Povežite se s nama

Hronika

ВДТ: Абазовић изнио низ неаргументованих и крајње тендециозних констатација

Objavljeno

dana

ВДТ: Абазовић изнио низ неаргументованих и крајње тендециозних констатација

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Осим што је апсолутно неутемељен, овакав вид обраћања и карактерисања једног државног органа, у конкретном случају Државног тужилаштва, од стране потпредсједника Владе је крајње непримјерен

Поводом изјава потпресједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, изречених на сједници Одбора за националну безбједност и одбрану реаговао је в.д врховног државног тужиоца Дражена Бурића.

Реаговање преносимо у цјелости: 

Поводом изјава потпресједника Владе Црне Горе господина Дритана Абазовића, изречених на сједници Одбора за националну безбједност и одбрану дана 27.09.2021.године, када је поводом дешавања у Цетињу дана 04.и 05.09.2021.године изнио низ неаргументованих, нетачних и крајње тендециозних констатација у вези са поступањем Државног тужилаштва током ових догађаја.

Advertisement

Државно тужилаштво најоштрије негодује и диже глас против унижавања државно тужилачке организације и омаловажавања државних тужилаца као носилаца ове значајне јавне функције, а у вези са квалификацијом изреченом од стране потпредсједника Владе да је поступање и дјеловање Државног тужилаштва током дешавања у Пријестоници „бескрајно срамно“.

Осим што је апсолутно неутемељен, овакав вид обраћања и карактерисања једног државног органа, у конкретном случају Државног тужилаштва, од стране потпредсједника Владе је крајње непримјерен.

Свјесни смо да је немогуће полемисати са онима који немају било какво правничко образовање, па чак ни основна полицијска нити криминалистичка знања, а који би, због државних функција на којима се налазе и због тежине јавно изговорене ријечи, морали познавати макар темељне принципе и законодавно устројство државног органа о којем говоре.

Знамо да наша реаговања не дотичу носиоце власти, мада би у свакој демократској држави која истински жели да јача своје институције, власт озбиљно саслушала ставове и мишљења оних који представљају струку и који су деценијама стицали стручна знања и вјештине, осим ако им намјера није потпуно супротна.  

Јавности ради, наглашавамо да је Државно тужилаштво уочи дешавања на Цетињу, организовало појачана дежурства и тужилачке тимове за дане 04. и 05. септембар, укључујући и тужиоце из Специјалног државног тужилаштва, са којом чињеницом је био упознат руководећи кадар безбједносног сектора.    

Advertisement

Наши критичари, а посебно они који себе сматрају позваним да коментаришу рад државних тужилаца, би морали знати да је одредбама чл.257 Законика о кривичном поступку прописано да је полиција, ако постоји основана сумња да је извршено кривично дјело за које се гони по службеној дужности, дужна да обавијести државног тужиоца и предузме потребне мјере да се пронађе учинилац кривичног дјела, да се учинилац или саучесник не сакрије, да се обезбиједе предмети који могу послужити као доказ и да прикупи сва обавјештења која би могла бити од користи за успјешно вођење кривичног поступка. Дакле, информације, чињенице и докази које полиција, али и други државни органи, доставе државном тужиоцу, укључујући и подношење кривичне пријаве, су од кључног значаја за покретање предкривичног поступка и предузимање кривичног гоњења од стране државног тужиоца.

За оцјену постојања основане сумње да је извршено кривично дјело ни у ком случају нису надлежни политичари нити било који носилац законодавне или извршне власти.

 Стога постављамо питање због чега потпредсједник Владе у величању резултата државних служби, чији је он координатор има потребу да вријеђа тужилачку организацију, а да при том макар не укаже  на информације и доказе, значајне за евентуално покретање кривичног поступка које је полиција, у реалном времену, доставила државном тужиоцу, а да је тужилац на исте, како он рече имао „нула реакцију“. Јавност треба да зна да по Законику о кривичном поступку полиција, али и  други органи државне управе, откривају учиниоце кривичних дјела, а да државни тужилац руководи извиђајем и усмјерава рад полиције, било да се ради о догађајима као што су ови који су се десили у Цетињу, било о запљени опојне дроге, запљени цигарета или било којој другој полицијско – тужилачкој активности.

 Државни тужиоци не желе да умању заслуге полиције нити значај полицијских послова у предкривичном поступку, нарочито не онда када полиција поступа благовремено  и када отворено и без селекције информација сарађује са тужилаштвом,  али исто тако не пристајемо да се уз сваку изјаву највиших носилаца власти и у свакој прилици, без разлога, неаргументовано и неосновано упуте критике Државном тужилаштву и омаловаже државни тужиоци.

Као одговор на све злонамјерне и неосноване критике и покушаје дискредитације Државног тужилаштва, трудећи се да у свим ситуацијама и приликама останемо професионалци, досљедни искључиво Уставу и законима Црне Горе, позивамо потпредсједника Владе Црне Горе да, уколико има сазнања, информација или доказа да је извршено било које кривично дјело за које се гони по службеној дужности, о томе на одговарајући начин обавијести Државно тужилаштво, што му је и законска обавеза.

Advertisement

                                                                                         в.д.врховног државног тужиоца

                                                                                                   Дражен БурићДАН

Hronika

Коњевић похвалио полицију поводом акције хапшења осумњичених за пљачку и убиство у Никшићу

Objavljeno

dana

Коњевић похвалио полицију поводом акције хапшења осумњичених за пљачку и убиство у Никшићу

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Честитам полицији Црне Горе на ефикасноj реакциjи поводом jучерашњег злочина у Никшићу, истакао је посланик СДП-а на Твитеру

Посланик СДП-а Рашко Коњевић похвалио је акцију полиције, у којој су ухапшени осумњичени за јучерашњу пљачку поште у Никшићу и убиство радника обезбеђења Љубише Мрдака.

Коњевић је такође позвао премијера Здравка Кривокапића и предсједника Скупштине Алексу Бечића да похвале акцију полиције.

– Честитам полицији Црне Горе на ефикасноj реакциjи поводом jучерашњег злочина у Никшићу. Циjеним да има простора да и предсједник Скупштине Алекса Бечић и премијер Здравко Кривокапић искажу jавну похвалу полициjи имаjући у виду jучерашње реакциjе – поручио је Коњевић на Твитеру.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Hronika

Приведен осумњичени за убиство породице Ђокић

Objavljeno

dana

Приведен осумњичени за убиство породице Ђокић

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Пронађена је значајна количина новца која је припадала убијеној породици, а на имању које је користио осумњичени, пронађени су предмети који су, без сваке сумње, били дио овог страшног и монструозног убиствала

„Убиство породице Ђокић је згрозило је и узнемирило читаву Србију. Изведено је на професионалан, стрпљив, методичан начин и очигледно је дуго припремано. Захваљујући упорном и самопрегорном раду припадника Полицијске управе за град Ниш, припадника Полицијске управе за град Београд, посебно његовог 3. Одељења, као и Управе криминалистичке полиције, затим Основног јавног тужилаштва у Алексинцу и Вишег јавног тужилаштва у Нишу, успјели смо да дођемо до једног лица за кога основано сумњамо да је учествовао у монструозном убиству породице Ђокић“, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, који је заједно са помоћником директора полиције и начелником Полицијске управе за град Београд Веселином Милићем, у Нишу разговарао са припадницима полиције који раде на расветљавању убиства породице Ђокић.

Министар Вулин је нагласио и да је пронађена и значајна количина новца која је припадала убијеној породици, а у просторијама, односно на имању које је користио осумњичени, пронађени су још неки предмети који су, без сваке сумње, били дио овог страшног и монструозног убиства.

Осумњичени је приведен и по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу одређено му је задржавање до 48 сати, због постојања основа сумње да је учествовао у извршењу кривичног дела тешко убиство.

Advertisement

Припадници МУП-а настављају даљи рад на расветљавању свих околности кривичног дјела.ДАН
Nastavite čitati

Hronika

Одмотава се клупко: Полиција трага и за четвртим пљачкашем поште у Никшићу?

Objavljeno

dana

Одмотава се клупко: Полиција трага и за четвртим пљачкашем поште у Никшићу?

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Извор портала Дана није могао да каже да ли је четврти пљачкаш био помагач, возач или директни учесник, али очекује да ускоро сви буду похапшени

Полиције Црне Горе и Републике српске, наводно, интезивно трагају и за четвртим пљачкашем поште у Никшићу, сазнаје незванично портал Дана.

Након хапшења двојице осумњичених да су учествовали у јучерашњој пљачки клупко је почело да се одмотава, па се очекују ускоро нова хапшења. Извор портала Дана који је желио да остане анониман каже да је могуће да је био и четврти учесник пљачке у којој је смртно страдао Љубиша Мрдак који је обезбјеђивао пошиљку новца за никшићки „нову пошту“.

Наш извор није могао да каже да ли је четврти пљачкаш био помагач, возач или директни учесник, али очекује да ускоро сви буду похапшени.

Advertisement

Јутрос је у Билећи ухапшен Стојан Албијанић осумњичен да је учествовао у пљачки. Полиција ПУ Требиње поступајући по наредби Окружног суда у Требињу претресла кућу, помоћне просторије и возила које користи Албијанић.

– Том приликом су пронађени и привремено одузети трагови који могу послужити у расвјетљавању кривичног дјела, које се догодило истог дана у Никшићу у Црној Гори – речено је из ПУ Требиње АТВ.

Поподне у Институту у Игалу ухапшен је и други осумњичени Митар Кнежевић из Никшића.

Кнежевић је познат полицији јер је хапшен у Босни и Херцеговини. Први пут због сумње да је опљачкао са још два саучесника пословницу Прве банке и однијели 27.500 еура.

Кнежевић је хапшен због пљачке бензинске пумпе ,,Настро“ у Бањалуци. Након што је узео незнатну количину новца из касе (446 конвертибилних марака – око 223 еура) Кнежевић је у бијегу слетио аутом са цесте. 

Advertisement

До оружане пљачке дошло је јуче око девет сати у Никшићу, када су наоружани нападачи пресрели возило које превози новац и том приликом ранили једног чувара, док су остале раднике попрскали бибер спрејом.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije