Povežite se s nama

Kurir.rs

DIREKTORKA KOTORSKE GIMNAZIJE KATEGORIČNA: Dok sam ja tu slika Svetog Save neće biti uklonjena iz učionice!

Objavljeno

dana

DIREKTORKA KOTORSKE GIMNAZIJE KATEGORIČNA: Dok sam ja tu slika Svetog Save neće biti uklonjena iz učionice!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Youtube Printscreen, Arhiva

Povodom naloga crnogorske Uprave za inspekcijske poslove v.d. direktorici JU Gimnazije Kotor Slavici Stupić da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu crnogorsko, srpsko, bosansko hrvatskog jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije, Stupić ističe da slika Svetog Save, dok je ona na čelu gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar.

Advertisement

Stupić je pojasnila da je juče poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kom se kaže sledeće:

“ …ukazujem v.d. direktorki Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavesti o ishodu preduzetih mera. U suprotnom, preduzeću upravne mere i radnje iz svoje nadležnosti“

Danas je održano i Nastavničko vijeće u kotorskoj Gimnaziji, nakon što je stigao zapisnik, a njihov stav je da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako kažu, tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

Advertisement

„Takođe ističem da , ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru. Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar“, saopštila je Stupić.

Ona je podsjetila i da se ta slika, prema rečima jednog od bivših direktora, Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu punih 38 godina, a da je ona na tom istom mjestu i zatekla kada je imenovana za VD direktorke.

„Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren , jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno“, kazala je Stupić.

Kao najbitnije, ističe ona, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko djelovanje, već se radi o uramljenoj kopiji slike Svetog Save, a ne ikoni.

Ta slika, objašnjava Stupić, stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja.

Advertisement

„Posebno ističem, da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta“, navela je Stupić.

Kurir.rs/In4s


KurirKurir
Advertisement

Kurir.rs

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC!

Objavljeno

dana

Autor

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Profimedia

Uprava za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje, postupajući po zahtevu Mitropolije crnogorsko primorske a na osnovu Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti, donela je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira opet vodi kao svojina Mitropolije.

Advertisement

Naime, ovim rešenjem od 15. oktobra 2021. godine, vrši se ispravka greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompijutersku bazu podataka upisano „korišćenje“ umesto „svojina“ Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1.

Osnov promjene je rešenje Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premera katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja stvarnih prava na nepokretnostima za KO Cetinje 1, br UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine, piše u rešenju u koje je IN4S imao uvid.

U obrazloženju rešenja, piše, da se MCP obratila ovom organu zahtevom za ispravku rešenja, 13. oktobra 2021, te da je proverom, utvrđeno da je došlo do greške prilikom kompjuterskog unosa, te se ovim rešenjem greške nastale 1996. godine, ispravljaju.

Advertisement

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić, u kratkoj izjavi za naš portal, kazao je, da je rešenje doneto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je reč.

Pravo svojine je zagarantovano ustavom i međunarodnim konvencijama i ono se mora poštovati a zvanične evidencije koje vodi uprava za Katastar i državnu imoviinu moraju biti tačne, naglasio je Đurišić.

Kurir.rs/In4s


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Kurir.rs

OČAJNA MAJKA UBIJENOG BARANINA: Tužilac mi je rekao da je mog sina ubio Belivuk, ali nam je zabranjeno da tragamo za telom!

Objavljeno

dana

Autor

OČAJNA MAJKA UBIJENOG BARANINA: Tužilac mi je rekao da je mog sina ubio Belivuk, ali nam je zabranjeno da tragamo za telom!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Shutterstock, MUP RS

Roditelji Baranina Damira Hodžića (23), koji je pre tačno godinu dana nestao bez traga, a za čije ubistvo su osumnjičeni Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković, u ispovesti za podgoričke Vijesti otkrili su detalje potrage za sinom, kao i agoniju kroz koju su prošli i još uvek prolaze.

Advertisement

– Kada smo se prvi put videli sa tužiocem Sašom Čađenovićem, rekao nam je da je Damira ubio Belivuk 14. oktobra 2020. godine, iz vatrenog oružja u automobilu, i da za to ima slike i mnoštvo dokaza. Nismo dobili nijedan dokaz, rečeno nam je da nismo spremni to da vidimo – počela je priču za Vijesti Sabaheta Hodžić, Damirova majka.

U kući kod Spuža nađena tela likvidiranih
U kući kod Spuža nađena tela likvidiranihfoto: Specijalno državno tužilaštvo CG

Ona je dalje ispričala i da je crnogorska policija zabranila porodici da traga za nestalim sinom, kome se trag izgubio 14. oktobra prošle godine zajedno sa njihovim zetom Adisom Spahićem. – Ni sada, tačno godinu od nestanka našeg sina, nemamo nijednu konkretnu informaciju. Mi smo ti od kojih je policija dobila sve snimke koje smo posedovali, sa privatnih sigurnosnih kamera, i da smo nedelju dana konstantno tragali uporedo sa Specijalnim timom, da bi sedmi dan bili stopirani riečima „da činimo krivično delo i da će nas privesti“. Zbog toga smo bili primorani da odustanemo – kaže Sabaheta i dodaje da je u narednih pola godina jedina informacija koju su dobijali od policije, bila: „Radimo“.

– Tužilac Saša Čađenović nam se obratio tek nakon objave u srpskim medijima da je u Crnoj Gori počinjeno dvostruko ubistvo, i to samo zato što smo mi zvali da pitamo: „Hocemo li od druge države da saznamo šta se desilo sa našim sinom?“ – priča Hodžićeva majka i dodaje da je po objavljivanju slika njenog ubijenog sina u avgustu ove godine ponovo išla na sastanak sa tužiocem.

policija, Crna Gora, Crnogorska policija
foto: Profimedia

– Dobijamo sedeću verziju ubistva – kuća u mestu Stanjevića rupa u Spužu, ali opet ne dobijamo nijedan dokaz niti jednu sliku. Nedugo zatim u javnost se pojavljuju slike za koje je lično Čađenović rekao da se radi o mom sinu. Zakazujemo novi sastanak sa Čadenovićem na kojem tvrdi da nema ništa sa tim slikama i da na njima nije naš sin. Nakon te objave mi insistriamo da vidimo slike, a zatim da krenemo u potragu za telom, gde opet ne dobijamo slike već samo zabranu za traganjem – kaže Sabaheta.

– Želim da konačno dođe kraj neprofesionalizmu. Hoću da dobijem dokaze crno na belo, jer to zaslužujemo po zakonu. Pitam se zbog čega kriju dokaze od nas i ko će da odgovara od državnih organa. Kao što vidimo, vlast je učestvovala u zločinu nad mojim sinom. Ko će da odgovara zato što je Veljko Belivuk pušten da se slobodno kreće Crnom Gorom, da ide na babine ili slavu, kojoj je, javna je tajna, prisustvovao neko iz vrha policije. Ona je rekla i da njihov sin ne bi zaustavio automobil osim na znak policije, zbog čega sumnjaju da je neko iz te insistucije umešan u njegovo ubistvo.

Alan Kožar
foto: Printscreen

Rođak pokojnog Kožara

Ubijen istog dana kad i Vukićević

Damir Hodžić navodno je bio blizak škaljarskom klanu, a nestao je i ubijen je istog dana kad i Lazar Vukićević u Beogradu. Hodžić se navodno telefonom čuo sa Vukićevićem pre nego što je ubijen. Takođe, Hodžić je bio i rođak Alana Kožara, koji je likvidiran u julu 2020. na Krfu i koji je važio za bliskog saradnika i prijatelja Luke Bojovića.

Advertisement
Lazar Vukićević
foto: Privatna Arhiva

(E. K./Vijesti.me)

Bonus video:

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović
01:40

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović


Kurir

Advertisement
Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović
01:40

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović
01:40

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović

AdvertisementKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

FILMSKA POTERA ZA ĐETIĆEM Pun gas pa kroz rampu na granici pravo u Srbiju?! Izbegao poteru i blokade, evo gde se zaustavio

Objavljeno

dana

Autor

FILMSKA POTERA ZA ĐETIĆEM Pun gas pa kroz rampu na granici pravo u Srbiju?! Izbegao poteru i blokade, evo gde se zaustavio

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Kurir

RANČE – Pripadnici MUP Srbije uhapsili su crnogorskog državljanina (24) iz Danilovgrada, koji je u noći između petka i subote bez zaustavljanja, automobilom marke „ford“ probio rampu na granici Ranče između Srbije i Crne Gore, a potom bez zaustavljanja prošao na graničnom prelazu Jabuka.

Advertisement

Policajci su se odmah dali u poteru za njim. Više policijskih blokada je izbegao na putu od Jabuke prema Prijepolju, da bi nakon toga u mestu Velika Župa na putu prema Brodarevu, posle udesa sleteo u dvorište privatne kuće, gde su ga policajci lišili slobode, pišu Novosti.

Podvrgnut je testiranju gde prema saznanjima nije bio pod dejstvom alkohola, kao ni pod uticajem droga.

Kurir.rs/Novosti


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije