Povežite se s nama

Društvo

Ступић: Док сам ја на челу которске Гимназије, слика Светог Саве неће бити помјерена ни за милиметар

Objavljeno

dana

Ступић: Док сам ја на челу которске Гимназије, слика Светог Саве неће бити помјерена ни за милиметар

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Управа за инспекцијске послове раније наложила да се слика уклони у року од три дана

В.д. директорице которске Гимназије Славица Ступић поручила је да слика Светог Саве неће бити помјерена ни милиметар док је она на челу те образовне установе, након што јој је Управа за инспекцијске послове наложила да у року од три дана уклони слику која се налази у кабинету ЦСБХ језика и књижевности, те да ће у супротном предузети управне мјере и радње из надлежности ове инспекције.

 -Јуче је стигао поштом Записник о извршеном инспекцијском надзору у којем се каже сљедеће “ …указујем в.д. директорици Славици Ступић да у року од три дана од дана уручења Записника, уклони слику Св. Саве која се налази у кабинету ЦСБХ језика и књижевности бр. 201, јер исто није у складу са чланом 5 став 1 и 2 Општег закона о образовању и васпитању, те да ме у даљем року од три дана писано обавјести о исходу предузетих мјера. У супротном, предузећу управне мјере и радње из своје надлежности – подсјетила је она у саопштењу достављеном медијима.

Ступић је подвукла да је став данас одржаног Наставничког вијећа, након што су добили званичан Записник Управе за инспекцијске послове је да слику, ни у ком случају, не треба помјерати, јер би тако некоме могле засметати и слике Његоша и других књижевника и просветитеља.

Advertisement

 – Такође истичем да , ни на недавно одржаној сједници Савјета родитеља, нико од присутних није имао било какву примједбу на вјерску или националну угроженост ученика у Гимназији у Котору. Мој лични и професионални став је кристално јасан:  слика Св. Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити помјерена ни за милиметар – истиче она.

Како наводи, слика Светог Саве, према ријечима једног од бивших директора Мирка Масловара, налази се у том кабинету пуних 38 година , тако да је она на том истом мјесту и затекла када је именована за ВД директорице.

Члан 83, став 1, тачка 14 Општег закона о образовању и васпитању на који се позива Управа за инспекцијске послове, а тиче се могућности разрешења директора уколико дозволи политичко организовање и дјеловање или религијско дјеловање у установи јавног образовања,  у овом случају апсолутно није примјерен , јер ниједан од мојих претходника  није био разријешен због те слике, нити је иједан инспекцијски надзор за ЦСБХ језик и књижевност икада установио да та слика угрожава дјецу, те да се због ње осјећају непријатно – нагласила је Ступић.

Као најбитније, истакла је она, ни члан 5 општег Закона о образовању и васпитању апсолутно није прекршен, јер није у питању религијско дјеловање, јер се не ради о икони, већ  о урамљеној  копији слике Св. Саве, која стоји у поменутој учионици потпуно у контексту, као саставни дио едукативног материјала  који се користи у настави ЦСБХ језика и књижевности, као уосталом и слике многих других књижевника и просветитеља.

 – Посебно истичем, да се ни у једној другој учионици не налази слика Св. Саве, већ слике, плакати и постери, а који се тичу наставног предмета који се изучава у сваком од кабинета – закључила је она.

AdvertisementДАН

Društvo

Траже састанак са Братић: Асистенткиње тврде да су незаконито остале без посла у никшићком вртићу

Objavljeno

dana

Траже састанак са Братић: Асистенткиње тврде да су незаконито остале без посла у никшићком вртићу

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


– Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу – упитале су оне

Асистенткиње које су остале без посла у никшићком вртићу, упутили су отворено писмо министарки просвјете, културе, науке и спорта Весни Братић, те поручиле да се надају да ће у најскоријем периоду отклонити неправилности. Такође, замолиле су је да их прими на састанак јер су молбу послале почетком мјесеца.

Њихово отворено писмо преносимо у цјелости:

На велики број апела, иницијатива и дописа нико нам не одговара па сматрамо да ће ово отворено писмо видјети министарка Братић, премијер и сви они који се залажу да Закон и правду треба поштовати.

Advertisement

Уважени,

Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу?

Зашто није поништен конкурс који је незаконито расписан од стране неовлашћеног лица?

Сигурни смо да сте поред тога што сте добили наша обраћања мејловима и из медија упознати са срамним догадјајем који се десио у никшићком вртићу услед чега су незаконито без посла остали асистенти а на њихова мјеста доведени нови. Ништа не би било спорно да је конкурс расписан у складу са Законом, уз сагласност Министарства и од стране овлашћеног лица. Све од наведеног је супротно урађено.

Иако је изјавила медијима, Ана Пејовић, васпитачица из ЈПУ ,,Драган Ковачевић“ која се представља као вд директорице, конкурс за асистенте у настави ипак није поништила. Толико о одговорности и тачности исказане јавне ријечи. Вјероватно је то био покушај како би ми одустали од правне процедуре, који је јој је пропао.

Advertisement

Сви су се оглушили о наше апеле у којима смо јавно скренули пажњу на незаконит и нелегитиман рад особе која нас је склонила са посла, довела себи подобне људе, упркос томе што на наш рад нико па ни она није имала замјерки. Испоставило се да, и поред свих очигледних незаконитости којих је свјесно и Министарство и инспекцијски органи, морамо заштиту тражити пред надлежним судом јер нико од не жели да предузме мјере да се те незаконитости отклоне. Ни по нашим пријавама, а јос мање по службеној дузности, по којој би требали да поступају.

Подсјећања ради, вијест да је пет асистенткиња остало без посла обиљежила је почетак октобра када је незаконитим конкурсом примљено пет нових.

Извјештаји инспекција јасно показују да нити је имала сагласност Министарства нити функцију вршиоца дужности и упркос томе довела је нове људе и склопила уговоре са њима. Па питамо представнике Министарства да ли сматрају да на ове догадјаје треба ћутати и чекати да их заборавимо и ми и градјани или се треба заузети да се такве незаконитости отклоне а будуће сличне спријече?

Не желимо да ово буде важна прича само онолико колико се пласира у медијима већ да јавност зна да проблем постоји и да се слична ситуација може десити свима услед самовоље послодавца.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Мост Миленијум у љубичастој боји

Objavljeno

dana

Мост Миленијум у љубичастој боји

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У знак подршке женама које су жртве породичног насиља

Главни град је на овај начин подржао кампању „Испричај причу до краја“ која је покренута у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савјета Европе.

Подсјетимо, овај слоган је осмишљен у намјери да оснажи жене да говоре о проблему породичног насиља и да поводом тога затраже институционалну заштиту.

Бесплатна правна помоћ представља управо један вид такве заштите.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

Припремите кишобране: У петак киша, до 21 степен

Objavljeno

dana

Припремите кишобране: У петак киша, до 21 степен

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У јужним и централним предјелима током ноћи очекују се пљусковима са грмљавином

У Црној Гори сјутра ће бити претежно облачно, повремено са кишом, а највиша дневна температура износиће 21 степен.

У јужним и централним предјелима током ноћи очекују се пљусковима са грмљавином.

Како је саопштено из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, на крајњем сјеверу и сјевероистоку већи дио дана биће без кише.

Advertisement

Вјетар ће бити понегдје умјерен до јак јужни.

Јутарња температура ваздуха од пет до 17, највиша дневна од 12 до 21 степен.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije