Povežite se s nama

Večernji.hr

Milanović s vodstvom bokeljskih Hrvata o položaju i očuvanju tradicije u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Milanović s vodstvom bokeljskih Hrvata o položaju i očuvanju tradicije u Crnoj Gori

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrPredstavnici Zajednice bokeljskih Hrvata informirali su Milanovića i o statusu Bokeljske mornarice, za Hrvate u Crnoj Gori iznimno bitnom pitanju

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u utorak u Zagrebu s vodstvom Zajednice bokeljskih Hrvata, prije svega o položaju Hrvata i očuvanju tradicije u Crnoj Gori, kao i o aktualnom stanju u toj zemlji, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Izaslanstvo Zajednice bokeljskih Hrvata, nevladine, nepolitičke i neprofitabilne organizacije osnovane s ciljem promicanja i zaštitite tradicije, kulture, gospodarske suradnje i humanitarnog djelovanja bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i Crnoj Gori, predvodio je njezin predsjednik Srećko Đuranović.

Na sastanku se razgovaralo o položaju Hrvata u Crnoj Gori i, posebno, Boki kotorskoj, pri čemu su predstavnici Zajednice obavijestili predsjednika Milanovića da su Hrvatskom saboru uputili inicijativu za donošenje i usvajanje Deklaracije o Hrvatima Boke kotorske i Bara.

Na takav potez potaknula ih je aktualna politička situacija u Crnoj Gori nastala nakon zadnjih parlamentarnih izbora u toj državi, a koja se negativno odrazila na položaj hrvatske zajednice u Crnoj Gori, a osobito u Boki kotorskoj, nastavlja se. 

Advertisement


Predstavnici Zajednice bokeljskih Hrvata informirali su Milanovića i o statusu Bokeljske mornarice, za Hrvate u Crnoj Gori iznimno bitnom pitanju.

Iako je Hrvatska 2015. pokrenula inicijativu o zajedničkoj nominaciji za upis Bokeljske mornarice na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, rečeno je na sastanku, Crna Gora je to odbila i samostalno je nominirala.

Zajednica smatra kako je to neprihvatljivo i podržava odluku Hrvatske da nastavi sa svojom nominacijom jer su, kažu, pripadnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori i Hrvatskoj najzaslužniji za očuvanje tradicije bokeljskih pomoraca.

Advertisement

Na sastanku su izvijestili predsjednika Milanovića i o nastavku provođenja projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ kojem je Predsjednik supokrovitelj s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Projekt je započet prije četiri godine, a cilj mu je educirati građane obiju država o važnosti uloge bokeljskih Hrvata i njihovom bogatom kulturnom nasljeđu, dodaje se u priopćenju.

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Večernji.hr

PRVI OBJAVLJUJEMO DETALJE Europa pohvalila Srbe za fabricirano izvješće koje je otkrio Večernji list 15 Europska komisija usvojila je u ovim trenucima novo izvješće o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za proširenje Unije, koje je samo po sebi na granici neizvjesnog i nemogućeg. O fabriciranim dijelovima ključnom izvještaja za zemlje Zapadnog Balkana, a koje je mađarski povjerenik odradio u korist Vučića i Srbije, ekskluzivno je izvijestio prije nekoliko dana Večernji list. Doznajemo detalje europskog izvještaja o zemljama Zapadnog Balkana i njihovom proboju do članstva uz Uniji…

Objavljeno

dana

Autor

PRVI OBJAVLJUJEMO DETALJE
      

      
        
  


      
    

                

            

          

        

        

          

            
            
              Europa pohvalila Srbe za fabricirano izvješće koje je otkrio Večernji list
            

            
            

            
              


 
  
    
    
    
      
      15
    
  

            

          

          
          

             Europska komisija usvojila je u ovim trenucima novo izvješće o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za proširenje Unije, koje je samo po sebi na granici neizvjesnog i nemogućeg. O fabriciranim dijelovima ključnom izvještaja za zemlje Zapadnog Balkana, a koje je mađarski povjerenik odradio u korist Vučića i Srbije, ekskluzivno je izvijestio prije nekoliko dana Večernji list. Doznajemo detalje europskog izvještaja o zemljama Zapadnog Balkana i njihovom proboju do članstva uz Uniji...

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrPRVI OBJAVLJUJEMO DETALJE

Europa pohvalila Srbe za fabricirano izvješće koje je otkrio Večernji list

15

Europska komisija usvojila je u ovim trenucima novo izvješće o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za proširenje Unije, koje je samo po sebi na granici neizvjesnog i nemogućeg. O fabriciranim dijelovima ključnom izvještaja za zemlje Zapadnog Balkana, a koje je mađarski povjerenik odradio u korist Vučića i Srbije, ekskluzivno je izvijestio prije nekoliko dana Večernji list. Doznajemo detalje europskog izvještaja o zemljama Zapadnog Balkana i njihovom proboju do članstva uz Uniji…Večernji list

Nastavite čitati

Večernji.hr

Ubojstvo Šejle (19) potreslo Crnu Goru: Prekinula je zaruke pa je bivši zaručnik pucao na nju i njezina oca

Objavljeno

dana

Autor

Ubojstvo Šejle (19) potreslo Crnu Goru: Prekinula je zaruke pa je bivši zaručnik pucao na nju i njezina oca

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSlučaj je užasnuo javnost, a danas je održan i mirni prosvjed na kojem se okupilo nekoliko stotina građana.

Ubojstvo 19-godišnje Šejle Bakije zgrozilo je crnogorsku javnosti, a policija i dalje traga za 28-godišnjim I.Đ. iz Milješa, osumnjičenog da je nju ubio i teško ranio njezina oca Šabana. 

I.Đ. je ubio 19-godišnjakinju jer je ona raskinula zaruke s njim i vratila se svojim roditeljima. Pokazalo se da je Š. Bakija ranije bila prijavljivala 28-godišnjaka zbog nasilja i prijetnji, no ništa nije učinjeno. 

Slučaj je užasnuo javnost, a danas je održan i mirni prosvjed na kojem se okupilo nekoliko stotina građana. 

– Tražimo od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i potpredsjednika Vlade za sigurnost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, a koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, usprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu – poručili su prosvjednici.

Advertisement

Osumnjičeni za ubojstvo je  prema prvim naznakama pobjegao iz zemlje i da je pritom imao pomoć, javljaju crnogorski mediji. 

Policija je izvijestila da im je osumnjičeni već otprije bio poznat 

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Nastavite čitati

Večernji.hr

Cijeli zapadni Balkan postao talac Vučićeve velikosrpske politike

Objavljeno

dana

Cijeli zapadni Balkan postao talac Vučićeve velikosrpske politike

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrOdgađa li se prijam zemalja zapadnog Balkana u EU ili ne, Hrvatska se mora pripremiti na to da će ulaskom u Schengen za dulje vrijeme biti graničar EU

Malo su se ipak uzbudili u službenom Beogradu nakon što je Reuters pustio informaciju nekog dubokog grla u bruxelleskoj administraciji da se odgađa pristup zemalja zapadnog Balkana članstvu u EU. Službeni Beograd nikad nije pokazivao osobitu želju da uđe u EU, naprotiv, češće su se sprdali i zauzimali gard “komu je to uopće važno”, međutim, kada je najavljeno da bi Srbija mogla dulje zastati na putu u EU, sad su i uvrijeđeni.

AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Najčitanije