Povežite se s nama

Politika

Демократе траже смјену предсједнице СО Бар: Патријарху Порфирију рекла „мрш“

Objavljeno

dana

Демократе траже смјену предсједнице СО Бар: Патријарху Порфирију рекла "мрш"

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Они сматрају да у поступању Спичановић има и елемената кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње

Клуб одборника Демократа Бар упутио је данас иницијативу предсједници Скупштине Општине Бар Милени Божовић, којом се предлаже усвајање Одлуке о укидању дате сагласности на Одлуку председника Општине Бар о именовању потпредсједнице Тање Спичановић због, како се образлаже, „јавног испољавања очигледне мржње и нетрпељивости и то у граду који је синоним за национални и вјерски склад“.

У документу који потписује председник Клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић, подсјећа се да је 5. септембра Тања Спичановић у коментару са свог Фејсбук профила на текст са изјавом патријарха Порфирија оставила коментар садржине „Мрш!“, чиме је, како истичу из Демократа, „испољила мржњу према великом дијелу вјерујућих грађана Бара, што је за њену јавну функцију коју обавља недостојно и скандалозно“.

– Подсјећамо и да члан 7 Устава Црне Горе прописује да је „забрањено изазивање или подстицање мржње и нетрпељивости по било ком основу – наводи се у документу, преносе Новости.

Advertisement

Из Демократа кажу и да сматрају да у поступању Спичановић има и елемената кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње из члана 370 Кривичног законика Црне Горе.

– Ово није први пут да потпредседница свих грађана Бара јавно испољи очигледну мржњу и нетрпељивост, и то у граду који је синоним за вјерски и национални склад. Она је у више наврата у овој и прошлој години јавно износила ставове који нису достојни једног потпредсједника Општине, нити човјека који поштује све вјере и нације, а сви ти ставови изазивали су узнемирење комплетне јавности, односно осуду грађана Бара – наводе из Демократа, подсјећајући и да су сви изречени ставови у супротности са чланом 5 Етичког кодекса функционера локалне самоуправе у којем пише да „током свог мандата, ни у обављању функције, ни у приватном животу, функционер локалне самоуоправе неће се понашати на начин који би деградирао углед функције коју обавља – наводе из Демократа.

Зато, закључује се у документу, „захтијевамо да Скупштина преиспита давање сагласности на Одлуку о избору Тање Спичановић на мјесто потпредсједника Општине Бар, односно да исту укине и тиме покаже да прави отклон и да не подржава овакво континуирано понашање“.

Предсједник Клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић поручио је да „као одговорни људи који баштине вриједности на којима се град Бар уздигао и уздиже као град у којем нема подјела, мржње и нетрпељивости међу пријатељима, комшијама, кумовима и суграђанима, па било које вјере или нације били, сматрају да „Бар не може представљати особа која константно ради супротно и у продуженом трајању као јавна функционерка распирује мржњу и нетрпељивост међу суграђанима“.

– Како Предсједник Општине Бар није донио Одлуку о разрешењу потпредсједнице Општине Бар, Скупштина општине Бар из разлога горе набројаних мора донијети Одлуку о укидању Одлуке о давању сагласности на Одлуку предсједника Општине о именовању потпредсједнице општине, чиме прави отклон од овакве политике односно показује да не подржава ставове који изазивају узнемирење јавности и вријеђају грађане Бара – поручује Лековић.

AdvertisementДАН

Politika

Абазовић и Радуловић са Шахидом: ЦГ ће наставити да доприноси очувању глобалног мира

Objavljeno

dana

Абазовић и Радуловић са Шахидом: ЦГ ће наставити да доприноси очувању глобалног мира

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Темељне вриједности УН су историјски инкорпориране у црногорско друштво – навео је Абазовић

Црна Гора ће наставити доприноси очувању глобалног мира. Зајединичким снагама јачамо космополитски дух свјетске заједнице, истакао је потпредсједник Владе Дритан Абазовић на састанку са предсједником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулах Шахидом.

На састанку је био и министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Абазовић је истакао да темељне вриједности на којима почива УН су историјски инкорпориране у црногорско друштво, које данас баштини вриједности мултикултуралне, мултиетничке и мултиконфесионалне заједнице.

Advertisement

 – Влада Црне Горе је посвећена темељним вриједностима УН и поштовању Повеље и међународних обавеза, остваривању циљева дефинисаних у Агенди 2030, као главне смјернице међународног дјеловања и сарадње Црне Горе са системом УН –  навео је министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Радуловић је указао да Црна Гора јаким интензитетом наставља да ради на унапрјеђењу и подршци интегрисању димензије људских права у све аспекте рада УН.

 – Мале земље могу да учине пуно да допринесу побољшању стања у цијелом свијету. Наша обавеза је да људима дамо наду да можемо обезбиједити боље сјутра у односу на пандемију Цовид19 и заштиту животне средине. Нико није безбједан док сви нијесу безбједни. Потребно је да радимо заједно и дијелимо заједничке и успјешне приче –  истакао је предсједник Генералне скупштине УН Абдулах Шахид.

Саговорници су се сагласили да су климатске промјене један од највец́их изазова данашњице и да Црна Гора треба да настави да даје допринос у смањењу глобалне емисије штетних гасова.

Након радне посјете Вашингтону, Абазовић и Радуловић бораве у Њујорку, гдје ће осим састанака на највишем нивоу у сједишту Уједињених нација, сусрести и са црногорском дијаспором у Сједињеним Америчким Државама.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Politika

Кривокапић: АНБ искрен партнер институција и грађана

Objavljeno

dana

Кривокапић: АНБ искрен партнер институција и грађана

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Показуjете да jе Агенциjа искрен и поуздан партнер институциjа, али и свих грађана Црне Горе, истакао је премијер на Твитеру

Премијер Здравко Кривокапић честитао је на Твитеру Агенцији за националну безбjедност на преданом, професионалном и обjективном приступу.

– Штитећи све државне органе од малигних утицаjа трећих страна, разоткриваjући незаконитости и сарађуjући са свима без изузетка, показуjете да jе Агенциjа искрен и поуздан партнер институциjа, али и свих грађана Црне Горе – истакао је премијер на Твитеру.ДАН
Nastavite čitati

Politika

Прислушкивање Катнића: Перуничић сјутра у СДТ

Objavljeno

dana

Прислушкивање Катнића: Перуничић сјутра у СДТ

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


На конференцији за медије специјални тужлац Мирослав Турковић саопштио је да је Перуничић данас ухапшен и да ће уз кривичну пријаву бити приведен на саслушање у СДТ

Некадашњи директор АНБ-а Дејан Перуничић сјутра ујутро требало би да буде приведен Специјалном државном тужиоцу на саслушање, сазнаје портал Дан.

Подсјећамо, он је осумњичен за злоупотребу службеног положаја а СДТ ће утврдити да ли има везе са  прислушкивањем канцеларије тужиоца Миливоја Kатнића.

На конференцији за медије специјални тужлац Мирослав Турковић саопштио је  да је Перуничић данас ухапшен и да ће уз кривичну пријаву бити приведен на саслушање у СДТ.

Advertisement

Подсјетимо, припадници специјалног полицијског одјељења ухапсили су јутрос Перуничића.

Подсјећамо, главни специјални тужилац Миливоје Катнић рекао је да ће се утврдити ко је користио материјал снимљен прислушним уређајима.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije