Povežite se s nama

Politika

Хрватска СОА тврди: Црногорски криминалци дестабилизују регион Западног Балкана

Objavljeno

dana

Хрватска СОА тврди: Црногорски криминалци дестабилизују регион Западног Балкана

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Како се истиче у извјештају Сигурносно-обавјештајне агенције, ради се о криминалним скупинама које карактерише висок степен организације, бројност, међународно дјеловање и спремност на спровођење свих облика кривичних дјела

Организовани криминал постао је значајан фактор нестабилности у државама Западног Балкана, а у појединим државама такав криминал има значајан утицај и на политичке прилике и доношење одлука. Организовани криминал с овог простора прелива се и на Републику Хрватску, а посебно истакнуту дестабилизацијску улогу при томе имају српско-црногорске организоване криминалне скупине, указано је у најновијем извјештају хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) о безбједносним ризицима по Хрватску. Како се истиче у документу објављеном на сајту СОА, ради се о скупинама које карактерише висок степен организације, бројност, међународно дјеловање и спремност на спровођење свих облика кривичних дјела.

”Преко територије Хрватске криминалне скупине и појединци покушавају прокријумчарити оружје, углавном заостало из ратова 90-их, према западној Европи

– С њима су повезане и тамошње навијачке скупине које се, између осталог, користе и за дистрибуцију наркотика. Неке од тамошњих навијачких скупина су, након вишегодишњег незаконитог дјеловања на нижем организацијском нивоу, прерасле у криминалне организације с устројеном хијерархијом и разгранатим ланцем за дистрибуцију наркотика, те успостављеном и развијеном сарадњом са значајнијим криминалним скупинама из регије. Организоване криминалне скупине успоставиле су трансконтиненталну сарадњу и набављају велике количине кокаина из Јужне Америке, који морским путем допремају у луке на југоистоку Европе, прикривене у контејнерима на прекоокеанским бродовима. Тако је у априлу 2021. године полиција у Луци Плоче заплијенила око 574 килограма кокаина, који је допремљен у контејнеру банана из Јужне Америке. Уз то, Балкан је остао главни транзитни правац преко којег се хероин допрема у државе ЕУ – наводи се у документу СОА, државне агенције Хрватске, иначе чланице ЕУ.

Advertisement

Како се напомиње, велики број миграната на подручју Западног Балкана, односно велики интерес за незаконитим преласком границе, организоване криминалне скупине користе за кријумчарење људи преко граница, гдје остварују велике профите.
– Преко територије Хрватске криминалне скупине и појединци покушавају прокријумчарити оружје, углавном заостало из ратова 90-их на простору југоисточне Европе, према западној Европи. То оружје може се користити за оружане криминалне активности – наводи се у извјештају.

СОА уочава да непостизање српско-албанског договора око Косова и даље доприноси нестабилности у регији, а посебну неизвјесност на Западном Балкану узрокује друштвени расцјеп у Црној Гори у којој значајан дио политичке моћи заузимају странке које су против НАТО-а и са просрпском и проруском оријентацијом, насупрот тзв. суверенистичке прозападне опције.
– У регионалном контексту, поједини носитељи државне политике у Србији промовишу концепт „српског свијета“ као јединственог српског политичког народа, односно јединствене политичке и државне заједнице свих Срба на југоистоку Европе, у којој сви Срби треба да слиједе један политички смјер, онај службеног Београда. Промовисање оваквих идеја с врха србијанске власти додатно дестабилизује осјетљиве међунационалне и међудржавне односе на југоистоку Европе, посебно према БиХ и Црној Гори – пише у извјештају СОА.

Упозоравају на акције ГРУ

Према наводима из извјештаја СОА, иако се обавјештајне операције проводе у тајности, велики број случајева се последњих година јавно експонирао, при чему се медијски најекспониранији случајеви у Европи последњих година односе на дјеловање руских обавјештајних служби у државама чланицама ЕУ и НАТО-а.

– Тако су официри руске војне обавјештајне службе ГРУ осумњичени за експлозије складишта оружја у Чешкој 2014. године, те у Бугарској у раздобљу од 2011. до 2020. године. Раније су припадници ГРУ били осумњичени за покушаје убиства бившег часника ГРУ Сергеја Скрипаља и његове кћери у Енглеској (2018. године) и бугарског трговца оружјем Емилијана Гебрева (2015. године). У априлу 2018. године холандске власти су ухапсиле и протјерале четворицу припадника ГРУ који су покушавали хаковати сједиште Организације за забрану хемијског оружја. У непосредном окружењу Хрватске, припадници ГРУ повезивани су с покушајем државног удара у Црној Гори 2016. године непосредно прије парламентарних избора и уласка Црне Горе у НАТО – пише у извјештају.

Како се напомиње, након „Домовинског рата“, у тренутку писања овог извјештаја још је непозната судбина 1.458 особа, те мјесто укопа посмртних остатака 400 страдалих особа, што укупно чини 1.858 неријешених случајева.

Advertisement

– СОА континуирано, у сарадњи с другим надлежним тијелима, сарађује у расвјетљавању судбине и мјеста укопа несталих особа. Ради се о изразито осјетљивом хуманитарном питању, али и питању чије рјешавање има утицај на међунационалне и међудржавне односе – истакнуто је у извјештају.ДАН

Politika

ДПС Жабљак: Ухватићемо се у коштац са свим изазовима

Objavljeno

dana

ДПС Жабљак: Ухватићемо се у коштац са свим изазовима

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


На јучерашњој конференцији ДПС-а на Жабљаку изабран је нови сазив Општинског одбора ове партије. 

Како је саопштено, осим новоизабраних 50 чланова, ово страначко тијело ће по функцији чинити и 18 одборника ДПС-а из Скупштине општине Жабљак.  

– Ова изборна конференција имала је за циљ и подмлађивање састава Општинског одбора као и равноправну родну заступљеност. Податак да нови Општински одбор у свом саставу броји преко 30 одсто жена и 25 одсто младих, показатељ је спремности да се створи што јача и шира кадровска структура спремна да се ухвати у коштац са сви изазовима, како на локалном тако и на државном нивоу- поручено је из ДПС-а. 

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Politika

Раковић тврди: Мим страницама у Црној Гори сада руководи СНС

Objavljeno

dana

Раковић тврди: Мим страницама у Црној Гори сада руководи СНС

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Садржај на тим страницама се сада промијенио, а то је само доказ како се прелази из табора у табор, наводи историчар

Мим странице у Црној Гори су сада под руководством Српске напредне странке (СНС), тврди историчар Александар Раковић. 

Advertisement

Раковић је у емисији „Балкан инфо“ казао да су популарни мимери сада у власништву партије предсједника Србије Александра Вучића. 

– Нисам обраћао пажњу на те ботове и на мим странице, али Андрија Мандић ми је рекао да је кампања против Демократског фронта почела у јануару 2020. године. Те мим странице су сада под руководством СНС-а. То само показује како се прелази из табора у табор. Нисам видио те нападе на које ми је указивао Мандић и искрено ми је жао због тога- казао је Раковић. 

Тврди да се садржај на страницама сада промијенио и да су мим странице о њему писале „свашта“.

– А ја сам толико допринио борби за српски народ у Црној Гори- тврди он. 

Открио је да је био за то да се устоличење митрополита Јоаникија одржи у Подгорици. 

Advertisement

– Заиста нисам очекивао да ће премијер Здравко Kривокапић повући тако храбар потез и довести хеликоптер. А тог потеза не би било да он није нашао мир у 4 ујутру са Демократским фронтом. Он није имао друго решење и то треба похвалити, а све што је добро треба похвалити- сматра Раковић. 

За Кривокапића је казао да је црногорски сепаратиста и бивши функционер ДПС-а. 

– На политичке прилике у Црној Гори највише утиче британска амбасада. Дритану Абазовићу хвала што није пошао са ДПС-ом, али га питам: који је проблем са Србима у Врној Гори? Зашто није потписан Темељни уговор још увијек? Кривокапић је послао толико различитих верзија уговора да је друга страна тотално збуњена- навео је Раковић. 

За министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића казао је да жели самосталну црногорску цркву, док је за министарку одбране Оливеру Ињац казао да је не познаје, али да зна да је кадар ДПС-а. 

– То су структуре које су блиске странцима које спречавају да ДФ буде близак безбједносним службама. Директор АНБ-а Дејан Вукшић је био на ДФ-овој листи на изборима на приморју, али није структура која је изричито фронтовска. Знам да је близак Српској православној цркви-закључио је Раковић. 

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Politika

Демократски фронт: Делегацију Владе у САД-у вријеђао предсједник Бошњачког савета

Objavljeno

dana

Демократски фронт: Делегацију Владе у САД-у вријеђао предсједник Бошњачког савета

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Ако jе обилазак америчких кафана био jедан од циљева Абазовићеве посjете, предложиће им ДФ двадесет других кафана у Чикагу и на десетине других широм Америке, гдjе ће им окупљено друштво свашта рећи због тога што jе ДФ до сада био искључен из Владе, поручили су из овог политичког савеза

У петак jе, како jављаjу медиjи блиски бившем режиму, у Њуjорку, предсjедник Бошњачког савеза Црне Горе Есад Растодер жестоко  критиковао потпредсjедника Владе Дритана Абазовића, министра вањских послова Ђорђа Радуловића и савjетника потпредсjедника, Филипа Аџића, наводе из Демократског фронта.

– Делегациjа Црне Горе, коjа у Њуjорку борави о трошку грађана, мирно jе одслушала увреде коjе jе оваj ДПС-ов активиста, под окриљем Бошњачког савеза, упутио већинскоj Црноj Гори вриjеђаjући српски народ и СПЦ, оптужуjући их на jедан бруталан начин уличарским jезиком мржње и шовинизма. Свима jе jасно да jе бивши режим извор сваке мржње и непочинства и препрека помирењу у Црноj Гори, па зато чуди шта jе делегациjа Владе тражила на овом састанку. Ако jе била потреба да у некоj њуjоршкоj кафани добиjу подршку окупљеног друштва да ДФ не уђе у реконструисану Владу добили су jе, али се питамо да ли jе то пут ка стабилизациjи прилика у парламентарноj већини и Влади. Ако jе обилазак америчких кафана био jедан од циљева Абазовићеве посjете, предложиће им ДФ двадесет других кафана у Чикагу и на десетине других широм Америке, гдjе ће им окупљено друштво свашта рећи због тога што jе ДФ до сада био искључен из Владе – поручују из овог савеза.

Из ДФ-а наводе да су од овог састанка прошла два дана, а jош нико се од представника мањинских народа и такозваних грађанских партиjа из опозициjе ниjе огласио и оградио од шовинизма и национализма предсjедника Бошњачког савеза, а надамо се да ћутање ниjе одобравање.

Advertisement

– НСД и ДФ оштро осуђуjу овакав наступ Есада Растодера и остаjу при ставу да Црноj Гори никада ниjе била потребниjа политичка стабилност и помирење, да jе реконструкциjа Владе и стабилност парламентарне већине jедина брана све агресивниjоj кампањи бившег режима, коjи jе ову државу за протеклих тридесет година толико осиромашио и подиjелио да ће бити потребно много знања и мудрости да се санираjу све штете коjе су настале. Мањинским народима jош jедном позив да се извуку из раља ДПС-а, да прихвате понуду парламентарне већине и да у интересу свог народа узму учешће у креирању друштвено-политичких кретања, а не да у рукама ДПС-а и сателита буду средство дестабилизациjе политичких прилика у Црноj Гори – закључили су из Демократског фронта.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije