Povežite se s nama

Tehnologija

HTC u avgustu predstavlja svoj novi telefon

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

HTC Wildfire E2 Plus poslednji je telefon koji je ova kompanija predstavila publici decembra 2021. godine. Mnogi bi rekli nije to onaj dobri, stari, HTC kada su modeli poput Desire bili želja mnogih korisnika. Mnogi su se od ovog brenda i oprostili, ali on je i dalje tu, sada i sa novim, Desire 22 Pro, telefonom čije detalje prenosi The Verge. A da li je on sve ono čemu ste se nadali?

Kao što smo već i rekli, HTC je brend koji je daleko od puteva stare slave. Već godinama nismo videli flagship telefon iz ove kompanije, a ono što jesu doneli na tržište je jednostavno prošlo nezapaženo ili nedovoljno zapaženo.

Advertisement

Pomenuti HTC Wildfire E2 Plus bio je jeftina sprava namenjena najmanje zahtevnim korisnicima. Po ceni od samo stotinu evra, svako ga je mogao priuštiti, ali malo ko ga je kupio. U ovom trenutku globalno prisustvo HTC uređaja na tržištu je marginalno, a pre četiri godine iznosilo je nešto manje od pola procenta. Međutim, HTC se sada vraća sa nešto ozbiljnijim modelom okrenutom najnovijem trendu u industriji. Mudro ili ne? Ostavićemo vama da procenite.

Advertisement

HTC Desire 22 Pro naslednik je prošlogodišnjeg modela sa kojim deli ime, ali i malo toga drugog. Naime, telefon o kome govorimo namenjen je upotrebi u snažnoj sprezi sa metaverzumom. Nakon VR i AR sistema koji se fokusiraju na ovaj virtuelni univerzum, HTC je predstavio i prvi telefon za metaverzum. Ne treba zaboraviti ni to da ovaj koncept podseća na HTC-ov blokčejn telefon – Exodus 1, koji je predstavljen 2018. godine, nakon kojeg je, naredne godine predstavljen nešto jeftiniji Exodus 1S, ali bez mnogo tržišnog uspeha.

Što se tiče samih karakteristika ovog telefona, mogli bismo reći ništa posebno, ali za cenu od oko 450 evra, nije ni toliko loše:

Advertisement

HTCDesire22Pro1840w472h.jpg

Sve u svemu ništa fenomenalno, ali jedan sasvim solidan telefon koji će obavljati sve svakodnevne zadatke nezahtevnih korisnika na adekvatan način. Ali nije to ono što ovaj telefon izdvaja iz konkurencije, već upravo njegove sposobnosti za metaverzum.

Advertisement

Za početak, ovaj mobilni telefon reklamira se kao “savršeni” parnjak HTC Vive Flow sistemu za virtuelnu stvarnost. Upotrebom ova dva uređaja zajedno možete se veoma lako priključiti u “Viverse”, metaverzum kompanije HTC, mada nije baš najjasnije po čemu se to ovaj telefon izdvaja od bilo kog drugog Android telefona.

Advertisement

Pored toga, ovaj telefon dolazi sa posebnim digitalnim novčanikom koji donosi poboljšanu sigurnost i lakšu manipulaciju kriptovalutama, a u njemu se nalazi i jedan besplatan NFT. To je otprilike to. Kako će sve ovo izgledati u praksi videćemo prvog avgusta kada ovaj telefon očekujemo na tržištu.

29.06.2022 08:48 |
Advertisement

MobileBenchmark
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Rockstar želi novu koncepciju igre za svoj GTA VI

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsMnogo, mnogo vremena prošlo je od predstavljanja prethodne video igre u serijalu Grand Theft Auto, a ljubiteljima je više dosta čak i ekstremno popularnog GTA Online naslova koji je kompaniji Rockstar doneo ogromne količine novca. Vreme je za šesticu, a kako javlja TechSpot, treba da se spremimo za jednu mini revoluciju.

Advertisement

Dosta je više bilo petice, dajte nešto novo. Rockstar ume da napravi video, a daleko od toga da su oni tim koji je sposoban samo za kreiranje naslova iz serijala Grand Theft Auto. Setimo se samo Red Dead Redemption 2 koji ne samo da je sjajna igra, već je od juče i deveta najprodavanija video igra svih vremena sa čak 48 miliona prodatih primeraka. Ume Rockstar, nego šta.

Ali, ljubiteljima dela ovih developera jednostavno GTA najbliži je srcu i to je video igra čiji izlazak ne izaziva samo buru u zajednici ljubitelja video igara već predstavlja i kulturološki fenomen širih razmera čije se vibracije osećaju širom celokupne industrije zabave. Zato nije ni čudo što je potvrda o radu na ovoj video igri izazvala ogromno interesovanje.

Advertisement

GTA 6

Naime, planira se da se po prvi put u serijalu uvede ženski lik kao glavni ili makar jedan od glavnih likova što nije baš bilo po volji fanova. Međutim, Rockstar nikako ne želi da ispusti loptu sa GTA VI, pa tako verujemo da će i ova izmena doneti dobro, a ne loše. Ali, to je samo delić onoga što ova kompanija očigledno planira.

Advertisement

Rockstar želi da postavi nove granice što se tiče video igara i interaktivne zabave. Kako kaže izvršni direktor Take-Two Interactive, Straus Zelnink, “Rockstar Games odlučan je u svojoj nameri da postavi nove kreativne granice ovog serijala unutar naše industrije ali i unutar industrije zabave”. Ništa manje nismo ni očekivali. A ako ovo sagledamo zajedno sa glasinama da nas čeka povratak u moderniju verziju “Grada poroka” iz legendarne video igre, ne sumnjamo da će ovo biti jedan zanimljiv naslov kada izađe za otprilike šest do sedam godina. Šalimo se, niko ne zna kada će se GTA VI pojaviti, možda 2025.

Advertisement

11.08.2022 11:24 |

GamesBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Velika Britanija želi da pametnim satovima drži pod kontrolom osuđivane migrante

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsMinistarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanija zajedno sa Ministarstvom pravde spremaju neke stvarno neverovatno zakone koji se oslanjaju na trenutno aktuelne moderne tehnologije. Kako prenosi TheGuardian, ova država radi na izgradnji nacrta zakona koji će upotrebljavati pametne satove i tehnologiju skeniranja lica kako bi preventivno delovala protiv sumnjivih struktura stanovništva.

Advertisement

Ideja ova dva ministarstva u Velikoj Britaniji jeste da određene kategorije ljude stavi ne samo pod potpunu kontrolu, već i pod konstantu prismotru upotrebljavanjem nekih od trenutno dostupnih naprednih tehnologija. Želja je da se migrantima koji su već bili osuđivani za određene prekršaje nametne nošenje pametnih satova kojima bi oni morali da pet puta dnevno skeniraju svoje lice sa ciljem praćenja radnji kojima se oni bave.

Na ovaj način, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije moći će da tokom 24 sata dnevno prati njihove lokacije i da će u svakom trenutku postojati mogućnost da se osobe od interesa državi sklone u neku od prethodno određenih zona ukoliko bi napravili neki od prekršaja za koje država smatra da su preterani. U slučaju da provera putem pametnog sata nije moguća, neophodno je da pripadnici “reda i zakona” sami izvrše proveru lica.

Advertisement

arthurmazia8CxRWIu8ywunsplash.jpg

Ministarstvo takođe ističe kako bi se ovakav vid provere odnosio samo na osobe koje su počinile određene prekršaje, a nikako na potražitelje azila. U ovom trenutku nije određen tačan period praćenja aktivnosti određenih osoba ovim putem, tako da bi prema trenutnim saznanjima to moglo potrajati “onoliko koliko država smatra potrebnim”.

Advertisement

U ovom trenutku pretpostavlja se da će ovaj plan početi da se primenjuje na jesen i da će inicijalni troškovi implementacije ovog sistema biti oko 7,25 miliona evra. Ono što ne znamo jeste koliko će koštati pojedinačni pametni satovi koji će se upotrebljavati u ove svrhe, kao ni ljudstvo angažovano na praćenju i verifikaciji, ali nekako nam se čini da je to sada manje bitno od same ideje koja stoji iza ovakvog postupka.

Advertisement

Ovakav pristup eliminiše svaka postojanje ljudskih prava, pa čak i za osobe koje jesu počinile određeni zločin. Štaviše, targetira se samo kategorija migranata koji su počinili zločin, a isključuju se druge, potencijalno jednako opasne strukture stanovništva. Da smo čuli da ovo dolazi iz Kine, lakše bi nam bilo da poverujemo, ali izgleda da tehnološki totalitarizam pronalazi svoj dom i u drugim državama širom sveta. Pročitajte Orvelov „1984“. Još jednom ako treba.

Advertisement
11.08.2022 10:20 |

MobileBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

LG predstavio OLED TV koji vibracijama pravi bioskopski 5.1 zvuk

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsNavikli smo da kompanija LG uvodi inovacije u industriji televizora. Setimo se samo ko je dizajnirao i popularizovao trenutno najnapredniju (QD-OLED još nije stvarno zaživeo) tehnologiju panela. LG ne planira da stane pa je tako rešio da svoju OLED tehnologiju oplemeni i jednim interesantnim vibrirajućim rešenjem.

Advertisement

Podignite ruku ako ste kao mali, ali i kao veliki, maštali o tome da imate svoju mini bioskopsku prostoriju sa ogromnim ekranom i moćnim ozvučenjem u kojoj biste periodično pogledali Gospodara prstenova i iznova se divili neverovatnoj viziji Pitera Džeksona koji je stvorio jednu od najboljih adaptacija književnog dela kroz fenomenalnu filmsku trilogiju. Međutim, čak i ukoliko možete da priuštite vrhunsku sliku, zvuk je jednako, ako ne i nešto skuplji, jer audiofilski svet ne poznaje granice.

Ali, eto kompanije LG koja je rešila da stvori kombinaciju svojih OLED displeja i tehnologije koja zvuk prenosi vibrirajućim panelom kako bi se stvorila potpunija zvučna slika za maksimalni užitak u vašim omiljenim sadržajima. Dobro, jesmo malo preterali, ali ovo bi možda moglo da predstavlja sasvim solidno rešenje, makar dok ne skupite dovoljno novca za jedan ozbiljan set zvučnika u 5.1 ili 5.2.1 ili 7.1 ili… Uh, toliko mogućnosti.

Advertisement

lgoledg297.jpg

Ovo je tehnologija imena Cinematic Sound OLED, skraćeno CSO, a u prevodu bi glasila OLED sa filmskim zvukom. Ovakvi ekrani koriste tanak sloj sa zadnje strane panela koji donosi mogućnost da ovakav ekran vibrira, što omogućava emitovanje zvuka “direktno iz ekrana” za potpuniju zvučnu sliku i eventualno odsustvo potrebe da ulažete makar u taj jedan centralni zvučnik.

Advertisement

Inače, interesantno je da je ova tehnologija prethodni put viđena na LG televizoru nešto (mnogo) manje dijagonale od 48 inča, a da je sada prisutna i na Sony Bravia AG9 televizoru. LG je, doduše, podigao lestvicu na viši nivo i ponudio ekran dijagonale čitavih 97 inča, pa to kad zavibrira ima temelj da se trese. Stvarno ovo zvuči zanimljivo i bilo bi lepo videti kako to sve funkcioniše u praksi.

Advertisement

Ovaj televizor trebalo bi da se pojavi na tržištu do kraja ove godine, ali još uvek nije poznato kada će se to desiti. Doduše, ono što jeste poznato je cena koja je tričavih 25.000 dolara. Možda je ipak bolje investirati u OLED od 65 inča i neki 5.1, pa nek vibrira od drajvera, ne od ekrana.

Advertisement
11.08.2022 09:11 |

MultimedijaBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije