Povežite se s nama

Novosti.rs

HERCEG NOVI PROSLAVIO PRAZNIK: Svečano obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Objavljeno

dana

HERCEG NOVI PROSLAVIO PRAZNIK: Svečano obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DOSTOJNO je Herceg Novi obeležio 77 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i Dan opštine.

Foto: V. V.

Čelnici Opštine i predstavnici OBNOR Herceg Novi 1941.-1945. i Vojske Crne Gore položili su vence na spomenik Bezmetkoviću na Savini, na spomen obeležjima u predvorju manastira Savina i kod simbola grada, Sat kule. Gradska muzika i mažoretke  prodefilovali su gradom podržavajući i muzikom i vedrim korakom praznično raspoloženje.

Advertisement

Održana je svečana sednica Skupštine opštine, dodeljena  najveća priznanja grada i nagrada najboljem studentu.  

Svečanoj sednica prisustvovali su brojni gosti iz zemlje i inostranstva, crkveni velikodostojnici sve tri konfesije, predstavnici Vojske Crne Gore,  konzulata i ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori, gradova pobratima i prijatelja, predsednici primorskih i ostalih crnogorskih opština kao i Trebinja, poslanici i odbornici, predstavnici ministarstva zdravlja, Uprave javnih radova.

Sednicu je otvorio predsednik lokalnog parlamenta Ivan Otović koji je istakao zahvalnost za hrabri čin onih koji su se borili za slobodu u Drugom svetskom ratu, ne pristajući da se  povinuju tuđinskoj sili, već birajući, kao mnogo puta kroz istoriju, da brane svoja ognjišta.

- Obaveza svih nas je da dostojno čuvamo uspomenu na sve one koji su se kroz vekove borili da očuvaju našu veru, naš srpski jezik i običaje – ono što predstavlja srž bića svakog naroda, rekao je Otović i dodao da Herceg Novi ostaje "grad suživota i međusobnog uvažavanja i potencijala koje treba razvijati, uprkos tome što ga je prethodnih decenija sistematski zanemarivala bivša vlast.

Advertisement

- Imajući u vidu novonastale promene, uveren sam da sada imamo priliku da zajedno radimo na sveobuhvatnom razvoju našeg Herceg Novog, poručio je Otović.

Okupljanje nakon dve godine zbog pandemije koronavirusa za predsednika Opštine Stevana Katića je dokaz da kao društvo pokazujemo da  odgovornost, snažne veze među ljudima i pouzdano prijateljstvo mogu da prevaziđu sve izazove. Pandemija, ocenio je Katić, nije zaustavila ni realizaciju projekata  od najvećeg značaja za grad.

Uspešno je zaokružena najveća investicija finansirana iz budžeta lokalne uprave u protekle tri decenije – skoro četiri miliona evra vredan projekat izgradnje prve javne garaže i novog trga ispred zgrade Opštine.

- Taj deo centra grada dobio je funkcionalnost i nove, moderne obrise, na korist i zadovoljstvo svih građana i gostiju Herceg Novog. Sledeći korak biće izgradnja autobuske stanice u Igalu, a završen je i projekat pristupne saobraćajnice. U 2022. godini ćemo ući u odabir izvođača radova na izgradnji ovog značajnog kompleksa koji je Novom potreban godinama, obećao je Katić.

Advertisement

U saradnji sa Upravom za javne radove, očekuje se i  raspisivanje tendera za izgradnju prve faze glavnog puta na Luštici, vrednog oko 12 miliona evra, do kraja ove godine biće započeti radovi vredni oko 700 hiljada evra, a reč je o izgradnja pasarele u Bijeloj, regulaciji vodotoka Nemila u Meljinama, spajanju naselja Zelenika na glavni kanalizacioni kolektor, sanaciji lokalne putne infrastrukture, kao i izradi idejnog rešenja i glavnog projekta rekonstrukcije zadužbine Bošković - Đurović-Laketić, nekadašnje Srpske pomorske zakladne škole u Srbini.

Advertisement

- Presudan značaj za investicije koje Herceg Novi čeka decenijama, ima saradnja lokalne uprave sa vlašću na državnom nivou. Raduje nas pozitivan zaokret u odnosu prema našem gradu i to što konačno možemo računati na pomoć i podršku Države. Zahvaljujući toj promeni, u protekloj godini rešen je problem koji je dugo boleo građane Herceg Novog – ukinuta je putarina na deonici Meljine – Petijevići i započeta procedura za izradu projektne dokumentacije za izgradnju škole u Igalu. Za kapitalni budžet države u idućoj godini kandidovali smo 17 projekata vrednih više od 70 miliona evra, istakao je Katić. Očekivanja od države ima još, a prema njegovim rečima prioriteti su rešavanje pitanja Vektra Boke i Bolnice Meljine.

Premda je pandemija izazvala krizu ekonomije, Herceg Novi je, usvojio pozitivan završni račun za prošlu i nakon 12 godina rebalans budžeta za ovu godinu. Uz sve to grad na pravi način brine o deci i mladima, starijim i osobama sa invaliditetom, partner je nevladinom sektoru, vaspitno-obrazovnim ustanovama i sportskim kolektivima, rekao je Katić i najavio nastavak rekonstrukcije Sportske dvorane u Igalu i  projekat instalacije balona na bazenu  na Škveru, te istrajnu posvećenost  očuvanju kulturne baštine i  razvoju kulturnih sadržaja, i kroz saradnju sa evropskim partnerima, sa kojima je završena rekonstrukcija Kuće Iva Andrića.

OKTOBARSKE NAGRADE

Po odluci žirija Oktobarska nagrada, kao posebno društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, stvaralaštvu i najviša dostignuća  dobili su ove godine: Ružica Zelenika za bezuslovni, predani i jedinstveni rad u Patronažnoj službi, LJiljana Krstić za značajan doprinos u unapređenju položaja dece, mladih ometenih u razvoju i lica sa invaliditetom, kao i realizaciji javnih politika u oblasti invalidnosti u Herceg Novom i Crnoj Gori i Višnja Kosović za izuzetan naučni, filozofski i književni doprinos.

Advertisement

Dragoljubu Đuričiću posthumno je dodeljena Povelja Herceg Novog za životno delo. U ime porodice primila je Dragoljubova sestra LJilja Živković. Sekretarijat za kulturu i obrazovanje bira najboljeg studenta završne godine studija i dodeljuje nagradu koju je ove  godine zaslužio Stefan Janičić, student šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Novi Sad koji u indeksu ima samo desetke.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: NE DAMO SVETINJE: Ori se pesma na Cetinju posle ustoličenja mitropolita Joanikija

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

HERCEG NOVI NA PUTU SVETOSAVLJA: Mitropolit Joanikije se obratio na svečanoj akademiji (FOTO/VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

HERCEG NOVI NA PUTU SVETOSAVLJA: Mitropolit Joanikije se obratio na svečanoj akademiji (FOTO/VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SVETOSAVSKI programi počeli su u Herceg Novom jutros a nastavljeni su večeras u Dvorani Park akademijom na kojoj je besedio mitropolit Joanikije, a učestvovala su deca sa veronauke, članovi horova Cvrkutići i Sveti Sava, predstavnici hercegnovskog ogranka Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosveta.

Foto: V. Vujnović

Predsednica društva Olivera Doklestić uručila je nagrade pobednicima literarnog konkursa  raspisanog u čast srpskog svetitelja i prosvetitelja i priznanje za životno delo vaspitačici u penziji Miri Femić.

Advertisement

Foto: V. Vujnović

- Sveti Sava nije slučajno izabran od toliko velikih ljudi u srpskom rodu da bude zaštitnik i pokrovitelj svih srpskih škola koje je i Crna Gora negovala naročito krajem 19. i početkom 20. veka, ali i u drugim oblastima gde je srpski narod žieo, i u Srbiji, Austrougarskoj i u dijaspori i tako je ostalo do dana današnjeg osim u Crnoj Gori. Mi imamo čudesan fenomen. Imamo svetosavske akademije koje se održavaju i po nekoliko dana, uglavnom celu nedelju dana traju svetosavske svečanosti i vidimo da je Sveti Sava svuda prisutan, a to se vidi po običajima, po moralu i po toponimima, posebno, po našim svetinjama, u duhovnosti i obrazovanju i kulturi umetnosti skoro da nema oblasti života koju Sveti Sava nije unapredio - kazao je mitropolit Joanikije.

Foto: V. Vujnović

Osvrnuo se potom na  položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Advertisement

- Treba da podsetimo, pošto smo imali velike nesporazume sa našim vlastima unazad dve godine zbog pravnog položaja SPC u Crnoj Gori i čudo je time veće, da mi od Svetog Save negujemo odnose između crkve i države. NJegov nomokanon, odnosno Zakonopravilo ili Krmčija upravo uređuje odnose između crkve i države, daje svaki poredak i crkvi i državi... da bude sinhronija jer i crkva i država se bave narodom - zaključio je mitroploit Joanikije.

Govorio je potom hercegnovski publicista Nebojša Rašo i podsetio na ikone i freske Svetog Save u pravoslavnim crkvama i hramovima hercegnovskim, posebno onih osam njemu posvećenih,  ali je istakao i ostale istorijske i duhovne tragove koji su dokaz značaja ovog svetitelja u našem narodu.

Foto: V. Vujnović

- Novljanima se ispunila velika želja, kada se 1858. otvorila Srpska pomorska zakladna škola u Srbini. Ona je dobila svoju zastavu, bila je to crveno-plavo-bela trobojka sa  likom Svetog Save i natpisom."Pokažite da ste srpske majke deca, i hodite stopama ovog svetitelja", rekao je Rašo i dodao da nije  Sveti Sava u Boki samo na ikonama, freskama, u hramovima, on je u našim domovima, školama i zadužbinama, na našim slavama. Sveti Sava je sa nama kroz osam vekova borbe za očuvanje pravoslavne vere, srpskog imena, ćirilice, kroz školstvo na srpskom jeziku. Sveti Sava je bio sa nama u litijama za odbranu svetinja, on je večeras sa nama - poručio je Rašo.

Advertisement

Svetosavska saborna liturgija služena je jutros u crkvi Svetog Save na Savini  a služili su protojerej stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namesnik hercegnovski, iguman manastira Savina Makarije i jeromonah Pavle Pajić sa lokalnim sveštenstvom.

- Sveti Sava nije samo nastavnik već onaj koji usmerava narod kojim putem treba ići - kazao je jeromonah Pavle, sekretar Mitropolije crnogorsko primorske.

Praznik i slavu školarcima ali i svim građanima koji slave čestitao je protojerej stavrofor Obren Jovanović istakavši da  "kroz sunčeve zrake I u hladnom januarskom danu Sveti Sava miluje svoju decu."

BONUS VIDEO: SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINJOM - "Novosti" na prvom grobu svetitelja u Velikom Trnovu

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

SVETI SAVA SABRAO I DUHOVNO PREPORODIO NAROD: Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

SVETI SAVA SABRAO I DUHOVNO PREPORODIO NAROD: Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SVETI Sava uspeo je da sabere narod i da ga celog duhovno preporodi zato što je bio sasud Duha Svetoga, takav duhovni autoritet da ga je ceo narod prihvatio i poslušao.

Foto: Mitropolija

- Ispunivši se božanske svetlosti i ljubavi i silom reči Božije i mudrosti, pojavio se kao sunce koje je duhovno zagrejalo srca našega naroda i od tada počinje jedna epoha duhovnog uzrastanja, stvaranja, jačanja države. Ceo narod se objedinio oko reči Svetoga Save, oko njegovoga učenja. Primio njegovu nauku i nemamo nikakvih svedočanstava da je u svom narodu Sveti Sava tada imao nekoga ko mu se protivio. 

Advertisement

Ovo je deo besede Mitropolita crnogorsko-primorskoog Joanikija nakon svete liturgije na Savindan u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju, u kojoj je podsetio da je Sveti Sava imao dar da miri zavađene, ukazavši na izmirinje braće Stefana i Vukana, koja su se zavadila zbog vlasti, te da je od tog izmirenja zavisilo dalje napredovanje srpskoga naroda i srpske države.

Foto: Mitropolija

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da se Sveti Sava prvo potrudio da svoje srce oplemeni, da svoju dušu oblagorodi, da se duhovno preporodi, da primi silu Božije reči kroz molitvu i postove i neprestano duhovno usavršavanje i učenje, primanje Božije nauke od najmudrijih toga doba.

- Tek je onda mogao da propoveda reč Božiju, da miri zavađene, da ih objedinjuje u veri i ljubavi, u dobroti i zajedničkom trudu i radu, besedio je Mitropolit Joanikije, čestitajući praznik prvog arhiepiskopa srpskog koga, kako je kazao, slavi cela pravoslavna vaseljena.

Advertisement

Mitropolit Joanikije je ukazao na veliko nasleđe Sv. Save, koje on ima kroz naše svetitelje, koji su nastavili sve ono što je on započeo. 

Foto: Mitropolija

- Sveti Sava je ovde je osnovao Episkopiju zetsku, njegovim blagoslovom ona živi i stvara punih osam vekova. I sada nam se čini da živi opet punim životom kao u doba Svetoga Save, zahvaljujući mnogo velikom trudu i velikoj žrtvi nastavljaču dela Svetoga Savi, našem blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju - besedio je Mitropolit Joanikije čestitajući hramovnu slavu sestrinstvu svete obitelji na Savinoj glavici.

 
    
BONUS VIDEO: 

Advertisement

SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINJOM: „Novosti“ na prvom grobu svetitelja u Velikom TrnovuNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„KOMITE“ PRAVE HAOS U NIKŠIĆU: Smeta im Matija Bećković, policija formirala kordon ispred pozorišta (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

"KOMITE" PRAVE HAOS U NIKŠIĆU: Smeta im Matija Bećković, policija formirala kordon ispred pozorišta (VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UOČI književne večeri "Savinim stopama ka Savinom izvoru“ akedemika Matije Bećkovića u Nikšiću, koja se večeras održava u Nikšićkom pozorištu, pred tom kulturnom ustanovom okupila se nekolicina građana takozvanog komitskog pokreta u znak protesta gostovanju srpskog pesnika.

Foto: I. D. S.

Sa druge strane, Bećkoviću su pred pozorištem podršku pružali građani okupljeni ispred NVO "Miholjski zbor". Da provokacije i prozivke dve grupe građana ne prerastu u incident sprečava veliki broj policajaca.

Advertisement

Manji broj pristalica tkz. komitskog saveza okupio se ispred Nikšićkog pozorišta, optužujući lokalnu upravu da zloupotrebljava javne ustanove i u njima organizuje programe koji propagiraju nacionalizam, šovinizam, te da su "sluge" SPC i "Srpskog sveta".

"Komita" Aleksandar Zeković kazao je da se do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obeležava slavu iz verskog kalendara bilo koje verske zajednice.

Foto: I. D. S.

Advertisement

On je poručio da će odbraniti demokratiju i slobodu i sačuvati suverenu i sekularnu Crnu Goru.

Sa druge strane, čula se pesma "Oj Kosovo, Kosovo" i povici "Kosovo je srce Srbije".

Dve grupe međusobno su se prozivale i vređale, ali je veliki broj policajaca sprečio da prepirka preraste u incident.

BONUS VIDEO: POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI - Protest građana Nikšića

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije