Povežite se s nama

Tehnologija

Google patent prikazuje tablet futurističkog izgleda

Objavljeno

dana

Google patent prikazuje tablet futurističkog izgleda

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsGoogle je u prošlosti imao u ponudi svoje tablete – prvo iz Nexus linije, nakon koje su usledili Pixel C i Pixel Slate. Međutim, u poslednje vreme od kompanije nismo čuli previše informacija o novijim tabletima.

Sada je sajt LetsGoDigital otkrio prijavu za patent, koju je Google podneo 2019. godine a nedavno ju je objavio Japan Patent Office. U pitanju je patent za tablet koji ima ekran od ivice do ivice, uz veliku pravougaonu sekciju na poleđini.

g2_24.jpg

Ono što je zanimljivo kod ovog patenta, jeste da tablet nema vidljive izreze i otovre s prednje strane za kamere. Dizajner Giuseppe Spinelli je kreirao rendere kako bi uređaj mogao izgledati. Tablet ima poprilično futuristički dizajn, ali dosta podseća i na Pixel seriju.

Advertisement

g3_11.jpg

Nije poznato da li je prijava za patent podneta samo kako bi se zaštitili Google dizajn i interesi, ili predstavlja nagoveštaj onoga što možemo očekivati od kompanije u budućnosti.

Izvor: LetsGoDigital

 

AdvertisementBenchmark
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Tehnologija

MSI tvrdi da će DDR5 memorija biti za 50-60% skuplja nego DDR4 po objavi

Objavljeno

dana

Autor

MSI tvrdi da će DDR5 memorija biti za 50-60% skuplja nego DDR4 po objavi

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsUskoro se na tržištu očekuje veliki broj DDR5 modela memorija, kako se približava objava Intel Alder Lake-S platforme. Kako je uvek slučaj sa novim proizvodima, njihove cene po objavi su uvek značajno veće u odnosu na standardne cene. Isto će biti i za DDR5.

Prema navodima kompanije MSI, DDR5 će biti značajno skuplji nego što je to bio DDR4 po objavi. Razlog je to što DDR5 stiže sa nekim zanimljivim tehnologijama, kao što su PMIC i ODECC (on-die Error Correction Code), što memoriju čini skupljom za proizvodnju. Sve to će značiti da će DDR5 imati za 50-60% višu cenu u odnosu na ono što je DDR4 imao po objavi.

 

Advertisement

Tradicionalno, nova memorija je uvek imala za 30 do 40 procenata višu cenu u odnosu na prethodnu generaciju. Za DDR5 to je malo više, jer su tu dodatne komponente koje povećavaju cenu. Uobičajeno je potrebno oko dve godine da nova memorija dostigne cenu svog prethodnika, a isto se očekuje i za DDR5 memorijske module.

Zanimljivo je da MSI u svoju računicu ne uključuje globalnu nestašicu čipova, što bi dodatno moglo uticati na povećanje cene DDR5 DRAM-a.

MSI je istakao da će ponuditi odličnu DDR5 podršku na svojim matičnim pločama, jer kompanija blisko sarađuje sa svim većim proizvođačima memorije. Sa novom Memory Boost tehnologijom, MSI tvrdi da ostvaruje maksimalne frekvencije i kompatibilnost sa svim najvećim imenima na tržištu.

Izvor: Neowin

Advertisement

 Benchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

Huawei se vratio: Nova 9 recenzija (video)

Objavljeno

dana

Autor

Huawei se vratio: Nova 9 recenzija (video)

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsNakon punih 15 meseci, ponovo smo u prilici da testiramo jedan Huawei telefon: koliko Huawei Nova 9 može u aktuelnom trenutku? Tržište se promenilo, neki drugi igrači vode glavnu reč a Huawei suočen sa brojnim izazovima ponovo traži svoju poziciju.

Posle dugo, dugo vremena sada tu više nema ni Kirin procesora, već je ovaj gigant primoran da krene nekim novim putem. Recenziju Huawei Nova 9 telefona pogledajte u našem video prilogu na Benchmark YouTube kanalu.

AdvertisementBenchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

ElevenEs dobija finansijska sredstva i podršku od strane EIT InnoEnergy za izgradnju fabrike baterija

Objavljeno

dana

Autor

ElevenEs dobija finansijska sredstva i podršku od strane EIT InnoEnergy za izgradnju fabrike baterija

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsSaopštenje za javnost

Do 2030. godine, Evropi će biti potrebno 14 puta više baterija nego što ih danas proizvodi. Razlog tome je rast upotrebe električnih vozila, kao i tržišta skladištenja energije koje zahteva baterije za stabilizaciju energetskih sistema usled sve većeg udela obnovljivih izvora energije. Litijum-gvožđe-fosfatne baterije (LFP), koje odlikuje dug vek trajanja, pristupačna cena i veća bezbednost, dobijaju sve značajniju ulogu na tržištu baterija koje je u značajnom porastu.

ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja je specijalizovana u preradi aluminijuma i posluje na tržištu ambalaže 25 godina, razvio je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija koje su održivije i efikasnije. Nakon dve godine istraživanja i razvoja LFP litijum-jonskih baterija, kompanija je nedavno otvorila savremeni razvojno-istraživački centar u Subotici, gde zapošljava međunarodni tim inženjera i naučnika.

Prema rečima Nemanje Mikaća, osnivača i izvršnog direktora ElevenEs-a, ova vrsta baterija predstavlja najpopularniji izbor na tržištu Kine, koja je globalni lider u ovoj tehnologiji baterija.

Advertisement

LFP baterije traju preko dva puta duže od konkurentskih tehnologija, brže se pune, ciklus punjenja se može ponoviti do 6.000 puta i to do 100 odsto kapaciteta baterije, i praktično ne izazivaju samozapaljenje u električnim vozilima.  Osim toga, one koštaju znatno manje“, ističe Mikać.

Strateško partnerstvo za izgradnju gigafabrike

ElevenEs je potpisao sporazum sa EIT InnoEnergy, koji agencija Pitchbook svrstava u najaktivnije globalne investitore u oblasti održive energije, a poznat je i po tome što je bio prvi investitor u uspešnim poduhvatima gigafabrika baterija, poput švedskog Northvolta (nedavno kompletirana investiciona runda od 2,75 milijarde dolara) i francuskog Verkora (zaključeno strateško partnerstvo sa Renaultom u iznosu od 100 miliona dolara u julu 2021. godine). Partneri su objavili stratešku  saradnju u  izgradnji prve  gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi.

Do 2023. godine fabrika ElevenEs u Subotici biće u mogućnosti da proizvede LFP baterije ukupnog kapaciteta od 300 MWh godišnje. Izgradnja druge faze postrojenja kapaciteta 8 GWh , koje će u potpunosti koristiti energiju iz obnovljivih izvora, počeće 2024. godine. Kasnije će se proizvodnja proširiti na kapacitet od 16 GWh – dovoljno za opremanje baterijama više od 300.000 električnih vozila (BEVs) godišnje. Kompanija je istakla da namerava da zaposli do 2.000 ljudi. Još jedna ključna prednost je činjenica da je postrojenje strateški blizu doline reke Jadar, najvećeg nalazišta litijuma u Evropi.

LFP tehnologija postaje sledeća velika stvar u masovnoj upotrebi baterija. Iako baterije na bazi nikla nadmašuju LFP po gustini energije i verovatno će ostati najbolja opcija za automobile visokih performansi, LFP je daleko bolji u pogledu cene, bezbednosti i veka trajanja, što ga čini savršenim izborom za industrijska vozila, sisteme za skladištenje energije (ESS) i gradska električna vozila”, kaže Jakub Miler, izvršni direktor EIT InnoEnergy za region Centralne Evrope.

Advertisement

Sarađujemo sa ElevenEs poslednjih godinu i po dana, a najveće iznenađenje za nas je to što čak 70 odsto procesa obrade aluminijumske folije i znanja iz njihove matične kompanije Al Pack Group, mogu lako da se prenesu u proizvodnju baterija. S obzirom na to da su razvili sopstvenu LFP tehnologiju, proizvodno iskustvo grupe Al Pack trebalo bi da im omogući mnogo bržu implementaciju i napredak. Veoma smo uzbuđeni što ćemo zajedno krenuti na to putovanje”, istakao je Miler.

Izvor: ElevenEs

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije