jovanović.

Apelovala je vakcinaciju, jer će virus cirkulisati sve dok se ne dostigne nivo kolektivnog imuniteta iznad 85 odsto.

Za ovaj talas epidemije je, kaže, karakteristično to što češće oboliljevaju mlađe osobe koje imaju teže kliničke slike sa nerijetko i fatalnim ishodom.

Naglasila je da osobe koje su imunizovane prolaze sa lakšom kliničkom slikom.

Kad je riječ o trećoj dozi vakcine, koja je u Srbiji dostupna od 17. avgusta, Jovanović je rekla da se ona preporučuje osobama koje nemaju adekvatan imunološki odgovor, bilo zbog neke bolesti ili terapije koja smanjuje imunski odgovor.

Advertisement

“To nije ništa nepoznato u vakcinologiji. Pored ove grupe osoba koje su imuno kompromitovane, vakcina se preporučuje svima koji su zbog prirode posla u kontaktu s velikim brojem ljudi, pa postoji šansa da se inficiraju, dakle, zdravstveni radnici, stariji, a na kraju je kod nas preporučeno svima davanje treće doze kako bi se ojačao imunitet”, pojasnila je Jovanović.

Kazala je da je vakcinacija trećom dozom u Srbiji dobro počela, te da već imaju gužve u vakcinalnim centrima.Aktuelno

Crna Gora

Počinje ”Podroom” podkast

Objavljeno

dana

Autor

Počinje ”Podroom” podkast

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podkast Podroom, koji u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore realizuje ProAct Hub, organizacija koju čine tri podgoričke firme – Studio Piksel, ProAct i NLP Network, počinje u četvrtak 28. oktobra.

U prvoj sezoni će se u okviru deset epizoda koje će biti dostupne putem online platformi promovisati uspješne preduzetničke priče iz Crne Gore, sa ciljem da se na ovaj način radi na poboljšavanju percepcije i razbijanju mitova o preduzetništvu, kao i inspirišu i ohrabre mladi i žene da pokrenu svoje biznise.

Advertisement

Budući da je podkast savremena forma komunikacije, koja u posljednje vrijeme bilježi veliku popularnost i uticaj posebno među mladima, intencija je da se upravo na ovaj način približimo toj ciljnoj grupi. Koliko je Crna Gora povoljan ambijent za poslovanje, kakve prepreke su gosti podkasta imali i kako su ih prevazilazili, kao i kako se nose sa (ne)uspjehom – samo su neke od tema koje će se obrađivati u narednih nekoliko sedmica.

Kroz razgovor sa pojedincima koji imaju raznolike karijerne i životne puteve, koji se bore za svoje mjesto na domaćem i inostranom tržištu, i koji su uspjeli u svojim biznisima uprkos brojnim izazovima, želimo da pošaljemo poruku da se mogu stvarati uspješne biznis priče i kod nas.

Podkast Podroom će se u prvoj sezoni emitovati jednom sedmično, svakog četvrtka, na platformama Youtube, SoundCloud, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Privredna komora Crne Gore, kao i uvijek, prepoznaje i podržava projekte koji doprinose promociji i razvoju preduzetništva, posebno kod mladih i žena, zbog čega ćemo nastaviti da ohrabrujemo inicijative ProAct Hub-a i sličnih organizacija čiji je to cilj i misija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Objavljeno

dana

Autor

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je raspisala konkurs za dodjelu nagrada za primjere dobre prakse kompanija u oblasti društveno odgovornog poslovanja (DOP), pod nazivom “UPCG nagrade za DOP”.

Kako je saopšteno iz UPCG, konkurs je otvoren od danas do 14. novembra 2021. a pravo učešća imaju svi privredni subjekti koji su registrovani u Crnoj Gori.

Advertisement

Svečana ceremonija dodjele godišnjih „UPCG nagrada za DOP“, koju UPCG organizuje po sedmi put, kako kažu, biće održana u decembru 2021.

Cilj „UPCG nagrada za DOP“ je, dodaju, promocija primjera dobre prakse DOP-a u Crnoj Gori, kao i preduzeća koja osmišljavaju i primjenjuju takav pristup poslovanju.

“Prema propozicijama konkursa, UPCG će preduzećima dodijeliti ukupno deset nagrada, i to za poslovanje u sljedećim oblastima DOP-a: briga za zaposlene; briga za životnu sredinu; briga za zajednicu. Takođe, jednom preduzeću koje je najbolje inkorporiralo DOP po sve tri navedene oblasti UPCG će dodijeliti Veliku nagradu.

„UPCG nagrade za DOP“ se dodjeljuju u tri kategorije: mala preduzeća (do 50 zaposlenih); srednja preduzeća (do 250 zaposlenih); velika preduzeća (preko 250 zaposlenih)”, navode iz UPCG u saopštenju.

Kako dodaju, od pristiglih prijava/primjera dobrih poslovnih praksi, Evaluacioni odbor će izabrati najbolja preduzeća za svaku oblast DOP-a (briga za zaposlene, briga za životnu sredinu, briga za zajednicu) i u svakoj kategoriji (mala, srednja i velika preduzeća).

Advertisement

Glavni kriterijum na osnovu kojih će se nagrade dodjeljivati su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Zainteresovane kompanije mogu prijaviti najviše tri projekta po svakoj kategoriji, uz uslov da projekti nijesu završeni prije 1. januara 2021.

Obrazac za prijavu učešća, kao i dodatne informacije, zainteresovane kompanije mogu preuzeti sa web sajta UPCG: www.poslodavci.org.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Kotor: Bilbordi čiji vlasnici ne podnesu zahtjev biće uklonjeni

Objavljeno

dana

Autor

Inicijativa grada Kotora: Drvene barke da se zaštite kao kulturno dobro

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opština Kotor poziva fizička i pravna lica koja su vlasnici bilborda na teritoriji opštine Kotor da podnesu zahtjev za izdavanje UT uslova Sekretarijatu za urbanizam, građevinsarstvo i prostorno planiranje, jer će u suprotnom Komunalna inspekcija postupiti po zakonu i iste ukloniti o trošku vlasnika.

Opština Kotor posjeduje bazu podataka sa lokacijom, koordinatama i fotografijama bilborda na teritoriji opštine Kotor. Ista je sačinjena u saradnji sa Komunalnom inspekcijom i evidentirano je ukupno 239 bilborda.

Advertisement

“Od ukupnog broja, ovom Sekretarijatu se zahtjevom za izdavanje UT uslova se obratilo samo osam fizičkih lica i privrednih subjekata za ukupno 39 bilborda. Za 200 bilborda nijesu podnešeni zahtjevi uprkos istaknutim obavještenjima Komunalne inspekcije da je to potrebno učiniti”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije