Povežite se s nama

Novosti.rs

NEMA NIŠTA OD POVRATKA DPS NA VLAST Radunović: Otvoreni Balkan rešenje za brojne ekonomske izazove

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ŠEF poslaničkog kluba Demokratskog fronta upitao je premijera Dritana Abazovića da li i dalje važi obećanje njega i potpredsjednika Jokovića da će potpisati Temeljni ugovor, organizovati popis i razmotriti uključenje Crne Gore u Otvoreni Balkan.

slaven Radunović, Foto Arhiva

Advertisement

- Da li ste spremni da rizikujete pad vlade? Ovo vas pitam zbog partija koje vas podržavaju od kojih se čuju razna osporavanja. SNP i URA su jedine partije u toj vladi koje imaju izborni legitimitet. Ostali se šlepaju. Ostali su tu upali isto kao što je upao tim Zdravka Krivokapića. Nema ništa od povratka DPS-a na vlast. Mene interesuje kako vi na ovo gledate jer ovi koji podržavaju ili ne podržavaju su manje bitni za ove stvari jer su ovi projekti bitniji - kazao je on.

Radunović tvrdi da se o Temeljnom ugovoru i popisu uopšte nije trebalo raspravljati i da se o tome ne raspravlja nigde u svetu.

- Ovde se radi na segregaciji i na ponižavanju određenih nacionalnih grupa. Danas se ljudi koji su to radili boje rezultata popisa, jer im projekat propada. U normalnim državama popis je normalna stvar i mene je sramota što mi o tome pričamo i sramota me što prošla vlada nije to sprovela. Ista je stvar i sa Temeljnim ugovorom – to je tehnička stvar, ugovor između Crkve i države - objasnio je Radunović.

Advertisement

On tvrdi da je Otvoreni Balkan rešenje problema o kojima pričaju i da svi dobro znaju da cene zavise od više faktora, ne samo od rata u Ukrajini.

- Zavise i od toga koliko kamion provede na granicama. Radne snage… Od svega toga zavisi. Kad ste vi od jedne zajednice zemalja, gde jedna zemlja ima višak prehrambenih proizvoda i koja je spremna da pomogne partneru, to je onda ekonomska tema - objasnio je Radunović.

(Borba.me)

Advertisement

BONUS VIDEO:

KNEŽEVIĆ U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ko će nama doći na primorje ovog leta?

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

MILOVA OPASNA PARALELA SA HRVATSKOM: Da li i Srbe iz Crne Gore čekaju kolone i traktori – ako se ne „opamete“

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U AUTORSKOM tekstu namenjenom crnogorskom "biračkom tržištu" u kojem sebe promoviše u spasioca države, predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije mogao a da ne pomene dežurnu mantru o kleronacionalistima, "velikosrpskoj hegemoniji", i nekakvim mračnim planovima Beograda da pokori Podgoricu.

Foto Novosti

Advertisement

U moru već otrcanih floskula, uzdrmani gospodar Montenegra potcrtao je i jednu opasnu paralelu - uporedio je Srbe iz Crne Gore sa onima koje je hrvatska vlast zbrisala 1995. u zločinačkoj akciji "Oluja".

Tako crnogorski lider utvrđuje da je "u našoj državi svaki Srbin jednakopravan građanin sa svakim građaninom Crne Gore druge nacionalnosti", a zatim ide zlokobno poređenje "samo što lideri srpskih stranaka u Crnoj Gori svoju političku borbu vode na platformi državne politike Srbije i SPC kao njenog glavnog protagoniste. A, kao što znamo njihova platforma je Velika Srbija, bez Crne Gore i Crnogoraca. Pogubnost te platforme su, recimo, Srbi u Hrvatskoj apsolvirali. I svoje mesto pod suncem, u svojoj državi Hrvatskoj, traže i nalaze svojom pameću. U Crnoj Gori nažalost još nisu" - poručio je Đukanović, ne otkrivajući sasvim da li će Srbi u njegovoj državi, ako se ne opamete po merilima DPS, završiti kao oni u Tuđmanovoj Hrvatskoj - u izbegličkoj koloni na traktorima.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

BLOKIRALI ODVOZ UGLJA: Protest bivših radnika obezbeđenja rudnika u Pljevljima

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici obezbeđenja Rudnika uglja AD Pljevlja juče su na sat vremena blokirali saobraćajnicu u selu Kalušići kojom, iz Površinskog kopa Potrlica, transportnim kamionima prevoze ugalj do Termoelektrane.

Foto M. Drobnjak

Advertisement

Radnici su se odlučili na radikalizaciju protesta nakon što im niko od nadležnih kojima su se obraćali nije odgovorio na zahteve.

Oni protestuju dvadesetak dana nakon što su ostali bez posla jer smatraju da su ugrožena njihova egzistencija i radnička prava, pošto je Agencija "Sekjuriti gard Montenegro" iz Podgorice preuzela poslove obezbeđenja najveće pljevaljske kompanije. Ističu da su im ugrožena prava, jer je njih četrdesetak ostalo bez posla, zbog kršenja Zakona o radu i kršenja radničkih prava.

Navode da su od Agencije, koja je na tenderu dobila posao obezbeđenja pljevaljske rudarske kompanije, dobili ponudu da rade kod njih, ali sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, ili nekih 240 sati mesečno, sa minimalnom zaradom od 450 evra, što je, ističu, očigledno grubo kršenje Zakona o radu.

Advertisement

- Mi ne tražimo ništa mimo zakona. Tražimo osmočasovno radno vreme i minimalnu zaradu po Zakonu o radu. Ne znam zašto to ne može da se ispoštuje. Rudnik uglja je procenio ovu vrstu posla na 930.000 evra, a Agencija koja je došla ponudila je 651.000 evra. Imamo razliku u ceni i oni sa tom cenom ne mogu da ispune, prema zakonu, obaveze prema nama - kazao je Jovan Rosić, predstavnik radnika.

Jovan Rosić, Foto M. Drobnjak

On je istakao da sama ponuda Agencije nije u skladu sa zakonom jer ponudom od 651.000 evra, nije moguće isplatiti 105 radnika, sa minimalnom zaradom.

Advertisement

- Prema tenderskoj dokumentaciji za zaštitu lica i imovine traži se obezbeđivanje 20 pozicija, tri patrole sa po dva radnika i rukovodilac, na period od godinu dana, za šta bi bilo potrebno oko 711.000 evra, pa ako se bude poštovao Zakon o radu, neće biti dovoljno sredstava za zarade zaposlenih - kazao je Rosić.

Istakao je da su podnosili prijavu inspekciji rada, ali da do sada niko nije reagovao.

- Danas ćemo inspekciji rada podneti i prijavu pisanim putem sa potpisima 34 radnika, pa, ako hoće, neka rade svoj posao. Prijavu ćemo podneti protiv Agencije "Sekjuriti gard Montenegro" - dodao je Rosić.

Advertisement

(NE)NADLEŽNI

IZ Rudnika uglja ranije su saopštili da radnici zaradu ugovaraju sa Agencijom i da su oni nenadležni da se bave iznosima mesečnih zarada i organizacijom radnog vremena zaposlenih radnika u drugom preduzeću.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

TEMELJNI UGOVOR SLAMKA SPASA ZA PREMIJERA: Sudbinu manjinske vlade Dritana Abazovića rešavaće poslanici u parlamentu 19. avgusta

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


IAKO je pobednička većina na parlamentarnim izborima 2020. nezadovoljna radom manjinske vlade, potpisivanje Temeljnog ugovora SPC sa državom Crnom Gorom jedina je slamka za koju se hvata premijer Dritan Abazović.

Foto V. Kadić

Advertisement

Da li će njegov kabinet preživeti 19. avgust? Predsednik Vlade je ranije izjavio da stavljanje parafa na dokument sa SPC predstavlja dobar put za postizanje parlamentarnog konsenzusa oko pitanja koja su važna za evropske integracije. Svega šest sati nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, Skupštini Crne Gore podnet je zahtev za glasanje o nepoverenju manjinskoj vladi.

Jedan od lidera DF Milan Knežević ponovio je juče da je taj politički savez uputio premijeru Abazoviću i predsedniku SNP Vladimiru Jokoviću ponudu da resetuju odnose parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. i da zajedno sa strankama manjinskih naroda formiraju vladu ograničenog mandata koja bi pripremila i organizovala parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore u jednom danu.

- Ako im ovaj naš predlog nije prihvatljiv, onda je sasvim logično formiranje tzv. prelazne vlade, koju bi činili svi akteri parlamentarnog života i koja bi se obavezala da sa dve trećine izglasa izbor članova sudskog saveta, sudija ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, ali i da izglasa i izborno zakonodavstvo i definiše sveopšte izbore u jednom danu. Naravno, u opticaju je i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali mi se u ovom trenutku čini da, izuzev DF-a, niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku - poručio je Knežević.

Advertisement

Iz SNP ocenjuju da svako ko glasa za pad aktuelne vlade taj je protiv Temeljnog ugovora, podsetivši da su partije koje čine bivšu parlamentarnu većinu kao jedan od ciljeva imale potpisivanje ovog sporazuma. U tom "timu" su i Demokrate kritičari manjinske vlade, koji su posebno ogorčeni "skidanjem kadrova" po dubini u državnim ustanovama I firmama.

Derivat legitimne većine

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je Abazovićeva vlada "politički i institucionalni derivat legitimne parlamentarne većine utvrđene na izborima 30. avgusta 2020."

- Taj legitimitet im nije poklonjen. Dali su im ga građani Crne Gore svojom slobodnom voljom. Zato smo svi dužni da to poštujemo. Kao što bi, na primer, divlji, samoproglašeni, kvinsliški autoritet, nelegitimnu podgoričku skupštinu, da je sreće, svi trebalo da preziremo jer je u trenutku njenog avetanja Crna Gora imala svoj ustav, svog kralja, svoj parlament i svoju vladu - napisao je Đukanović.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije