Povežite se s nama

Ekonomija

Кривокапић: Пустите нас да радимо, Спајићеве мјере служе за понос Влади

Objavljeno

dana

Кривокапић: Пустите нас да радимо, Спајићеве мјере служе за понос Влади

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Коначно ће млади и вриједни људи добити прилику да учествују у стварању свјетлије и просперитетније будућности ове прекрасне земље – нагласио је он

Најављене мјере министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића у оквиру програма „Европа сад!”, служе за понос Влади на чијем сам челу, и додатно нас мотивишу да предано радимо на унапређењу животног стандарда свих наших грађана, поричио је премијер Здравко Кривокапић.

 – Свима онима, којима су лични или партијски интереси изнад Црне горе, поручујемо: пустите нас да радимо! Свима који желе да помогну, добродошли су! Коначно ће млади и вриједни људи добити прилику да учествују у стварању свјетлије и просперитетније будућности ове прекрасне земље – нагласио је он.ДАН

Ekonomija

Спајић поставио сарадницу Душка Кнежевића умјесто Александра Дамјановића

Objavljeno

dana

Спајић поставио сарадницу Душка Кнежевића умјесто Александра Дамјановића

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Милена Петричевић је на позицији в.д. директора Управе прихода и царина замијенила Александра Дамјановића који је на данашњој електронској сједници Владе разријешен дужности

Извршна асистенткиња бизнисмена Душка Марковића Милена Петричевић именована је на данашњој електронској сједници Владе за В.Д. директора Управе прихода и царина, саопштио је вечерас за ТВ Вијести министар економског развоја Јаков Милатовић.

Петричевић је на тој позицији замијенила Александра Дамјановића који је на истој сједници разријешен дужности. Милатовић је рекао да је то одлука министра финансија Милојка Спаића, који сматра да је Дамјановић човјек од интегритета, али да је за Управу прихода и царина требало неко друго рјешење.

Иначе, Дамјановић је  данас казао да очекује да јавност буде упозната са разлозима због којих му Влада није продужила мандат.

Advertisement

– Имајући у виду чињеницу да министар финансија Милојко Спајић, који је предложио Влади да ми не продужи мандат, у иностранству сачекаћу да он јавности саопшти разлоге овакве одлуке. Биће прилике да јавност чује аргументе министра Спајића за моје разрјешење. До тада остајем привржен раду за добробит свих грађана и државе Црне Горе – казао је Дамјановић за портал Дана.ДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

Термоелектрана Пљевља се мора одржати

Objavljeno

dana

Термоелектрана Пљевља се мора одржати

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


– Према површини Црне Горе ово би била највећа жртва “праведне транзиције” у цијелој Европи – рекао је Вукмировић

Сви планирани извори електричне енергије планирани у сљедећих десет година не могу надомјестити рад Термоелектране Пљевља, под претпоставком да потрошња остане на истом нивоу, поручено је са тематске сједнице Одбора удружења енергетике Привредне коморе (ПКЦГ).

Како су навели из ПКЦГ-а, на сједници је поручено да се Термоелектрана мора одржати.

Секретар Одбора Ранко Вукмировић је навео да енергетска транзиција мора укључивати све заинтерсоване стране – владу, предузећа, невладине организације, као и раднике.

Advertisement

Он је подсјетио да су земље Европске уније (ЕУ) усвојиле су регулативу о Фонду за праведну транзицију, чија је вриједност 17,5 милијарди еура.

 – Том фонду Црна Гора нема приступ а сам назив “праведан” је дискутабилан. Је ли праведно да Црна Гора заборави на 200 милиона тона доказаних резерви угља плеваљског и беранског базена? – додао је Вукмировић.

Он је додао да је, на основу актуелне цјене од 25 еура по тони, вриједност тих резерви пет милијарди.

 – Према површини Црне Горе ово би била највећа жртва “праведне транзиције” у цијелој Европи – рекао је Вукмировић.

Он је казао да блок од 27 земаља чланица ЕУ клизи у енергетско сиромаштво због климатских циљева, као и да цијене електричне енергије достижу „невиђене величине“.

Advertisement

 – Сви планирани нови извори електричне енергије у следећих десет година не могу надомјестити рад термоелектране под претпоставком да потрошња остане на истом нивоу. О квалитету те енергије и да не говорим – сматра Вукмировић.

Извршни директор Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) Никола Ровчанин је оцијенио да Термоелектрана данас има највећи значај, као и да битно доприноси стабилности електроенергетског система.

 – Сви друштвени актери треба максимално да буду укључени у тему енергетске транзиције како би она била праведно реализована, а то значи да ни грађани, ни привреда ни економија не осјете негативне ефекте тог процеса – казао је Ровчанин.

image

Привредна комора


– Привредна комора
Advertisement

Он је нагласио да је неспорно да Црна Гора иде у корак са Европом и свијетом на овом пољу.

 – Електропривреда је чврсто опредијељена да у сарадњи са ресорним министарством и државним органима крене у у реализацију низа пројеката који се односе на зелену енергију – рекао је Ровчанин.

Он је навео да се Влада снажно залаже да Црна Гора одлучно корача ка зеленој енергији.

 – Међутим, уколико би се Термоелектрана угасила морали бисмо да увозимо дневно струју у вриједности од милион еура – навео је Ровчанин.

Он је навео да је Термоелектрана објекат без којег се не може и који производи 60 одсто укупне електричне енергије.

Advertisement

 – Да данас имамо све планиране објекте из инвестиција у зелену енергију њихова годишња производња била би 1,5 хиљада гигават сата (ГWх) док само Термоелектрана производи 1,45 хиљада ГWх електричне енергије – рекао је Ровчанин.

Он је додао да уговор о еколошкој реконструкцији није добар јер не гарантује ефикасност електране, у складу са европским директивама, због чега је, како сматра, неопходно да се тај уговор унаприједи.

 – Наша је жеља да овај енергетски објекат одржимо што је дуже могуће. Не можемо у овом моменту говорити о оптерећењу угљендиоксидом, као о нечему због чега треба да гасимо термоелектрану – додао је Ровчанин.

Он је навео да тај проблем треба рјешавати у сарадњи са свим државама које су снажно зависне од угља.

– Цијене су пет пута ниже него на берзи управо захваљујући Термоелектрани и Руднику угља. Гашење електране значило би гашење 1,2 хиљаде радних мјеста у Пљевљима уз индиректне ефекте на мала предузећа, услуге, трговину – навео је Ровчанин.

Advertisement

Он је додао да би дошло до поскупљења електричне енергије на нивоу државе.

– Без Термоелектране, цијена електричне енергије би отишла „у небо“. Неке од земаља региона су већ посегнуле за повећањем цијена, а ја тврдим да до краја године нећемо то чинити, а надам се ни током 2022 – рекао је Ровчанин.

Директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност у Министарству капиталних инвестиција Владимир Дурутовић казао је да предстоји доношење једног од најважнијих докумената Националног енергетског климатског плана за десет година.

 – Кроз овај план морамо да допринесемо испуњавању циљева задатих у потписаним споразумима, а један од основних је смањење емисије штетних гасова до 2030 –  рекао је Дурутовић.

Према његовим ријечима, Црна Гора неће морати да даје датуме гашења Термоелектране.

Advertisement

Предсједник Одбора директора Рудника угља Пљевља Душан Јањушевић истакао је да је Термоелектрана једини стабилан извор електричне енергије.

 – Једини начин да обезбиједимо енергетску стабилност, без термоелектране, је да пронађемо гас, а све остало о чему говоримо нашу државу доводи у озбиљну зависност – сматра Јањушевић.

Он је додао да је производња из обновљивих извора енергије неопходна, али да се рад Термоелектране и Рудника угља не смије довести у питање.

 – Ако угасимо Термолектрану, на мјесту постојећег копа остаће велика рупа која ће направити неупоредиво више еколошких проблема него што их ТЕ производи – навео је Јањушевић.

Дарко Кривокапић из ЕПЦГ, је навео да када не би било Термоелектране, Црна Гора би морала да увози 1,5 хиљада ГWХ електричне енергије годишње.

Advertisement

 – Вриједност тог увоза износила би 200 милиона ЕУР. Са друге стране, уколико бисмо имали еколошку реконструкцију Термоелектране, уз реализацију пројеката зелене енергије, дошли бисмо у ситуацију да имамо вишак енергије од хиљаду ГWх –  сматра Кривокапић.ДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

Дамјановић: Сачекаћу министра Спајића да саопшти зашто је предложио да ми Влада не продужи мандат

Objavljeno

dana

Дамјановић: Сачекаћу министра Спајића да саопшти зашто је предложио да ми Влада не продужи мандат

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


– Имајући у виду чињеницу да министар финансија Милојко Спајић, који је предложио Влади да ми не продужи мандат, у иностранству сачекаћу да он јавности саопшти разлоге овакве одлуке – казао је Алакесандар Дамјановић за портал Дана

Александар Дамјановић, в.д директора Управе прихода и царина, разријешен је данас на електронској сједници Владе Црне Горе, а за портал Дана је казао да очекује да јавност буде упозната са разлозима због којих му Влада није продужила мандат.

– Имајући у виду чињеницу да министар финансија Милојко Спајић, који је предложио Влади да ми не продужи мандат, у иностранству сачекаћу да он јавности саопшти разлоге овакве одлуке. Биће прилике да јавност чује аргументе министра Спајића за моје разрјешење. До тада остајем привржен раду за добробит свих грађана и државе Црне Горе – казао је Дамјановић за портал Дана.

Подсјетимо Влада је данас прво одложила сједницу, а онда је, ипак, одржала електронским путем  и смијенила Дамјановића.

Advertisement

Дамјановић је на тој позицији био шест мјесеци, али ресорно Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) није расписало конкурс за директора УПЦ у пуном мандату, нити именовало помоћнике в.д директора.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije