Povežite se s nama

Politika

Mandić: Krivokapić više nema naše povjerenje i podršku

Objavljeno

dana

Mandić: Krivokapić više nema naše povjerenje i podršku

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Premijer Zdravko Krivokapić, odbijanjem da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), izgubio je povjerenje i više nema podršku Demokratskog fronta (DF), saopštio je jedan od lidera tog političkog saveza Andrija Mandić.

On je rekao da će o sledećim potezima narednih dana razgovarati unutar saveza “Za budućnost Crne Gore” i partnerima sa kojima imaju većinu u parlamentu.

Mandić je,u emisiji “Press plus sa Rajkom Raičević” na Televiziji A1, rekao da Krivokapić nije ispunio očekivanja kako crkvenih krugova koji si ga predložili za nosioca liste koalicije “Za budućnost Crne Gore”, tako i građana koji su na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine glasali za smjenu vlasti.

Advertisement

Kako je istakao, Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC usaglašen je početkom aprila, a Krivokapić je, odbijajući da ga potpiše, napravio težak skandal.

Mandić je kazao da Krivokapić još ima šanse da reaguje tako što će otići u Patrijaršijski dvor i potpisati Temeljni ugovor.

“Krivokapić nije ušao u politiku kao stručnjak za ekonomiju ili pravo, niti kao iskusan političar, već je doveden da riješi konkretna pitanje, a jedno od ključnih je upravo Temeljni ugovor sa SPC”, ukazao je Mandić.

Advertisement

Prema njegovim riječima, nepotpisivanjem tog ugovora nastavlja se diskriminatorski odnos prema SPC, jer je ona jedina vjerska zajednica sa kojom ne postoji takav dokument, iako je u pitanju najbrojnija vjerska zajednica u Crnoj Gori.

Mandić je rekao da, osim nepotpisivanja ugovora sa SPC, Krivokapićeva vlada pokušava da izbjegne popis stanovništva , dok, istovremeno, vodi katastrofalnu ekonomsku politiku.

“Imamo na djelu protivzakonito zaduženje, jednu vrstu izdaje prema SPC i, uz sve to, još i optužbe kako mi ucjenjujemo”, kazao je Mandić.

Advertisement

Kako je naveo, Krivokapić na sve načine pokušava da odgovornost za svoje loše postupke prebaci na druge.

“Umjesto da kaže da nije ispunio očekivanja, on optužuje druge za navodne ucjene što je sramotno”, istakao je Mandić.

Mandić je odbacio navode da će DF u predstojećim razgovorima predložiti njega za novog premijera, dodajući da je, s druge strane, nesporno da treba podvući crtu za 200 dana rada Krivokapićeve Vlade.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Konjević: Vlada snažno osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, uskoro naredna donacija Vojsci i narodu Ukrajine

Objavljeno

dana

Autor

Konjević: Vlada snažno osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, uskoro naredna donacija Vojsci i narodu Ukrajine

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na inicijativu Sekretara odbrane SAD Lojda J. Ostina III održan je drugi sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, kojem su prisustvovali ministri odbrane i načelnici generalštabova iz 44 zemlje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević istakao je da Vlada Crne Gore snažno osuđuje agresiju Rusije na jednu suverenu zemlju i ponovio da čvrsto stojimo uz narod Ukrajine.

Sastanak je bio odlična prilika za razmjenu mišljenja o trenutnom stanju u Ukrajini, sagledavanje njihovih hitnih potreba u naoružanju i opremi, kao i usaglašavanje kvalitetnije koordinacije u dostavljanju neophodne pomoći.

“Učesnici sastanka su upoznati da je Crna Gora, do sada, već uputila humanitarnu, finansijsku i vojnu pomoć, a istakao je da se sa ukrajinskom stranom i međunarodnim partnerima usaglašavaju naredne donacije u skladu sa potrebama ukrajinske strane i našim mogućnostima”, saopštili su iz  Ministarstva odbrane.

Advertisement

Konjević je naglasio da se uskoro može očekivati naredna donacija Vojsci i narodu Ukrajine.

“Zaključeno je da je situacija u Ukrajini teška, te da je u tom smislu potrebno raditi na boljoj koordinaciji upućivanja pomoći Ukrajini, koja ne brani samo svoju teritoriju od agresije Ruske Federacije, već i temeljne vrijednosti na kojima počiva demokratska Evropa”, navodi se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bilčik: Ukrajnici se bore i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, EU očekuje da se zemlje koje teže članstvu priključe sankcijama

Objavljeno

dana

Autor

Bilčik: Ukrajnici se bore i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, EU očekuje da se zemlje koje teže članstvu priključe sankcijama

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da EU očekuje da se sve zemlje koje teže članstvu u Uniji pridruže sankcijama protiv Rusije i dodao da je to pitanje važan dio u njegovom izvještaju o Srbiji.

Bilčik je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da restriktivne mjere protiv Rusije „nisu simboličan potez, nego veoma važan“, i dodao da EU očekuje da se sve zemlje pridruže „što je prije moguće“.

„I to je prilika za novu izabranu Skupštinu i buduću Vladu Srbije. Razumijemo da su bili izbori i da je potrebno vremena, ali ovo pitanje neće nestati sa stola, nego će ostati i već je važan dio u mom izvještaju o Srbiji o kojem će se raspravljati u junu i julu. Naravno, zavisno od toga šta će Srbija uraditi, jezik i zaključci u izvještaju mogu biti veoma različiti do jula“, kazao je Bilčik.

Advertisement

Naveo je da je usaglašavanje sa spoljnom politikom EU „krucijalni dio“ za napredak u pristupnim pregovorima sa EU i dodao da „ne postoji specifičan datum za Srbiju za uvođenje restriktivnih mjera Rusiji“.

“Ali poenta je da postoji nova politička dinamika, a pričanje o datumima je propuštanje poente. Poenta je da svi u EU gledaju šta se dešava na Zapadnom Balkanu i pitanje je da li zemlje zaista rade zajedno s nama da nam pomognu da se suočimo i odbranimo od ruske agresije, jer se Ukrajnici bore i za nas u Evropi i bore se za evropsku budućnost Zapadnog Balkana”, rekao je Bilčik.

Advertisement

On je kazao da Srbija “ima priliku da bude evropski lider u regionu”, ali da “mora da napravi neke važne izbore, i kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, ali i kako da stane rame uz rame sa EU kada je u pitanju ruska agresija”.

“Balkan je uvijek potencijalno ekspolozivan sa ruskim prisustvom i uticajem u regionu”

Bilčik je naveo da ne vidi alternativu dijalogu Beogradu i Prištine, da “cijeni sve korake” koje je Beograd učinio, i da je poslije kosovskih izbora “problem mnogo više u rukama” vlade Kosova.

Advertisement

“Nadam se da svi u regionu razumiju da nema vremena niti mjesta da se igraju sa vatrom. Imamo rat u Evropi, ruska agresija je stvarna, civili umiru kao rezultat brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, i Balkan je uvijek potencijalno ekspolozivan sa ruskim prisustvom i uticajem u regionu”, rekao je Bilčik.

On je izrazio uvjerenje da je “budućnost Srbije evropska, a ne ruska ili kineska”, navodeći da “u tom smislu vidi priliku da se ubrza dijalog, ali i da se pomogne Srbiji da napravi korake da ne bude zavisna od Rusije”.

“U ovom trenutku je teško sjedjeti na nekoliko stolica istovremeno. Evropska stolica jednostavno nije kompatibilna sa Rusijom (predsjednika Vladimira) Putina i u ovom svjetlu vidim mogućnosti za dijalog i on može da krene naprijed, što bi bilo dobro za Beograd i region. Preuzete obaveze od obije strane u dijalogu moraju da budu primijenjene i ispunjene”, kazao je.

Advertisement

Po pitanju zahtjeva Kosova za ulazak u Savjet Evrope, Bilčik je naveo da “ne pomažu koraci koji podrivaju prethodne sporazume ili dijalog”.

“Mislim da ne pomažu bilo koji jednostrani koraci u pravcu koji ne ide u korist dijalogu Beograda i Prištine i zato sam zabrinut da dijalog možda ne ide naprijed nego nazad, a to je nešto što svi želimo da spriječimo. Potrebno je državničko ponašanje u regionu o ovim pitanjima i nadam se da ovo shvataju u Beogradu i Prištini. To je sve što ću reći o ovom apliciranju, ne mislim da neki koraci pomažu onome što je ključno, a to je dijalog”, dodao je Bilčik.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Vujović Dačiću: Nije vam Kosovo izgubila Crna Gora, nego ”mudra” politika Miloševića i Dačića

Objavljeno

dana

Autor

Vujović: Odlazeća Vlada bila je antievropska jer je došla na talasu kleronacionalizma

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović reagovao je na izjave lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, koji je komentarisao to što su djelovi crnogorske istorije na sajtu Ambasade Srbije u SAD predstavljeni kao segmenti iz prošlosti srednjevjekovne Srbije.

“Naučite da naše nije vaše nego naše. Prosta formula za najbliže odnose. Ko je kome pomagao u istoriji,ko kome leđa čuvao-poznato je svima. Kosovo vam nije izgubila Crna Gora no “mudra” politika Miloševića i Dačića. Stalno tući glavom o zid i misliti da će zid pasti teška je deluzija”, naveo je Vujović na Tviteru.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije