Povežite se s nama

Politika

Радуловић и Шаленберг: Приступање ЕУ задатак цијеле нације, подјеле рјешавати дијалогом

Objavljeno

dana

Радуловић и Шаленберг: Приступање ЕУ задатак цијеле нације, подјеле рјешавати дијалогом

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Шаленберг је потврдио посвећеност његове земље даљој интеграцији Западног Балкана у ЕУ, још једном потврдивши пријатељске односе са нашом земљом

Питање проширења ЕУ на Западни Балкан је важно за регион, али и за саму Унију, а примјер континуиране подршке међу земљама чланицама долази управо од Републике Аустрије, рекао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић саставши се у Бечу са савезним министром за европске и вањске послове те земље Александром Шаленбергом, гдје је претходних дана учествовао на 17. Салцбург Европа Самиту. 

-Изразивши задовољство посјетом Радуловића, министар Шаленберг у фокус разговора ставио је управо питање европске перспективе, као и предстојећи Самит ЕУ – Западни Балкан који ће се одржати у Словенији почетком октобра. Истакавши да „приступање Унији представља резултат напора цијеле нације“, аустријски дипломата указао је на неопходност да Црна Гора дијалогом рјешава подјеле у друштву-наводе у саопштењу.

Министар Радуловић указао је на чињеницу да је чланство у ЕУ национални приоритет, те да се Влада снажно залаже за постизање спремности за затварање свих преговарачких поглавља. Превазилажење друштвених подјела је сан који, поред европског, сањају нове генерације црногорских грађана. То се како је истакао Радуловић, може постићи једино дијалогом и међусобним разумјевањем. Говорећи о европској интеграцији, усклађеност вањске и безбједносне политике са ЕУ је стопроцентна, што шаље недвосмислену поруку о геополитичкој орјентацији наше државе, због чега је изразио наду да ће ЕУ подстицати реформе правовременим уважавањем постигнутог напретка.

Advertisement

-Шаленберг је потврдио посвећеност његове земље даљој интеграцији Западног Балкана у ЕУ, још једном потврдивши пријатељске односе са нашом земљом. Шеф црногорске дипломатије истакао је да Црна Гора цијени чињеницу да Аустрија доприноси интензивирању процеса преговора Црне Горе са ЕУ, баш као и техничку и експертску помоћ, која је препозната као снажан импулс у имплементацији европских правних прописа у областима од највећег значаја за друштвено-економски развој-наводе они.

Састанак у Бечу био је прилика за разговор о унапређењу економских односа и инвестиција из ове земље, као и о посјетама највиших аустријских званичника Црној Гори.ДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Ђукановић: На Западном Балкану су оживјеле ретроградне политике

Objavljeno

dana

Ђукановић: На Западном Балкану су оживјеле ретроградне политике

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Црна Гора је спремна да се бори за вриједности у које вјерује, поручио је он

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и лидер ДПС-а забринут је што је, како тврди, „оживљавањем ретроградних политика, последњих мјесеци Западни Балкан више на питању стабилности, него интеграција“.

Ђукановић је то казао на састанку са члановима делегације Европског савјета за међународне односе (ЕЦФР) који бораве у студијској посјети Црној Гори и региону.

–  Упркос томе, Ђукановић је изразио спремност Црне Горе да се бори за вриједности у које вјерује, напомињући да је Црна Гора сва своја стратешка постигнућа остварила захваљујући функционалности државе, што је сада доведено у питање и што се мора рјешавати и у складу са очекивањима јавног мњења – пише у саопштењу Кабинета Ђукановића. 

Advertisement

Уз оцјену о извјесном поремећају на ширем глобалном плану, Ђукановић сматра да је актуелна ситуација на Западном Балкану посљедица двије околности: заустављеног процеса проширења и поремећаја на релацији Исток-Запад.

– Ђукановић је указао на потребу одлучнијег и јаснијег подстицаја земљама Западног Балкана за интеграцију у ЕУ, и “одлучнију и промишљенију заштиту Региона од малигног утицаја трећих страна што није само интерес Западног Балкана, већ и Европе- закључује се у саопштењу Кабинета Ђукановића. ДАН
Nastavite čitati

Politika

Милатовић: Ова Влада ће засигурно преживјети

Objavljeno

dana

Милатовић: Ова Влада ће засигурно преживјети

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Он је навео да се тренутно ради на јачању веза између Владе и парламента, како би се наставило са “амбициозном реформом која је тренутно на агенди извршне власти”

Тренутни преговори парламентарне већине и премијера Здравка Кривокапића могу ојачати Владу, оцијенио је министар економског развоја Јаков Милатовић, додајући да ће Влада засигурно преживјети.

 – У Црној Гори се дешава нормална демократска смјена власти. Тренутно имамо дискусију између премијера и представника парламентарне већине, који желе да преиспитају успјехе у посљедњој години – навео је Милатовић.

Он је, у интервјуу Турској радио и телевизијској корпорацији, навео да се у Црној Гори тренутно дискутује шта треба да се ојача у извршној власти.

Advertisement

 – Ова Влада ће засигурно преживјети, у овој или оној форми. Она на неки начин може бити ојачана и мислим да се то управо дешава у дискусијама – рекао је Милатовић.

Он је навео да се тренутно ради на јачању веза између Владе и парламента, како би се наставило са “амбициозном реформом која је тренутно на агенди извршне власти.”ДАН
Nastavite čitati

Politika

Запослени у Управи прихода не одустају: Подршка Дамјановићу упркос пријетњама

Objavljeno

dana

Запослени у Управи прихода не одустају: Подршка Дамјановићу упркос пријетњама

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Група запослених тврди да су пријетње отказима стигле од стране државног секретара у Министарству финансија Јанка Одовића

Група запослених у Управи прихода и царина, као и одређени броj грађана упутили су још јуче министру финансиjа и социjалног старања Милоjку Спаjићу инициjативу у коjоj траже да преиспита одлуку да Александру Дамjановићу не буде продужен мандат на челу те институциjе.

image

Влада донијела нова рјешења: Гдје Дамјановић стаде, Петричевић продужи

Advertisement

Група запсолених Порталу Дана прослиједила је Порталу Дана примјерке иницијативе, а овог пута су поручили да неће одустати од подршке Дамјановићу, иако им се, како тврде, пријети отказима. 

image

Осуда црногорске јавности: Смјеном Дамјановића Влада показала да није за реформе

Иницијативу је до сада потписало више од 300 службеника, а група запослених тврди да су пријетње отказима стигле од стране државног секретара у Министарству финансија Јанка Одовића. 

Advertisement

image

Одовић


Фото: Срђан Бољевић

Одовић се поводом ових навода није јавно оглашавао. 

– Он ће то, наравно, демантовати, а ми поручујемо да се потписи и даље скупљају и да нас неће уплашити- додали су они. 

Advertisement

У инициjативи наводе да jе постављањем Дамjановића за в.д. директора Управе прихода и царина министар задобио додатну подршку грађана Црне Горе, а самим тим и државних службеника.

– С обзиром на то да jе Дамjановић своjим посвећеним радом, стручношћу дао допринос повећању професионалног и моралног кредибилитета Управе прихода и царина, повећањем буџетских прихода, руководеће се притом искључиво интересима државе и грађана, овим путем подносимо инициjативу за преиспитивање одлуке, а све у циљу његовог даљег ангажовања на мjесту директора Управе прихода и царина – наводи се у инициjативи.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije