Povežite se s nama

Novosti.rs

POTVRĐENO – KOMITE PUCALE NA POLICIJU! Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine CG održao kontrolno saslušanje povodom nereda na Cetinju

Objavljeno

dana

POTVRĐENO - KOMITE PUCALE NA POLICIJU! Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine CG održao kontrolno saslušanje povodom nereda na Cetinju

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NA barikadama na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija pucalo se na policiju!

Barikade su otvarane za funkcionere DPS / Foto D. Milovanović

Ovu informaciju saopštio je direktor Uprave policije Zoran Brđanin tokom kontrolnog saslušanja pred parlamentarnim Odborom za odbranu i bezbednost. Današnje "preslišavanje" glavnih aktera iz vlasti političko-bezbednosne drame, koja se na prilazima Cetinju odigravala 4. i 5. septembra u crnogorskoj prestonici, potvrdilo je ono o čemu se do sada samo spekulisalo - na Cetinju se pucalo, a bio je ugrožen život i najviših velikodostojnika SPC.

- Niko ne poriče da se pucalo na policiju. Vidimo da se postavljaju pitanja - da li je pucano i da li je to bila lažna informacija. Niko ne pita ko je pucao i zašto je to činio - kazao je Brđanin i ponovio:

Advertisement

- Da, tog dana se pucalo!

On je objasnio da su pronađene čaure na mestu barikada na Cetinju. Na pitanje o kombiju sa Molotovljevim koktelom, on je rekao da taj kombi nije slučajno bio postavljen i da je imao svoju ulogu u izazivanju nereda.

- Kako je bilo moguće da se udalji, dobićemo odgovor.

Na temu insistiranja na održavanju ustoličenja na Cetinju, Brđanin je kazao:

- Niko iz policije i ministarstva nije insistirao, osim što smo ukazivali. Imamo fotografije maskiranih lica i video-zapise lica koja su vršila nasilje toga dana i priložiću ih kao dokaze - rekao je Brđanin i ponovio da je u noći uoči ustoličenja ponudio ostavku.

Advertisement

Član Odbora, bivši ministar odbrane Predrag Bošković (DPS) tvrdio je da nikakvog pucanja nije bilo puštajući audio-snimak na kome se čuje da službenici Uprave policije negiraju korišćenje oružja. Korišćenje balističkog štita za patrijarha i Joanikija nazvao je "scenskim nastupom", što je pomoćnik direktora Uprave policije Miloš Rakonjac iskoristio za ličnu promociju.

- Ova vlada nije vlada države Crne Gore, već Crkve Srbije - kazao je Bošković.

Uzvratio mu je potpredsednik Vlade Dritan Abazović:

- Što niste 30 godina vlasti rešili pitanje crkve u Crnoj Gori? Molotovljev koktel je bačen na policiju. Intervencija je počela kada je Veselin Veljović udario policajca. Pre toga vam je došao predsednik stranke (Milo Đukanović), pomerene su gume koje su bile polivene dizelom, prošao je bivši predsednik države Vujanović, poslanici. Došli su da podižu barikade koje su bile nalik na one u Kabulu - kazao je Abazović.

Vicepremijer je rekao da vladiku Joanikija niko nije ni na šta primoravao, iako je situacija bila rizična.

Advertisement

- Postojao je rizik po život patrijarha Porfirija. Stojim iza toga, a to će se i dokazati. Nemojte da se pravimo da nije ništa bilo na Cetinju. Nisam imao informaciju da je bio spreman snajper, ali to neka pokaže istraga.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulovć smatra da su cetinjski događaji posledica loše političke klime, nedostatka političkog dijaloga, brutalnog sukoba na više frontova koji je mogao da dovede do gubitka ljudskih života.

- Toga me je bilo strah. Da se to desilo, toga dana bismo sahranili Crnu Goru - poručio je Sekulović.

NIJE NATO, NEGO HELIKOPTER CRNE GORE

HELIKOPTER kojim su patrijarh i mitropolit stigli na Cetinje nije NATO helikopter, već letelica Vojske Crne Gore, koji su platili njeni građani - naglasila je ministarka odbrane Olivera Injac. Ona je jasno poručila da je helikopter podignut - po zakonu.

- Sva tumačenja oko korišćenja letelice su političke dezinformacije - poručila je ona.

Advertisement

Direktor Direktorata za vanredne situacije Miodrag Bešović kazao je da je helikopter višenamenski i da piloti te jedinice nemaju policijska ovlašćenja i da su dužni da postupaju po naređenjima službenika Uprave policije, što na dan ustoličenja nisu učinili.

- Odustali su u zadnjem momentu, iako su me uveravali da će izvršiti zadatak. Zato je protiv njih pokrenut postupak - rekao je Bešović.

ODBILI NAREĐENJA PREMIJERA

PREDSEDNIK Odbora Milan Knežević direktno je pitao Sekulovića i Brđanina da li su učestvovali u puzajućem državnom udaru, tako što su odbili naređenja premijera.

- To sam od njega čuo. Ako je tačno, Sekulović i Brđanin trebalo bi da budu uhapšeni. Bio sam u Vladi, pozvao me premijer, ali vas Abazoviću, Brđaninu i Sekuloviću tamo nisam video. Možda ste bili u nekoj drugoj prostoriji, jer je Vlada delovala kao hotel sa dve sobe - naveo je Knežević.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Novosti.rs

HUMANI GEST: Doktorka Emina oduševila Bar i Crnu Goru

Objavljeno

dana

Autor

HUMANI GEST: Doktorka Emina oduševila Bar i Crnu Goru

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


HUMANI gest koji je uradila dr Emina Šabović oduševio je građane Bara i Crne Gore.

Foto: Dom zdravlja Bar

Doktorka na pedijatriji Doma zdravlja Bar je bila upoznata da jedna majka svakog dana mora da dovodi dete do ove zdravstvene ustanove radi inhalacije.

Majka i dete žive u seoskom području udaljenom oko 10 kilometara od grada. Naći prevoz nije uvek jednostavno, a svaki dolazak do grada i povratak značio je i finansijski trošak.

Advertisement

Da bi im olakšala situaciju u svakom smislu, dr Emina Šabović je od sopstvenih sredstava ovoj porodici kupila inhalator.

Reputaciju jedne zdravstvene ustanove grade i održavaju sposobni i učeni lekari, a gestovi poput dr Šabović su retki i jesu za primer..

Dr Emina Šabović ponos je pedijatrije barskog Doma zdravlja, ponos Doma zdravlja Bar.

To je istakao i v. d. direktora Doma zdravlja Bar Vuk Vujović, koji je povodom humanog gesta dr Šabović lično zahvalio.

-Humana, vredna, skromna dr Emina Šabović, specijalizant pedijatrije, svojim gestom nas je učinila ponosnim. Dr Emina je ne samo ponos i budućnost barske pedijatrije već i cele Crne Gore - naveo je Vujović.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAGRADA ZA SMEH: Dodela priznanja "Jovan Hadži Kostić" uz najbolje aforizmeNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

TUGA U CRNOJ GORI: Upokojio se protosinđel Jerotej, nastojatelj manastira Uroševica

Objavljeno

dana

Autor

TUGA U CRNOJ GORI: Upokojio se protosinđel Jerotej, nastojatelj manastira Uroševica

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U UTORAK, 26. oktobra 2021, u ranim jutarnjim časovima usnuo je u Gospodu sluga Božji protosinđel Jerotej (Kaluđerović), nastojatelj manastira Uroševica, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

- Svoj monaški život otac Jerotej otpočeo je u manastiru Bijela kod Šavnika, kasnije nastavio u manastiru Majstorovina i manastiru Đurđevi stupovi. U manastiru Đurđevi stupovi je primio monaški lik iz ruke NJegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogrsko-primorskog G. Joanikija, tadašnjeg Episkopa budimljansko-nikšićkog, od strane kojeg je rukopoložen za đakona i jeromonaha. Za usrdni trud u manastiru Đurđevi stupovi i oko obnove manastira Uroševica odlikovan je činom protosinđela. Otac Jerotej se, sa velikom ljubavlju i podvigom, trudio prilikom obnove manastira Svetog arhangela Mihaila Uroševice, gde je postavljen za nastojatelja ovog manastira od strane Episkopa Joanikija ove godine i gde je proveo svoje poslednje monaške dane - kažu iz Eparhije.

Svetu zaupokojenu Liturgiju i monaško opelo služiće NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u manastiru Đurđevi stupovi, u četvrtak 28. oktobra, sa početkom u 9 časova. Sahrana će se obaviti na monaškom groblju manastira Đurđevi stupovi.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastirNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

MILATOVIĆ ODGOVORIO BOGDANOVIĆU: Funkcioneri DPS-a decenijama uništavali Crnu Goru

Objavljeno

dana

Autor

U CRNOJ GORI BORAVI 167.000 TURISTA: Ministar ekonomskog razvoja objavio podatke

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


FUNKCIONERI Demokratske partije socijalista (DPS) očigledno imaju selektivnu amneziju pa su zaboravili da su decenijama upravo oni radili na uništenju Crne Gore, čemu svedoči i stanje javnih finansija i ekonomije u momentu kada su izgubili vlast.

Foto Arhiva

Ovo je na svom Tviter nalogu napisao ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Jakov Milatović, reagujući na izjavu generalnog sekretara DPS-a Aleksandra Bogdanovića, koji je ustvrdio da aktuelna Vlada nije ostvarila nijedan rezultat i benefit za građane.

- "Lenka", "Prva petoljetka", fabrika elektroda "Plužine", "Titex", "Radoje Dakić", "Obod", "Košuta", "Marko Radović", mlekara Podgorica i tako redom su fabrike koje su uništavali dok su nizali afere "Telekom", "Limenka", "Koverta", "Zavala", "Snimak", i tako redom… To su primeri korupcije i nepotizma koji su i danas sinonim za njihovu vladavinu. Za to vreme građani su dovedeni na rub egzistencije, sa minimalnom zaradom od 222 evra, a benefite je videla samo nekolicina povlašćenih - napisao je Milatović, ističući da sada oni isti drže lekcije Vladi.

Advertisement

- Vladi koja je sve napore usmerila na ispravljanje nepravdi koje su oni učinili, svakodnevno iskreno radeći u cilju boljeg života građana, minimalnu zaradu od 450 evra, povećanje prosečne zarade, stabilizaciju javnih finansija i ekonomski oporavak - kaže Milatović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije