Povežite se s nama

Hronika

Бијело Поље: Пронађени посмртни остаци, сумња се да је ријеч о несталом мјештанину

Objavljeno

dana

Бијело Поље: Пронађени посмртни остаци, сумња се да је ријеч о несталом мјештанину

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Наводно су ловци наишли на посмртне остатке. У току је увиђај о коме је обавијештен државни тужилац

У  бјелопољском селу Ливадице пронађени су посмртни остаци једне особе, то је незванично потврђено из Полиције и тужилаштва за портал Дан. Како сазнајемо, истрага не сумња да је у питању насилна смрт, већ да се ради о старијем залуталом лицу.

Према првим прелиминарним резултатима истраге, сумња се да се ради о старијем мушкарцу чији је нестанак раније пријављен а који живи на територији Општине Бијело Поље.

Наводно су ловци наишли на посмртне остатке, након чега је обавјештена полиција.

Advertisement

У току је увиђај о коме је обавијештен државни тужилац.ДАН

Hronika

СДТ оцијенило: Нема доказа да је Катнић хтио да хапси Кривокапића

Objavljeno

dana

СДТ оцијенило: Нема доказа да је Катнић хтио да хапси Кривокапића

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Предсједник Владе је у изјави СДТ-у казао да је информације о наводном припремању хапшења у случају потписивања Темељног уговора добио од више извора, али није могао навести конкретно особу која му је то рекла

Специјално државно тужилаштво утврдило је да нема доказа да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић имао намјеру да ухапси премијера Здравка Кривокапића уколико у Београду потпише Темељни уговор са Српском православном црквом. Оцијењено је да Катнић у овом случају није починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја, нити било које друго кривично дјело које се гони по службеној дужности.

Предмет је формиран након што је премијер 10. јуна, гостујући на ТВ Вијести, изјавио да је главни специјални тужилац припремао његово хапшење ако потпише Темељни уговор са СПЦ у Београду. Ова изјава је од стране СДТ-а третирана као усмена кривична пријава против Катнића због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја. Предсједник Владе је 12. августа дао изјаву тим поводом, када је саопштио да у потпуности остаје при изјави коју је дао у телевизијској емисији. Нагласио је да је то рекао након бројних консултација које је имао са сарадницима са којим непосредно сарађује, а које опсервације су вршили с обзиром на велику медијску хајку која се дешавала тих дана у јуну, а односила се на непотписивање Темељног уговора, па су из тих разлога и неке такве информације њему биле доступне. Имајући у виду повјерење које има у људе са којима је разговарао и који су били у његовом непосредом окружењу, сматрао је да су те информације тачне, иако су му тада, а и сада, изгледале невјероватне. Ту информацију је добио од више саговорника, па је и закључак на основу таквих информација саопштио јавности. Кривокапић је рекао и да није добио ниједан званични документ од било које институције и од било кога из неке институције из Црне Горе и иностранства. С обзиром на бројност контаката које има, истакао је да не може означити било кога појединачно да је рекао да му се спрема хапшење.

Полиција и АНБ без података

У одлуци СДТ-а наглашено је да у допису који им је достављен из Управе полиције стоји да тај орган не располаже подацима и информацијама да је главни специјални тужилац припремао хапшење предсједника Владе Црне Горе у случају да је потписао Темељени уговор. Због тога нијесу дали нити су могли дати такву информацију и обавјештење Кривокапићу. Из дописа АНБ- а произилази да ни они не располажу подацима које је Кривокапић изнио у телевизијској емисији.

Advertisement

– Тужитељка Вукчевић појаснила је да су битни елементи бића кривичног дјела злоупотреба службеног положаја из чл. 416 ст. 1 Кривичног законика Црне Горе да учинилац у својству службеног лица противправним искоришћавањем свог службеног положаја или овлашћења, прекорачењем граница свог службеног овлашћења или невршењем своје службене дужности прибави себи или другом корист, другом нанесе штету или теже повриједи права другог. Међутим, из изјава Кривокапића и Катнића, као и из дописа служби безбједности нијесу се могли потврдити ти наводи, због чега је пријава одбачена – наводи се у одлуци СДТ-а.

У овом предмету саслушан је и Катнић, који је негирао Кривокапићеве тврдње. Он је казао да ни као грађанин, ни као ГСТ у том периоду није имао сазнања да је предсједник Владе отпутовао у Београд ради потписивања Темељног уговора са СПЦ. Истакао је и да СДТ нема законска овлашћења да предузима било какве радње из своје надлежности на територији туђе државе. Подсјетио је да Кривокапић ужива имунитет, што значи да би за његово хапшење било потребно претходно прибавити одобрење Скупштине Црне Горе. Катнић је подсјетио и да је за процесуирање кривичних дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе, о којима би се у конкретном случају једино могло радити, надлежно искључиво Више државно тужилаштво, чиме се, како је закључио, додатно и у потпуности оповргавају наводи предсједника Владе Црне Горе.

– Катнић негира да је као главни специјални тужилац припремао наведено хапшење, а Кривокапић у датој изјави наводи да, с обзиром на бројност контаката, не може означити било које лице појединачно да му је дало предметну информацију, већ да је то продукт закључивања из више извора и опсервација самог догађаја, па налазим да нема основане сумње да је К.М. извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја из чл.416 ст.1 Кривичног законика Црне Горе, као ни друго кривично дјело за које се гоњење предузима по службеној дужности – пише у одлуци коју је донијела специјални тужилац Лидија Вукчевић.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Hronika

Наркотици у текућој години нијесу уништавани: У депоу Вишег суда у Подгорици 5,5 тона дроге

Objavljeno

dana

Наркотици у текућој години нијесу уништавани: У депоу Вишег суда у Подгорици 5,5 тона дроге

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Складиште у којем се налази дрога свакодневно се контролише, а у њега могу ући искључиво овлашћена лица, сазнаје „Дан“

У депоу Вишег суда у Подгорици тренутно се налази око 5,5 тона различитих врста дроге, највише марихуане, саопштено је „Дану“ из тог суда.

Како су навели у одговору, сву ту дрогу им је доставило тужилаштво уз оптужнице.

– У текућој години није уништавана дрога, али се она уништава периодично, након формирања одређених комисија и након испуњавања законских услова за то – појаснили су из Вишег суда у Подгорици.

Advertisement

Осим марихуане, у складиштима у вишим судовима се налазе и хероин, кокаин, амфетамин и ксалол.

У депо Вишег суда у Бијелом Пољу од почетка текуће године смјештено је 94.802,927 килограма марихуане, близу 59 килограма хероина, 111 килограма хероина, 0,928 грама амфетамина, 50 таблета „бромазепама“, 0,377 грама „бупренофрина“, 5,362 грамa „тромадола“ и 2,600 грама „апразлана“. „Дану“ је из тог суда саопштено да у текућој години заплијењена дрога није уништавана.

image

Заплијењени наркотици


-Фото: Управа полиције ЦГ (пронађена дрога)

Истичу да је у протекле двије године, по окончању кривичних поступака у том суду, одузето 2.274,551 килограм марихуане, 22,097 грама кокаина, 10,486 грама амфетамина, 25 таблета „ксалола“, 58 таблета „бупренофрина“ и пет таблета МДМА.

Advertisement

Наркотици који се налазе у депоу одузет су у више полицијских акција. Складиште у којем се налази дрога свакодневно се контролише, а у њега могу ући искључиво овлашћена лица, док је другима строго забрањен улаз.

До окончања кривичног поступка, односно до правоснажности пресуде, дрога се држи у складиштима, а потом се уништава. Процедури уништавања дроге претходи формирање комисије за уништавање дроге, након што се добију дозволе од надлежних органа. Koнкретно, уништење опојне дроге врши интерресорна комисија коју формира Управа за имовину, а коју чине представници Управе полиције, суда који је донио одлуке о уништењу, Агенције за заштиту животне средине, Министарства здравља и Управе за имовину. Прије него што дрога одузета у полицијским акцијама стигне до складишта виших судова, она се налази у Форензичком центру у Даниловграду, а потом се доставља вишим државним тужилаштвима, гдје се чува у посебним, добро обезбијеђеним просторијама. Када тужилаштво подигне оптужницу за неовлашћену производњу, држање и стављање у промет опојних дрога и достави је суду, заплијењени наркотици преносе се у депое виших судова.

Дрога се уништава у просјеку једном у двије године, али то зависи од количине одузете дроге на основу правоснажних пресуда током године. Средином 2020. године у Вишем суду у Подгорици уништено је око 3,5 тоне дроге.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Hronika

У саобраћајној незгоди у Челуги повријеђене двије особе

Objavljeno

dana

У саобраћајној незгоди у Челуги повријеђене двије особе

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


У незгоди је учествовало једно возило, а, како је из полиције саопштено, ради се о возилу Хитне медицинске помоћи

У саобраћајној несрећи која се догодила данас око 13.30 часова у насељу Челуга, код објекта компаније ВГ „Бироелектроника”, повријеђене су двије особе.

У незгоди је учествовало једно возило, а како је из полиције саопштено ради се о возилу Хитне медицинске помоћи. Повреде су задобили возач и сувозач, који се тренутно збринути у Општој болници Бар.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije