Povežite se s nama

Politika

DPS i SDP: dva majstorska autogola

Objavljeno

dana

DPS i SDP: dva majstorska autogola

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Andrej Nikolaidis

Rezolucija crnogorskog parlamenta o Srebrenici propisala je zabranu negiranja genocida.

Crnogorska je politička kasta za tu rezoluciju dobila aplauze takozvane međunarodne zajednice. Abazović se po Sarajevu i Srebrenici šepurio kao paun u pratnji dvadesetak gavranova iz ANB-a. Bečić je održao istorijski stupidan i stupidno podmukao govor. A Đukanović je nosio tabut ubijenog Srebreničana – toliko mu je žao što je u vrijeme kada je genocid sproveden bio na, kako se to danas eufemistički kaže, „pogrešnoj strani istorije“.

Advertisement

U praksi, ta rezolucija je loš, vrlo loš vic koji umjesto smijeha izaziva duboku depresiju.

Ne samo da nema sankcija za negiranje genocida: gradonačelnik Nikšića ga je, da prostite, eto baš negirao, a Demokrate odbile da mu uskrate političku podršku zbog ismijavanja rezolucije za koju su sami glasali.

Nego je u Crnoj Gori, od danas, u praksi nepoželjno svjedočenje o genocidu u Srebrenici.

Advertisement

Na najavu da će na Green Montenegro International Film Festivalu koji se održava na Žabljaku biti prikazan briljantni “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, gradonačelnik Žabljaka odlučio je da film o genocidu u Srebrenici – cenzuriše.

Nije on to uradio autokratski, preko koljena. Nego suptilno, takoreći demokratski…

“Reakcije nastale zbog te projekcije dovele su nas do stava da organizatoru preporučimo da razmisle o prikazivanju toga filma i da nađu adekvatnu zamjenu koja će imati umjetnički domet kakav zahtijeva karakter festivala”, rekao je domaćin Žabljaka, Veselin Vukićević.

Advertisement

Ali čekajte… Vukićević je kadar DPS-a, koji je na vlasti u Žabljaku.

Što će reći da DPS u Nikšiću traži ostavku Kovačevića zbog negiranja genocida u Srebrenici, a njihov šerif na Žabljaku cenzuriše film koji o genocidu govori suvu istinu, i to na umjetnički superioran način.

Je li Đukanović išao u Srebrenicu zato da bi funkcioner DPS-a zabranio istini vjerni film o Srebrenici? Uzgred, je li SDP devedesetih bio antiratna partija da bi danas za sitnež u Tivtu obezbjeđivao većinu za brutalnu reprizu devedesetih na sceni ljetnjikovca Buća-Luković?

Advertisement

Teško da je tako. Đe je, onda, zapelo? Hjuston, imamo problem – reklo bi se.

Šta sada? Hoće li se DPS ograditi od nečuvenog, bestidnog, doista pećinskog pokušaja cenzure? Hoće li SDP nastaviti da se bori protiv velikosrpskog nacionalizma, osim tamo gdje ga na korist svojih uhljeba oni drže na vlasti?

To nije dovoljno. Sa autogolovima kakve su partije suverenističkog bloka zabile na Žabljaku i u Tivtu, svaka borba protiv nove vlasti je uzaludna i vodi najprije u debelo zasluženi podsmijeh, potom u teški, još teži poraz.

Advertisement

Stvari su vrlo jednostavne: drže li DPS i SDP do autentičnosti više no do lanjskog snijega, valja im skloniti Vukićevića i oboriti vlast u Tivtu.Aktuelno
Advertisement

Politika

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović saopštila je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče u Skupštini iznijela neistine na račun njenog rada u toj ustanovi.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navodi Miranović.

Kako je istakla, znajući koliko je savjesno obavljala povjerenu funkciju, te da je odluka o smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma, pokrenula je zaštitu svojih prava pred nadležnim sudom.

Advertisement

“Što se izjava i rada pomenute Ministarke tiče, rekla bih da nije problem moja smjena, nego je problem što sam jedna od onih koji ne prihvataju njene vrijednosne stavove. Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja  kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, navodi Miranović.

“Javnosti radi iznosim par detalja koji govore o njenoj “brizi” za NMCG i identitetske kulturne stigmate Crne Gore. Od dana imenovanja do 30.novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao ministarka, ni kao aktuelna direktorica. Nije odgovorila ni na jedno moje obraćanje, ni  zvanične dopise ustanove za moga mandata, čime je permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu NMCG”, tvrdi Miranović.

Ona ističe da posebnu pažnju izaziva ministarkina izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”.

Advertisement

“Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog  jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog. Ministarko Bratić, javno Vas pitam: Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, pita Miranović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


SNP nije zadovoljna ovom Vladom i želi izbor nove, ali u okviru postojeće parlamentarne većine, kazao je u izjavi za Antenu M lider SNP-a Vladimir Joković.

Upitan može li se desiti da taj jedan glas koji fali opoziciji za obaranje Vlade, može biti iz SNP-a, Joković kaže:

“To pitanje je pretpostavka. Ne možete tako pitati, ja vam kažem što SNP želi. Može li se to desiti, ja vam kažem da ne može nikako, ali ne možete vi to da me pitate, može li se desiti, šta ja znam šta se može desiti. Ja vam kažem šta je zvanični stav SNP-a, ne želimo ovu Vladu, želimo novu Vladu u okviru postojeće većine uz manjine. Novinari uvijek nešto pitaju šta bi ako bi, ja o tome ne mogu da pričam, ja samo mogu da kažem naš zvanični stav”, kazao nam je Joković.

Advertisement

Podsjetimo iz opozicije je ranije saopšteno da neće podnositi inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi ukoliko ne budu sigurni da će proći u parlamentu. Da bi prošla fali im jedan glas iz opozicije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Marković: Rekonstrukcija Vlade propala, samo političko licemjerje joj može produžiti mandat

Objavljeno

dana

Autor

Marković: Postupak prema Nimanbeguu morao bi da zabrine svakoga u aktuelnoj vlasti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanik Demokratske partije socijalista Duško Marković ističe da su ovih dana učestale prijetnje da se ne smije podržati opravdan i obrazložen prijedlog 40 poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

“One dolaze i od onih koji su Vladu opstruirali od dana kada su je izabrali; i od onih koji su željeli da izaberu novu. Činjenice su neumoljive: aktuelna Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, a od prvog dana urušava Crnu Goru i njene vrijednosti. Njena rekonstrukcija je propala, i njen opstanak nije moguć”, istakao je Marković na Tviteru.

A zatim je poručio.

Advertisement

“Svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po našu ekonomiju, zdravlje građana, demokratiju i društvo u cjelini. Samo političko licemjerje i poigravanje sa sudbinom građana i države, i to pred očima domaće i međunarodne javnosti može produžiti mandat Krivokapićevoj Vladi. Podsjećam kolege da Ustav garantuje nezavisnost i samostalnost u opredjeljenju svakog poslanika, pa pozivam da iskoristimo svoj ustavni kapacitet – i da glasamo po sopstvenom uvjerenju”, navodi Marković.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije