Povežite se s nama

Politika

NAKON FORMIRANJA VLADE DF U RASULU: Članstvo krivi rukovodstvo za povratak DPS-a na vlast, Vučić prekrižio Raja i Milana

Objavljeno

dana

NAKON FORMIRANJA VLADE DF U RASULU: Članstvo krivi rukovodstvo za povratak DPS-a na vlast, Vučić prekrižio Raja i Milana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratski front je mastodontski politički savez, zasnovan na agresivnoj promociji desničarskih ideja velikosrpstva i ruralnog, antihrišćanskog svetosavlja i kao takav odavno je postao relikt političke prošlosti i faktor destabilizacije moderne Crne Gore.

Ipak, nakon jučerašnjeg zvaničnog formiranja manjinske vlade koju je podržala najjača politička partija u državi – DPS, postoje nagovještaji da Demokratski front ulazi u završnu fazu svog destruktivnog političkog bivstvovanja.

Kako saznaje portal Aktuelno iz izvora veoma dobro upućenih u stanje na terenu u ovom neočetničkom, desničarskom političkom savezu, atmosfera u njihovim redovima došla je do tačke usijanja. Ljubav među konstituentima DF-a koja je nekada bila jaka kao ona između četnika i ustaša u Drugom svjetskom ratu, polako počinje da nestaje i pretvara se u uparloženi kompromis političkih supružnika duboko zašlih u apatičnu bračnu krizu.

Advertisement

DF u danima najveće slave

”Članstvo DF-a je veoma nezadovoljno nakon jučerašnjeg formiranja vlade. Pojedini su toliko razočarani da razmišljaju da se vrate u DPS. Simpatizerima i članstvu DF-a jednostavno je dozlogrdilo da godinama budu etiketirani kao vječiti gubitnici. Nakon ‘pobjede’ na izborima 30. avgusta ispostavilo se da je Front opet izgubio, a sve je rezultiralo jučerašnjim povratkom DPS-a na vlast”, rekli su naši izvori iz ovog ruralno-svetosavskog političkog saveza.

Rajo i Milan krivi za povratak DPS-a, PzP više nije DF

Advertisement

Kako su kazali, glavnog krivca za, kako navode, ”povratak DPS-a na vlast”, članstvo i nižerangirani funkcioneri, vide u rukovodstvu stranke na čelu sa Andrijom Rajom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Što se tiče Nebojše Medojevića i njegovog Pokreta za promjene (PzP), većina funkcionera smatra da ova partija više nije dio DF-a.

”PzP se potpuno udaljio od izvornih načela DF-a koja su mogla da se svedu na moto – ‘Ulica, pivo, pecivo – litijašenje zadovoljava neizrecivo’. Tako da je samo pitanje vremena kad će PzP izaći iz DF-a. To samo po sebi i nije toliko loše jer se lider PzP-a Nebojša Medojević odavno ‘razdužio’ sa zdravim razumom i svaka dva-tri dana sebe demantuje, ili iznosi fantazije o kokainskoj zavjeri, dubokoj državi, masonima i satani”, rekli su naši izvori.

Advertisement

Nebojša Medojević: Članstvo DF-a sve manje vjeruje u njegove priče da novu vladu finansira duboka država novcem od kokaina i uranijuma sa Neptuna, dok naloge prima od reptilijanaca i ”sorošoida”

Ipak, članstvo i funkcionere zabrinjava mogućnost da PzP napušti DF, ne toliko, kako kažu, zbog kadrova koje ta partija posjeduje, već zbog takozvanog ”domino efekta”.

”Ako iz DF-a izađe PzP, odmah nakon toga uslijediće Kneževićev DNP, za koji se već odavno spekuliše da je spreman za solo-nastup. To vodi do raspada i nestajanja DF-a, i sve bi to moglo da se odigra u relativno skorom periodu”, rekli su naši izvori.

Vučić zadao dodatni udarac

Advertisement

Kao da stanje unutar DF-a nije bilo samo po sebi katastrofalno, da se stvari još više zakomplikuju potrudio se i nalogodavac ovog svetosavsko-desničarskog političkog saveza Aleksandar Vučić, inače šef Srbije.

Kao što je poznato, nakon propasti velikodržavnog projekta ”Otvoreni Balkan”, Vučić je ostao na cjedilu, rashodovan od Moskve i Vašingtona, tako da će morati dobro da se potrudi da spasi svoju političku karijeru.

”Stoga neće biti u mogućnosti da pomaže DF kao što je to nekad radio. Nije da on ne voli Raja i Pipuna, oni su njemu veoma dragi, ali čovjek se nalazi u političkom kolapsu, gdje ga moskovski čekić prikiva na vašingtonski nakovanj. Stoga je za očekivati da pušti niz vodu DF da bi svu snagu usmjerio na sopstveno spašavanje”, rekli su naši izvori dobro upućeni u odnose na relaciji DF-Vučić.

Advertisement

Aleksandar Vučić: Rajo, Milane praštajte, moraćete sami. Ja sam se žestoko zajebao

Rozi ofirao stanje u DF-u

Koliko je stanje u DF-u napeto, najbolje govori ponašanje šefa poslaničkog kluba ovog svetosavskog provizorijuma Slavena Radunovića, alijas ”Rozog” koji je divljao na nedavnoj konferenciji za medije.

Podsjetimo, Radunović je na konferenciji za medije u srijedu saopštio da taj politički savez neće prisustvovati sjednici skupštine Crne Gore na Cetinju, na kojoj se birao predsjednik parlamenta i 43. Vlada Crne Gore. Rozi je tom prilikom ispoljio impozantan nivo nervoze, uz to se i svađao sa novinarkom Gradske Televizije.

Advertisement

”Njegovo ponašanje najbolje govori o stanju u kome se nalazi DF. Nervoza Radunovića je nervoza Fronta koji polako tone u političku prošlost”, rekli su naši izvori.

Andrija Mandić ponovo u poslaničkim klupama

Indikator da je u DF-u sve otišlo u propast, je i najava da će se u poslaničke klupe vratiti politički pokojnik Andrija Mandić.

Vraćanje ovako istrošenog kadra je najbolji pokazatelj koliko je situacija u DF-u beznadežna.

Advertisement

Ipak, kako tvrde naši izvori, DF će se po inerciji kotrljati još neko vrijeme, kao stari, razlupani Jugo 45, sve dok bude i najmanjih naznaka iz regionalnih destabilizatorskih centara da će ih po potrebi gurati u nove avanture političke destrukcije.

B.KneževićAktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Kovač najavio: Temeljni ugovor sa SPC do kraja juna

Objavljeno

dana

Autor

Kovač najavio: Temeljni ugovor sa SPC do kraja juna

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar pravde Marko Kovač kazao je da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna.

On je, gostujući na TV Prva, kazao da je regulisanje odnosa između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) jedan prirodan i logičan proces.

“Znate da je sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom prije desetak godina potpisan Temeljni ugovor koji uređuje prava i obaveze. Tako da postoji komunikacija, postoji namjera obostrana. Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznijele svoja očekivanja i da će se sva pitanja riješiti”, kazao je Kovač, prenose Novosti.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Grlić Radman: Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces

Objavljeno

dana

Autor

Grlić Radman: Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumijeva inkluzivnost, ali Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces, kazao je u intervjuu za TVCG ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. On je rekao da je Crna Gora na dobrom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Govoreći o tome da li između Crne Gore i Hrvatske ima otvorenih pitanja, on je rekao da je tu nasljeđe raspada bivše države.

“Mi smo juče razgovarali o nužnosti razgraničenja na moru, stav u Hrvatskoj je da što se tiče kopna tio je Badinterova komisija, to je međunarodno pravo, ostalo možemo razgovarati o tome. Postoji privremeni režim, mislim da to funkcioniše u duhu dobrosusjedskih odnosa. Ima još tu i razgovora i dogovora u vezi modaliteta povratka školskog broda ‘Jadran’. Što se tiče položaja hrvatske manjine u Crnoj Gori, evo u Boki kotorskoj, zadovoljni smo što imamo priliku vidjeti jednog hrvatskog predstavnika u Vladi, to je Adrijan Vuksanović, ministar. To je dobar pokazatelj da Crna Gora doista poštuje manjine i očekujemo isto tako podršku daljim njihovim nadanjima i nastojanjima, kako bi se očuvao ovdje nacionalni hrvatski identitet, kako bi oni doista osjećali ravnopravnost. Ono to osjećaju jer su lojalni građani Crne Gore”, ukazao je Grlić Radman.

Advertisement

On je naveo da Hrvati doprinose kulturnoj baštini Crne Gore.

“Možda je šteta što nismo se zajednički uspjeli dogovoriti oko nominacije Bokeljske mornarice, koja je zajednička baština ali od pamtivijeka ima puno jače hrvatsko nasljeđe. Ima tu još nekih možda pitanja, odšteta logorašima, procesuiranje nekih ratnih zločina koji su se dogodili prije 30 godina, ali tu imamo od svih vlada dosada spremnost i podršku kako bi se i ta pitanja riješila u duhu dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Grlić Radman.

On kaže da se nadaju kako će se naći rješenje za dom Hrvata u Donjoj Lastvi, te da bi dobro bilo da ostane u njihovom trajnom vlasništvu, imajući u vidu da su ga Hrvati izgradili a da im je u vrijeme bivše države oduzeto.

Advertisement

Naveo je da su razgovarali i o vraćanju crkvene imovine.

“Svima je u interesu da se stvori jedan dobar odnos i na putu smo realizacije tih ostvarenja”, ukazao je Grlić Radman.

On je naglasio da je važno osigurati stabilnost vlade i ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva. Naglasio je da Crna Gora zaslužuje ono što je ostvarila kroz NATO članstvo, da je evropska perspektiva u interesu građana, te da svaki mudri političar razumije prednosti evropskog puta. Kako navodi sagovornik TVCG, Crna Gora je već prevalila veliki put i može računati na podršku Republike Hrvatske.

Advertisement

Hrvatski ministar, osvrćući se na inicijativu Otvoreni Balkan, kaže da je stav EU i Hrvatske da podržavaju svaku incijativu koja je dio evroatlantskog, evropskog puta, te koja podrazumijeva inkluzivnost, uključivanje svih država regiona.

“Ako imate dupliranje nekih procesa, tu treba vidjeti fokusiranost na inicijative koje ostvaruju neku dodatnu vrijedniost. Kada govorimo o inicijativi zajedničkog tržišta, Otvoreni Balkan, ona uključuje samo tri zemlje, moraju pokazati inkluzivnost i ostvarivanje nekih interesa. Čini mi se da ona nema odgovarajuće operativne mogućnosti sprovođenja, i kao što postoji zajednička inicijativa regionalnog tržišta u okviru Berlinskog procesa, koju nadzire vijeće za sprovođenje koje je u koordinaciji sa EU. Mislimo da je Berlinski proces dobra inicijativa, i Berlinskom procesu dajemo snažnu podršku”, kazao je Grlić Radman.

On je naglasio da je na primjeru ruske invazije Ukrajine bez presedana viđena opredijeljenost suprotstavljanja ruskoj agresiji i nedemokratskim režimima. Naglasio je da mora postojati potpuna usklađenost sa spoljnom politikom EU ukoliko se želi članstvo u EU, te da smo na primjeru jedne zemlje vidjeli da ta usklađenost u nekim segmentima nije postojala.

Advertisement

“Zapadni Balkan je i dalje ranjivo područje”, kazao je Grlić Radman.

On je naveo da je cilj otvoriti prostor da nove generacije, koje dolaze iza nas, ne budu opterećene pitanjima iz prošlosti i da ne budu opterećene otvorenim pitanjima.

“Odgovornost je na političkim elitama koje treba da streme razgovorima i rješavanju otvorenih pitanja, da djeluju otvoreno i u interesu građana. Otvoriti novu stranicu u interesu građana Zapadnog Balkana. Političari su, dakle, ti mostovi koji spajaju a ne razdvajaju. Mir nema alternativu”, kazao je Grlić Radman.

Advertisement

On je kazao da se i sam tokom boravka u Ukrajini uvjerio u bombardovanje civilnih objekata i besmislena razaranja. Kazao je da političari ne mogu da nađu opravdanje za invazije i okupacije.

“Kada vidite da su ubijeni civili, onda se pitate zašto. Ko ima pravo danas u da ubija civile, u ime, koga, čega”, rekao je Grlić Radman.

On je rekao da je potrebno naći zajednički odgovor, definisati zajedničku politiku i odgovoriti na sve izazove, posebno kada je u pitranju energetska nezavisnost.

Advertisement

Ministar kaže da u pogledu ruske agresije na Ukrajinu mora biti jasno da se međunarodni pravni poredak mora poštovati.

“Svijet nema budućnost ako će počivati na ratu i ubijanju, posebno ne u 21.vijeku”, istakao je Grlić Radman.

Kako je rekao, važno je poštovati načela vladavine prava ako smo se dogovorili da je to temelj našeg opstanka i života.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Filipović: Država da pokaže jasan stav prema agresivnoj politici Srbije i njenih zvaničnika

Objavljeno

dana

Autor

Filipović: Crna Gora je postala provincija srpskog sveta, a svi akteri vlasti, pa i Abazović su pod jakim uticajem Vučića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Bez protokolarne najave, kako doliči posjetama visokih zvaničnika drugih država, u Crnu Goru je stigao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Iako je najavljivao dolazak konjicom, Vulin je odustao od jahanja , pa je izabrao ugodnije prevozno sredstvo. I to pravac Budva.

Banuo je, iznenada, da se vidi sa domaćinom Markom Batom Carević i sa mora osmotri kako treniraju pripadnici srpske žandrmerije.

Advertisement

Sagovornik Gradske televizije Ljubomir Filipović kaže da bi, nezvanog gosta, trebalo ispratiti odkud je i stigao.

“Iako zvuči previše radikalno, ja mislim da Crna Gora se nalazi u jednoj situaciji u kojoj treba da pokaže jasan odnos prema državi Srbiji, da tu ne ide sa politikom ustupaka prema agresivnom ponašanju Srbije i njenih najviših zvaničnika. Trebalo bi da pošaljemo jasnu poruku, čak i neke radikalnije mjere preduzeti, te ako ministar unutrašnjih poslova prijeti Crnoj Gori, onda imovina tog njegovog ministarstva da se blokira na određeno vrijeme dok se ne razjasne te situacije”, objašnjava Filipović.

A situacija je, sudeći, i prema ranijim istupima Vulina, kompleksna.

Advertisement

Od najavljene okupacije naše zemlje konjicom, gost se ipak uhvatio pučine, pa je na pjenu od mora vodio razgovore sa bliskim saradnikom Carevićem.

“Jasno su poslali poruke i Carević i on o kakvoj se “posjeti” radi, zajedno sa ljudima obučenim u uniforme i majice srpskih specijalnih jedinica”, ocjenjuje Filipović.

Crna Gora bi, kako smatra, morala reagovati proaktivno i blokirati svu imovinu Srbije, uključujući i hotel u vlasništvu MUP-a Srbije, ispred koga su Vulin i Carević paradirali.

Advertisement

“Imamo direktno miješanje Srbije u politiku Crne Gore. Na lokalnim izborima u Nikšiću je to doživjelo vrhunac, nastaviće se vjerovatno I u Podgorici I mi na to treba da odgovorimo jasno I glasno I žestoko kako država jedna treba da reaguje u odbrani svog integriteta”, kategoričan je Filipović.

U srpskim zvaničnim kanalima, na sajtu Ministarstva niti u najvama događaja novinskih agencija nije bilo riječi o tome da će srpski ministar posjetiti Crnu Goru.

O njegovom boravku se nije oglasio ni premijer Dritan Abazović, niti nadležno ministarstvo.

Advertisement

Poučen iskustvom od prije par godina , kada je u Crnu Goru stigao u srpskoj uniformi, i tom prilikom mu zabranjen ulazak u našu zemlju, jer po Članu 204 Zakona o strancima jasno je propisano pod kojim se uslovima stranac može kretati u stranoj uniformi u Crnoj Gori, Vulin je sa domaćinom izabrao ležerniju nacionalnu varijantu.

“Da je sreće i da je države Aleksandru Vulinu bi bio zabranjen ulazak u Crnu Goru. Prosto to je čovjek koji nema poštovanja za Crnu Goru i ko je bezbroj puta u prošlosti javno iskazivao nepoštovanje prema crnogorskoj državi i prema crnogorskim institucaijama, vojsci…Nedavna njegova izjava kako bi konjicom bilo dovoljno da rastjera crnogorsku vojsku, govori o tome koliko taj čovjek ima obzira prema Crnoj Gori. Tako da, mislim da bi to bilo dovoljno da se proglasi za personu non grate”, zaključuje Filipović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije