Povežite se s nama

Tehnologija

Microsoft je promenio CPU zahteve za Windows 11

Objavljeno

dana

Microsoft je promenio CPU zahteve za Windows 11

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsKada je Microsoft prvi put najavio Windows 11, kompanija je otkrila neke od minimalnih hardverskih zahteva koji su potrebni za nadogradnju na novi OS. Jedan od tih zahteva je CPU predstavljen nakon 2017. godine, što bi značilo da oni sa starijim računarima ne bi mogli da koriste Windows 11.

Međutim, Microsoft je istakao da razmišlja o smanjenju tih zahteva, a dobra vest je da je kompanija to donekle i učinila. „Zaključili smo da su odabrani, kompatibilni 64-bitni procesori, 4GB memorije, 64GB prostora za skladištenje, UEFI secure boot, grafički zahtevi i TPM 2.0, pravi minimalni sistemski zahtevi koji zadovoljavaju principe koje smo utvrdili da najbolje podržavaju korisnika„, navode iz Microsofta.

Advertisement

 

Advertisement

Takođe je dodato da je utvrđen skup modela računara koji zadovoljavaju principe na Intel procesorima sedme generacije, koji prvobitno nisu bili uključeni u minimalne sistemske zahteve. To će sada uključivati i Intel Core X-seriju, Xeon V-seriju, kao i Core 7820HQ.

To znači da, iako zahtevi ostaju uglavnom isti, korisnici koji možda ne poseduju kompatibilne procesore i dalje mogu da probaju da instaliraju Windows 11, ali nema garancije da će im to uspeti.

Izvor: Ubergizmo

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Koliko dobro znate da koristite navigaciju?

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsNemojte da se ljutite, ne mislimo na uključivanje lokacije na vašem mobilnom telefonu i podešavanja vaše krajnje destinacije, sigurni smo da to umete. Međutim, znate li da postoji nekoliko ne toliko uobičajenih sposobnosti skrivenih unutar aplikacije Google Maps koje možda do sada i niste upotrebljavali?

Advertisement

Naravno, svi znate kako da izmerite udaljenost unutar Google Maps kada uključite lokaciju i postavite destinaciju na koju idete. Međutim, možete izmeriti i udaljenost između dva mesta tako što ćete postaviti dve čiode na mapi i izmeriti koliko su udaljene jedna od druge. Dakle, postavite prvu “čiodu” na destinaciju od koje želite da merite udaljenost. Zatim, desnim klikom ili drugim pritiskom na telefonu pozovite meni, prevucite prstom na gore i odaberite opciju “Measure Distance”, odaberite lokaciju do koje želite da vidite koliko ima kilometara i saznaćete tačnu razdaljinu, doduše vazdušnim putem.

Udaljenost01.jpg

Advertisement

Ne funkcioniše svako vaše putovanje po principu “od tačke A do tačke B bez ijedne destinacije između”. Nekada, treba da skoknete do roditelja u drugom gradu prilikom polaska na more i da ostavite svog ljubimca. Možda planirate putovanje po lokalnim zanimljivostima širom Srbije i želeli biste da organizujete optimalnu rutu i posetite različita mesta. Google Maps vam upravo to i omogućava kroz funkcionalnost dodavanja više “stanica” tokom vašeg putovanja.

Dakle, kako biste dodali više destinacija prilikom vašeg putovanja, postavite prvu, uđite u meni koji se nalazi pri dnu ekrana i odaberite “Directions”, a potom kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu vaše mobilne aplikacije. Nakon toga odaberite opciju “Add stop” i odaberite sledeću destinaciju do koje želite da putujete i tako organizujete svoje putovanje na način na koji vama najviše odgovara.

Advertisement

Destinacije02.jpg

Google Street View je odlična stvar, a od skoro možete da vidite i prošlost određenih destinacija putem nove funkcionalnosti unutar Google Maps. Kako biste ovo uradili, odaberite lokaciju unutar Street View i u gornjem desnom uglu vašeg ekrana odaberite datum od 2008. godine do danas, u zavisnosti od toga koliko su puta kamere kompanije Google prošle kroz taj deo grada.

Advertisement

Screenshot7.jpg

Želite da putujete a da niko, pa ni Google ne zna za to (makar ne na papiru)? Uključite inkognito mod unutar vaše Google Maps aplikacije tako što ćete u gornjem desnom uglu kliknuti na ikonicu sa vašom slikom i odabrati “Turn on incognito mode”. Nakon što ga uključite, lokacija na koju ste putovali neće se pojaviti prilikom sledećeg korišćenja ove aplikacije.

Advertisement

Incognito04.jpg

10.08.2022 11:33 |
Advertisement

Software/WebBenchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

Xiaomi najavio MIX Fold 2: Snapdragon 8 Plus Gen 1, savitljivi ekran i Leica kamere

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsXiaomi je rešio da malo skrene pažnju sa dolazećih sklopivih mobilnih uređaja kompanije Samsung i vodu okrene na vodenicu predstavivši svog takmaca u ovoj kategoriji uređaja – MIX Fold 2. Kako prenosi NotebookCheck, dizajn je sličan kao i kod Galaxy Z Fold 4.

Advertisement

Kompanija Xiaomi iskoristila je svoje prisustvo na kineskoj društvenoj mreži Weibo, što je neka vrsta istočnjačke verzije platforme Twitter, kako bi publici najavila svoje planove o zvaničnom predstavljanju novog telefona na preklop iz svoje kuhinje, i to samo dan pre nego što će Samsung zvanično predstaviti novu liniju svoj sklopivih telefona. Odličan tajming, možda blago nekorektan, ali u ljubavi, ratu i marketingu nema pravila. No, da vidimo mi šta bi to ovaj telefon trebalo da donese.

csm_002p2Zyzly1h50lta5lgsj61o0280hdu02_0c3e68e720.jpg

Advertisement

Prema trenutno dostupnim navodima, Xiaomi MIX Fold 2 trebalo bi da pokreće najbrži procesor na svetu, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Pored njega, očekuje se i 12 GB radne memorije kao i čak do maksimalnog 1 TB prostora za skladištenje podataka, što deluje vrlo slično onome što Samsung sprema. Spoljni ekran na ovom uređaju potpisuje Samsung i to je AMOLED E5 panel sa odnosom stranica ekrana od 21:9 i rezolucijom od 2520×1080 piksela. Na kraju, ovaj ekran podržava i vertikalno osvežavanje slike od 120 Hz.

Što se tiče unutrašnjeg ekrana, to bi takođe trebalo da bude Eco2 AMOLED panel kompanije Samsung koji takođe ima osvežavanje od 120 Hz. Pored toga, oćekuje se i podrška za brzo žično punjenje od 67 W, dok je kapacitet baterije u ovom trenutku nepoznat.

Advertisement

csm_002p2Zyzly1h50iwfy5g1j61o02801ky02_8139624c34.jpg

Dobro, nije Xiaomi odao previše detalja o svom uređaju i logično je da večinu stvari žele da ostave za svoju zvaničnu prezentaciju. Međutim, sa publikom jesu podelili još jedan zanimljiv detalj, a to je sam datum predstavljanja ovog mobilnog uređaja. Naime, ova kompanija zakazala je svoju prezentaciju za 11. avgust, samo dan nakon što će Samsung predstaviti uređaje Galaxy Z Fold 4 i Galaxy Z Flip 4. Ostaje da vidimo hoće li Xiaomi uspeti da skrene pažnju sa ova dva telefona ili će Samsung uspeti da se uspešno izbori sa nastojanjima svog kineskog rivala.

Advertisement

10.08.2022 10:19 |
Advertisement

MobileBenchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

Activision Blizzard više zarađuje od telefona nego računara i konzola

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsSvi znamo da industrija video igara zarađuje od “ozbiljnih” naslova za koje je potrebno lepo sesti iza računara ili uzeti gejmped vaše omiljene konzole u ruke. Međutim, TechSpot prenosi kako Activision Blizzard najveću zaradu ne dobija ni od personalnih računara ni od konzola, već od mobilnih uređaja.

Advertisement

Da budemo malo precizniji na samom početku teksta jer bi tačan i potpun naziv ove kompanije trebalo da bude Activision Blizzard King, a “treće ime” odnosi se na tvorce mega hitova za mobilne uređaje poput Candy Crush, Farm Heroes i Bubble Witch. Mada, i da je samo Candy Crush bilo bi vam sasvim jasno koliko tu ima novca.

Tokom prethodnog kvartala, King je sa svojim mobilnim segmentom video igara ostvario profit od čak 685 miliona dolara kroz transakcije u svojim naslovima. Sa druge strane, Activision je sa svojom intelektualnom svojinom profitirao 600 miliona dolara, a Blizzard 296 miliona. Međutim, nije sav taj novac samo od konzola i računara, jer obe ove kompanije imaju i naslove namenjene mobilnom segmentu tržišta.

Advertisement

Mobile.jpg

Activision je najveću zaradu ostvario na tržištu gejming konzola – 360 miliona, dok je 100 miliona dolara prihoda došlo od personalnih računara, a čak 135 miliona od mobilnih uređaja. Naravno, video igra koja je zaradila najviše novca u mobilnom segmentu svakako je Call of Duty Mobile. Sa druge strane, kompanija Blizzard zaradila je 100 miliona dolara samo od naslova Diablo Immortal. Tu je i 229 miliona dolara zarađenih od naslova na personalnim računarima i samo 19 miliona dolara od video igara koje su se pojavile na konzolama.

Advertisement

Ukoliko sve to lepo saberemo doći ćemo do interesantne brojke da je od mobilnog segmenta kompanija Activision Blizzard King zaradila čitavih 831 miliona dolara od mobilnog segmenta, što čini oko 50,5% ukupne zarade. Dakle, mobilni telefoni, tableti i ostali prenosivi uređaji su zaslužni za najveći deo profita ove kompanije. Kada je u pitanju jedan još uvek gigant kao što to Activision Blizzard svakako jeste, ovo je indikativno i ukazuje na trenutne trendove u celokupnoj industriji, ne samo u jednoj kompaniji.

Advertisement

Da li su mobilni uređaji budućnost video igara? Iskreno, brojke ne lažu, ali mi nismo sigurni. Što se tiče zarade, ova tvrdnja može se ispostaviti kao tačna jer je poznato da se u tim naslovima nalazi najviše mikrotransakcija i dragulja koje treba da kupite pravim novcem kako biste kupili lopatu kojom onda možete da slomite kamen koji vam smeta u spajanju pet identičnih simbola ili šta god. Ali, isto tako smatramo da će visokobudžetni naslovi još makar neko vreme svoj dom imati u računarima i konzolama, ne na mobilnim telefonima.

Advertisement
10.08.2022 09:20 |

GamesBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije