Povežite se s nama

Politika

Političari prelomili, slijede promjene

Objavljeno

dana

Političari prelomili, slijede promjene

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


izborom članova bi trebalo da tužilački savjet izađe iz višemjesečne blokade

Političari prelomili, slijede promjene

Poslanici danas raspravljaju o predloženim kandidatima za TS, sjutra će birati. Momo Koprivica kaže da je Odbor izabrao kandidate koji su politički neutralni, vrsni poznavaoci procesnog prava i organizacije pravosuđa

Advertisement

Siniša Gazivoda, Foto: YouTube

Advertisement

Skupština Crne Gore na sjutrašnjoj sjednici će izabrati članove Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika i NVO, čime bi to tijelo trebalo da izađe iz višemjesečne blokade, nakon što je izmjenama zakona prestao mandat prethodnom Savjetu.

Poslanici će u plenumu raspravljati o predloženim kandidatima, nakon što im je nadležni Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu dostavio predlog i svoj izvještaj. Odbor je predložio da za nove članove TS-a iz reda uglednih pravnika izaberu advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića i Borivoja Đukanovića.

Advertisement

Njih su podržali poslanici vlasti, dok je za Gazivodu glasao i lider i poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nisu glasali u znak protesta zbog, kako su naveli, odsustva dijaloga vlasti i opozicije o kandidatima.

Borivoje Đukanović
Borivoje Đukanović foto: Printscreen YouTube

Na konkurs za mjesta iz reda uglednih pravnika u TS-u, koji je trajao do 1. jula, prijavilo se 16 kandidata, od kojih su tri naknadno odustala.

Predsjednik Odbora i poslanik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je juče “Vijestima” da je to skupštinsko tijelo okončalo proces utvrđivanja liste kandidata “efikasno, na odgovoran, ozbiljan i kredibilan način”.

Advertisement

Upitan osjeća li odgovornost za to što je ovaj proces mogao biti završen još prije nekoliko mjeseci, on odgovara da je vrijeme pokazalo da je pristup njega i njegove partije – bio opravdan. “Nisam želio da, prije nego što se stvore neophodne pretpostavke, zakazujem sjednicu, jer bismo rizikovali neuspjeh i ponavljanje procesa. Morali smo, ipak, da sve uradimo kredibilno, javno, odgovorno i ozbiljno. Izabrali smo kandidate koji su politički neutralni, koji su istaknuti pravnici, vrsni poznavaoci procesnog prava i organizacije pravosuđa, kredibilne ličnosti koje uživaju ugled u javnosti, a neke od njih su dobile i podršku opozicije, što svakako doprinosi njihovom kredibilitetu”, istakao je Koprivica.

”Opozicija izvodi predstavu za javnost”: Koprivica
”Opozicija izvodi predstavu za javnost”: Koprivicafoto: Boris Pejović

Na pitanje da li na proces utvrđivanja liste kandidata baca mrlju to što o njoj nije bilo konsultacija s opozicijom, on navodi da je nakon konsultativnog saslušanja kandidata vodio neformalni dijalog s pojedincima iz opozicije, od kojih su neki, kako tvrdi, “poimenično izražavali saglasnost u odnosu na sve kandidate” koji su juče predloženi.

”Međutim, očigledno je da su – radi izvođenja predstave za javnost – donijeli odluku kakvu su donijeli… Bivša vlasti nije 2014. i 2018. godine, kad je formirala TS, sprovodila nikakav dijalog i konsultacije. Taj proces je bio potpuno netransparentan”, napominje Koprivica.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova – pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Advertisement

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS-a, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca – Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić – i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Filip Jovović
Filip Jovovićfoto: Linkedin

Odbor je 5. avgusta predložio predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka za člana TS-a iz reda NVO, ali ga poslanici još nisu izabrali jer skupštinskog tijelo i dalje u fioci drži taj predlog. Članove TS-a biraju poslanici prostom većinom, a TS proglašava predsjednik parlamenta.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde i član TS-a, Boris Marić, rekao je “Vijestima” da pozdravlja odluku Odbora da stvori uslove za kompletiranje TS-a. “Od TS-a se mnogo očekuje s razlogom, jer se tužilaštvo nalazi u institucionalnoj i kadrovskoj krizi, kao i krizi tužilačke prakse, a reformski impuls treba da stigne iz TS-a”, naglašava on.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je juče da je izbor TS-a najvažnija stvar, i da je došlo vrijeme da država profunkcioniše tamo gdje je zastala – na pitanju pravde.

Advertisement

Utvrđivanje liste kandidata za TS pozdravio je i vicepremijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, koji je napisao na Tviteru da iako ta odluka dolazi sa zakašnjenjem, za pravdu nikad nije kasno.

Miloš Vuksanović
Miloš Vuksanovićfoto: Luka Zeković

Na sajtu Skupštine objavljene su biografije advokata koji su predloženi za TS. Za Miloša Vuksanovića navodi se da je prije nego je otišao u advokate bio pripravnik u Višem sudu u Podgorici i savjetnik u Sudskom savjetu.

Filip Jovović je bio pripravnik, pa savjetnik u Osnovnom sudu, a potom je postao advokat. Gazivoda je karijeru počeo kao advokat, ekspert je Savjeta Evrope za slobodu izražavanja, bio je i angažovan na Pravnom fakultetu, radio je brojne analize i treninge u vezi slobode izražavanja.

Najiskusniji advokat Borivoje Đukanović bio je sudija i predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, a potom je postao advokat.

Advertisement

Popa: Potrebna široka podrška za imenovanje uglednih pravnika

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa, pozvala je političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje “nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova” TS-a iz reda uglednih pravnika. Ona je na Tviteru poručila da će EU nastaviti da prati proceduru izbora novih članova TS-a.

Popa
Popafoto: Boris Pejović

”Da bi dalje napredavala na putu ka EU i ispunila privremena mjerila za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju, Crna Gora treba da ostvari dodatni napredak u reformama vladavine prava i pokrene široki međupratijski dijalog o ključnim preostalim imenovanjima u pravosuđu”, poručila je Popa.

Konjević: Dijalog ne otvarate, a sve je u blokadi

Raško Konjević ocijenio je da se aktuelno rukovodstvo Skupštine ponaša kao i prethodno – ne želi dijalog i ne otvara ga.

“Ovaj parlament znao je da dođe do dvotrećinske i tropetinske većine za odlučivanje sa 2013. na 2014. godinu. Usvojili smo Ustav i amandmane, imenovali sudije Ustavnog suda, izabrali VDT-a… Možete izglasati TS, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Da smo ga otvorili, siguran sam da bismo došli do rješenja za TS, iako za izbor nije potrebna dvotrećinska većina”, rekao je Konjević na sjednici Odbora.

Advertisement

On je glasao da članovi TS-a, osim Gazivode, budu i Marica Babović, Elvis Duraković i Maja Zeković.

Biraće novog VDT-a na konstitutivnoj sjednici

Prema izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, koje su stupile na snagu u junu, Burić će morati na prvoj konstitutivnoj sjednici novog TS-a da podnese ostavku.

U članu 184C zakona piše da će TS, izabran u skladu s tim aktom, na prvoj konstitutivnoj sjednici odrediti v.d. VDT-a i konstatovati prestanak dužnosti dotadašnjem v.d. VDT-a, koji je određen prije stupanja na snagu zakona, odnosno prije održavanja sjednice.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije