Povežite se s nama

Politika

(Уживо) Шћекића: Здравствени систем затечен на кољенима

Objavljeno

dana

(Уживо) Шћекића: Здравствени систем затечен на кољенима

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Сjедници jе требало да присуствуjе и министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић, али због обавеза се ниjе могла одазвати па у њено име присуствуjе државна секретарка Анка Вукићевић.

На сjедници Одбора за здравство у току jе консултативно саслушање челника здравствених институциjа у вези са мрежом здравствених установа и актуелном епидемиолошком ситуациjом.

Чланови Одбора саслушаће директора Института за jавно здравље Игора Галића и вршиоца дужности директора Фонда за здравствено осигурање Драгослава Шћекића. Министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић не присуствује сједници Одбора због већ преузетих обавеза, па у њено име присуствуjе државна секретарка Анка Вукићевић.

Шћекић је казао да је сама министарка најбоље показала својим радом резултате. Направљено је низ поступака у корист грађана, првенствено пацијената. Истиче да је до сада јавно здравство било потпуно понижено. Каже да сад покушавају да врате точак на оно старо вријеме када је здравство било веома цијењено и на високом нивоу. Сада се пеиватне здравствене установе, без икаквих уговора, анализа, што значи да континуирано 

Влада jе прошле седмице усвоjила Одлуку о новоj мрежи здравствених установа у коjоj ће по узору на земље окружења бити само здравствене установе чиjи jе оснивач држава.

Министарка здравља jе, након усваjања одлуке, казала да ће грађанима на располагању бити много више приватних здравствених установа. Како је истакла, више неће бити монопола, „на срећу државе и грађана“. „Уговори са приватницима склапаће се само на основу jавног позива. Наjбољи ће добиjати посао“, навела jе Боровинић Боjовић.ДАН

Politika

Комисиjа за просвjету ДПС: Братићка „неваспитано рашчишћава“ сектор културе

Objavljeno

dana

Комисиjа за просвjету ДПС: Братићка "неваспитано рашчишћава" сектор културе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Културна сцена Црне Горе ниjе приватни посjед Весне Братић, стога тражимо од Владе Црне Горе и њеног предсjедника, да под хитно разриjеши jуче именовану директорку Филмског центра, наводе из Комисије

Послиjе неоправданог одсуства из jавности и етничке чистке коjу jе спровела у црногорском просвjетном ресору, у великом стилу мале проjектанткиње “српског света”, вратила се министарка Весна Братић да неваспитано рашчисти и сектор културе, саопштено је из Комисиjе за просвjету, културу и медиjе Главног одбора ДПС-а.

У савезништву са ректорем Универзитета Црне Горе, коjи суптилно спроводи политику руске меке моћи у високом образовању каналима СПЦ, задаjе гђа Братић ниске ударце грађанскоj Црноj Гори. Руга jоj се у лице. Незаконито jе смиjенила директорку Народнога музеjа. Замиjенила jу jе кадром коjи се прославио конзерваторским радовима у храмовима Црне Горе и не би у томе ништа било спорно, да ова Влада ниjе скрпљена у манастиру и да ниjе клерикализовала црногорско друштво до мjере да jе доведено на ивицу грађанских сукоба. Намjерава да испуни завjет цркве Србиjе и измjести икону “Филермоса” оданде ђе jоj jе jедино умjесно мjесто, у Народном музеjу Црне Горе. Завjетница се преварила, jер ми, заиста, бранимо светиње. Не дамо их слугама “српског света”, додају у саопштењу.

Како наводе, упркос саопштењу Удружења филмских продуцената и редитеља Црне Горе, Братићева jе разриjешила директора Филмског центра. Именом и презименом се не уклапа у њен “српски свет”. Научила jе Весна Братић да су то “лажни људи са лажном вjером”, алал jоj вjера на науци. Њена вjера jе проневjера хришћанства и православља у чиjем jе духу “љуби ближњег свог као себе сама”.  Нашла jе непожељноме у “српском свету” пристоjну замjену.

Право са листе ултра-националистичке странке Двери Бошка Обрадовића, слећела jе у Црну Гору, нова директорка, Александра Божовић. Скромних квалификациjа и референци, новоименована директорка Филмског центра, претходно jе била преплаћена савjетница директора Културног центра Новога Сада Андреjа Фаjгеља, познатог по профашистичким ставовима. Оправдано вjеруjемо, да jе министарку Братић, приjе свега фасцинирала политичка, а не стручна биографиjа Александре Божовић. Двери, чиjа кандидаткиња за посланицу jе била новоименована директорка Филмског центра Црне Горе, тврде да jе Бока Которска дио Србиjе, а припадници ове ултра-националистичке српске партиjе  упадали су на jавне трибине, физички се обрачунаваjући са учесницима и неистомишљеницима.

Сигурни смо да ће ова, Весни Братић, како кажу, подобна посленица, умjешно иницирати прављење филмова са темом доприноса Димитриjа Љотића антифашистичкоj традициjи. Jасно нам jе, министарка Братић, за коjу су Црногорци производ етничког инжењеринга, на високе двjери уводи у културу наjниже идеологиjе, љотићевштину, на примjер, коjе се, да бизарност буде већа, грози чак и jедан Воjислав Шешељ.

Да се послужимо филмским jезиком, ово “бештиjање” министарке Братић можда дjелуjе као “чудо невиђено”, али би ваљало да зна да “нема малих богова”, да ћемо њено (не)дjело проучавати као “окупациjу у 26 слика” и да ћемо ускоро “живети као сав нормалан свет”.

– Ако пристанемо на ово, пристали смо на понижење. Уколико допустимо да нам државу претворе у двjери кроз коjа ће неконтролисано улазити клеронационализам и фашистички однос Бошка Обрадовића према црногорскоj нациjи, таман исти какав jе министаркин, бићемо актери продаjе државе, циjену ћемо плаћати вjековима. Ако прихватимо ово, одбацили смо Црну Гору, грађанску, европску – наводе из Комисије.

Културна сцена Црне Горе ниjе приватни посjед Весне Братић, стога тражимо од Владе Црне Горе и њеног предсjедника, да под хитно разриjеши jуче именовану директорку Филмског центра, jер су се сад преиграли у надметању ко ће више унизити црногорски идентитет, културу и умjетност, закључено је у соапштењу.ДАН

Nastavite čitati

Politika

(ВИДЕО, УЖИВО) УРА напустила сједницу цетињског парламента: Доживјели смо јавни линч

Objavljeno

dana

(ВИДЕО, УЖИВО) УРА напустила сједницу цетињског парламента: Доживјели смо јавни линч

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Одборник УРА Петар Мартиновић оптужио функционера СДП-а Николу Ђурашковића да им је цртао мете

Грађански покрет УРА саопштио је данас да неће учествовати у раду цетињског парламента.

Како је казао одборник УРА Петар Мартиновић на јутрошњој сједници цетињског парламента, овај покрет неће учествовати у раду парламента због дешавања од 14. септембра. 

– УРА је доживјела јавни линч, како од демонстраната тако и од својих колега- додао је он. 

Мартиновић је такође опптужио функционера СДП-а Николу Ђурашковића да је одборницима УРА цртао мету.

– Теби на образ све иде- поручио је он. 

Пошто је дата пауза, УРА је напустила сједницу.

Градоначелник Пријестонице Александар Кашћелан позвао је на смиривање тензија јер, како је казао, грађанима се морају гарантовати Устаном загарантована права. 

-Осуђујем сваки вид насиља. То није дух који Црна Гора и Цетиње баштине- поручио је он. 

Ђурашковић је казао да се мора радити на развоју Цетиња.

– Бирачки списак показује да све више грађана одлази са Цетиња. Претпоставља се да је добар дио гласача уписан у бирачки списак и не живи на Цетињу- додао је он. 

Подсјетимо, сједница је наставак засједања прошлог уторка када су донешени закључци којима је, између осталог, Скупштина позвала „надлежне државне институције да у складу са законом спроведу радње и активности у циљу заштите културне баштине у својини Пријестонице од континуиране девастације коју врши Митрополија Црногорско приморска“.ДАН

Nastavite čitati

Politika

Jоковић: Жабљак да крене путем дугорочног динамичног развоjа

Objavljeno

dana

Jоковић: Жабљак да крене путем дугорочног динамичног развоjа

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Иако jе пандемиjа корона вируса направила броjне проблеме овоj општини, као и циjелоj Црноj Гори, очекуjем да Жабљак крене путем дугорочног динамичног развоjа, казао је Јоковић

Предсjедник Социjалистичке народне партиjе Црне Горе Владимир Jоковић честитао jе име партиjе и у своjе лично име, 17. септембар, Дан општине Жабљак.

– Жабљачани су одувиjек били познати као добри и вриjедни домаћини, коjи с посебним поносом истичу вриjедности дурмиторског краjа. Сигуран сам да ће оне остати темељ на коjем се заснива будућност овог подручjа, те основ за даљи развоj у сваком погледу – истакао је предсједник СНП-а.

Иако jе пандемиjа корона вируса направила броjне проблеме овоj општини, као и циjелоj Црноj Гори, очекуjем да Жабљак крене путем дугорочног динамичног развоjа, коjи ће се, приjе свега, огледати у постизању релевантних резултата у областима пољоприведе, инфраструктуре, туризма и угоститељства. То ће бити снажан подстрек не само даљем напретку дурмиторског краjа, већ и Црне Горе у цjелини, што jе циљ за коjи се сви морамо залагати, стоjи у честитки Jоковића.ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije