Povežite se s nama

Politika

Krivokapić uhljebio i Šefketa Krcića

Objavljeno

dana

Krivokapić uhljebio i Šefketa Krcića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Posljednjeg dana na premijerskoj funkciji Zdravko Krivokapić konačno je „uhljebio“ dr Šefketa Krcića na funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, čovjeka koji mu se nudio za neko od ministarskih mjesta još u oktobru 2020. godine kada je sastavljao apostolsko-ekspertski kabinet, piše Pobjeda.

Tada, međutim, nije bilo mjesta za Krcića, možda i zbog toga da mu ne bi „kvario“ gotovo jednonacionalni sastav ,,apostolsko-ekspertske“ vlade.

Zdravko Krivokapić se ipak sjetio ovog rođenog Plavljanina, kada mu je, nakon provedene konkursne procedure, stigao prijedlog odlazećeg ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da se na mjesto direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima imenuje Seid Hadžić, čovjek koji je od marta prošle godine bio vršilac dužnosti u toj upravi.

Advertisement

Hadžić, inače funkcioner u Stranci pravde i pomirenja koja je članica koalicije ,,Crno na bijelo“, kako je Radulović obrazložio, bio je prvorangirani na konkursu za popunu te funkcije. Krivokapić je to ignorisao i predložio da se Šefket Krcić imenuje za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima na period od šest mjeseci.

U Krivokapićevom prijedlogu navodi se da predlaže Krcića jer je dosadašnjem vršiocu dužnosti direktora Uprave prestao mandat zbog isteka vremena od šest mjeseci na koje je bio raspoređen na tu poziciju.

Odluka još uvijek nije objavljena na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore. Krivokapić je ignorisao i činjenicu da je Šefket Krcić prije dvije godine stekao uslove za penziju pa po sili zakona ne može biti državni službenik.

Advertisement

Krcić je, kako se u biografiji navodi, bošnjački ,,idealistički filozof“, pisac i izrazito opozicioni kritički liberalni intelektualac i politički analitičar. U prijedlogu se ističe da je obavljao brojne rukovodeće pozicije i da je sada predsjednik Matice Bošnjaka.

Rođen je u Plavu 1953, gdje je odrastao i završio klasičnu gimnaziju. Bio je redovni profesor filozofije, etike i estetike na Univerzitetu u Novom Pazaru i prorektor Internacionalnog univerziteta.

Bio je i predsjednički kandidat u Crnoj Gori.

Advertisement

Šefket Krcić je jedan od osnivača Muslimanske građanske inicijative. Podržao je Pokret za zajedničku državu i odvraćao Muslimane-Bošnjake u Crnoj Gori da na referendumu 21. maja 2006. godine glasaju za nezavisnu državu. U toj kampanji Krcić nije štedio rukovodstvo Bošnjačke stranke, koji su u Pokretu za nezavisnost imali značajnu ulogu. Kada je Crna Gora povratila svoj suverenitet i postala samostalna država, Krcić se zalagao za objedinjavanje Sandžaka čime bi Crna Gora, ali i Bosna i Hercegovina ostale bez značajnog dijela teritorije.

Oštro je napao tadašnjeg lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, kada je nakon izbora 2009. godine sklopio sporazum sa Đukanovićevim DPS-om.

Na predsjedničkim izborima 2013. pozvao je Bošnjake da glasaju za predsjedničkog kandidata Demokratskog fronta Miodraga Lekića.

Advertisement

“Želim da mladi Bošnjaci shvate da je narod kojem pripadaju nezaštićen. Isto tako, i Srbi su u Crnoj Gori do 2019. bili nezaštićeni, ali ih je mitropolit Amfilohije pokrenuo litijama. Danas je nemoguće Srbe asimilovati u Crnogorce, dok su Bošnjaci u dremežu i prijeti im asimilacija od zelenih Crnogoraca”,  kazao je Krcić u intervjuu beogradskoj Politici 9. januara ove godine, najavljujući da će sa grupom bošnjačkih intelektualaca formirati novu bošnjačku političku organizaciju.

I još nešto, Dino Krcić i Zlatko Šabotić, sinovi Šefketa Krcića i Smaja Šabotića i Muslimanska građanska inicijativa podržali su koaliciju DF-a „Za budućnost Nikšića“ i nosioca liste, četničkog kleronacionalistu Marka Kovačevića.

Ovo je samo djelić „zasluga“ Šefketa Krcića u projektu razaranja Crne Gore. Zbog toga i ne čudi što ga se Krivokapić napokon „sjetio“. Doduše, posljednjeg dana vladavine. Ali, što bi se reklo: „Nikad nije kasno“.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Crnogorska zastava i na Omerbašića džamiji u Starom Baru

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na Omerbašića džamiji u Starom Baru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na zidinama ispred Omerbašića džamije u Starom Baru večeras je u znak podrške, okačena crnogorska zastava.

Zajedno sa zastavom okačena su i dva manja transparenta.

“Bog/Alah je jedan. Sve je kulturno blago – majka je Crna Gora”, poruka je napisana na transparentu.

Advertisement

Na ovaj način pružena je podrška crnogorskim građanima koji su pokrenuli akciju postavljanja zastava na brojnim crkvama u Crnoj Gori.

Akcija je pokrenuta nakon što je monahinja S.S.  u subotu zgužvala i bacila na zemlju crnogorsku zastavu okačenu na ogradi Cetinjskog manastira.

Posjećamo, prošle večeri crnogorska zastava okačena je na Osmanagića džamiji u Staroj varoši.

Advertisement

Zastave su danas postavljene i na Sabornoj crkvi Svetog Đorđa i crkvi Svete Gospođe na Njegušima, crkvi Svete Trojice u Lipovu, crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Grahovcu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u Americi?

Objavljeno

dana

Autor

Kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u Americi?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Već par dana kruži providno montirani video kojem je namjera da se blate i ponižavaju naši najaktivniji građani koji cijeli svoj vijek provedu u inostranstvu i posvećuju se naćoj domovini Crnoj Gori, a kao veliki humanisti nezaboravljaju cijelu regiju, saopštio je Upravni odbor Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku. Pitaju kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u SAD-u?

“Kome smetaju ljudi poput velikog donatora i humaniste Smaja Srdanovića i dr Mersima Zilikića? Odgovor je logičan – smetaju onima koji ne vole bošnjacko zajedništvo Merhamet Humanizam i privženost svojoj domovini Crnoj Gori i cijelom Balkanu”, ističu u BSCG iz Njujorka.

Poručuju da je Bošnjački savez njihova jedina nacionalna organizacija, i najoštrije osuđuje ovo podmuklo podmetanje ljudima koji u svojim humanitarnim aktivnostima nikada nijesu gledali ko je odakle i koje je vjere i nacije.

Advertisement

“Zato zgnusno odbacujemo ovo pakovanje kojim žele našu dijasporu spustiti na taj nivo. Pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori i u SAD-u, da podhitno otkriju počinioce ovog nečasnog djela”, zaključuje se u saopštenju BSCG u Njujorku.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Abazović: SDT da ispita nebulozne optužbe, oni koji su namjerili “skidanje moje glave” da požure

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: SDT da ispita nebulozne optužbe, oni koji su namjerili “skidanje moje glave” da požure

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Pozivam Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa mojim imenom, objavljene od strane kvazi portala u ulozi “Udar 2”, zaduženog da u narednom periodu vodi najprljaviju kampanju protiv mene, nalik onoj u avgustu 2020. godine, saopštio je premijer Dritan Abazović.

“Vjerujem da je svima jasno iz koje kuhinje ovo dolazi i da se steže obruč oko kriminalnih struktura bliskih određenim političkim grupacijama unutar DPS-a, kojima je cilj da izazovu destabilizaciju Crne Gore kako bi sačuvali svoju finansijsku moć, ali još važnije za njih – izbjegli pravdu”, naveo je Abazović u reagovanju.

Kako je istakao, za sva pojašnjenja stoji na raspolaganju državnim organima.

Advertisement

“Istovremeno, pozivam one koji su namjerili “skidanje moje glave” da požure. Čak i da uspiju u svojoj zločinackoj namjeri, neće zaustaviti ruku pravde. Sve je uredno sačuvano i pohranjeno tamo gdje treba. Radujemo se svemu što slijedi”, poručuje premijer.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije