Povežite se s nama

Kurir.rs

PRAVO LICE CRNE GORE: Vladika Metodije ustoličen u Đurđevim stupovima uz povike „dostojan“!

Objavljeno

dana

PRAVO LICE CRNE GORE: Vladika Metodije ustoličen u Đurđevim stupovima uz povike „dostojan“!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rs


Nije se u dva dana svečanosti kod manastira kraj Berana čula nijedna ružna ni prekorna reč, niti je ko koga popreko pogledao, niti rekao da mu se pomeri s puta

Vasilije Radović iz Donje Morače stajao je juče iznad Ðurđevih stupova pa gledao onaj silni narod u molitvi, dok sluša reč patrijarha srpskog Porfirija…

Advertisement

– E, ovo ti je, junače moj, ona prava, lijepa, poštena, divna, junačka i čojska Crna Gora – rekao mi je Vasilije.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

I nije se, zaista, u dva dana svečanosti kod manastira Ðurđevi stupovi kraj Berana, dočeka patrijarha Porfirija i ustoličenja novog vladike budimljansko-nikšićkog Metodija, čula nijedna ružna ni prekorna reč, niti je ko koga popreko pogledao, niti ko kome rekao da mu se pomeri s puta…

Vladika Metodije
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

– A kako je bilo na Cetinje, viđeli ste i vi u Srbiji… Nego, rekli su bili neki komite sa Cetinja da će doći u Berane da završe ono što su tamo započeli, nego ih nemade – prisetili su se juče, kad je lturgija već bila završena, neki momci koji su stajali u pristranku kraj crkve mašući trobojkama.

Ko je vladika Metodije

Policija ga tukla tokom protesta

Vladika Metodije izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, na tronu eparhije nasledio je mitropolita Joanikija.

Rođen je 1. aprila 1976. u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. U čin episkopa hirotonisan je u julu 2018.

Advertisement

Nema tog medija u regionu koji 27. decembra 2019. nije izveštavao o skandalu koji se desio u Crnoj Gori – na mostu na Ðurđevića Tari, na dan izglasavanja zakona o slobodi veroispovesti, pljevaljska policija je pretukla episkopa Metodija.

Episkop, koji je zbog povreda završio na lečenju na VMA, rekao je kasnije da je sasvim neplanirano završio s narodom koji je stao u odbranu svetinja, a kad je kordon policije krenuo ka masi i počeo da tuče, on nije mogao da ih ostavi.

Tradicija

Vasojevići su u subotu uveče, kako im i dolikuje, u Ðurđevim stupovima dočekali srpskog patrijarha, kako su to činili i ranije.

– Niko srećniji od nas Vasojevića večeras, a Berane je srce Vasojevića, najvećeg srpskog plemena u Crnu Goru. A kako bi se drugačije ovde kraj Nemanjića lavre osećali mi koji smo starinom potomci Nemanjića – kaže Miomir Raičević, rodom iz ovih krajeva.

Advertisement

U nedelju rano ujutru opet su ispred manastira bile hiljade i hiljade ljudi, ogrnuti trobojkama, svečani, radosni. Kad se ispred manastira pojavio vladika Metodije, dočekali su ga povicima „dostojan, dostojan“, neki su klicali i „vladiko, sokole“, patrijarha Porfirija narod je dočekao aplauzima, povicima „dobro došao, vaša svetosti“…

A patrijarh Porfirije podsetio je narod na slavne dane od pre godinu i po, kad su odavde, iz Vasojevića, krenule litije, kad je narod mesecima, po kiši, zimi, snegu, u litijama pešačio od grada do manastira, od manastira do grada, da brani svetinje.

– Vera naša, vera slavna, naša vera pravoslavna – pevao je juče narod.

– Živ je Bog. Živ je Bog i ovde među vama. Živ je Bog u ovoj svetoj zemlji iako su mnogi pomislili da su Boga izagnali sa ovih prostora. Ali poslednje decenije, a naročito poslednja godina pokazali su da je Bog živ u ovom narodu pre svega kroz čovekoljubive, mirotvorne, molitvene litije, koje su početak imale upravo ovde – govorio je juče patrijarh Porfirije u Ðurđevim stupovima.

Oj, Kosovo, Kosovo…

Advertisement

Posle svete liturgije i ustoličenja novog vladike budimljansko-nikšićkog, narod je pozdravio i novi vladika koji je u eparhiju došao na mesto sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

I u subotu uveče i u nedelju ujutru od Berana, od Andrijevice, uz Limsku dolinu i niz Limsku dolinu stizale su nepregledne kolone naroda. Jedni koji su se pojavili iz Berana, uzbrdo, nosili su trobojke, pevali: „Hriste Bože, raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti, leti preko nebeskih visina“, drugi su pred crkvom klicali „Kosovo – Srbija, Kosovo – Srbija“, treći su, kad su ispred crkve upaljene baklje, zapevali: „Oj, Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša“…

– Ako se išta od prošle godine do danas promenilo, to je da danas smijemo glasno pevati Kosovu i glasno reći da smo Srbi, mada, mi smo to govorili i ranije, nismo se mi nikad plašili – ispratili su me juče iz Berana momci s trobojkom i zamakli kroz grad…

Patrijarh Porfirije

Svako ko krene na crkvu biva poražen

Patrijarh Porfirije je tokom govora pozvao na međusobno poštovanje.

Advertisement

– Bilo da se radi o komšijama, sugrađanima iste države, bez obzira na to kom narodu pripadaju, bez obzira da li su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati ili bilo koji drugi narod i bilo da su Srbi – da svi budu otvoreni za drugog i drugačijeg, čak i onda kad se na drugi način moli Bogu – istakao je patrijarh.

On je poručio da crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemaljsko blato.

– Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada – naveo je poglavar SPC.

Berane
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Hit

Trobojka od 120 metara

Vernici koji su došli iz Vasojevića na ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija doneli su i razvili srpsku trobojku dugu čak 120 metara. Razvijanje zastave okupljeni građani su pozdravili aplauzom.

Advertisement
Hram
foto: Printscreen

Neobično

Vladika Jovan skočio padobranom

U čast dolaska patrijarha Pofirija u Berane, vladika pakračko-slavonski Jovan je pre dva dana, dan uoči ustoličenja, skočio padobranom, zajedno s Nenadom Kuzmanovićem, iz aerokluba „Nikšić“, koji je nosio trobojku. Skok su okupljeni građani pozdravili aplauzom, a vladika je po spuštanju rekao da se prizemljio. Inače, kako prenose mediji, i vladika Metodije skače iz padobrana, nedavno je skakao na Kapinom polju u Nikšiću.

Vladika Metodije
foto: Printsccreen/RTS

Zoran Šaponjić


Kurir

Advertisement
MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice
02:23

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice
02:23

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo liceKurir
Advertisement

Kurir.rs

PLJAČKAO U NIKŠIĆU, UHAPŠEN U BILEĆI: Pao jedan od učesnika napada na vozilo za prevoz novca!

Objavljeno

dana

Autor

PLJAČKAO U NIKŠIĆU, UHAPŠEN U BILEĆI: Pao jedan od učesnika napada na vozilo za prevoz novca!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Printscreen Vijesti, Profimedia

Jedna osoba iz Bileće uhapšena je jučer zbog sumnje da jeučestvovala u pljački koja se dogodilo u Nikšiću.

Advertisement

„Pripadnici PU Trebinje, postupajući po naredbi Okružnog suda u Trebinju, obavili su pretres kuće, pomoćnih prostorija i vozila koje koristi S. A., te su tom prilikom pronađeni i privremeno oduzeti tragovi koji mogu poslužiti u rasvetljavanju krivičnog dela razbojništva, koje se dogodilo istog dana u Nikšiću u Crnoj Gori“, saopšteno je iz policije.

Do oružane pljačke došlo je juče oko devet sati u Nikšiću, kada su naoružani napadači presreli vozilo koje prevozi novac i tom prilikom ranili jednog čuvara, dok su ostale radnike poprskali biber sprejem.

Radnik osiguranja Ljubiša Mrdak (50) naknadno je preminuo.

Advertisement

Kurir.rs/Klix.ba


KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

UHAPŠEN BIVŠI ŠEF CRNOGORSKIH OBAVEŠTAJACA Mediji: Dejanu Peruničiću lisice na ruke zbog prisluškivanja specijalnog tužioca

Objavljeno

dana

Autor

UHAPŠEN BIVŠI ŠEF CRNOGORSKIH OBAVEŠTAJACA Mediji: Dejanu Peruničiću lisice na ruke zbog prisluškivanja specijalnog tužioca

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Screenshot YT Vijesti

U Crnoj Gori pripadnici specijalnog policijskog odeljenja uhapsili su jutros bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore Dejana Peruničića.

Advertisement

Televiziji „Vijesti“ iz bezbednosnih krugova potvrđeno je da je on uhapšen u okviru istrage koju je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo nakon što je sinoć pronađen prislušni uređaj u kancelariji glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Povodom ovog slučaja Specijalno državno tužilaštvo danas u podne održaće konferenciju za novinare, na kojoj će saopštiti više detalja.

Advertisement

Očekuje se da bude saopšteno i šta je Specijalno državno tužilaštvo utvrdilo u slučaju samoubistva bivšeg službenika tajne policije Luke Bulatovića.

Za sada se ova dva slučaja ne dovode u vezu.

Kurir.rs/Vijesti


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Kurir.rs

FILMSKA PLJAČKA U NIKŠIĆU: Razbojnici ispred pošte oteli iz vozila novac za penzije, ubili radnika obezbeđenja! VIDEO

Objavljeno

dana

Autor

FILMSKA PLJAČKA U NIKŠIĆU: Razbojnici ispred pošte oteli iz vozila novac za penzije, ubili radnika obezbeđenja! VIDEO

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Printscreen Vijesti

Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju jutros oko devet časova došlo je do oružane pljačke ispred nove pošte u Nikšiću.

Advertisement

U oružanoj pljački teško je ranjen Ljubiša Mrdak, radnik obezbeđenja, koji je kasnije podlegao povredama.

Navodno su tri masikirane osobe sa automatskim oružjem kod službenog ulaza u pošti sačekale vozilo gde se nalazila veća količina novca planirana za penzije.

Tom prilikom teško je ranjen Mrdak, dok su drugu dvojicu napadači poprskali biber sprejom.

Advertisement

Na licu mesta pronađeno više čaura. Na terenu su i pirpadnici Forenzičkog centra. Nakon što su uzeli novac pobjegli su džipom u nepoznatom pravcu.

Iz Uprave policije saopšteno je da se za izvršiocima razbojništva traga.

Kurir.rs/Vijesti

Advertisement

KurirKurir
Nastavite čitati

Najčitanije