Povežite se s nama

Crna Gora

Martinović: Kriminalizacija Belvedera obračun sa crnogorskim patriotizmom

Objavljeno

dana

Martinović: Kriminalizacija Belvedera obračun sa crnogorskim patriotizmom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U dešavanjima 5. septembra na Cetinju nema ni naznake terorizma, jer on podrazumijeva stvaranje panike, unošenja nereda, a toga na Cetinju nije bilo. To su bili građanski protesti bez sijanja mržnje, propagirao se patriotizam i Crna Gora. Ako neki krugovi u Crnoj Gori misle da je biti patriota i voljeti svoju domovinu – terorizam, to je moguće, kazao je advokat Nikola Martinović u emisiji U sred srijede Gradske RTV, komentarišući pokušaje kriminalizacije Belvedera.

On je pozvao crnogorsku javnost da napravi paralelu sa demonstracijama ispred Skupštine Crne Gore.

“Taj slučaj je pravosudno završen i akteri su oslobođeni. Pozivanje na ulazak u Skupštinu okarakterisano je kao slobodna izražavanja, dok su policajci bili izloženi nasilju, kamenicama i jedan stvarni molotovljev koktel je bačen na policajca. Niko od tužilaca i NVO nije pomišljao da se govori o terorističkom aktu ili nekom drugom krivičnom djelu.U prvom redu sam za poštovanje reda, ali sam i za jednakost u jednakim situacijama. Ako terorizam nije napad na službeno lice – to što bacite molotovljev koktel i policajac se zapali, onda mi nije jasno kako to možete izmisliti na Cetinju?”- pita Martinović.

Advertisement

Crnogorski patriotizam se , kaže, pokušava pretvorio u zlo, po istoj matrici po kojoj Rusi tvrde da su u Ukrajini napadnuti. Dodaje da je takva situacija je bila za vrijeme Trećeg rajha kad su Jevreji navodno napadali Njemce.

” To je bila priprema za istrebljenje Jevreja , a ovo što se dešava sa Belvederom je piprema za konačno rješenje crnogorskog patrotizma. Druga motivacija kriminalizacije Belvedera je to da neki donosioci odluka o upotrebi sile i hemijskih sredstava na Belvederu izbjegnu odgovornost, tako što će da otvore aferu, ukažu na nekog drugog i onaj ko je stvarno kriv nađe se u nekoj “zavjetrini”, smatra advokat Martinović.

Nesumnjivo je, kaže, da će djela doći na naplatu, ali to nisu procesi koji se završavaju za jedan dan mjesec ili godinu.

Advertisement

” Ono što je bilo moguće dok je na Balkanu Milošević diktirao uslove rata i mira, nije više moguće. Svi procesi su se ubrzali i blizu smo Evrope. Nekada je ubiti Jevreja za prosječnog Njemca bilo potpuno prirodno i nije izazivalo nikakvo sažaljenje. Tako se i u Bosni vršila priprema. Sve te medijske pripreme su iz neke političke kuhinje i one daju jasnu reakciju – on je ubio jer ga je neko podstrekao na to. Takva manifestacija podstreka je na Balkanskim prostorima poznata. Danas su meta manje – više Crnogorci i u tim napadima napadači imaju pomoć određenih klerikalnih krugova. Neki mediji uzimaju pare, pa uz svoje eksponente pripremaju crnogorsko stanovništvo da je moderno ako se borite protiv Crnogoraca, da možete reći da će Cetinje biti Mariupolj, a da na to tužilaštvo ne reaguje”, kaže Martinović.

Govoreći o pjevanju pjesama i kolu koje se igralo pred Cetinjskim manastirom, Martinović ističe da nije sporna pjesma “Veseli se srpski rode” koju su pjevala djeca na Cetinju, već je, kako kaže, problem gdje se pjevala i na koji dan.

“Pjevala se na dan najmonstuoznijeg zločina kada je porodica Zvicer spaljena od strane srpskih žandarma, dok je majka svezana za trešnju ostavljena da gleda kako joj unučad i snahe gore. Cetinje je donijelo odluku da se toj porodici podigne spomenik”, ističe Martinović.

Advertisement

“To bi moglo kod neke populacije da izazove revolt, jednako kada be se u Kragujevcu desilo na dan stradanja đaka neko počne da pjeva Lili Marlen ili Deutschland uber alles. Te pjesme nisu zabranjene i nisu provokacija u Beogradu ,ali u Kragujevcu na dan kada je stradalo toliko đaka jednostavno diraju u najintimnija osjećanja ljudi”, dodaje Martinović.

Komentarišući izjavu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića koji je pozvao nadležne organe da otkriju ko je na Cetinju kamenovao autobus koji je prevozio ekskurziju iz Nikšića, rekavši da će Nikšićani sami privesti pravdi odgovorna lica ukoliko nadležni to ne urade, Martinović kaže da je to je odraz njegovog kukavičluka.

“Razumijem da ima potrebu da reaguje na neki način, ali da reaguje on, a ne da se krije iza drugih. To je matrica koju smo viđali do sad nebrojeno puta. Svi šalju tuđu đecu u ratove. Nijedan pop ni mitropolit nije pognuo u ratu, ginula su đeca majki koje nisu bili ni na vlasti ni u crkvi. Ista matrica je i u Nikšiću”, zaključuje Martinović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedjelju pretežno sunčano i toplo

Objavljeno

dana

Autor

U nedjelju pretežno sunčano

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pretežno sunčano i veoma toplo. U popodnevnim satima slab do umjeren razvoj oblačnosti, a u planinama, na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajno kiša ili grmljavina. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha 13 do 27, najviša dnevna 29 do 39 stepeni.

Podgorica: Sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. Jutarnja temperatura vazduha oko 26, najviša dnevna do 39 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Vujičić: Osuđujem svaki pokušaj manipulacuje djecom u vjerske svrhe

Objavljeno

dana

Autor

SD: Sjutra performans protiv rodno zasnovanog nasilja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dvije učiteljice risanske Osnovne škole “Veljko Drobnjakovic” pozivaju putem viber grupe svoje ucenike drugog i treceg razreda na obiljezavanje crkvenog praznika Petrovdana, 12.jula, kazala je u reagovanju predsjednica Omladine Socijaldemokrata Herceg Novog, Tanja Vujičić.
”Da podsjetim učiteljice da zakon ne dozvoljava religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole.
Da li učiteljice svjesno krše zakon?
Osudjujem svaki pokušaj manipulacije djecom u vjerske svrhe, kao i njihovo pozivanje na prisustvo crkvenim obredima  od strane prosvjetnih radnika.”, zaključila je u saopštenju.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Objavljeno

dana

Autor

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pljevlja je oko 17.30 sati zahvatilo jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinskim procesima.

Još u toku nevremena Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja su dojavljeni požari u selima Kosanica i Crljenice, javlja PV Informer.

Vatrogasci su intervenisali u selu Kosanica sa dva vatrogasna vozila i četiri pripadnika službe.

Advertisement

Do požara je najvjerovatnije došlo od udara groma ali će uzrok požara na Kosanici, gdje je u potpunosti izgorela kuća M.L. iz Pljevalja utvrditi istraga.

Obavještenja je policija koja je izašla na lice mjesta. Pošto je selo Kosanica dosta udaljeno od Pljevalja , dok su vatrogasci stigli mogli su samo da obezbjede da se požar ne prenese na susjedne objekte, piše PV Informer.

U selu Crljenice koje se nalazi na drugom kraju opštine Pljevlja, mještani su na vrijeme primjetili požar i uspješno ga sami sanirali.

Advertisement

Iz Službe zaštite i spašavanja će preventivno obići i tu lokaciju gdje je usljed jakog nevremena i dugotrajnog grmljavinskog pražnjenja došlo do požara na štali.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije