Povežite se s nama

Politika

Радуловић: Сумњам да је Братићка радикална, статусе на Фејсбуку је писала у револту

Objavljeno

dana

Радуловић: Сумњам да је Братићка радикална, статусе на Фејсбуку је писала у револту

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Без жеље да будем адвокат и без жеље да је браним, каже министар

Чланство у Европској унији и западна оријентација наше земље није нешто што припада једној партији, човјеку или организацији, већ је нешто што припада црногорском друштву, поручио је министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Шеф црногорске дипломатије, који је боравио у посјети Сједињеним Америчким Државама, подсјетио је у разговору за Ревију Фокус прес да 80 одсто грађана Црне Горе подржава чланство у ЕУ, истакавши да се ниједна партија, појединац или идеја не може похвалити тим цифрама.

– Црногорско друштво је врло прозападно и један од циљева ове Владе је да примакнемо државу ЕУ – казао је Радуловић.

Advertisement

Kада се говори о „српском свету“, односно термину који се у посљедње вријеме може чути од стране власти из Београда, Радуловић каже да прво треба дефинисати на шта се то односи.

– Уколико се ради о некој организацији попут Франкофоније, гдје се баштини и учи српски језик, не видим никакав проблем у томе. Али, уколико то подразумијева формирање неких федералних, конфедералних, парафедералних и било каквих другиј заједница на Балкану, које би могле да наруше независност, сувереност или повредивост територије Црне Горе, онда ја лично, моје министарство, сви ми у Влади били бисмо једногласни да тако нешто не подржавамо – навео је министар, подсјетивши да су имали и јавне иступе против тога.

Оцијенио је да „српски свет“, у форми коју замишља министар унутрашњих послова у Влади Србије, Александар Вулин, нема подршку ни у Србији, а не у Црној Гори.

На констатацију новинара како забрињава што у Влади улогу министарке обавља Весна Братић, која се изјашњава као “четник”, а која на једно од челних мјеста у култури именује држављанку Србије која је била на листи десничарских Двери, Радуловић каже да не подржава никаква екстремно радикална опредјељења.

image

Братић

Advertisement

Фото: Иван Петровић Ипе

– Без жеље да браним министарку Братић, у разговору са њом сам схватио да је те Фејсбук статусе писала прилично револтирана личним односом у одређеном тренутку. Да ли је она стварно радикална? Опет без жеље да будем адвокат, чисто сумњам – казао је Радуловић.

Он је казао и како је, у случају Филмског центра Црне Горе, “могло бити бољих именовања” од Александре Мандарић Божовић.

– Али, као што ја не дозвољавам да неко бира моје кадрове, тако нећу да се мијешам ни у именовања министарке Братић. Сав тај страх од ‘српског света’ је у дијаспори, чини ми се, медијски пренаглашен – поручио је Радуловић.

На питање о евентуалном паду Владе, Радуловић је казао да је, што се њега тиче, губитак функција и позиције „најмањи проблем“, а сматра да исто мисле и остали министри.

Advertisement

– Никада нијесам био члан ниједне политичке партије. Ја сам каријерни дипломата и у ову причу сам ушао из идеала о бољој, европској, грађанској, помиреној Црној Гори. Уколико моји идеали сметају неком, ја ћу сам да се помјерим и наставићу да сањам те идеале негђе друго. А онда је одговорност на онима који се боре против таквих идеала, да објасне грађанима због чега желе да имају другачију Црну Гору – казао је он.ДАН

Politika

Абазовић и Радуловић са Шахидом: ЦГ ће наставити да доприноси очувању глобалног мира

Objavljeno

dana

Абазовић и Радуловић са Шахидом: ЦГ ће наставити да доприноси очувању глобалног мира

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Темељне вриједности УН су историјски инкорпориране у црногорско друштво – навео је Абазовић

Црна Гора ће наставити доприноси очувању глобалног мира. Зајединичким снагама јачамо космополитски дух свјетске заједнице, истакао је потпредсједник Владе Дритан Абазовић на састанку са предсједником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулах Шахидом.

На састанку је био и министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Абазовић је истакао да темељне вриједности на којима почива УН су историјски инкорпориране у црногорско друштво, које данас баштини вриједности мултикултуралне, мултиетничке и мултиконфесионалне заједнице.

Advertisement

 – Влада Црне Горе је посвећена темељним вриједностима УН и поштовању Повеље и међународних обавеза, остваривању циљева дефинисаних у Агенди 2030, као главне смјернице међународног дјеловања и сарадње Црне Горе са системом УН –  навео је министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Радуловић је указао да Црна Гора јаким интензитетом наставља да ради на унапрјеђењу и подршци интегрисању димензије људских права у све аспекте рада УН.

 – Мале земље могу да учине пуно да допринесу побољшању стања у цијелом свијету. Наша обавеза је да људима дамо наду да можемо обезбиједити боље сјутра у односу на пандемију Цовид19 и заштиту животне средине. Нико није безбједан док сви нијесу безбједни. Потребно је да радимо заједно и дијелимо заједничке и успјешне приче –  истакао је предсједник Генералне скупштине УН Абдулах Шахид.

Саговорници су се сагласили да су климатске промјене један од највец́их изазова данашњице и да Црна Гора треба да настави да даје допринос у смањењу глобалне емисије штетних гасова.

Након радне посјете Вашингтону, Абазовић и Радуловић бораве у Њујорку, гдје ће осим састанака на највишем нивоу у сједишту Уједињених нација, сусрести и са црногорском дијаспором у Сједињеним Америчким Државама.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Politika

Кривокапић: АНБ искрен партнер институција и грађана

Objavljeno

dana

Кривокапић: АНБ искрен партнер институција и грађана

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Показуjете да jе Агенциjа искрен и поуздан партнер институциjа, али и свих грађана Црне Горе, истакао је премијер на Твитеру

Премијер Здравко Кривокапић честитао је на Твитеру Агенцији за националну безбjедност на преданом, професионалном и обjективном приступу.

– Штитећи све државне органе од малигних утицаjа трећих страна, разоткриваjући незаконитости и сарађуjући са свима без изузетка, показуjете да jе Агенциjа искрен и поуздан партнер институциjа, али и свих грађана Црне Горе – истакао је премијер на Твитеру.ДАН
Nastavite čitati

Politika

Прислушкивање Катнића: Перуничић сјутра у СДТ

Objavljeno

dana

Прислушкивање Катнића: Перуничић сјутра у СДТ

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


На конференцији за медије специјални тужлац Мирослав Турковић саопштио је да је Перуничић данас ухапшен и да ће уз кривичну пријаву бити приведен на саслушање у СДТ

Некадашњи директор АНБ-а Дејан Перуничић сјутра ујутро требало би да буде приведен Специјалном државном тужиоцу на саслушање, сазнаје портал Дан.

Подсјећамо, он је осумњичен за злоупотребу службеног положаја а СДТ ће утврдити да ли има везе са  прислушкивањем канцеларије тужиоца Миливоја Kатнића.

На конференцији за медије специјални тужлац Мирослав Турковић саопштио је  да је Перуничић данас ухапшен и да ће уз кривичну пријаву бити приведен на саслушање у СДТ.

Advertisement

Подсјетимо, припадници специјалног полицијског одјељења ухапсили су јутрос Перуничића.

Подсјећамо, главни специјални тужилац Миливоје Катнић рекао је да ће се утврдити ко је користио материјал снимљен прислушним уређајима.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije