Povežite se s nama

Politika

Put do Svete gore nije prigodan poklon?

Objavljeno

dana

Put do Svete gore nije prigodan poklon?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ask pokreće postupak

Put do Svete gore nije prigodan poklon?

ASK ispituje da li je premijer prekršio zakon zbog toga što je prihvatio da mu troškove posjete Svetoj gori finansira crnogorski počasni konzul u Solunu


Premijeru put do Svete Gore platio jedan od najvećih grčkih investitora u oblasti zdravstva, Foto: Orthodoxia News Agency
Advertisement

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenuće postupak kako bi utvrdila da li je premijer Zdravko Krivokapić prihvatanjem da mu troškove posjete Svetoj gori plati crnogorski počasni konzul u Solunu, prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na zabranu primanja poklona.

”Vijestima” je iz ASK-a saopšteno da će javnost biti blagovremeno obaviještena o ishodu postupka.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner ne smije da prima poklone, osim protokolarnih i prigodnih.

Advertisement

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Iz Krivokapićevog Kabineta u ponedjeljak su – nakon pisanja “Vijesti” da Vlada odbija da odgovori u kom svojstvu i o čijem trošku je premijer boravio 18. septembra na Svetoj gori – saopštili da je troškove posjete jednom od najznačajnijih centara pravoslavnog svijeta platio crnogorski počasni konzul u Solunu Vasili Apostolopulos, jedan od najvećih tamošnjih investitora u oblasti zdravstva i zdravstvenog turizma.

Na njegov predlog organizovana je i posjeta Svetoj gori.

”Smještaj takođe nije iziskivao nikakve troškove, već je činom tradicionalnog gostopromistva obezbijeđen od svetogorskih domaćina”, naveli su iz premijerovog Kabineta.

Oni su poručili da aktuelna Vlada nikad nije organizovala i nikad neće organizovati, na uštrb građana, “tajanstvena putovanja i misteriozne letove (‘sa stepenom tajnosti’), a u svrhu realizacije ličnih potreba ili interesa njenog predsjednika ili bilo kog ministra”.

Advertisement

Krivokapić je uoči dolaska na Svetu goru u Solunu svečano otvorio konzulat Crne Gore, na čijem je čelu Apostolopulos.

U Zakonu o vanjskim poslovima piše da sredstva za rad i funkcionisanje konzularnog predstavništva obezbjeđuje počasni konzul.

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Dejan Milovac, kazao je “Vijestima” da je Krivokapić, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, morao ASK-u da prijavi da je dobio određeni poklon ili uslugu, koji su, kaže, u ovom slučaju svakako veći od 50 eura.

”Iz premijerovog Kabineta su saopštili da mu to nije omogućio bilo koji konzul, već čovjek koji u Grčkoj slovi za velikog investitora. Da bismo izbjegli bilo kakvu nedoumicu o tome da li je plaćanjem putovanja kupovan uticaj kod premijera ili se zaista radi o poklonu, smatramo da bi Krivokapić to trebalo da prijavi ASK-u”, naglašava on.

Javni funkcioneri i do sada su, kaže Milovac, olako shvatali poklone koji nisu materijalizovani u konkretnoj stvari, već u nekoj usluzi.

Advertisement

On podsjeća da je ASK-u bilo naloženo da ponovo razmotri slučaj u kom je biznismen Duško Knežević platio ljetovanje lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću, visokom funkcioneru te stranke Branimiru Gvozdenoviću i članovima njihovih porodica.

U MANS-u su smatrali da je ljetovanje moralo biti prijavljeno ASK-u kao pokon.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

”Ako smo od Đukanovića tražili da objasni zašto mu je Knežević plaćao ljetovanje, isto objašnjenje treba očekivati i od premijera Krivokapića. U svakom slučaju, ćutanje o vrijednosti ovog poklona-usluge nije u interesu javnosti, i nastaviće da kreira prostor za spekulacije. Očekujemo od ASK-a da konačno postupi po presudi Upravnog suda kad je u pitanju Đukanović, ali isto tako i da do kraja rasvijetli putovanje premijera Krivokapića”, poručuje Milovac.

Premijer se, prema pisanju grčkih medija, u manastiru Vatoped na Svetoj gori sastao s igumanom Jefremom, od kog je, kako navode, zatražio blagoslov.

Na fotografijama na kojima Krivokapić razmjenjuje poklone s igumanom manastira, vidi se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Iz Krivokapićevog Kabineta je saopšteno da su na Svetoj gori razmatrane mogućnosti saradnje na polju vjerskog, odnosno hodočasničkog turizma.

Advertisement

”Premijer je takođe obaviješten da je političko i vjersko rukovodstvo Svete gore izrazilo želju za susretom, što je očitovano toplom dobrodošlicom, radošću, prijateljskim dočekom i osjećanjem ljubavi i poštovanja prema Crnoj Gori. Tom prilikom, premijer je posjetio pet svetogorskih manastira: Iviron, Pantokrator, Vatoped, Simonopetra i Ksenofont. Premijera je, po predviđenom protokolu, sa svim počastima, primio civilni administrator Svete gore Atanasios Martinos, prenijevši mu tople pozdrave grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa”, naveli su oni.


VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

SNP Petnjica: Insistiraćemo na ponovnom prebrojavanju glasova

Objavljeno

dana

Autor

SNP: Đukanović da prekine da plaši građane, huškačkim izjavama pokušava u Crnoj Gori da stvori nove podjele

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


lokalni izbori

SNP Petnjica: Insistiraćemo na ponovnom prebrojavanju glasova

Oni su izrazili žaljenje što im je na osnovu preliminarnog brojanja nedostajalo par glasova za osvajanje odborničkog mandata


Foto: SNP
Advertisement

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) Petnjica će insistirati na ponovnom prebrojavanju glasačkih listića, saopšteno je iz te partije.

Oni su istakli da bi se tako konačno utvrdilo „da li će SNP osvojiti zasluženi odbornički mandat“, te izrazili žaljenje što im je na osnovu preliminarnog brojanja nedostajalo par glasova za osvajanje odborničkog mandata.

Zahvalili su se svima koji su juče dali glas njihovoj partiji i „time još jednom potvrdili da nas građanski put nema alternativu“.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

URA: U Mojkovcu nema vlasti bez nas, Cetinje ubjedljivo reklo da ne želi DPS

Objavljeno

dana

Autor

URA: U Mojkovcu nema vlasti bez nas, Cetinje ubjedljivo reklo da ne želi DPS

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


o rezultatima lokalnih izbora

URA: U Mojkovcu nema vlasti bez nas, Cetinje ubjedljivo reklo da ne želi DPS

Iz URE su kazali kako su uvjereni da su im „koraci sigurni i pravac jasan“, a to su, ističu, građanska, pravedna i evropska Crna Gora


Foto: URA
Advertisement

Građanski pokret URA je na izborima u Mojkovcu dobio duplo više glasova u odnosu na 2020. i bez nas nema nove vlasti u tom gradu, poručili su iz te partije.

Kazali su da su na Cetinju ostvarili četiri mandata, u uslovima „nezapamćenog javnog linča, hajke i propagande“. Cetinje je, kako navode, „ubjedljivo reklo da ne želi DPS“.

Oni su se zahvalili građanima što odolijevaju, kako navode, pritiscima i pokušajima diskreditacije URE više od godinu dana, u kontinuitetu.

Advertisement

„Cetinjanke i Cetinjani, hvala za hrabrost, odvažnost i prkos u najtežim uslovima jedne izborne utakmice. Mojkovčanke i Mojkovčani, duplo više glasova za URU u sredini koja je 16 godina bila uporište DPS-a. Vi nosite ideju građanske i evropske Crne Gore na sjeveru“, poručili su iz URE građanima te dvije opštine.

Iz URE su kazali kako su uvjereni da su im „koraci sigurni i pravac jasan“, a to su, ističu, građanska, pravedna i evropska Crna Gora.

„Znamo da ćemo na tom putu dobijati sve veću podršku. I zbog toga može Crna Gora“, zaključuju u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bečić: Spremni da pregovaramo da se formira vlast bez DPS-a na Cetinju

Objavljeno

dana

Bečić: Spremni da pregovaramo da se formira vlast bez DPS-a na Cetinju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


vjeruje da neće biti problema u konstituisanju vlasti u mojkovcu

Bečić: Spremni da pregovaramo da se formira vlast bez DPS-a na Cetinju

„Nije DPS vladao četiri godine, nego decenijama i sad je dobio odgovor građana i treba da se to ispoštuje“, rekao je Bečić


Bečić, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Demokratska Crna Gora spremna je da pregovara o koaliciji na Cetinju i da se tamo formira vlast bez Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je lider Demokrata i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

„Nije DPS vladao četiri godine, nego decenijama i sad je dobio odgovor građana i treba da se to ispoštuje“, rekao je Bečić na pres konferenciji u Skupštini, povodom zvanične posjete predsjednika Parlamenta Estonije Jurija Rataša.

On vjeruje da neće biti problema u konstituisanju vlasti u Mojkovcu, bez obzira na nesuglasice na državnom nivou.

Advertisement

Predsjednik Demokrata kazao je da je „prezadovoljan“ rezultatima lokalnih izbora koji su, kako je rekao, potvrdili rast Demokrata i pobjednički niz koalicije na vlasti.

„S druge strane nastavlja se pad naših konkurenata. Tvrdili su da će nas ubjedljivo pobijediti, međutim, građani su očito drugačije odgovorili. Demokrate su ostvarile rast 30 odsto u Mojkovcu, rast je ostvaren i na Cetinju poslije svih dešavanja“, kazao je Beči.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije