Povežite se s nama

Politika

Radulović: Ako nekome smetaju moji ideali, sam ću da se pomjerim

Objavljeno

dana

MVP: Sve učestalija negativna retorika Srbije nije u duhu dobrosusjedskih odnosa

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


kazao da je gubitak funkcije „najmanji problem“

Radulović: Ako nekome smetaju moji ideali, sam ću da se pomjerim

„Onda je odgovornost na onima koji se bore protiv takvih ideala, da objasne građanima zbog čega žele da imaju drugačiju Crnu Goru“, kazao je ministar


Radulović, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Članstvo u Evropskoj uniji i zapadna orijentacija naše zemlje nije nešto što pripada jednoj partiji, čovjeku ili organizaciji, već je nešto što pripada crnogorskom društvu, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Šef crnogorske diplomatije, koji je boravio u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, podsjetio je u razgovoru za Fokus press da 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u EU, istakavši da se nijedna partija, pojedinac ili ideja ne može pohvaliti tim ciframa.

„Crnogorsko društvo je vrlo prozapadno i jedan od ciljeva ove Vlade je da primaknemo državu EU“, kazao je Radulović.

Advertisement

Kada se govori o „srpskom svetu“, odnosno terminu koji se u posljednje vrijeme može čuti od strane vlasti iz Beograda, Radulović kaže da prvo treba definisati na šta se to odnosi.

„Ukoliko se radi o nekoj organizaciji poput Frankofonije, gdje se baštini i uči srpski jezik, ne vidim nikakav problem u tome. Ali, ukoliko to podrazumijeva formiranje nekih federalnih, konfederalnih, parafederalnih i bilo kakvih drugij zajednica na Balkanu, koje bi mogle da naruše nezavisnost, suverenost ili povredivost teritorije Crne Gore, onda ja lično, moje ministarstvo, svi mi u Vladi bili bismo jednoglasni da tako nešto ne podržavamo“, naveo je ministar, podsjetivši da su imali i javne istupe protiv toga.

Ocijenio je da „srpski svet“, u formi koju zamišlja ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, nema podršku ni u Srbiji, a ne u Crnoj Gori.

Na konstataciju novinara kako zabrinjava što u Vladi ulogu ministarke obavlja Vesna Bratić, koja se izjašnjava kao “četnik”, a koja na jedno od čelnih mjesta u kulturi imenuje državljanku Srbije koja je bila na listi desničarskih Dveri, Radulović kaže da ne podržava nikakva ekstremno radikalna opredjeljenja.

“Bez želje da branim ministarku Bratić, u razgovoru sa njom sam shvatio da je te ‘Facebook’ statuse pisala prilično revoltirana ličnim odnosom u određenom trenutku. Da li je ona stvarno radikalna? Opet bez želje da budem advokat, čisto sumnjam”, kazao je, između ostalog, Radulović.

Advertisement

On je kazao i kako je, u slučaju Filmskog centra Crne Gore, “moglo biti boljih imenovanja” od Aleksandre Mandarić Božović.

“Ali, kao što ja ne dozvoljavam da neko bira moje kadrove, tako neću da se miješam ni u imenovanja ministarke Bratić. Sav taj strah od ‘srpskog sveta’ je u dijaspori, čini mi se, medijski prenaglašen”, poručio je Radulović.

Na pitanje o eventualnom padu Vlade, Radulović je kazao da je, što se njega tiče, gubitak funkcija i pozicije „najmanji problem“, a smatra da isto misle i ostali ministri.

„Nikada nijesam bio član nijedne političke partije. Ja sam karijerni diplomata i u ovu priču sam ušao iz ideala o boljoj, evropskoj, građanskoj, pomirenoj Crnoj Gori. Ukoliko moji ideali smetaju nekom, ja ću sam da se pomjerim i nastaviću da sanjam te ideale negdje drugo. A onda je odgovornost na onima koji se bore protiv takvih ideala, da objasne građanima zbog čega žele da imaju drugačiju Crnu Goru“, kazao je on.

Advertisement

Vijesti



Vijesti

Politika

Radulović: Vlada posvećena temeljnim vrijednostima UN, poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza

Objavljeno

dana

Autor

Radulović: Vlada posvećena temeljnim vrijednostima UN, poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


potpredsjednik vlade i ministar sastali se sa abdulom šahidom

Radulović: Vlada posvećena temeljnim vrijednostima UN, poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza

Šahid je, kako se navodi, kazao da male zemlje mogu da učine puno da doprinesu poboljšanju stanja u cijelom svijetu


Foto: Vlada Crne Gore
Advertisement

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović danas su se sastali sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom u Njujorku.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Kabineta potpredsjednika i Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Abazović je istakao da su temeljne vrijednosti na kojima počiva UN istorijski inkorporirane u crnogorsko društvo, koje danas baštini vrijednosti multikulturalne, multietničke i multikonfesionalne zajednice.

„Crna Gora će nastaviti doprinosi očuvanju globalnog mira. Zajediničkim snagama jačamo kosmopolitski duh svjetske zajednice“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Advertisement

„Vlada Crne Gore je posvećena temeljnim vrijednostima UN i poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza, ostvarivanju ciljeva definisanih u Agendi 2030, kao glavne smjernice međunarodnog djelovanja i saradnje Crne Gore sa sistemom UN“, kazao je na sastanku Radulović, navodi se u saopštenju.

On je ukazao da Crna Gora jakim intenzitetom nastavlja da radi na unaprijeđenju i podršci integrisanju dimenzije ljudskih prava u sve aspekte rada UN.

Šahid je, kako se navodi, kazao da male zemlje mogu da učine puno da doprinesu poboljšanju stanja u cijelom svijetu.

„Naša obaveza je da ljudima damo nadu da možemo obezbijediti bolje sjutra u odnosu na pandemiju kovid-19 i zaštitu životne sredine. Niko nije bezbjedan dok svi nijesu bezbjedni. Potrebno je da radimo zajedno i dijelimo zajedničke i uspješne priče“, istakao je predsjednik Generalne skupštine UN.

U saopštenju se navodi kako su se sagovornici saglasili da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova današnjice i da Crna Gora treba da nastavi da daje doprinos u smanjenju globalne emisije štetnih gasova.

Advertisement

Nakon radne posjete Vašingtonu, Abazović i Radulović borave u Njujorku, gdje će osim sastanaka na najvišem nivou u sjedištu Ujedinjenih nacija, susresti i sa crnogorskom dijasporom u Sjedinjenim Američkim Državama.


Vijesti



Vijesti
Nastavite čitati

Politika

Krivokapić: ANB iskren i pouzdan partner institucija, ali i svih građana Crne Gore

Objavljeno

dana

Krivokapić: Sa osjećanjem divljenja, danas možemo sagledati izuzetan doprinos koji je CANU dala kroz brojna naučna djela

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


predsjednik vlade

Krivokapić: ANB iskren i pouzdan partner institucija, ali i svih građana Crne Gore

Čestitao na predanom, profesionalnom i objektivnom radu


Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Advertisement

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) na predanom, profesionalnom i objektivnom pristupu.

„Štiteći sve državne organe od malignih uticaja trećih strana, razotkrivajući nezakonitosti i sarađujući sa svima bez izuzetka, pokazujete da je Agencija iskren i pouzdan partner institucija, ali i svih građana Crne Gore“, rekao je Krivokapić.


Vijesti



Vijesti
Nastavite čitati

Politika

Pavličić: Postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda

Objavljeno

dana

Autor

Pavličić: Postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„Nijedan predmet protiv Crne Gore nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja“

Pavličić: Postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda

Oni navoda da su navedene konstatacije Evropske komisije u objavljenom Izvještaju, potvrda profesionalnog postupanja i učinka institucije Zastupnika Crne Gore


Pavličić, Foto: Privatna arhiva
Advertisement

Nijedan predmet protiv Crne Gore, prošle godine, nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja Komiteta ministara Savjeta Evrope, što ukazuje na rezultat dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

To je saopšteno iz Kancelarije zastupnika, komentarišući Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore, dodajući da je predani rad prepoznat i od najviših tijela Evropske unije (EU).

Iz Kancelarije navode da se EK u Izvještaju osvrnula na fundamentalna prava, zakonodavni i institucionalni okvir zaštite ljudskih prava, te ispunjavanje međunarodnopravnih obaveza i istakla da postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda.

Advertisement

“U odjeljku posvećenom fundamentalnim pravima, EK je dala pozitivnu ocjenu i naročito konstatovala da je „Crna Gora nastavila da obezbjeđuje dobar nivo saradnje s Evropskim sudom za ljudska prava”“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se ta ocjena odnosi na rad Kancelarije zastupnika, imajući u vidu da je Zastupnik institucija koja je jedina ovlašćena da zastupa državne interese pred ovom međunarodnom institucijom.

Oni podsjećaju da se EK i u svojim prethodnim izvještajima pozitivno izjasnila na ispunjavanje tih međunarodnopravnih obaveza koje predstavljaju djelokrug poslova institucije.

Nadalje je, kako se navodi, istaknuto da je tokom prošle godine, 218 novih predstavki protiv Crne Gore dodijeljeno je sudijskim formacijama, dok je krajem godine pred Evropskim sudom 37 predstavki bilo u radu.

Iz Kancelarije navode da je tokom prošle i u prvoj polovini 2021. godine, Evropski sud donio odluke u 16 predmeta.

Advertisement

Oni navode da se većina utvrđenih povreda odnosila na prekomjernu dužinu trajanja postupka.

Iz Kancelarije zastupnika dodaju da je Evropski sud utvrdio povrede i procesnog aspekta zabrane mučenja.

Navodi se da su utvrđene povrede nečovječnog i ponižavajućeg postupanja zbog nedostatka djelotvorne istrage zlostavljanja od više policijskih službenika tokom protestnog skupa opozicione političke koalicije u oktobru 2015. godine, prava na poštovanje privatnog i porodičnog života i nezakonitog hapšenja.

Nijedan predmet protiv Crne Gore, tokom prošle godine, kako su kazali iz Kancelarije zastupnika, nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja od Komiteta ministara Savjeta Evrope.

Prema njihovim riječima, to ukazuje na rezultat dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika, “a što je i prepoznato od najviših tijela EU i Savjeta Evrope”.

Advertisement

“Taj rad se ogleda u kvalitetno i stručno izrađenim pisanim izjašnjenjima u postupcima odbrane pred Evropskim sudom, kao i u pripremi i izradi Akcionih planova/izvještaja u postupku izvršenja presuda pred Komitetom ministara”, kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije zastupnika ukazuju nadležnim državnim organima, “a naročito pravosudnim institucijama” koje postupaju kao posljednja instanca u unutrašnjem pravnom poretku, protiv čijih odluka se podnose pojedinačne predstavke Evropskom sudu, da ulože dodatne napore za primjenu evropskih i konvencijskih standarda.

To je preporuka Kancelarije prilikom interpretacije mjerodavnih domaćih zakona, kao i da to tumačenje bude kompatibilno sa standardima utvrđenim u bogatoj sudskoj praksi Evropskog suda.

“Primjenom međunarodnih standarda od strane pravosuđa koje ima proaktivnu ulogu u sprovođenju pravde i poštovanju vladavine prava, značajno bi se unaprijedila zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda na nacionalnom nivou, odražavajući time zajedničke vrijednosti Visokih strana ugovornica”, kaže se u saopštenju.

Oni navoda da su navedene konstatacije Evropske komisije u objavljenom Izvještaju, potvrda profesionalnog postupanja i učinka institucije Zastupnika Crne Gore.

Advertisement

Kazali su da se to odnosi na polje ostvarivanja, promocije i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda i poštovanja načela pravne sigurnosti, kao jednog od osnovnih elemenata vladavine prava i predstavljaju podstrek za istrajavanje u daljem profesionalnom zastupanju državnih interesa.


Vijesti



Vijesti
Nastavite čitati

Najčitanije