Povežite se s nama

Tehnologija

Kompanije iz EU podnele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

Objavljeno

dana

Kompanije iz EU podnele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Sa koalicijom drugih softverskih i cloud organizacija i kompanija Evropske unije (EU) pod nazivom „Koalicija za jednake uslove“, Nextcloud se zvanično žalio Evropskoj komisiji (EK) na antikonkurentsko ponašanje Microsofta agresivnim spajanjem svojih OneDrive cloud, Teams i drugih usluga sa Windows 10 i 11.

Nextcloud tvrdi da gurajući potrošače da se prijave i predaju svoje podatke Microsoftu, Windows gigant ograničava izbor potrošača i stvara nepravednu barijeru za druge kompanije koje nude konkurentske usluge.

Advertisement

Konkretno, Microsoft je povećao svoj tržišni udeo u EU na 66%, dok je tržišni udeo lokalnih provajdera opao sa 26% na 16%. Microsoft to nije uradio nekakvom tehničkom prednošću ili prodajnim prednostima, već tako što je u velikoj meri favorizovao sopstvene proizvode i usluge, dajući sebi prednost u odnosu na druge usluge. Iako samopreferencija nije nezakonita sama po sebi prema zakonima EU o konkurenciji, ako kompanija zloupotrebi svoju dominantnu poziciju na tržištu, može prekršiti zakon, prenosi ZDNet.

Advertisement

Nextcloud navodi da je Microsoft potpuno blokirao druge dobavljače usluga u oblaku koristeći svoju poziciju da proširi svoj domet na susednim tržištima, gurajući korisnike dublje u svoje ekosisteme. Stoga, specijalizovane kompanije iz EU ne mogu da se takmiče po zaslugama, jer ključ uspeha nije dobar proizvod, već sposobnost da se naruši konkurencija i blokira pristup tržištu.

Frank Karlitschek, izvršni direktor i osnivač Nextclouda, ide toliko daleko da kaže: „Ovo je prilično slično onome što je Microsoft uradio kada je ubio konkurenciju na tržištu pretraživača, zaustavivši skoro sve inovacije pretraživača više od jedne decenije. Kopirajte proizvod inovatora, spojite ga sa svojim dominantnim proizvodom i ubijte njihov posao, a zatim prestanite sa inovacijama. Ovakvo ponašanje je loše za potrošača, za tržište i, naravno, za lokalna preduzeća u EU. Zajedno sa ostalim članicama koalicije, tražimo od antimonopolskih vlasti u Evropi da uspostave jednake uslove, dajući kupcima slobodan izbor i dajući konkurenciji fer šansu.“

Advertisement

Nextcloud nije jedina kompanija koja podnosi takve žalbe. Slack je podneo antimonopolsku žalbu protiv Microsofta u Evropskoj uniji (EU) zbog Microsoftove integracije Teams-a sa Office-om. Ovaj slučaj je u toku.

Advertisement

Dakle, Nextcloud traži od Generalne direkcije Evropske komisije za konkurenciju da spreči ovakvu vrstu zloupotrebe i održi tržište konkurentnim i poštenim za sve igrače. Nextcloud to radi podnošenjem službene žalbe ovom telu. Pored toga, Nextcloud je takođe podneo zahtev nemačkim antimonopolskim vlastima, Bundeskartelamtu, za istragu protiv Majkrosofta. Sa svojim partnerima, takođe razgovara o podnošenju slične žalbe u Francuskoj.

Nextcloudu se u žalbi pridružuje nekoliko neprofitnih organizacija otvorenog koda. To uključuje Evropsku alijansu za DIGITALNA MSP; Document Foundation, organizacija koja podržava LibreOffice; i Evropska fondacija za slobodni softver (FSFE).

Advertisement

 

Advertisement
28.11.2021 12:54 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Netflix ipak sa reklamama

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 16:59 |
Advertisement

Software/Web

Kompanija Netflix nalazi se u nekoj vrsti slobodnog pada, a ako ćemo biti iskreni sami su za to krivi. Nakon serije diskutabilnih poteza, poput povećanja cene mesečne pretplate u određenim regionima i uvođenja zabrane deljenja jednog naloga između više domaćinstava, sada je na redu najbolji od svih – plaćena pretplata uz reklame. Iako smo mislili da je tako glup potez nemoguće napraviti, čak ni ako ste Netflix, portal HotHardware prenosi kako je tako nešto ipak moguće. 

Advertisement

Problemi 

Ovakav razvoj situacije prouzrokovan je problemima sa gubitkom korisnika u kojima se Netflix našao. Nakon strahovitog rasta u proteklim godinama, tokom prvog kvartala tekuće godine izgubili su 200.000 pretplatnika, a očekuje se da će izgubiti još 2 miliona tokom drugog kvartala. 

Advertisement

To je uključilo uzbunu i neophodnost za pronalaženjem rešenja kako za postojeće, tako i privlačenje novih korisnika. Jeftina pretplata sa nižom cenom se čelnicima kompanija verovatno čini kao sjajna ideja, ali pitanje je koliko je to tačno. 

Netflix_1.jpg

Izgleda da se ne šale 

Advertisement

Pre nekoliko meseci, čelnici kompanije Netflix rekli su kako razmišljaju uvođenju jeftinijeg nivoa pretplate koji bi, zbog snižene cene, prikazivao reklame. Dakle, ne besplatan Netflix po principu “pa kome smetaju reklame ako je džabe”, već “dajte nam vaš novac ali gledajte i reklame”. Ne krivimo vas ukoliko se pitate da li su oni normalni. Međutim, kako je tada rečeno, takva odluka bila je na dugačkom štapu. 

Čini se kako se situacija u samo nekoliko meseci drastično promenila. Izvršni direktor kompanije Netflix, Ted Sarandos, u četvrtak je izjavio kako “Postoje ljudi koji smatraju kako je Netflix previše skup za njih, ali da im ne bi smetale reklame uz jeftiniju pretplatu”. Iskreno, mi za takve još uvek nismo čuli, ali ko smo mi da se ne složimo sa vođom ove platforme. 

Advertisement

Dakle, Ted je i zvanično potvrdio ono o čemu se do sada samo šuškalo, a to je da će se pojaviti verzija platforme Netflix koju ćete plaćati manje, ali i u kojoj ćete morati da uživate u oglasima. U ovom trenutku nije poznato ni koliko će taj tip pretplate koštati, ni koliko će reklame biti dugačke i česte. Ali da će ih biti, to je već sigurno. 

 

Advertisement

Izvor: hothardwareBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Instagram proverava vaše godište

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 14:34 |
Advertisement

Software/Web

Nije lak zadatak ograničiti prikazivanje neprimerenog sadržaja mlađim naraštajima. Međutim, kompanija Instagram rešena je da unapredi svoje sisteme za proveru godina korisnika  kroz upotrebu nekoliko naprednih funkcionalnosti. O čemu se tačno radi prenosi portal TechCrunch. 

Advertisement

Dva nova sistema provere

Instagram počinje testiranje dva nova sistema za verifikaciju vaših godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi, od korisnika zahteva da dostave video zapis koji će služiti u svrhe utvrđivanja vaših godina. Drugi način jeste putem vaših prijatelja na ovoj društvenoj mreži koji bi garantovali da vi imate onoliko godina koliko tvrdite. Ova dva nova sistema verifikacije razvijaju se u partnerstvu sa firmom Yoti, koja je usko specijalizovana za verifikaciju godina korisnika na internetu. 

Advertisement

Pored toga, možete priložiti i identifikacioni dokument ukoliko ste baš rešeni da Instagramu dokažete koliko imate godina. Ova kompanija navodi kako je u pitanju samo produžetak prakse započete tokom 2019. godine. Od tada, korisnicima se traži da unesu datum rođenja. Međutim, nema ništa lakše od unošenja pogrešnog datuma, zar ne? Video snimak je ipak malo sigurnija stvar…  

Insta_age_verification0.jpg

Razlozi 

Advertisement

Kako kaže Instagram, svrha poboljšanih sistema za utvrđivanje godišta korisnika jeste poboljšano filtriranje sadržaja koji je primeren upravo godinama određenog korisnika. Neki od bezbednosnih sistema namenjenih maloletnim korisnicima sprečavaju kontaktiranje od strane nepoznate odrasle osobe i ograničavanje prikazivanja reklama koje se smatraju neprimerenima. 

Kako to sve funkcioniše 

Advertisement

Ukoliko se odlučite da priložite video snimak kao vid identifikacije, kompanija Yoti biće zadužena za procesiranje tog snimka i verifikaciju vaših godina. Nakon što se ovaj proces završi, snimak se briše sa servera obe kompanije. Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Prime Gaming nudi besplatne igre

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 12:28 |
Advertisement

Games

Čini se da su ovih dana besplatne video igre dostupnije nego ikada do sada. Epic Games je već poznat po svojoj darežljivosti, a polako se priključuju i Steam i GOG. Sa druge strane i Amazon je široke ruke, međutim samo ukoliko plaćate njihovu Prime pretplatu (14,99 dolara mesečno). Ali, šta je tačno Amazon Prime i koje vas to video igre očekuju ukoliko ovu uslugu plaćate? 

Advertisement

Amazon Prime 

Da prvo objasnimo šta je tačno Amazon Prime i šta to dobijate za skoro 15 dolara mesečno. Ovo je pretplata koju donosi splet usluga, počevši od dostave u roku jednog ili dva dana (važi za najveći deo Sjedinjenih Američkih Država). Međutim, brza dostava je samo jedan deo ove usluge, a i onaj koji nas najmanje interesuje jer nam nije dostupan. 

Advertisement

Pored toga, dobijate pristup Prime Video, striming platformi na kojoj možete da pratite neke od popularnih novih serija, poput The Boys, Wheel of Time, The Grand Tour, i mnogih drugih. Pored toga, Prime Video biće platforma na kojoj će se emitovati predstojeća serija smeštena u Tolkinov svet Gospodara prstenova – The Lord of the Rings: The Rings of Power. 

Tu je i Prime Reading sa mnoštvom besplatnih elektronskih knjiga, Amazon Photos koji donosi neograničen prostor za skladištenje fotografija, kao i mnoštvo drugih pogodnosti koje se tiču kupovine na Amazon “onlajn” radnji. Na kraju, dobijate i Prime Gaming, servis koji svakog meseca donosi besplatne video igre koje možete preuzeti i igrati sve vreme dok uplaćujete vašu pretplatu, a upravo je to ono što nas najviše interesuje. 

Advertisement

“Besplatne” video igre 

Od 21. juna je svim osobama koje plaćaju Amazon Prime dostupno mnoštvo interesantnih video igara: 

Advertisement

Mass Effect Legendary Edition Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije