Povežite se s nama

Ekonomija

Opština Ulcinj ne vraća rate, počela skupštinska istraga

Objavljeno

dana

Opština Ulcinj ne vraća rate, počela skupštinska istraga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


ministarstvo opominje da se u što kraćem roku izmire obaveze

Opština Ulcinj ne vraća rate, počela skupštinska istraga

Lokalna vlast u Ulcinju nije vratila u državni trezor 933,5 hiljada eura za ratu kredita kod KfW banke koju joj je platilo Ministarstvo finansija za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. Na naplatu stiže uskoro druga rata, a opštinski parlament formirao anketni odbor koji će ispitati detalje tog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog višegodišnjeg kašnjenja projekta


Šta je radila komisija za nadzor:Ulcinj (ilustracija), Foto: Shutterstock
Advertisement

Opština Ulcinj još nije u državni trezor vratila 933,5 hiljada eura za ratu kredita kod Njemačke banke za razvoj (kfW) za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koju je platilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, iako je imala obavezu da to plati do 29. juna. Zato je ministarstvo uputilo dopis Opštini u kome je opominje da u što kraćem roku izmiri ugovorene i dospjele obaveze, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Zbog ovog projekta je u lokalnom ulcinjskom parlamentu formiran anketni odbor koji će ispitati detalje ovog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog kašnjenja u realizaciji projekta.

Ministarstvo finansija, tivatski Vodacom i KfW banka, zaključili su 2013. godine ugovor o zajmu na iznos od 36 miliona eura za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za crnogorsko primorje, od čega se 20 miliona odnosilo na Opštinu Ulcinj.

Advertisement

Sa Opštinom Ulcinj, dvije godine kasnije, ministarstvo zaključilo ugovor o potkreditu, odnosno prosljeđivanju novca. Prema tom ugovoru, Opština je dužna da na glavni državni račun trezora uplati svaku dospjelu ratu, prema utvrđenom planu otplate.

Rok za raspolaganje novcem kredita od KfW, istekao je krajem prošle godine, a rate u iznosu od 900 hiljada eura u šestomječenim razmacima, počeli su na naplatu da stižu ove godine uprkos tome što Opština još nije ni počela realizaciju projekta.

Od prve rate, koju je platilo Ministarstvo finansija, 900 hiljada eura predstavlja glavnicu, 10,67 hiljada kamate, dok se ostatak odnosi na ostale troškove. Druga rata u istom iznosu, na naplatu stiže krajem godine. Opština ima aktivan kredit i kod EIB-a sa polugodišnjom ratom u iznosu od 107 hiljada eura.

Zašto je Opština probila petogodišnji grejs period i zašto još nije došlo do realizacije projekta iako su rate počele da stižu na naplatu, trebalo bi da utvrdi Anketni odbor, koji je konstitutivnu sjednicu održao prošle sedmice. Time je i zvanično počela skupštinska istraga u cilju prikupljanja informacija i činjenica i utvrđivanja eventualne odgovornosti u vezi ovog kreditnog zaduženja.

Istraga će trajati tri mjeseca

Koordinator Anketnog odbora Naser Resulbegović (SDP) potvrdio je “Vijestima” da je na sjednici odlučeno da se uputi dopis predsjedniku Opštine Aleksandru Daboviću radi dostavljanja svih akata sačinjenih do sada u postupku realizacije projekta. Kako je naveo, dogovoreno je da se isti dopis uputi i predsjedniku Komisije za nadzor i praćenje realizacije sredstava dobijenih od KfW banke Redžepu Taganiju (DPS). U narednoj fazi istrage, odbor će tražiti dokumentaciju i od drugih institucija koji su bili uključeni u posao vezan za dobijanje kredita.

Advertisement

”U ovoj fazi postupka skupštinske istrage, ovaj odbor nema mandat da sudi o nečijoj eventualnoj krivici. Želimo samo da građani saznaju kako se upravlja njihovim novcem”, kazao je Resulbegović.

On je kazao da će istraga trajati tri mjeseca nakon čega će se izvještaj naći pred odbornicima loklanog parlamenta, kao i da u slučaju da se utvrdi nečija odgovornost to biti poziv nadležnim organima da rade svoj posao.

Resulbegovićeva saznanja su da se izvještaj Komisije za nadzor i praćenje realizacije sredstava kredita za šest godina nikad nije našao na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta.

Komisiju od devet članova, SO Ulcinj formirala je u oktobru 2015. godine i u rješenju o njenom formiranju piše da novac za njen rad pada na teret budžeta Opštine.

”Ne znam da li se komisija ikad sastala, ali i to ćemo utvrditi istragom”, kazao je Resulbegović.

Advertisement

Od ugovorenih 20 miliona eura Opština Ulcinj do sada je povukla 1.318.204,52 eura i banci platila obaveznu naknadu za rizik u iznosu od 140 hiljada eura.

”Vijesti” su ranije objavile da inspektori kriminalističke policije provjeravaju da li su i koliko država i Opština oštećene nepovlačenjem novca kredita od KfW-a.

Bivši ministar finansija Darko Radunović, prije dvije godine dopisom je upozorio tadašnjeg predsjednika Opštine Ljora Nrekića da će Vlada, ako lokalna vlast u budžet za 2020. godinu ne projektuje iznos od 2,6 miliona eura, kao ekvivalent nepovučenih novca od KFW banke, izaći iz kreditnog aranžmana za najjužniju opštinu.

Radunović je tada podsjetio Nrekića da je država za redovnu naknadu za nepovučeni novac platila nešto više od 347 hiljada eura.

Opština Ulcinj tada je izrazila spremnost za nastavak projekta, a da se nakon isteka roka raspoloživosti novca iz kredita utvrdi koji je to iznos naknade koji treba obezbijediti za produžetak raspoloživosti kredita.

Advertisement

Pitanja kojima će se baviti anketni odbor

Anketni odbor će u naredna tri mjeseca pokušati da odgovori na pitanja da li su uplaćena i gdje se nalaze sredstva odobrenog kredita, da li su ona preusmjerena na nekog drugog korisnika, da li su ona još uvijek operativna.

Resulbegović kaže da će tražiti odgovore na pitanja može li se desiti da se dovede u pitanje realizacija projekta u cjelini i ako se to desi ima li Opština obavezu da vraća kredit koji nije iskoristila, kao ida da li je i kada uplaćen grant u iznosu od dva miliona eura i za šta su utrošen.

Pitanja su i da li Opština zbog kašnjenja u realizaciji projekta i zbog nepovlačenja obezbijeđenog novca plaćala penale, po kom osnovu i u kojem iznosu, ima li Opština obavezu za plaćanje dodatnih naknada za nastavak realizacije projekta, u kojem iznosu, po kojem osnovu i iz kojih izvora će platiti te troškove…


VijestiVijesti
Advertisement

Ekonomija

Damjanović: Valjda Spajić obrazloži odluku

Objavljeno

dana

Damjanoviću nije produžen mandat v.d. direktora Uprave prihoda i carina

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


vlada na predlog resornog ministra nije produžila funkciju v.d.

Damjanović: Valjda Spajić obrazloži odluku

„Biće valjda prilike da javnost čuje od njega koji su to argumenti koji su doveli do ove odluke. U svakom slučaju lično ostajem posvećen, kao i do sada, isključivo interesima države, odnosno, građana Crne Gore”, rekao je Damjanović


Damjanović, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Vlada danas na elektronskoj sjednici nije produžila Aleksandru Damjanoviću funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave prihoda i carina.

Za novog vršoca dužnosti imenovana je Milena Petričević.

Damjanović je za “Vijesti” kazao da je upoznat sa činjenicom da je Vlada na predlog ministra finansija Milojka Spajića nije produžila njegov v.d. status direktora UPC.

Advertisement

”Imajući u vidu da je ministar službeno odsutan van zemlje,sačekaću da čujem njegovu odluku. Biće valjda prilike da javnost čuje od njega koji su to argumenti koji su doveli do ove odluke. U svakom slučaju lično ostajem posvećen, kao i do sada, isključivo interesima države, odnosno, građana Crne Gore”, rekao je Damjanović.

Damjanović je na toj bio poziciji šest mjeseci, ali resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) nije raspisalo konkurs za direktora UPC u punom mandatu, niti imenovalo pomoćnike v.d direktora.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” MFSS će konkurs za direktora te institucije i angažovanje njegovih pomoćnika raspisati “kada se za to steknu zakonski i objektivno mogući uslovi”.

Navodno, i pomoćnici će biti imenovani kada se za to steknu uslovi, a čitava procedura će biti sprovedena u roku.

Stekli su se zakonski uslovi za raspisivanje konkursa i imenovanje pomoćnika.

Advertisement

Damjanović je nedavno “Vijestima” kazao da je od početka mandata radio bez ijednog pomoćnika, iako je postavljen na čelo tri nekadašnje uprave – poreske, carina i Uprave za igre na sreću.

Tada je objasnio i da je MFSS krajem jula predložio svoj tim i da će rezultati Uprave biti još bolji kada Vlada izabere pomoćnike direktora koji će rukovoditi sektorima.

UPC je, od kada je Damjanović na njenom čelu, napravio zavidne rezultate na suzbijanju šverca cigareta i droge.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Htjeli da spašavaju firmu koja nema svrhu

Objavljeno

dana

Htjeli da spašavaju firmu koja nema svrhu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Vukasović odbio nalog odbora direktora da potpiše ugovor o pozajmici

Htjeli da spašavaju firmu koja nema svrhu

Opština Kotor hoće da pozajmi 48.000 eura firmi “Kotor Mar”, koju je osnovala Luka Kotor, iako je konstatovano da ova firma nije ispunila svrhu postojanja


Novi Odbor direktora smanjio plate u “Kotor Maru”: Luka Kotor, Foto: Arhiva Vijesti
Advertisement

Bivši izvršni direktor kompanije Luka Kotor Vlado Vukasović odbio je da izvrši nalog Odbora direktora da Luka koja je i sama u teškoj finansijskoj situaciji, da da novu pozajmicu od 48.000 eura svojoj problematičnoj firmi “Kotor Mar” kako bi je spasila od stečaja, saznaju “Vijesti”.

Luka Kotor, koja je u većinskom vlaništvu Opštine Kotor, je jedini vlasnik “Kotor Mara”.

Odbor direktora je 6. septembra odlučio da odobri “pozajmicu pomorsko-turističkoj agenciji “Kotor Mar” od 48.000 eura sa namjenom isplate neisplaćenih zarada, naknada zarada, poreza i doprinosa na neisplaćene zarade zaposlenima do 31. avgusta ove godine, kao i za ostvarivanje prava na refundaciju zarada od strane Fonda PIO”. To je urađeno u konsultaciji sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem koji je za “Vijesti” potvrdio da je to odluka Opštine da se da pozajmica.

Advertisement

Bez obezbjeđenja pozajmice

Vukasović je to odbio da uradi, između ostalog, uz obrazloženje da Odbor direktora nije precizirao u kojim će rokovima “Kotor Mar” vratiti pozajmicu, kao i šta je za nju sredstvo obezbjeđenja. Upozorio je da “Kotor Mar” duguje Luci Kotor 113.684 eura.

Odbor je zadužio Vukasovića da sa izvršnim direktorom “Kotor Mara” zaključi ugovor o pozajmici, ali je Vukasović kome je taj mejl dostavljen sedam dana kasnije odbio da to uradi. Njega je odbor direktora smijenio 16. oktobra uz obrazloženje da je odbio da potpiše ugovor o radu koji nije uključivao otpremninu, čak i u slučaju da bez obrazloženja bude prije vremena razriješen sa te funkcije.

Donoseći odluku o pozajmici, Odbor direktora na čijem je čelu Ljiljana Popović Moškov (URA) je, kako piše u zapisniku sa sjednice sagledao poslovne rezultate “Kotor Mara” od osnivanja do danas i “ocijenio da firma nije ispunila svrhu svog osnivanja”.

”O tome svjedoči suženi obim poslova koji se kretao u domenu prodaje karata kompanije “Montenegro Shorex” i prodaje suvenira. Zaposleni na čelu sa vršiocem dužnosti izvršnog direktora kompanije, nisu pronašli načina da ona bude profitabilna i da proširi poslovanje na agencijske poslove, bilo u domenu dovođenja plovila u Luku Kotor, bilo u organizaciji izleta i putovanja”, piše u zapisniku, u koji “Vijesti” imaju uvid.

Konstatovano je da odlaganje rješavanja problema zaposlenih u “Kotor Maru” samo povećava njene obaveze prema zaposlenima koji su prihvatili ponude za sporazaumni prekid radnog odnosa, “uz obavezu povlačenja tužbi u predmetu koji se vodi po tužbama zaposlenih u Osnovnom sudu u Kotoru”. U zapisniku je navedeno da će pozajmicom od 48.000 “Kotor Mar” izmiriti sve obaveze prema zaposlenima koji sporazumno odlaze iz firme i time smanjiti troškove poslovanja i izbjeći stečaj.

Advertisement

Odbor direktora navodi da bi se tako stvorile pretpostavke da “Kotor Mar” funkcioniše sa minimalnim troškovima jednog zaposlenog na poziciji v.d. izvršnog direktora “po miminalnoj zaradi u državi, uz radno angažovanje od 10 sati sedmično, počev od 1. spetembra “do otpočinjanja poslovnih aktivnosti nakon prestanka finansijske krize i stvaranje preduslova za otpočinjanje obavljanja redovnih djelatnosti”.

Inače, sve to što godinama nije uspio da uradi “Kotor Mar” (dovođenje brodova, organizaciju izleta za putnike i slično), Luka Kotor dobija od brojnih drugih pomorskih i turističkih agencija sa kojima sarađuje na komercijalnim osnovama.

Vukasović je odbio nalog pozivajući se na Zakon o privrednim društvinma koji propisuje da je izvršni direktor dužan da u izvršavanju svojih obaveza “postupa savjesno i sa pažnjom dobrog privrednika”, te upozorio u dopisu od 23. septembra Odbor direktora, da se protiv njega kao direktora u suprotnom, može podnijeti tužba sa zahtjevom za nadoknadu štete.

Dva puta smanjene plate

Vukasović je ukazao da Odbor direktora nije precizno definisao dinamiku otplate zajma koje bi kompanija dala “Kotor Maru”, kao ni sredstva obezbjeđenja za njegovo vraćanje, te da u odluci Odbora nema “nijedne stavke kojom se pojašnjava interes Luke Kotor da da ovaj zajam”.

Vukasović je podsjetio da je Luka Kotor dva puta dala slične zajmove “Kotor Maru” 2017. i marta ove godine i da ih ta agencija u najvećoj mjeri nije vratila. “Kotor Mar” trenutno Luci, upozorio je Vukasović, duguje ukupno 113.684 eura.

Advertisement

Luka Kotor je u teškoj finansijskoj situaciji jer joj je obavljanje osnovne djelatnosti – prijema brodova i putnika, zbog korona krize već duže vrijeme drastično redukovano ili potpuno zaustavljeno.

Vukasović je posebno naglasio da plate zaposlenih u “Kotor Maru” nijesu smanjivane zbog pandemije i da zaposleni nisu dolazili na radno mjesto tokom čitavog ili tokom najvećeg dijela tog perioda što je “iznenađujuće, ali i zabrinjavajuće postupanje organa upravljanja “Kotor Mara”. Istovremeno, plate zaposlenih u Luci Kotor su počev od juna 2020. godine, zbog krize u poslovanju, smanjene prvo za 20, a potom za 40 odsto, a oni su i pored toga stalno dolazili na posao.

”Polazeći od svega navedenog, a prije svega od postojećih ugovora o zajmu i činjenice da oni ističu, a da po mojim saznanjima, nema ni najmanje šanse da po tom osnovu iznos dugovanja bude smanjen niti isplaćen do roka 25. januara 2022. godine, davanje novog zajma bi po mom mišljenju, a nakon što sam sa dužnom pažnjom na koju me zakon i funkcija koju obavljam obavezuju, razmotrio svu dostupnu dokumentaciju, moglo proizvesti štetu po Luku Kotor”, naveo je Vukasović u dopisu, uz obrazloženje da zato ne može potpisati novi ugovor o zajmu.

Vukasović je pozvao članove Odbora da ako smatraju da je to dobar posao za Luku Kotor, ovlaste Popović Moškov da ona potpiše ugovor o novoj pozajmici neuspješnoj povezanoj kompaniji.

Popović Moškov prebacuje odgovornost na Jokića

Popović Moškov je “Vijestima” kazala da je Odbor direktora u više navrata razmatrao situaciju u “Kotor Maru”.

Advertisement

Ona je indirektno odgovornost za čudan poslovni potez da se nastavlja davati novac u neuspješnu agenciju koja nikada nije radila ono što je zamišljeno, prebacila na Opštinu Kotor kao većinskog vlasnika Luke i predsjednika Opštine Vladimira Jokića (Demokrate).

”Razmatrali smo opcije “stečaj” ili “sporazumni prekid radnog odnosa” bez isplata otpremnina, ali uz obavezu isplate zaostalih zarada zaposlenima i uplatu svih poreza i doprinosa. Predstavnici većinskog vlasnika, u konsultaciji sa predsjednikom Opštine, su se opredijelili za varijantu sporazumnog prekida sa uslovima koje sam navela, što predstavlja društveno odgovorni pristup problemu. Dakle, odlučili smo jednoglasno kao predstavnici većinskog vlasnika, dajući šansu da na novim osnovama pokušamo oživjeti firmu sa najminimalnijim troškovima. Ako se ne uspije likvidiraće se bez ikakvih opterećenja po skraćenom postupku”, odgovorila je Popović Moškov.

Ona je objasnila da pošto je Vukasović odbio da realizuje odluku Odbora direktora ona nije potpisala nalog za prenos novca pošto predsjendik odboranemadeponovan potpis

”Ako plate u “Kotor Maru” nisu umanjivane 2020. godine, za razloge trebate pitati bivši Odbor direktora. Aktuelni Odbor nije mogao retroaktivno djelovati, ali je u ovoj godini ismanjio plate”, istakla je Popović Moškov.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Dodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Objavljeno

dana

Dodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


odluka ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Dodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Predstavnici mljekara su, kako se navodi, naglasili da su spremni za dogovor, međutim očekuju da maloprodajni lanci razumiju situaciju i zajednički učestvuju u rješavanju problema


Sa sastanka Stijovića i mljekara, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Advertisement

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iduća tri mjeseca obezbijediće podršku od dodatnih tri centa za proizvodnju sirovog mlijeka kako bi na taj način olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka, saopšteno je iz tog resora.

Resorni ministar Aleksandar Stijović danas je razgovarao sa predstavnicima mljekara Srna, Lazine, Nika, Makrointernacional i Milka iz Bijelog Polja i proizvođačima mlijeka, Željkom Radičem, Milanom Ikovićem, Budimirom Mugošom i Vučkom Pešićem.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj situaciji u mljekarskom sektoru i mogućnostima povećanja otkupne cijene sirovog mlijeka.

Advertisement

Ministarstvo je, kako se navodi, iskazalo spremnost da takvi i slični sastanci na kome učestvuju i mljekare i proizvođači, predstavnici Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane, budu dobra praksa kako da se na jednom mjestu iznesu svi problem sektora, da bi se na najbolji mogući način došlo do cjelovitog rješenja.

“Proizvođači su iznijeli probleme sa kojim se suočavaju, prije svega sa povećanim cijenima imputa, koji direktno utiču na održivost proizvodnje”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici mljekara su, kako se navodi, naglasili da su spremni za dogovor, međutim očekuju da maloprodajni lanci razumiju situaciju i zajednički učestvuju u rješavanju problema.

“Proizvođači su istakli da je zbog povećanja imputa proizvodnje ova godina vrlo teška za proizvođače mlijeka. Istaknuto je da je situacija u regionu slučna kao u Crnoj Gori. Naglasili su da su njihovi proizvodi visoko maržirani u trgovačkim lancima što je dodatno otežava situaciju u tom lancu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku bilo riječi o kontroli kvaliteta, pri čemu su se sagovornici saglasilii da se mora dodatno uticati na pojačanju kontrole uvoznog sirovog mlijeka.

Advertisement

“Predstavnici Ministarstva su iskazali spremnost da za iduća tri mjeseca obezbijede podršku od dodatnih tri centa za proizvodnju sirovog mlijeka kako bi na taj način dali doprinos da pored redovnih premija, kako bi olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se navodi, pozvalo sve učesnike, da daju svoje predloge za izradu novog Agrobudžeta kako bi predstavnici resora zaduženi za kreiranje agrarne politike iste uvrstili za sljedeću godinu, pod uslovom da isti imaju opravdanost.

“U konačnom da se nađu modeli za zaštitu cjelokupne poljoprivredne proizvodnje sa samim tim i mljekarskog sektora”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je ton razgovora bio konstruktivan i iznijete su brojne činjenice, pri čemu su svi učesnici, kako se dodaje, usaglasili stavove kada je u pitanju ovaj segment poljoprivredne proizvodnje i utvrdili dalje korake djelovanja.

“Iskazana su namjere zajedničkog rješavanja problema u cilju zaštite i očuvanja mljekarskog sektora”, kaže se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije