Povežite se s nama

Crna Gora

Vujanović: Dok više pričamo o crkvi nego o ekonomiji, nema nam pomoći

Objavljeno

dana

Vujanović: Dok više pričamo o crkvi nego o ekonomiji, nema nam pomoći

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dugogodišnji sindikalac Veselin Vujanović smatra da su u Crnoj Gori politička i vjerska pitanja toliko okupirala našu svakodnevicu da se praktično ne može čuti glas onih koji su ostali bez posla, koji imaju problma da održe svoje biznise, a time i radna mjesta svojim zaposlenim, koji ne mogu da podmiruju rate za kredite…Sve je poklopila crkva i politika, a sve se lošije i sve nesigurnije živi, bez ikakve nade da će sjutra biti bolje.

Zamrla je, kako ističe, sindikalna svijest, izgubio se osjećaj za probleme običnog čovjeka, kojeg niko ne vidi i ne čuje, ali zato po čitav dan imamo prenose skupštinskih odbora, reprize tih istih sjednica, pa te iste ljude u informativnim emisijama… I tako u krug. Teško je, kaže Vujanović, izaći iz tog kruga.

Advertisement

“Kažem u šali da bi bilo dobro da postoj i neka vakcina da nam malo promijeni svijest i da se okrenemo svojim pravim problemima, da tražimo od ove vlasti odgovore koji se tiču ekonomije, standarda, obrazovanja, liječenja, jer moraju da ih daju. Ako ih nemaju, natjerajmo ih kao građani da ih obezbijede ili da ih minenjamo. Sve drugo je samo priča koja tjera vodu na teren političara. Otuda i konstantno forsiranje priče o podjelama, crkvi, identitetu”, ističe Vujanović.

Priznaje da je crnogorsko društvo podijeljeno.

“Nažalost, jeste i nažalost bogom je dano za podjele isključivo po ideološkim i nacionalnim ubjeđenjima. Sjetimo se 1918, 1941, 1948, raspada DPS-a, predreferendumske kampanje i ovo sad. Politička elita, bez obzira o kojoj se radi, to dobro zna i dobro koristi kako bi uzimala političke poene, učvršćivala politički stav u onom tijelu koje njenu politiku podržava. Da napravim paralelu sa koronom-stručnjaci kažu da treba 70 posto vakcinisanih da bi se izborili sa epidemijom. Kada 70 posto građana dođe svijesti da politička i vjerska pitanja nisu presudna za kvalitet njihovog života, onda će možda doći ta građanska svijest na nivo kakav je u nekoj prosječnoj evropskoj državi. Da se malo našalim, dobro bi nam došla neka takva vakcina”, ističe Vujanović.

Objašnjava i zašto su crkva i politika preuzele primat nad pitanjima standarda, ekonomije, zdravstva.

“Između ostalog i zato što je sindikalna svijest potpuno utihnula. Socijalni savjet ne doprinosi njenom razvijanju. To bi trebalo da bude socijalno-ekonomski savjet, kao što je u svim drugim državama u okruženju. Ovako je samo čista forma i bespotrebni trošak. Mislim da vlast treba da razmisli da se možda u okviru skupštinskih odbora inkorporira neko socijalno tijelo koje bi davalo preporuke na osnovu kojih bi poslanici donosili odluke .Za početak”, ističe Vujanović.

Advertisement

Dugo godina je radio u RTCG. Danas ništa pohvalno nema reći o toj medijskoj kući.

“Čini mi se da se Javni servis polako vraća u 90-e. Tada sam radio u RTCG i znam šta se dešavalo. Javni servis treba da napravi otklon od politike, jer dovoljno je što imamo. Parlamentarni kanal koji po čitav dan prenosi odbore, a onda reprize odbora. Onda uključimo Dnevnik prvi, drugi, treći i opet isto. Neka ne zovu makar političare u Dnevnik. Neka zovu vaterpoliste, evo su treći na svijetu, uspješne mlade ljude, da malo počinemo, jer ošašavismo više od politike. Treba i AEM-u uputiti dopis da se ukinu prenosi odbora i da se prenose samo zasijedanja Parlamenta. Makar do Nove godine da ga zamrznu, da ovaj narod odmori. Takode, treba blokirati Happy i TV Pink. Prešla se svaka mjera”, zaključio je Vujanović.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Sjutra kiša

Objavljeno

dana

Autor

U subotu kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sjutra pretežno oblačno, povremeno sa kišom, u južnim i centralnim predjelima tokom noći i pljuskovima sa grmljavinom.

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku veći dio dana bez kiše. Vjetar ponegdje umjeren do jak južnih smjerova.

Advertisement

Jutarnja temperatura vazduha od 5 do 17, dnevna od 12 do 21 stepen.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Objavljeno

dana

Autor

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dom zdravlja Kotor, u okviru kontinuiranih aktivnosti na modernizaciji zdravstvenih objekata, završio je kompletnu sanaciju krovne kontrukcije na glavnom objektu ustanove u Dobroti, kao i na zgradi zdravstvene stanice u Risnu.

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, radovi na krovovima oba objekta, površine 120, odnosno 125 kvadrata, obuhvatili su skidanje postojeće i izradu nove hidroizolacije ravnog krovišta, sa svim potrebnim elmentima, zatim opravku metalnih opšivaka, slivnika i oluka na kosom krovu i zamjenu oštećenih crijepova.

Advertisement

“Ukupna vrijednost radova bila je gotovo 15 hiljada eura, koje je iz sopstvenih sredstava obezbijedio Dom zdravlja Kotor”, piše u saopštenju.

Ovo je, kako su kazali, nastavak kontinuiranih aktivnosti, koje Dom zdravlja Kotor sprovodi u cilju osavremenjavanja ustanove i obezbjeđivanja kvalitenijih uslova za rad zaposlenih i tretman pacijenata.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Treća doza bez sumnji na neželjene reakcije

Objavljeno

dana

Autor

Talas epidemije nevakcinisanih osoba

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Institutu za ljekove i medicinska sredstva(CInMED) do 19. oktobra dostavljeno je 387 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa.

Kako je do tada data ukupno 488.661 doza, to znači da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave.

Advertisement

Iz Instituta navode i da im za sada nije dostavljena nijedna prijava sumnje na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti”, ističu iz CInMED-a.

Najviše prijava za Sputnik V

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V.

Advertisement

“Osim toga, 79 prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca. Dostavljena je i 21 prijava sumnje na neželjene dogadaje nakon primjene vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, navode iz ClnMED-a.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije