Povežite se s nama

Društvo

Kо продаје ракију у бидонима на пијацама казна до 20.000 еура

Objavljeno

dana

Kо продаје ракију у бидонима на пијацама казна до 20.000 еура

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Нови Закон о алкохолним пићима ограничиће бројне произвођаче алкохолних пића

На пијацама и другим јавним површинама, као и у угоститељским објектима у Црној Гори биће забрањено продавати јака алкохолна пића у ринфузном стању.

То стоји у Нацрту Закона о алкохолним пићима који је данас објавила Влада, а у који је Портал Дана имао увид.

До сада смо сви свједочили да су бројни произвођачи ракија и вина своје производе су продавали најближим угоститељским објектима и грађанима, а по новом Закону произвођачи ће морати да алкохолна пића продају у оригиналном паковању и са географском ознаком. 

Advertisement

image


-Фото: Илустрација

Произвођачи који се оглуше о донешене забране биће драконски кажњени, од 500 до 20.000 еура. 

Нови Закон Владе Здравка Kривокапића ограничиће тако произвођаче алкохолних пића, који су до сада алкохолна пића продавали у бидонима, бурадима и разноразним канистерима. 

image


-Фото: Илустрација

Осим тога, произвођачи ће прије продаје морати да се упишу и у Регистар произвођача јаких алкохолних пића.

Advertisement

По Нацрту Закона овлашћени инспектор имаће дозволу да чак и одузме превозно средство, односно судове у којима се превози, односно чува алкохолно пиће.

Такође, инспектор ће имати дозволу и да забрани производњу јаког алкохолног пића ако се у производњи употребљава шећер, етил алкохол који није пољопривредног поријекла, као и друга средства и материје којима се може повећати количина и мијењати прописани природни састојци јаког алкохолног пића, одузме средства и јака алкохолна пића у чијој производњи су коришћена та средства и материје.

Поводом Нацрта закона одржаће се и јавна расправа 5. октобра у Великој сали старе зграде Владе Црне Горе, у Подгорицви. 

– Предлози, сугестије и коментари на Нацрт закона о јаким алкохолним пићима могу се доставити Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Римски трг 46, 81000 Подгорица или путем е – маил адресе: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Јавна расправа о Нацрту закона о јаким алкохолним пићима, трајаће 20 дана од дана објављивања јавног позива  на  интернет  страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и порталу е управе. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће размотрити све пристигле коментаре, примједбе и сугестије и након тога сачинити Извјештај о спроведеној јавној расправи, који ће бити објављен на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и порталу е управе, у року од 15 дана од дана завршетка јавне расправе- пише у Владиним документима. ДАН
Advertisement

Društvo

Траже састанак са Братић: Асистенткиње тврде да су незаконито остале без посла у никшићком вртићу

Objavljeno

dana

Траже састанак са Братић: Асистенткиње тврде да су незаконито остале без посла у никшићком вртићу

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


– Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу – упитале су оне

Асистенткиње које су остале без посла у никшићком вртићу, упутили су отворено писмо министарки просвјете, културе, науке и спорта Весни Братић, те поручиле да се надају да ће у најскоријем периоду отклонити неправилности. Такође, замолиле су је да их прими на састанак јер су молбу послале почетком мјесеца.

Њихово отворено писмо преносимо у цјелости:

На велики број апела, иницијатива и дописа нико нам не одговара па сматрамо да ће ово отворено писмо видјети министарка Братић, премијер и сви они који се залажу да Закон и правду треба поштовати.

Advertisement

Уважени,

Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу?

Зашто није поништен конкурс који је незаконито расписан од стране неовлашћеног лица?

Сигурни смо да сте поред тога што сте добили наша обраћања мејловима и из медија упознати са срамним догадјајем који се десио у никшићком вртићу услед чега су незаконито без посла остали асистенти а на њихова мјеста доведени нови. Ништа не би било спорно да је конкурс расписан у складу са Законом, уз сагласност Министарства и од стране овлашћеног лица. Све од наведеног је супротно урађено.

Иако је изјавила медијима, Ана Пејовић, васпитачица из ЈПУ ,,Драган Ковачевић“ која се представља као вд директорице, конкурс за асистенте у настави ипак није поништила. Толико о одговорности и тачности исказане јавне ријечи. Вјероватно је то био покушај како би ми одустали од правне процедуре, који је јој је пропао.

Advertisement

Сви су се оглушили о наше апеле у којима смо јавно скренули пажњу на незаконит и нелегитиман рад особе која нас је склонила са посла, довела себи подобне људе, упркос томе што на наш рад нико па ни она није имала замјерки. Испоставило се да, и поред свих очигледних незаконитости којих је свјесно и Министарство и инспекцијски органи, морамо заштиту тражити пред надлежним судом јер нико од не жели да предузме мјере да се те незаконитости отклоне. Ни по нашим пријавама, а јос мање по службеној дузности, по којој би требали да поступају.

Подсјећања ради, вијест да је пет асистенткиња остало без посла обиљежила је почетак октобра када је незаконитим конкурсом примљено пет нових.

Извјештаји инспекција јасно показују да нити је имала сагласност Министарства нити функцију вршиоца дужности и упркос томе довела је нове људе и склопила уговоре са њима. Па питамо представнике Министарства да ли сматрају да на ове догадјаје треба ћутати и чекати да их заборавимо и ми и градјани или се треба заузети да се такве незаконитости отклоне а будуће сличне спријече?

Не желимо да ово буде важна прича само онолико колико се пласира у медијима већ да јавност зна да проблем постоји и да се слична ситуација може десити свима услед самовоље послодавца.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Мост Миленијум у љубичастој боји

Objavljeno

dana

Мост Миленијум у љубичастој боји

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У знак подршке женама које су жртве породичног насиља

Главни град је на овај начин подржао кампању „Испричај причу до краја“ која је покренута у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савјета Европе.

Подсјетимо, овај слоган је осмишљен у намјери да оснажи жене да говоре о проблему породичног насиља и да поводом тога затраже институционалну заштиту.

Бесплатна правна помоћ представља управо један вид такве заштите.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

Припремите кишобране: У петак киша, до 21 степен

Objavljeno

dana

Припремите кишобране: У петак киша, до 21 степен

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У јужним и централним предјелима током ноћи очекују се пљусковима са грмљавином

У Црној Гори сјутра ће бити претежно облачно, повремено са кишом, а највиша дневна температура износиће 21 степен.

У јужним и централним предјелима током ноћи очекују се пљусковима са грмљавином.

Како је саопштено из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, на крајњем сјеверу и сјевероистоку већи дио дана биће без кише.

Advertisement

Вјетар ће бити понегдје умјерен до јак јужни.

Јутарња температура ваздуха од пет до 17, највиша дневна од 12 до 21 степен.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije