Povežite se s nama

Tehnologija

Opala potražnja za personalnim računarima

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Iako je PC trka već nekoliko godina u punom jeku, čini se da početak ove godine i nije baš najpovoljniji za tržište personalnih računara. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Counterpoint Technology Market Research, globalno tržište personalnih računara zabeležilo je pad prodaje i potražnje tokom prvog kvartala tekuće godine.

Prema informacijama koje se nalaze u ovom istraživanju, prodaja desktop i laptop računara opala je za nekih 4.3% u odnosu na isti period tokom prošle godine. Jedan od problema je svakako i dalje visoka cena određenih računarskih komponenti, dok je drugi problem takođe dobro poznat, a to je nepouzdan lanac snabdevanja unutar ove industrije.

Kako se navodi u saopštenju Counterpoint Technology Market Research, “Naše istraživanje sugeriše kako je tržište personalnih računara tokom prvog kvartala 2022. godine bilo poprilično konzervativno, najviše zbog aktuelne globalne inflacije i regionalnih konflikta. Pored toga, zatvaranja zbog COVID-19 u Kini su dodatno pogoršala probleme sa lancem snabdevanja, pa će tako doći do dodatne korekcije isporuka tokom aprila”.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Ovo su tri stvari zbog kojih je Motorola edge 30 bolja od drugih telefona

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsMotorola je pronašla idealnu formulu i korisnicima nudi izuzetno brz Android telefon sa gotovo savršenom kombinacijom specifikacija, displeja, kamera, ali i naprednih funkcija koje se ne mogu naći na modelima drugih proizvođača.

Advertisement

Uz Qualcomm Snapdragon 778G+ procesor, uparen sa pregršt memorije i izuzetno brzim 144Hz displejom, teško je pronaći bolju alternativu u srednjem segmentu po ceni od 49.990 rsd.

Motorola je sa modelom edge 30 otišla i korak dalje kada su očekivanja kupaca u pitanju. Korisnici ovog modela na raspolaganju imaju celokupan mobilni ekosistem koji odlično dopunjava navedene performanse.

Advertisement

Mnogi proizvođači telefona bi trebalo pomnije da prate poteze koje Motorola pravi kada su njeni pametni telefoni u pitanju, pogotovo kada je odnos prema operativnom sistemu u pitanju.

Advertisement

Motorolaedge301.jpg

Motorola sa modelom edge 30 nudi izuzetno prijatno Android iskustvoi, za razliku od drugih kompanija, svoje telefone ne zatrpava i opterećuje nepotrebnim aplikacijama koje samo usporavaju njegov rad.

Advertisement

Android operativni sistem koji koriste Motorola telefoni najbliži je onom koji koristi Google u sopstvenim Pixel uređajima, i donosi sve ono što je korisnicima potrebno, ali bez dupliranih i nepotrebnih aplikacija koje zauzimaju internu memoriju i resurse telefona.

U pitanju je izuzetno koristan servis koji, ne samo da povećava pristup trenutnim mogućnostima Motorola telefona, već ih i podiže na nov nivo.

Advertisement

Ready For platforma ne zahteva dodatne softverska ažuriranja ili podešavanja, već je spremna unutar Experience Hub-a na telefonu. Korišćenje platforme takođe ne zahteva posebne kablove. Jednostavno se telefon poveže sa monitorom ili TV displejom bežičnim putem i sav sadržaj telefona moguće je gledati na velikom ekranu.

Advertisement

2022_MOTOROLAEDGE30_ATL_GALLERYSHOOT_PROFESSIONALCAM1.jpg

07.07.2022 15:30 |

MobileBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Ništa od GTA IV i Red Dead Redemption remastera

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsRemasterovana GTA trilogija koja je sadržala GTA III, GTA: Vice City i GTA: San Andreas stvarno jeste bila zbrzana i nedovoljno dobra za svoju cenu. Međutim, to ne menja činjenicu da se igrači jesu radovali remasterovanim izdanjima originalnog Red Dead Redemption i GTA IV. Međutim, prema informacijama koje prenosi Kotaku, ništa od toga.

Advertisement

Prvo su se pojavila glasine, a sada portal Kotaku tvrdi kako su navodi o otkazivanju rada na remasterovanim verzijama video igara GTA IV i Red Dead Redemption potvrđeni. Prema informacijama pouzdanog insajdera po imenu Tez, loša prođa Grand Theft Auto: The Trilogy primorala je Rockstar Games da u potpunosti odustane od daljih remastera i svu svoju energiju preusmeri na dugoočekivani nastavak slavne franšize, GTA VI.

df80ed939a5e81edb0c7399453f7cae4.jpg

Advertisement

Međutim, treba naglasiti kako su planovi za remastere ove dve video igre samo trenutno stavljeni na pauzu. Insajder naglašava kako bismo i dalje mogli dobiti priliku da nove verzije ove dve legendarne igre zaigramo u, najverovatnije malo daljoj, budućnosti, ali da su sada svi planovi vezani za GTA VI. Što se nas tiče, bolje da remastere dobijemo nešto kasnije nego da budu u stanju u kom se pojavila Grand Theft Auto: The Trilogy.

Prethodni nastavak u ovom serijalu, GTA V, pred publikom se pojavio septembra davne 2013. godine, za tada aktuelnu generaciju konzola, Playstation 3 i Xbox 360, ali i za PC. Ubrzo nakon toga otpočele su priče o nastavku, ali kompanija Rockstar jednostavno nije aktivno radila na njemu. U međuvremenu smo dobili sjajni Red Dead Redemption 2, ali ipak je jedna zvezda vodilja bila zadužena za poteze ove kompanije, a to je Grand Theft Auto Online.

Advertisement

df80ed939a5e81edb0c7399453f7cae4.jpg

Ova video igra toliko dobro zarađuje da Rockstar najverovatnije nije video potrebu da se u potpunosti posveti razvoju nastavka. Umesto toga, dobili smo unapređene verzije prvo za PlayStation 4 i Xbox One, dok su tokom marta ove godine objavljene i nove verzije za PlayStation 5 i XBox Series X/S. Sasvim je u redu ako ste se u ovom trenutku zapitali pa dokle više.

Advertisement

Dakle, najzad će se u potpunosti posvetiti razvoju GTA VI koji publika stvarno iščekuje sa velikim nestrpljenjem. Postoji samo jedan problem – ne zna se kada će se pojaviti.

Advertisement

07.07.2022 14:46 |

GamesBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Milion recikliranih mobilnih uređaja do 2025. godine

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsSvi zainteresovani građani, bez obzira da li su Yettel korisnici ili ne, pored mobilnih telefona, mogu da recikliraju laptopove, rutere, tablete, modeme i pametne satove.

Advertisement

„Do sada smo sa našim korisnicima reciklirali više od 250 hiljada telefona. Sada idemo korak dalje i proširujemo program i na druge uređaje. Postavili smo ambiciozan cilj da recikliramo najmanje milion mobilnih uređaja do 2025. godine. Pozivamo sugrađane da nam u tome pomognu, i da elektronski otpad koji stvaramo bezbedno odložimo i recikliramo“, rekao je Saša Filipović, komercijalni direktor u Yettelu.

SP.jpg

Advertisement

Prema podacima portala Statista, godišnje se u svetu proda oko 1.5 milijardi mobilnih telefona, dok GSMA istraživanje pokazuje da 86 odsto evropskog stanovništva koristi usluge mobilne telefonije. Većina ljudi koristi jedan mobilni telefon 18 meseci, iako uređaji mogu da traju i duže. Recikliranjem samo jednog mobilnog telefona uštedi se dovoljno energije za napajanje laptopa čak 44 sata.

Od početka akcije u aprilu 2020, reciklažom 250 hiljada mobilnih telefona, Yettel je odložio 17 tona elektronskog otpada, što omogućava da se 5100 grama zlata, 2380 grama platine i paladijuma i 2380 kilograma bakra ponovo upotrebi. U novoj akciji, tokom jula i avgusta, za svaki reciklirani uređaj, korisnici dobijaju popust u iznosu od 10 hiljada dinara, koji u narednih 30 dana mogu da iskoriste za kupovinu novog telefona, pametnog sata i dodatne opreme. Uređaji se mogu predati u svakoj od 125 Yettel prodavnica širom Srbije.

Advertisement

Atmosfera1.JPG

Osim programa reciklaže uređaja, Yettel sprovodi i druge ekološke inicijative, poput upotrebe papirnih kesa i izdavanja elektronskih računa korisnicima, reciklaže otpada u upravnoj zgradi i upotrebe struje dobijene iz obnovljivih izvora energije.

Advertisement

Nedavno je potpisan trogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu sa Gorskom službom spasavanja, kako bi se povećala bezbednost svih planinara i rekreativaca. Cilj je da se građanima pruži adekvatna podrška, bilo da je reč o nekoj vanrednoj situaciji, bilo o boravku napolju.

Advertisement

Saopštenje za javnost

Advertisement
07.07.2022 13:36 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije