Povežite se s nama

Crna Gora

Sramno skrnavljenje crnogorskog orla

Objavljeno

dana

Sramno skrnavljenje crnogorskog orla

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Slavko Mandić

Eksperti su ugasili Montenegro Airlines, crnogorsku nacionalnu avio kompaniju, odmah po ustoličenju. Tim činom počeo je obračun svetosavske vlade, formirane u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa crnogorskim identitetom u svakom smislu. Uništiti u korijenu sve što su prethodnici radili, bio je radni zadatak apostolima koji su se utrkivali ko će ga prvi realizovati. Nije bilo važno, a nije ni danas, što su mnoge stvari rađene mimo zakona i ustava ove zemlje.

– Sada smo vlast, čulo se iz redova vladajuće većine. Zar to nije dovoljno da radimo što nam srce ište.

Advertisement

Dovoljno je, pokazali su prvi dani vladanja.  Zaduženje od skoro milijardu eura, u najmanju ruku sumnjivo, a u malo veću i mimo zakona, nije nikoga zabrinulo.

Jer da jeste, uslijedile bi krivične prijave. Za svako (ne)djelo koje je prijetnja Crnoj Gori, njenoj ekonomiji i njenoj suverenoj državnosti. Ovako, napišu portali, objave  elektronski  i printani  mediji, i sve se na tome završi.

A akteri ćute. Znaju oni dobro da je ćutanje zlata vrijedno kada su krivi.
Halabuka će trajati dan, najviše dva i sve ide u zonu zaborava. Ili narodski, izio vuk magarca.

Advertisement

Pristižu nove afere koje će završiti na isti način kao prethodne. Sjetimo se Dritanove tvrdnje da mu je nuđen 21 milion za podršku prethodnoj vlasti.

Radi se o političkoj korupciji kojom naše pravosuđe nije željelo da se bavi.

Tu je i lažni američki diplomata Stevan Simijanović koji se sastajao sa Dritanom Abazovićem kome je omogućeno da nesmetano napusti Crnu Goru, iako je falsifikovanje ozbiljno krivično djelo. A on je, prema saopštavanju nadležnih, falsifikovao diplomatski pasoš NATO države, da bi nesmetano u ,,audiju“ novosadskih tablica NS 368 HD preko graničnog prelaza Dobrakovo izašao iz Crne Gore.

Advertisement

Što je sve radio i kakve je podatke bezbjednosnog karaktera dobio od gospode odgovornih, malo ko zna. Ali, ćuti se i niko ništa ne preduzima.

Podsjetiću, Simijanović je bio na sahrani mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Amfilohija Radovića 1. novembra 2020. godine u prostoru rezervisanom za politički vrh vladajuće koalicije u Crnoj Gori. Valjda to dovoljno govori.

Afere su se dalje nizale jedna za drugom. Nema dovoljno prostora da se analiziraju pa ni nabrajaju.

Advertisement

Da vlast čini što god želi, pokazao je i slučaj direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost Dejana Vukšića.

Dokazano je da je on odavao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO.

To je potvrdio i Abazović, potpredsjednik Vlade CG i koordinator za sektor bezbjednosti, lider koalicione vladajuće URE. Direktor ANB je napravio dalji skandalozni korak. Prekršio je  Zakon o tajnim podacima tako što je  otkrio identitete rezidentnih predstavnika jedne NATO obavještajne agencije. To se smatra prvorazrednim skandalom nezapamćenim u radu obavještajnih agencija.

Advertisement

Za takav propust i kršenje zakona odgovaralo bi se krivično. Osim u Crnoj Gori, pod okriljem nove vlasti. I ništa nikome. Pronađena je službenica koja je preuzela krivicu svoga direktora. Iako su svi znali da se radi o lažnom priznanju, niko se time nije bavio. Sve se zataškalo i svi su ostali na svojim mjestima netaknuti ni po prstu.

O otimanju crnogorskih svetinja i imovine, usvajanjem Zakona o vjeroispovijesti i davanje crnogorske teritorije stranoj državi, što se smatra aktom veleizdaje, nije potrebno govoriti. U ozbiljnim državama u kojima je vladavina prava prirodna pojava, poznato je kako bi akteri ovakvog čina završili. Mi to nijesmo, i zbog toga sve može upravo kako je i posloženo.

Isti slučaj i sa tužilačkim zakonima. Uzalud Venecijanska komisija izražava nezadovoljstvo i neslaganje. Evropska Unija blago kritikuje a njene pulene baš briga što će ko reći. Kršenje ustava je postalo normalno činjenje koje je često i za koje ama baš  niko ne odgovara. Hoće jednoga dana, kad ovo ludilo prođe, potpuno sam siguran.

Advertisement

U zemlji u kojoj se prijeti otkazon nastavnici koja je učenike povela da odaju poštu antifašistima, od strane one koja je vlast i deklarisana kao žena četnik, ovakvo ponašanje je očekivano. Ne dira Evropu ni činjenica da nova većina ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid. Niti to  što neće da se izjasni i zabrani fašističko djelovanje.

Našto smo spali, i ko ima drob  da gleda parlamentarni kanal. Jedan od primjera je poslanik PzP Branko Radulović, čija je najveća zamjerka bivšoj vlasti bila zapošljavanje svojih. Zakleo se tada da nikada, ako bude u prilici, neće nešto slično uraditi. I nije. Prevazišao je prethodnike. U njegovoj porodici nije ostao više niko nezaposlen. I ko treba i ko ne treba. Bilo je tužno gledati ovog profesora, starca već, kako se udvara ministrici zdravlja hvaleći je na sva zvona. Mora, jer mu je zaposlila kćerku. A on, pedagog, koje znanje ali i moral i etiku, prenosi studentima. Ko će mu vjerovat. Zaboravio je Radulović na odgovornost ministarke kad je odbila donacije 150 hiljada vakcina jer ih je obezbijedio predsjednik države. Nije je bilo briga za zdravlje naših građana. To je samo jedan od prijemjera, a nepočinstva ove garniture apostola ima na pretek. Tri puta je procentualno manje vakcinisanih u CG nego u Srbiji najmilijoj. Čime to ministarka može da objasni? Ili je možda, pored činjenice da je zaslužna za širenje pandemije, dok joj je „zloglasna“ DPS vlast dala da predvodi odjeljenje đe je liječila voljenog mitropolita, zaslužila da bude čelnik crnogorgorskog zdravstvenog sistema. Da ruši sve prethodno, uzduž i poprijeko. A kada se dokopala vlasti, osvetila se onima koji su je doveli. Potpuno opravdamo, jer je takvih Dobričanina bio prepun KBC. Samo zbog takvih, između brojnih drgih, je bivša vlast morala da ode.

O Temeljnom ugovoru i cirkusu vrhovnika u Apostolatu i tužno je i ružno je govoriti. Nije važno na čiji je nagovor otišao Krivokapić kod Porfirija velečasnog. Vučića ili nekog izvan i iznad njega. Uz pomoć određenih sredstava za raspoloženje ponizio je Crnu Goru. Nije mu prvi put, a nije ni potonji, očigledno je.

Advertisement

Vratićemo se na početak priče. Milojko Spajić, apostol koji je valjda zadužen za zaduživanje ali i novu nacionalnu kompaniju ToMontenegro, tvrdio je da to novo čedo nove vlasti neće koštati ni cent naše građane. Govorio i slagao. Izvjesni Mladen Bojanić, takođe. Oće, i te kako. Šteta koju je ova vesela družina napravila Crnoj Gori odavno se broji desetinama miliona eura. Preći će, ako već nije, i na stotine. Samo neko skromnog uma može da uništo nešto što nije trebalo. Ali, to čini mržnja i osveta.

Najsmješnije je bilo kad su novi predstavili stari logo kao svoj. Navodno nekakvi rusku dizajner pobijedio je na konkursu. Sprdnja zaista! Zar ih nije stid što varaju sopstveni narod. Ili makar onaj jednokrilni, jednonacionalni, jednovjerski, kako god hoćete. Nije, jer da se čovjek zastiti, mora da postoji obraz.

Za novi logo, koji je stari, samo oskrnavljen, neko ko neumješno predstavlja ove nove, reče da se mogao uzeti jer je isteklo pravo na autorstvo. Jasno je priznao da je uzet, ili narodski ukraden. Kao isteklo je pravo na vlasništvo pa ga je sad moglo uzeti i Udruženje zaprežnih vozila. A možda i jeste?

Advertisement

Pa da li je to potrebno komentarisati? Ispada da su legalni lupeži platili legalnom ruskom dizajneru da osmisli već osmišljeni logo. Profitirali su još neki, da bi konkurs bio „pošten“. Taman toliko koliko su i oni sami.

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Objavljeno

dana

Autor

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Jovan Jovica Martinović, arheolog i dugogodišnji kapo kotorskog karnevala preminuo je u 88. godini.

Riječ je o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u izučavanju prošlosti grada Kotora, kao i u njegovom kulturnom i društvenom životu, prenosi Radio Kotor.

Martinović je rođen 1935. u Sarajevu. Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1960. godine. Upisao je III stepen studija na Katedri za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu gdje je odbranio 1967. godine magistarsku tezu “Crnogorsko primorje u antičko doba”.

Advertisement

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, 1960. bio je postavljen za kustosa, a 1970. godine za direktora Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Na ovoj dužnosti ostao je do oktobra 1980. godine kada je imenovan za direktora novoformiranog Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Penzionisan je u zvanju savjetnika konzervatora 2001. godine.

Advertisement

Tokom rada u Pomorskom muzeju objavio je veći broj članaka, rasprava i knjiga sa područja arheologije, istorije pomorstva, istorije srednjeg vijeka i muzeologije, pretežno u časopisu “Godišnjak Pomorskog muzeja u Kotoru” i u drugim stručnim publikacijama.

Bio je zvanični rukovodilac istraživanja eneolitskog i bronzano dobnog tumula Velika Gruda u Grbaljskom polju, sa nalazima evropskog značaja. Takođe je učestvovao u izvođenju arheološkog projekta “Risan, prestonica kraljice Teute” u organizaciji Regionalnog zavoda iz Kotora i Arheološkog instituta Univerziteta u Varšavi.

Bio je član uprave Arheološkog društva Jugoslavije, Muzejskog društva Crne Gore, Jugoslovenskog komiteta sa ICOM, Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESCO, Društva za proučavanje i unapređenje pomorstva Jugoslavije, zatim predsjednik Opštinske SIZ kulture Kotora, zamjenik predsjednika i predsjednik Republičkog SIZ-a kulture Crne Gore.

Advertisement

Govorio je, čitao i pisao italijanski, francuski, engleski i ruski jezik, služio se španskim i njemačkim, a čitao i prevodio i sa latinskog i grčkog jezika.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Objavljeno

dana

Autor

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


JU Narodna biblioteka Budve organizuje 44. Opštinsko takmičenje recitatora u srijedu, sa početkom u 18 časova, u amfiteatru Akademije znanja.

U takmičarskom dijelu učestvovaće učenici tri osnovne škole na području opštine Budva: OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Druge osnovne škole” i OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”.

Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovne škole takmiči se devet recitatora (Lana Miković, Mila Medigović, Alan Ličina, Anastasija Vešović, Marija Marković, Jovana Orlić, Nina Nikezić, Hana Kurtović i Doroteja Vukadinović), a u kategoriji od šestog do devetog razreda takmiči se devet recitatora (Petra Vujanović, Darija Lautašević, Stefan Šundek, Bogdan Banović, Darija Medigović, Jelena Divanović, Stefan Ljudović, Marija Lautašević i Petra Đurić).

Advertisement

U srednjoškolskoj kategoriji takmičiće se šest recitatora (Nikolija Milićević, Jakša Labović, Marko Kostić, Sara Bulatović, Milica Srzentić i Teodora Maslak). Izbor pjesme je slobodan, ali mora biti prilagođen polu i uzrastu djeteta, a vremensko ograničenje je tri minuta za učenike osnovnih škola i četiri minuta za srednjoškolce, poručuju organizatori.

U muzičkom i dramskom dijelu programa, dok žiri bude odlučivao o najboljima, nastupiće: Milica Vulanović, gitara (učenica Srednje muzičke škole „Vida Matjan“, Kotor), Matija Molčanov, klavir (učenik Srednje muzičke škole iz Tivta), zatim učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi: Sunčica Babić – klavir, Mila Gavrilović – gitara, Vuk Milojević – gitara, Uroš Rabrenović – gitara, Nemanja Radulović – klavir, Nikša Babović- flauta i Jelena Divanović – klavir.

Pozorišnu predstavu „Legenda o Mogrenu“ izvešće djeca Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maša” iz Budve, a sa njima su predstavu pripremile vaspitačice Vesna Jovanović i Ivona Perović.

Advertisement

Nakon takmičarskog dijela, predviđena je dodjela Zahvalnica za učešće na recitatorskoj smotri i knjiga svim učesnicima, a nakon proglašenja pobjednika, predsjednik žirija će nagrađenima svih kategorija koji su osvojili prva tri mjesta uručiti nagrade.

Ukoliko bude održano Državno takmičenje recitatora, prvonagrađeni učesnici iz prve, druge i treće kategorije takmičara stiču pravo učešća na tom takmičenju, zaključili su organizatori.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Objavljeno

dana

Autor

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijedan i uvijek nasmijan, Ismar Ramović je radnik kojeg bi svaki poslodavac poželio – ovako Nebojša Milikić opisuje Ismara iz Tuzi, koji radi u njegovoj firmi.

Ismar je, nakon završetka školovanja, gotovo tri godine čekao na zaposlenje. Danas je među deset osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u ovoj firmi, gdje radi na proizvodnji suvenira.

“Volim da radim na mašinama. Pravimo kutije, korpice, magnete. Izrežemo ih, pa poslije sklapamo. Lijepo mi je na poslu, jer se osjećam kao kod kuće“, priča Ismar.

Advertisement

Da bi ostvario svoja prava i dobio priliku da radi, Ismar, kao i druge osobe sa invaliditetom, prolazi duge i komplikovane procedure. Pored ljekarskih, Ismar je išao na još dvije komisije za procjenu invaliditeta.

“Kad pođem na te komisije strah me je. Brinem, jer ne znam hoće li mi odobriti primanje“, priča on.


Reformom nacionalnog sistema procjene invaliditeta, koju finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i NVO, invaliditet i potrebe osoba sa invaliditetom biće vještačeni u jednoj instituciji. Procedure će biti pojednostavljene, a više od 30 različitih komisija ukinuto.

Advertisement

Cilj reforme je da OSI svoja prava ostvaruju na pravedniji način. Medicinski model biće zamijenjen modelom procjene invaliditeta koji je zasnovan na ljudskim pravima. To znači da će više od 50.000 OSI u Crnoj Gori jednostavnije ostvarivati prava, uz značajno manje administrativnih procedura.

“Volio bih da sve mogu da završim na jednom mjestu i da ne čekam. Ne volim gužvu i čekanje“, kaže Ismar.

Iako osobe sa intelektualnim smetanjama u Crnoj Gori često ne nailaze na razumijevanje, podršku i prihvatanje društva, sa Ismarom to nije slučaj.

Advertisement

“Družim se sa kolegama na poslu, a poslije posla pođemo na kafu. Nekad igramo fudbal ili košarku“, dodaje on.

Ismar je, kako kaže njegov poslodavac Nebojša, puno napredovao i socijalizovao se.

“Svojim radom i rezultatima doprinosi sebi, našoj firmi i cijelom društvu. Doprinos ostalih 15 zaposlenih nije ništa veći u odnosu na onaj koji daju Ismar i druge osobe sa invaliditetom koje ovdje rade“, dodaje Nebojša.

Advertisement

Država nudi pogodnosti poslodavcima ukoliko zaposle OSI, kroz subencionisanje zarada i sredstava za prilagođavanje radnog mjesta.

“Važno je zadatke prilagoditi njihovim mogućnostima i onda je uspjeh zagarantovan. Ohrabrio bih sve poslodavce da slijede moj primjer i zaposle osobe sa invaliditetom. Siguran sam da se neće pokajati“, poručio je Nebojša.

Tekst je nastao u okviru projekta reforme sistema procjene invaliditeta, koji UNDP sprovodi sa Vladom i organizacijama civilnog društva, uz finansijsku podršku Evropske unije.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije