Povežite se s nama

Novosti.rs

AMFILOHIJE SVIMA NEDOSTAJE: Svetozar Marović napisao pismo o blaženopočivšem mitropolitu – „Sve je mogao da razume“

Objavljeno

dana

AMFILOHIJE SVIMA NEDOSTAJE: Svetozar Marović napisao pismo o blaženopočivšem mitropolitu - "Sve je mogao da razume"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SVETOZAR MAROVIĆ, bivši predsednik Skupštine Crne Gore i funkcioner Demokratske partije socijalista, napisao je pismo o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

Foto: Novosti/EPA

NJegovo pismo prenosimo u celosti:

Advertisement

"Danas svima nedostaje, za njim žale i oni koji su ga u strasti odbijanja, Sotonom nazivali, a još više oni kojima je bio učitelj, pastir, čuvar pravoslavne vere. Kada je bio ovozemaljski živ, krivili su ga da deli Crnu Goru. Kada je otišao u večni život, svi su priznali da je bio kult njenog pomirenja.

Primao je i jedne i druge, i one kojima je trebao radi politike i one koji su u veri tražili svoj oslonac i pravo na odlučivanje jedne zemlje. Sve je mogao da razume, bez vidljive ljutnje i bolom u sebi. Za njega kao da niko na ovoj kamenoj zemlji nije imao vremena. Jedni su ga koristili kao simbola sopstvene izabranosti, drugi kao učitelja, treći kao prijatelja, a ostali kao nadahnuće protivljenju svemu kanonskom i Božjem. Kao da je bio osuđen da bude sam, da bi drugi bili zajedno, da trpi u ime svih bratskih razdora, da bi oni shvatili da je u pomirenju i ljubavi i spas i za Hristu verne, kao i za one koji agnostički lutaju tražeći put spasenja u večnoj sumnji u drugoga ili u samu istinu.

Bio je obrazovaniji od svih i niži od bilo koga. Ćutao je dok su drugi govorili, misleći da znaju, govorio toliko koliko bi svakom mogao pomoći da otvori prozor svoje duše i vrata svojih sećanja. Pamtio je prošlost ali nije gledao nazad, a još manje verovao u budućnost u kojoj ćemo svi postati robovi jedne ideologije i globalističkog čoveka.

Nije dao Kosovo iz svojega srca, niti bio spreman da dobije bilo kakvu zemaljsku nagradu umesto ovog nadrealnog i mitskog u biću većine crnogorskog i srpskog naroda. Gradio je hramove i obnavljao ljude, davao je sve što je imao i znao, a ništa nije tražio osim da svi budu svoji, što jesu, što su bili i što će biti, da budu ljudi, pa političari i čuvari stranačke posebnosti.

Advertisement

Bio je Crnogorac i jer je bio Srbin, i bio je čuvar srpstva kao svaki crnogorski aristokrata duha i moralnosti. Bez Crne Gore nema Crnogoraca, bez vere i jezika nema srpstva u njoj. To sam slušao i učio od njega, iako sam se pravio da znam više i od njega samog, i da bolje razumevam našu stvarnost, ja ubogi neznanac, lakomisleni vernik zemaljskih idola i naivni sledbenik ljudskih ideologija. Koliko je samo divnih i učenih ljudi ostavio iza sebe, oni su danas ne samo čuvari trona naše pravoslavne crkve, oni su upaljena sveća njegovog duha, snage i večnosti koja će nas grejati u ovoj hladnoj i omrznutoj udaljenosti podeljene Crne Gore.

Dragi naš Mitropolit nedostaje najviše, običnim, svakodnevnim ljudima, onima koje nije nikada zaboravljao i kojima je od Prokletija do Prevlake jednako dolazio, besedio, molio i volio kao najrođenije. Naš Amfilohije nedostaje danas posebno Crnoj Gori, onoj za čiju se demokratiju iskreno nevešt u političkim stvarima, svim srcem borio i za čiju pobedu je živeo. Svi smo prazni zbog njegovog odsustva i ispunjeni njegovim prisustvom u našim razmišljanjima, u našim nadama i našoj obavezi da činimo dobro i da radimo na pomirenju i slozi u ovoj našoj Crnoj Gori, izranjavanoj podelama i umornoj od bratskih zavada. Daj Bože mir svima u Crnoj Gori", zaključio je Marović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Advertisement

Kako je pao Milo Đukanović?Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

SVETI SAVA SABRAO I DUHOVNO PREPORODIO NAROD: Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

SVETI SAVA SABRAO I DUHOVNO PREPORODIO NAROD: Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SVETI Sava uspeo je da sabere narod i da ga celog duhovno preporodi zato što je bio sasud Duha Svetoga, takav duhovni autoritet da ga je ceo narod prihvatio i poslušao.

Foto: Mitropolija

- Ispunivši se božanske svetlosti i ljubavi i silom reči Božije i mudrosti, pojavio se kao sunce koje je duhovno zagrejalo srca našega naroda i od tada počinje jedna epoha duhovnog uzrastanja, stvaranja, jačanja države. Ceo narod se objedinio oko reči Svetoga Save, oko njegovoga učenja. Primio njegovu nauku i nemamo nikakvih svedočanstava da je u svom narodu Sveti Sava tada imao nekoga ko mu se protivio. 

Advertisement

Ovo je deo besede Mitropolita crnogorsko-primorskoog Joanikija nakon svete liturgije na Savindan u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju, u kojoj je podsetio da je Sveti Sava imao dar da miri zavađene, ukazavši na izmirinje braće Stefana i Vukana, koja su se zavadila zbog vlasti, te da je od tog izmirenja zavisilo dalje napredovanje srpskoga naroda i srpske države.

Foto: Mitropolija

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da se Sveti Sava prvo potrudio da svoje srce oplemeni, da svoju dušu oblagorodi, da se duhovno preporodi, da primi silu Božije reči kroz molitvu i postove i neprestano duhovno usavršavanje i učenje, primanje Božije nauke od najmudrijih toga doba.

- Tek je onda mogao da propoveda reč Božiju, da miri zavađene, da ih objedinjuje u veri i ljubavi, u dobroti i zajedničkom trudu i radu, besedio je Mitropolit Joanikije, čestitajući praznik prvog arhiepiskopa srpskog koga, kako je kazao, slavi cela pravoslavna vaseljena.

Advertisement

Mitropolit Joanikije je ukazao na veliko nasleđe Sv. Save, koje on ima kroz naše svetitelje, koji su nastavili sve ono što je on započeo. 

Foto: Mitropolija

- Sveti Sava je ovde je osnovao Episkopiju zetsku, njegovim blagoslovom ona živi i stvara punih osam vekova. I sada nam se čini da živi opet punim životom kao u doba Svetoga Save, zahvaljujući mnogo velikom trudu i velikoj žrtvi nastavljaču dela Svetoga Savi, našem blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju - besedio je Mitropolit Joanikije čestitajući hramovnu slavu sestrinstvu svete obitelji na Savinoj glavici.

 
    
BONUS VIDEO: 

Advertisement

SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINJOM: „Novosti“ na prvom grobu svetitelja u Velikom TrnovuNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„KOMITE“ PRAVE HAOS U NIKŠIĆU: Smeta im Matija Bećković, policija formirala kordon ispred pozorišta (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

"KOMITE" PRAVE HAOS U NIKŠIĆU: Smeta im Matija Bećković, policija formirala kordon ispred pozorišta (VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UOČI književne večeri "Savinim stopama ka Savinom izvoru“ akedemika Matije Bećkovića u Nikšiću, koja se večeras održava u Nikšićkom pozorištu, pred tom kulturnom ustanovom okupila se nekolicina građana takozvanog komitskog pokreta u znak protesta gostovanju srpskog pesnika.

Foto: I. D. S.

Sa druge strane, Bećkoviću su pred pozorištem podršku pružali građani okupljeni ispred NVO "Miholjski zbor". Da provokacije i prozivke dve grupe građana ne prerastu u incident sprečava veliki broj policajaca.

Advertisement

Manji broj pristalica tkz. komitskog saveza okupio se ispred Nikšićkog pozorišta, optužujući lokalnu upravu da zloupotrebljava javne ustanove i u njima organizuje programe koji propagiraju nacionalizam, šovinizam, te da su "sluge" SPC i "Srpskog sveta".

"Komita" Aleksandar Zeković kazao je da se do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obeležava slavu iz verskog kalendara bilo koje verske zajednice.

Foto: I. D. S.

Advertisement

On je poručio da će odbraniti demokratiju i slobodu i sačuvati suverenu i sekularnu Crnu Goru.

Sa druge strane, čula se pesma "Oj Kosovo, Kosovo" i povici "Kosovo je srce Srbije".

Dve grupe međusobno su se prozivale i vređale, ali je veliki broj policajaca sprečio da prepirka preraste u incident.

BONUS VIDEO: POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI - Protest građana Nikšića

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

VIŠI SUD U PODGORICI: Budu i ćerki sude za kokain

Objavljeno

dana

Autor

VIŠI SUD U PODGORICI: Budu i ćerki sude za kokain

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VIŠI sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv Budimira Krstovića (66) i njegove kćerke Marine (27), zbog sumnje da su učestvovali u švercu više od tone kokaina.

Arhiva

Više državno tužilaštvo u Podgorici je 23. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv okrivljenih Krstovića zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - kokain u količini od 1.206 kilograma.

Advertisement

Zbog rekordne zaplene droge, policija je 26. oktobra uhapsila Marinu Krstović, a sledećeg jutra lisice na ruke stavljene su i njenom ocu Budimiru.

Krstovići su uhapšeni u akciji kodnog naziva "187" u kojoj su učestvovali VDT, Uprava policije, Uprava prihoda i carina i Viši sud u Podgorici.

Od trenutka hapšenja oni negiraju krivicu.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije