Povežite se s nama

Društvo

DF: Popović da se vrati u Sputnjik, u slobodno vrijeme da uči procedure NPCG i smisao očuvanja prirode

Objavljeno

dana

Poslanički klub DF prekida saradnju sa Vijestima

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


podržali direktoricu nacionalnih parkova

DF: Popović da se vrati u Sputnjik, u slobodno vrijeme da uči procedure NPCG i smisao očuvanja prirode

„Mnogo više brine odsustvo želje kod Nebojše Popovića da nešto nauči, nego sva njegova podmetanja i laži o ljudima koji svim srcem rade na poslovima koji su im povjereni“, kazali su iz DF-a


Foto: Demokratski front, DF
Advertisement

Demokratski front (DF) iskazao je danas podršku direktorici Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) i funkcionerki tog političkog saveza Jeleni Kljajević za sve što je, kako su kazali, radila i što radi na ozdravljenju tog „devastiranog i decenijama pljačkanog preduzeća“.

Iz DF-a su poručili predsjedniku Upravnog odbora NPCG Nebojši Popoviću, koji je na toj poziciji naslijedio funkcionerku DF-a Marinu Jočić, kako bi najbolje bilo da se vrati u Sputnjik, gdje je radio kao spoljni saradnik, a da u slobodno vrijeme uči procedure NPCG i smisao očuvanja prirode.

Kazali su da je Popović na konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora NPCG, prvoj za dva mjeseca boravka na toj dužnosti, donio „izvještaj napisan u nekom partijskom budžaku, koji nema veze sa stvarnošću“, i u kome „samo nedostaje optužba za ubistvo Paje Patka“.

Advertisement

Upravni odbor NPCG je, kako se navodi u zaključcima sa sjednice koje je dostavio Popović, ocijenio da je stanje u tom preduzeću zabrinjavajuće u svim aspektima, te da su članovi tog tijela, koje je imenovala Vlada, od direktorice i menadžmenta preduzeća uskraćeni za dostavljanje relevantnih, tačnih i vjerodostojnih informacija o poslovanju preduzeća, „čime je prekršen Statut preduzeća, kao i Poslovnik o radu UO“.

U DF-u smatraju da je tim izvještajem prikazano „žalosno nepoznavanje suštine“ postojanja tog javnog preduzeća, a samo u cilju diskreditacije direktorice NPCG Jelene Kljajević i prethodne predsjednice UO Marine Jočić, ali i kompletnog menadžmenta koji je „sve snage i iskustvo stavio u funkciju uzdizanja tog duboko posrnulog preduzeća“.

„U prilog toj činjenici govori i podatak su NPCG u prethodnoj godini poslovali sa 992,332 hiljade naslijeđenog gubitka, a da će poslovnu godinu, prema sačinjenom finansijskom planu završiti sa dobitkom u iznosu od 521,085 hiljada. Sa svoja dva privatna člana UO postavljenim na te funkcije, mimo Statuta i Pravilnika Preduzeća, juče je izglasao zaključke o katastrofalnom stanju u parkovima, čemu se smije gotovo čitav kolektiv. Uz nepristojno i neprimjereno ponašanje, a uz podršku svoja dva nelegitimna pajtosa iz UO, usudio se da pokuša da prevari i nadležno ministarstvo, i Vladu, ali i svu javnost, ne uzimajući u obzir potpune podatke o poslovanju JP u prethodnih devet mjeseci. Prema podacima za koje profesionalno, materijalno i ljudski odgovaramo, Preduzeće je ostvarilo nezapamćen uspjeh. Naravno, uz legalnu podršku Vlade i resornog ministarstva, ostvarilo je odličan rezultat koji uključuje projekciju da će ovu godinu završiti sa preko pola miliona eura u plusu“, navodi se u saopštenju DF-a.

Kazali su da, u poređenju sa referentnom 2019. godinom, relevantni podaci govore da je ostvaren plan Vlade, odnosno, da je ostvareno 65 posto prihoda od prodaje ulaznica, da su planovi upravljanja ostvareni sa preko 70 odsto, kao i da su napravljeni značajni pomaci u sprječavanju krivolova, u tehničkoj opremljenosti preduzeća „i još u mnogo čemu“. Iz DF-a napominju i da su u prvih devet mjeseci ostvarene značajne uštede po osnovu goriva, dnevnica, službenih putovanja, stimulacije…

„Sve bi ovo gospodin Popović lako saznao da je svoju paznju i vrijeme utrošio na dobrobit Preduzeća, a ne na opsesiju kako da dobije profesionalni angažman, laptop koji mu po Pravilniku ne pripada, kao i službeno auto koje mu trenutno nije baš po ukusu. I pri tome, Nebojša Popović bestidno nudi funkciju direktora Preduzeća kolegama, zaboravljajući da nisu svi na prodaju kao on, koji je do imenovanja imao samo najgore riječi za premijera i ovu Vladu.“

Advertisement

„Zato mislimo da bi i za gospodina Popovića, i za JPNPCG, i za Pravu Crnu Goru čiji je on eksponent, najbolje bilo da se vrati u Sputnjik gđe je radio kao spoljni saradnik, a da u slobodno vrijeme uči procedure Preduzeća i smisao očuvanja prirode. Jer mnogo više brine odsustvo želje kod Nebojše Popovića da nešto nauči, nego sva njegova podmetanja i laži o ljudima koji svim srcem rade na poslovima koji su im povjereni“, zaključuje se u saopštenju DF-a.


VijestiVijesti

Društvo

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Objavljeno

dana

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Iz Zavoda za zapošljavanje tvrde da se radi o “tehničkoj greški”

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Poljoprivrednik iz Šavnika Milutin Memedović konkurisao za sredstva neophodna za rad, a odbili ga jer “otvara vulkanizersku radnju


Foto: Svetlana Mandić
Advertisement

Milutin Memedović živi u šavničkom selu Miloševići, ima farmu koza, bavi se proizvodnjom povrća, i zbog povećanja poljoprivredne proizvodnje potreban mu je motokultivator sa svim potrebnim priključcima. Šansu je vidio u projektu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) u Programu grantova za samozapošljavanje pa je konkurisao za bespovratna sredstva u iznosu od 7,5 hiljada eura. Nedavno je dobio odgovor da njegova prijava nije dobila zeleno svjetlo Centralne komisije ZZZCG.

Ništa tu, kaže Memedović, ne bi bilo čudno da komisija nije ocijenila da njegov projekat “Otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila” zaslužuje 17 od mogućih 100 bodova. Kako reče, tražio je motokultivator, a odbila ga za vulkanizersku radnju.

”U maju sam tri dana prošao online časove, predao kompletnu dokumentaciju za nabavku motokultivatora sa pratećim priključcima i prije desetak dana dobijam odgovor da moj projekat za otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila nije odobren od Centralne komisije Zavoda za zapošljavanje. Smijao sam se dok sam čitao, jer bolje da se smijem, jer ovo kao da se neko ćosa sa poljoprivrednicima”, kaže Memedović koga, od kada je postao aktivan na društvenim mrežama, zovu ga i “Kapetan drobnjački”.

Advertisement

Bio je spiker na lokalnom radiju, dvadesetak godina držao je pogrebno preduzeće, oprobao se i kao obućar, da bi prije pet godina odlučio da napusti grad, kupi koze i ode na selo. Startovao je sa 15 koza, a danas ih ima 60. Pored koza drži i tri konja, tridesetak kokošaka, u bašti sadi povrće. I ne namjerava, kako kaže, da ponovo promijeni profesiju, ali ni da konkuriše za projekte Zavoda za zapošljavanje.

”Zbog ovakvog odgovora, nikome nijesam slao dopis, niti sam kome pisao. Dovoljno mi je ovo da vidim s kim imam posla. Prije pet godina vratio sam se na selo, niko me nikada nije kontaktirao da vidi treba li mi šta, mogu li kako da pomognu. Sve mora čovjek sam odavde da ide i sređuje. Nemam vremena, a svima njima je teško kada ovuda prolaze džipovima da svrate do ljudi, pitaju ih šta im treba, kako da pomognu. Nikoga ne interesuje poljoprivreda, a svima usta puna poljoprivrede. Ovo je prvi put da tražim sredstva i za moga vijeka kod njih više ništa neću tražiti, niti ću se prijavljivati na Biro. Sad me zezaju i zovu da pitaju da krpim gume po kućama. Šta da rade drugo, jer ovo i jeste za zezanje”.

U obavještenju koje je Memedović dobio od ZZZCG stoji da je Centralna komisija ocijenila da biznis ideja ni u jednom segmentu nije sagledana u dovoljnoj mjeri, niti na adekvatan način.

”Vezano za analizu tržišta, ista je neadekvatno urađena, ostavljajući utisak da podnosilac predloga projekta nije dovoljno upoznat ni sa ciljnom grupom kupaca, niti sa konkurencijom. Kada su u pitanju finansijski pokazatelji biznis ideje, pojedine tabele nijesu popunjene kako bi trebalo. Tabela rashoda ne sadrži sve realne troškove, te se s toga nije moglo ni zaključiti o održivosti biznis ideje”, stoji u obavještenju.

Iz Zavoda za zapošljavanje su “Vijestima” odgovorili da je u pitanju tehnička greška, da je jedan dio teksta obrasca za Obavještenje za podnosioce predloga projekta tipski, dok se ostali podaci mijenjaju shodno svakom aplikantu i da je u slučaju Memedovića došlo do tehničke greške prilikom kopiranja naziva biznis ideje iz IT programa u kojem se vodi evidencija.

Advertisement

Kako su kazali, Memedovićev projekat ocjenjivalasu dva eksterna evaluatora o čemu postoji evidencija, kao i evaluacioni obrasci, i da svaki korisnik može doći u Zavod i dobiti na uvid svoje ocjene ukoliko to želi.

”U pitanju je isključivo tehnička greška prilikom kucanja, koja svakom može da se desi, pogotovo kod velikog broja projekata, kao što je u trećem Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava, bio slučaj”, stoji u odgovoru koji potpisuje Irena Perić.

Kako je pojasnila, na sajtu Zavoda je 6. septembra objavljena rang-lista korisnika trećeg javnog poziva, u kojoj je naziv Memedovićeve biznis ideje ispravan, što “dodatno ukazuje na činjenicu da je u pitanju tehnička greška prilikom kucanja Obavještenja, a koja su se slala aplikantima nakon objavljivanja rang-liste”.

U Trećem javnom pozivu 1.027 osoba je predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava, njih troje je odustalo a osam nije zadovoljilo administrativnu provjeru, pa su evaluatori ocjenjivali 1.016 zahtjeva. Pozitivno su ocijenili 690 zahtjeva od kojih će bespovratna sredstva dobiti prvih 158, dok se ostalih 532 nalaze na rezervnoj listi. Negativno je ocijenjeno 326, a među njima je i Memedovićeva biznis ideja. Ukupan budžet pozitivno ocinjenih biznis ideja je preko 1,1 milion eura.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Utvrdiće ko je kriv za blokadu

Objavljeno

dana

Autor

Utvrdiće ko je kriv za blokadu

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


višemjesečni rat na relaciji df-demokrate eskalirao na sjednici lokalnog parlamenta

Utvrdiće ko je kriv za blokadu

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija tražilo od Krsta Radovića da im dostavi svu dokumentaciju o prekidanju sjednice. Ukoliko se ona ne održi do 13. decembra, prijeti prinudna uprava


Burno: Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Advertisement

Da li je šef lokalnog parlamenta Krsto Radović napravio propust, odnosno prekršio zakon, kada je prekinuo sjednicu Skupštine opštine 13. septembra, od kada je praktično taj dom uveden u svojevrsnu blokadu, koja prijeti uvođenje prinudne uprave u metropolu turizma, utvrdiće Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija, na čijem je čelu Tamara Srzentić.

Dopis Radoviću da dostavi svu potrebnu dokumentaciju vezano za ovu kao i prethodnu skupštinsku sjednicu stigao je od Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave tog ministarstva, koji potpisuje v.d generalne direktorice Milijana Vukotić Jelušić, doskorašnja sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva.

Višemjesečeni politički rat koji bukti na relaciji Demokrate – Demokratski front, praktično je eskalirao na sjednici lokalnog parlamenta, kada je Radović prekinuo zasjedanje uz obrazloženje da skupštinski Odbor za statut i propise nije imao kvorum. Mišljenje ovog skupštinskog odbora je ključno da bi parlament mogao usvojiti odluke koje su na dnevnom redu.

Advertisement

Vukotić Jelušić je tražila da joj se dostavi saziv za 9. i 10. sjednicu Skupštine opštine sa predlogom dnevnog reda sa pratećom dokumentacijom.

”Zapisnici sa sjednica radnih tijela, zapisnici sa kolegijuma predsjednika Skupštine, izvještaji nadležnih radnih tijela, zapisnik sa sjednice SO Budva ili drugi odgovarajući materijal koji se može ponuditi kao dokaz o održavanju sjednice, njenom toku, razmatranim/usvojenim aktima, ili razlozima za njeno prekidanje ili odlaganje. Akte o imenovanju, odnosno razrješenju predsjednika Odbora za izbor i imenovanje i Odbora za statut i propise u mandatnom sazivu SO Budva 2020-2024. sa svim pratećim dokumentima”, zatraženo je u dopisu da se dostavi.

Radović je “Vijestima” potvrdio da je resornom Ministarstvu skupštinska služba dostavila svu potrebnu dokumentaciju.

Problem na spornoj sjednici koja je izazvala praktično rascjep u nikada formalno konstituisanoj budvanskoj vlasti, nastao je zbog različitog stava dva politička bloka Demokratskog fronta i Demokrata i zakonskih tumačenja da li sjednica može biti održana i popunjeno upražnjeno mjesto u skupštinskom odboru za statut i propise ili ne.

Radović je tada, prekidajući zasjedanje uz negodovanje odbornika DF-a, objasnio da se parlament našao u pat poziciji, jer je predsjednica ovog skupštinskog odbora u julu podnijela ostavku na mjesto odbornice Demokratskog fronta, te na odborničko mjesto imenovana druga, a da prije toga nije prvo podnijela ostavku u skupštinskom Odboru, kako bi prvo to mjesto bilo popunjeno.

Advertisement

To je, kako je pojasnio tada Radović, dovelo da Odbor ostane na četiri člana, dva iz opozicije i dva iz redova DF i Demokrata. Kako odbornici koalicije okupljene oko DPS, koji imaju dva člana u odboru bojkotuju već mjesecima skupštinska zasjedanja ali i odbore, to nije bilo kvoruma, a time se nije moglo ni odlučivati o odlukama na dnevnom redu, pa i o odluci o popunjavanju samog odbora novim članom.

Sve te njegove tvrdnje su odbacili odbornici u Demokratskom frontu tvrdeći da Poslovnik, ali i zakonski propisi daju mogućnost da se izvrši popunjavanje ključnog skupštinskog odbora, te da nema govora da je parlament zbog toga u blokadi. Par dana nakon što je sjednica Skupštine opštine prekinuta, odbornički klub Demokratskog fronta Budva podnio je inicijativu Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, odnosno Upravnoj inspekciji da se izvrši inspekcijski nadzor službe Skupštine opštine, zbog kako su naveli “bahatog, skandaloznog i nezakonitog ponašanja Radovića”.

Oni su optužili Radovića da je matricom “Skupština to sam ja” unizio odbornike i privatizovao Skupštinu te da je grubo prekršio zakone.

Radović im nije ostao dužan i naveo da je pismeno upozoravao DF da se može dogoditi ovakva situacija, te da izvršene zemjenu u odboru za statut i propise, ali da oni nijesu imali razumijevanja, te da su svjesno parlament doveli u bezizlaznu situciju.

Radović je ostao pri stavu da nema namjeru da krši zakone, jer je upravo zbog ovakve situacije podnosio krivične prijave protiv funkcionera DPS, kada su na ljeto 2020. nasilnom smjenom vlasti, kršeći Poslovnik i zakone bez mišjenja skupštinskog Odbora, za statut i propise usvajali odluke.

Advertisement

Ukoliko započeta sjednica ne bude završena u troku od 90 dana, odnosno do 13. decembra, Vladi su otvorena vrata da uvede prinudnu upravu u Opštinu, a time se stvaraju uslovi i za raspisivanje novih lokalnih izbora.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Osmi red“ uručio donaciju Domu zdravlja Bijelo Polje

Objavljeno

dana

"Osmi red" uručio donaciju Domu zdravlja Bijelo Polje

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


dobili aparat za mjerenje klikoliziranog hemoglobina

„Osmi red“ uručio donaciju Domu zdravlja Bijelo Polje

Koristiće se u Savjetovalištu za dijabetes u svrhu poboljšanja dijagnostike, ranog otkrivanja i sprječavanja nastanka šećerne bolesti


Foto: Opština Bijelo Polje
Advertisement

Farmaceutska kompanija “Osmi red” DOO uručila je bjelopoljskom Domu zdravlja donaciju aparata za mjerenje glikoziliranog hemoglobina (HbA1c)“, saopšteno je iz bjelopoljske Opštine.

U saopštenju se navodi da će se aparat koristiti u Savjetovalištu za dijabetes u svrhu poboljšanja dijagnostike, ranog otkrivanja i sprječavanja nastanka komplikacija diabetes mellitusa (šećerne bolesti).

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije