Povežite se s nama

Društvo

Amerikanci doniraju četiri patrolna čamca

Objavljeno

dana

Amerikanci doniraju četiri patrolna čamca

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


plovila i oprema za mornaricu vcg

Amerikanci doniraju četiri patrolna čamca

Iz SAD dolazi do sada najveća konkretna materijalna podrška crnogorskoj vojsci, vrijedna 10,7 miliona dolara, iako su SAD u proteklih petnaestak godina izdvojile ukupno preko 17 miliona dolara


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Crna Gora će uskoro, donacijom Sjedinjenih Američkih Država ukupne vrijednosi 10,7 miliona dolara, dobiti četiri moderna brza mala patrolna čamca sa pratećom opremom i rezervnim djelovima.

To će bti do sada pojedinačno najveća američka konkretna donacija vojne opreme Crnoj Gori, iako su SAD u proteklih petnaestak godina izdvojile ukupno preko 17 miliona dolara, prvenstveno na programe obuke i stručnog usavršavanja pripadnika crnogorskih oružanih snaga i bezbjednosnog sektora.

Što se Mornarice VCG tiče, ona je do sada od SAD dobila više manjih donacija u obliku nekoliko manjih plovila za specijalne, odnosno snage za protivminska dejstva, kao i ronilačke i druge opreme, ukupne vrijednosti nešto veće od pola miliona dolara. Predstojeća donacija četiri brza patrolna čamca biće, međutim, do sada najveći konkretan američki doprinos povećanju operativnih kapaciteta Mornarice – vida VCG u koji je crnogorsko Ministarstvo odbrane do sada najmanje ulagalao u smislu modernizacije i povećanja operativnih sposobnosti.

Advertisement

Ministarstvo odbrane SAD predstojeću donaciju plovila i opreme za Mornaricu Vojske Crne Gore realizovaće kroz američki Zakon o finansiranju izgradnje kapaciteta partnerskih stranih snaga bezbjednosti, preko Kancelarije za odbrambenu saradnju pri Ambasadi SAD u Crnoj Gori. Riječ je o dva lota opreme vrijedna ukupno 10.631.056 dolara. Prvi lot uključuje isporuku ukupno četiri nova brza mala patrolna čamca (FPB) tipa “Archangel 44”. Ove aluminijumske patrolne čamce kakvi se koriste u američkoj Obalnoj straži, raznim drugim bezbjednosnim službama, ali i stranim oružanim snagama koje su ih od SAD dobijale peroteklih godina, gradi kompanija “Safe Boat International” iz američke savezne države Vašington.

Patrolni čamci tipa ”Archangel 44” dugi su 13,4 i široki 4,26 metara, a gaz im iznosi samo 0,76 metara, što uz pogon izveden preko dva vodomlazna propulzora, a ne klasičnih propelera, plovilu omogućava da obavlja operacije i u ekstremno plitkim priobalnim vodama i ušćima rijeka. “Archangel 44” pogone dva dizel motora Cateprillar snage po 565 konja što plovilu težune samo nešto preko 12 tona, omogućava da postigne veliku maksimalnu brzinu od preko 45 čvorova.

Plovila krstare visokom ekonomskom brzinom od 30 čvorova sa kojima imaju maksimalni doplov od 300 nautičkih milja. Svaki brod opslužuje posada od četiri člana, a na “Archangel” se mogu ukrcati maksimalno do 24 čovjeka, što ovo plovilo čini pogodnim da se koristi i prilikom brzih intervencija za spasavanje brodolomnika na moru. Svaki “Archangel” koji će dobiti MVCG pojedinačne je vrijednosti 2,28 miliona dolara, a patrolni čamci će pored moderne elektronske navigacijsko-komunikacione opreme, biti opremljeni i najsavremenijim FLIR (forward looking infrared) termovizijskim uređajima za pretraživanje, od kojih svaki košta po 21 hiljadu dolara.

Uz patrolne čamce i FLIR uređaje, prvi lot donirane opreme čine i rezervni djelovi za plovila ukupne vrijednosti veće od milion dolara, te razna pateća i oprema za bezbjednost i spasavanje, te softver ukupne vrijednoti preko 422 hiljade dolara. Drugi lot donacije čini naoružanje za ove patrolne čamce sa pripadajućim rezervnim djelovima i priborom ukupne vrijednosti skoro 63.000 dolara, a riječ je o četiri teška puškomitraljeza M2 Browning kalibra 12,7 mm.

Mornarica VCG tiče je do sada od SAD dobila više manjih donacija u obliku nekoliko manjjih plovila za specijalne, odnosno snage za protivminska dejstva, kao i ronilačke i druge opreme, ukupne vrijednosti nešto veće od pola miliona dolara. Predstojeća donacija četiri brza patrolna čamca biće do sada najveći konkretan američki doprinos povećanju operativnih kapaciteta Mornarice – vida VCG u koji je crnogorsko Ministarstvo odbrane do sada najmanje ulagalao u smislu modernizacije i povećanja operativnih sposobnosti.

Advertisement


VijestiVijesti

Društvo

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Objavljeno

dana

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Iz Zavoda za zapošljavanje tvrde da se radi o “tehničkoj greški”

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Poljoprivrednik iz Šavnika Milutin Memedović konkurisao za sredstva neophodna za rad, a odbili ga jer “otvara vulkanizersku radnju


Foto: Svetlana Mandić
Advertisement

Milutin Memedović živi u šavničkom selu Miloševići, ima farmu koza, bavi se proizvodnjom povrća, i zbog povećanja poljoprivredne proizvodnje potreban mu je motokultivator sa svim potrebnim priključcima. Šansu je vidio u projektu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) u Programu grantova za samozapošljavanje pa je konkurisao za bespovratna sredstva u iznosu od 7,5 hiljada eura. Nedavno je dobio odgovor da njegova prijava nije dobila zeleno svjetlo Centralne komisije ZZZCG.

Ništa tu, kaže Memedović, ne bi bilo čudno da komisija nije ocijenila da njegov projekat “Otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila” zaslužuje 17 od mogućih 100 bodova. Kako reče, tražio je motokultivator, a odbila ga za vulkanizersku radnju.

”U maju sam tri dana prošao online časove, predao kompletnu dokumentaciju za nabavku motokultivatora sa pratećim priključcima i prije desetak dana dobijam odgovor da moj projekat za otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila nije odobren od Centralne komisije Zavoda za zapošljavanje. Smijao sam se dok sam čitao, jer bolje da se smijem, jer ovo kao da se neko ćosa sa poljoprivrednicima”, kaže Memedović koga, od kada je postao aktivan na društvenim mrežama, zovu ga i “Kapetan drobnjački”.

Advertisement

Bio je spiker na lokalnom radiju, dvadesetak godina držao je pogrebno preduzeće, oprobao se i kao obućar, da bi prije pet godina odlučio da napusti grad, kupi koze i ode na selo. Startovao je sa 15 koza, a danas ih ima 60. Pored koza drži i tri konja, tridesetak kokošaka, u bašti sadi povrće. I ne namjerava, kako kaže, da ponovo promijeni profesiju, ali ni da konkuriše za projekte Zavoda za zapošljavanje.

”Zbog ovakvog odgovora, nikome nijesam slao dopis, niti sam kome pisao. Dovoljno mi je ovo da vidim s kim imam posla. Prije pet godina vratio sam se na selo, niko me nikada nije kontaktirao da vidi treba li mi šta, mogu li kako da pomognu. Sve mora čovjek sam odavde da ide i sređuje. Nemam vremena, a svima njima je teško kada ovuda prolaze džipovima da svrate do ljudi, pitaju ih šta im treba, kako da pomognu. Nikoga ne interesuje poljoprivreda, a svima usta puna poljoprivrede. Ovo je prvi put da tražim sredstva i za moga vijeka kod njih više ništa neću tražiti, niti ću se prijavljivati na Biro. Sad me zezaju i zovu da pitaju da krpim gume po kućama. Šta da rade drugo, jer ovo i jeste za zezanje”.

U obavještenju koje je Memedović dobio od ZZZCG stoji da je Centralna komisija ocijenila da biznis ideja ni u jednom segmentu nije sagledana u dovoljnoj mjeri, niti na adekvatan način.

”Vezano za analizu tržišta, ista je neadekvatno urađena, ostavljajući utisak da podnosilac predloga projekta nije dovoljno upoznat ni sa ciljnom grupom kupaca, niti sa konkurencijom. Kada su u pitanju finansijski pokazatelji biznis ideje, pojedine tabele nijesu popunjene kako bi trebalo. Tabela rashoda ne sadrži sve realne troškove, te se s toga nije moglo ni zaključiti o održivosti biznis ideje”, stoji u obavještenju.

Iz Zavoda za zapošljavanje su “Vijestima” odgovorili da je u pitanju tehnička greška, da je jedan dio teksta obrasca za Obavještenje za podnosioce predloga projekta tipski, dok se ostali podaci mijenjaju shodno svakom aplikantu i da je u slučaju Memedovića došlo do tehničke greške prilikom kopiranja naziva biznis ideje iz IT programa u kojem se vodi evidencija.

Advertisement

Kako su kazali, Memedovićev projekat ocjenjivalasu dva eksterna evaluatora o čemu postoji evidencija, kao i evaluacioni obrasci, i da svaki korisnik može doći u Zavod i dobiti na uvid svoje ocjene ukoliko to želi.

”U pitanju je isključivo tehnička greška prilikom kucanja, koja svakom može da se desi, pogotovo kod velikog broja projekata, kao što je u trećem Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava, bio slučaj”, stoji u odgovoru koji potpisuje Irena Perić.

Kako je pojasnila, na sajtu Zavoda je 6. septembra objavljena rang-lista korisnika trećeg javnog poziva, u kojoj je naziv Memedovićeve biznis ideje ispravan, što “dodatno ukazuje na činjenicu da je u pitanju tehnička greška prilikom kucanja Obavještenja, a koja su se slala aplikantima nakon objavljivanja rang-liste”.

U Trećem javnom pozivu 1.027 osoba je predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava, njih troje je odustalo a osam nije zadovoljilo administrativnu provjeru, pa su evaluatori ocjenjivali 1.016 zahtjeva. Pozitivno su ocijenili 690 zahtjeva od kojih će bespovratna sredstva dobiti prvih 158, dok se ostalih 532 nalaze na rezervnoj listi. Negativno je ocijenjeno 326, a među njima je i Memedovićeva biznis ideja. Ukupan budžet pozitivno ocinjenih biznis ideja je preko 1,1 milion eura.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Utvrdiće ko je kriv za blokadu

Objavljeno

dana

Autor

Utvrdiće ko je kriv za blokadu

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


višemjesečni rat na relaciji df-demokrate eskalirao na sjednici lokalnog parlamenta

Utvrdiće ko je kriv za blokadu

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija tražilo od Krsta Radovića da im dostavi svu dokumentaciju o prekidanju sjednice. Ukoliko se ona ne održi do 13. decembra, prijeti prinudna uprava


Burno: Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Advertisement

Da li je šef lokalnog parlamenta Krsto Radović napravio propust, odnosno prekršio zakon, kada je prekinuo sjednicu Skupštine opštine 13. septembra, od kada je praktično taj dom uveden u svojevrsnu blokadu, koja prijeti uvođenje prinudne uprave u metropolu turizma, utvrdiće Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija, na čijem je čelu Tamara Srzentić.

Dopis Radoviću da dostavi svu potrebnu dokumentaciju vezano za ovu kao i prethodnu skupštinsku sjednicu stigao je od Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave tog ministarstva, koji potpisuje v.d generalne direktorice Milijana Vukotić Jelušić, doskorašnja sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva.

Višemjesečeni politički rat koji bukti na relaciji Demokrate – Demokratski front, praktično je eskalirao na sjednici lokalnog parlamenta, kada je Radović prekinuo zasjedanje uz obrazloženje da skupštinski Odbor za statut i propise nije imao kvorum. Mišljenje ovog skupštinskog odbora je ključno da bi parlament mogao usvojiti odluke koje su na dnevnom redu.

Advertisement

Vukotić Jelušić je tražila da joj se dostavi saziv za 9. i 10. sjednicu Skupštine opštine sa predlogom dnevnog reda sa pratećom dokumentacijom.

”Zapisnici sa sjednica radnih tijela, zapisnici sa kolegijuma predsjednika Skupštine, izvještaji nadležnih radnih tijela, zapisnik sa sjednice SO Budva ili drugi odgovarajući materijal koji se može ponuditi kao dokaz o održavanju sjednice, njenom toku, razmatranim/usvojenim aktima, ili razlozima za njeno prekidanje ili odlaganje. Akte o imenovanju, odnosno razrješenju predsjednika Odbora za izbor i imenovanje i Odbora za statut i propise u mandatnom sazivu SO Budva 2020-2024. sa svim pratećim dokumentima”, zatraženo je u dopisu da se dostavi.

Radović je “Vijestima” potvrdio da je resornom Ministarstvu skupštinska služba dostavila svu potrebnu dokumentaciju.

Problem na spornoj sjednici koja je izazvala praktično rascjep u nikada formalno konstituisanoj budvanskoj vlasti, nastao je zbog različitog stava dva politička bloka Demokratskog fronta i Demokrata i zakonskih tumačenja da li sjednica može biti održana i popunjeno upražnjeno mjesto u skupštinskom odboru za statut i propise ili ne.

Radović je tada, prekidajući zasjedanje uz negodovanje odbornika DF-a, objasnio da se parlament našao u pat poziciji, jer je predsjednica ovog skupštinskog odbora u julu podnijela ostavku na mjesto odbornice Demokratskog fronta, te na odborničko mjesto imenovana druga, a da prije toga nije prvo podnijela ostavku u skupštinskom Odboru, kako bi prvo to mjesto bilo popunjeno.

Advertisement

To je, kako je pojasnio tada Radović, dovelo da Odbor ostane na četiri člana, dva iz opozicije i dva iz redova DF i Demokrata. Kako odbornici koalicije okupljene oko DPS, koji imaju dva člana u odboru bojkotuju već mjesecima skupštinska zasjedanja ali i odbore, to nije bilo kvoruma, a time se nije moglo ni odlučivati o odlukama na dnevnom redu, pa i o odluci o popunjavanju samog odbora novim članom.

Sve te njegove tvrdnje su odbacili odbornici u Demokratskom frontu tvrdeći da Poslovnik, ali i zakonski propisi daju mogućnost da se izvrši popunjavanje ključnog skupštinskog odbora, te da nema govora da je parlament zbog toga u blokadi. Par dana nakon što je sjednica Skupštine opštine prekinuta, odbornički klub Demokratskog fronta Budva podnio je inicijativu Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, odnosno Upravnoj inspekciji da se izvrši inspekcijski nadzor službe Skupštine opštine, zbog kako su naveli “bahatog, skandaloznog i nezakonitog ponašanja Radovića”.

Oni su optužili Radovića da je matricom “Skupština to sam ja” unizio odbornike i privatizovao Skupštinu te da je grubo prekršio zakone.

Radović im nije ostao dužan i naveo da je pismeno upozoravao DF da se može dogoditi ovakva situacija, te da izvršene zemjenu u odboru za statut i propise, ali da oni nijesu imali razumijevanja, te da su svjesno parlament doveli u bezizlaznu situciju.

Radović je ostao pri stavu da nema namjeru da krši zakone, jer je upravo zbog ovakve situacije podnosio krivične prijave protiv funkcionera DPS, kada su na ljeto 2020. nasilnom smjenom vlasti, kršeći Poslovnik i zakone bez mišjenja skupštinskog Odbora, za statut i propise usvajali odluke.

Advertisement

Ukoliko započeta sjednica ne bude završena u troku od 90 dana, odnosno do 13. decembra, Vladi su otvorena vrata da uvede prinudnu upravu u Opštinu, a time se stvaraju uslovi i za raspisivanje novih lokalnih izbora.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Osmi red“ uručio donaciju Domu zdravlja Bijelo Polje

Objavljeno

dana

"Osmi red" uručio donaciju Domu zdravlja Bijelo Polje

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


dobili aparat za mjerenje klikoliziranog hemoglobina

„Osmi red“ uručio donaciju Domu zdravlja Bijelo Polje

Koristiće se u Savjetovalištu za dijabetes u svrhu poboljšanja dijagnostike, ranog otkrivanja i sprječavanja nastanka šećerne bolesti


Foto: Opština Bijelo Polje
Advertisement

Farmaceutska kompanija “Osmi red” DOO uručila je bjelopoljskom Domu zdravlja donaciju aparata za mjerenje glikoziliranog hemoglobina (HbA1c)“, saopšteno je iz bjelopoljske Opštine.

U saopštenju se navodi da će se aparat koristiti u Savjetovalištu za dijabetes u svrhu poboljšanja dijagnostike, ranog otkrivanja i sprječavanja nastanka komplikacija diabetes mellitusa (šećerne bolesti).

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije