Povežite se s nama

Politika

Đukanović: Ugovor sa SPC potpisati, ali ne žuriti, Vlada mora brinuti o nacionalnim interesima

Objavljeno

dana

Đukanović: Ugovor sa SPC potpisati, ali ne žuriti, Vlada mora brinuti o nacionalnim interesima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas u Madridu kako ugovor sa SPC treba potpisati, ali da ne treba žuriti. Poručio je kako Vlada mora brinuti o onome što su nacionalni interesi Crne Gore.

“Prije izvjesnog vremena, dobio sam nepotpun tekst Temeljnog ugovora, kao radnu verziju koja je nastala u nekom radnom timu u Vladi. Razumio sam da je to bio tek početak pisanja tog dokumenta… Kao što sam vidio juče, pojavile su se različite interpretacije, ubijeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora, to je prosto civilizovan odnos između države i svake vjerske zajednice. Neopravdano je da nema potpisanog ugovora”, kazao je on.

Jasno je zašto je SPC odbijala ugovor ranije

Advertisement

Istakao je da je još 2010. ili 2011. Vlada koju je predvodio Igor Lukšić nudila SPC da ugovor bude potpisan.

“Druge vjerske zajednice su ga potpisale, a SPC je tada odbijala to sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju dokument sa državom koju je ona stvorila”, poručio je Đukanović.

Dodao je i kako je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma tada bila riječ.

Advertisement

“Dobro je da smo danas na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubijeđen sam da ne treba brzopleto žuriti, izbjegavajući mogućnost za javnim razgovorom za tu temu”, dodao je on.

Ugovor baš i nije najvažnije pitanje za budućnost države

Đukanović je poručio i kako ugovor baš i nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost.

Advertisement

“Ali, sticajem okolnosti to je postalo važno političko pitanje na domaćoj sceni. Onda moramo odgovoriti toj važnosti i dozvoliti svima da se uključe u razgovor na tu temu i da svako obavi svoj dio posla. Vlada mora da brine o onome što su interesi države Crne Gore, a crkva da vodi računa o svojim interesima. Čini mi se da sečesto u tim nastupima zaboravlja čiji je ugao gledanja i čija je odgovornost, tako da se često mogu čuti tonovi sa jedne strane koji bi pripadali drugoj strani”, istakao je on.

Kazao je, ipak, kako se nada da će tenzije biti spuštene, a da teme nalik ugovoru neće biti prenaglašavane u medijima.

“Treba prepustiti onima koji su za to pozvani da napišu jedan ugovor od dvadesetak članova i da se to konačno skine sa dnevnog reda”, rekao je Đukanović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

CDT: Nastavljeno podrivanje demokratije

Objavljeno

dana

Autor

CDT: Vlada umjesto usvajanja Temeljno ugovora da utvrdi prijedlog teksta na način rimjeren demokratskim društvima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izglasavanjem “zetskih” zakona promijenjena je podgorička izborna jedinica u sred izbornog procesa, poručuju iz Centra za demokratsku tranziciju.

“Ta pojava se u literaturi zove gerrymandering i predstavlja opasnu izbornu manipulaciju. Partije nijesu izvukle pouke iz onakvog odlaganja izbora. Nastavljaju sa podrivanjem demokratije!”, navodi CDT na Tviteru.

Podsjetimo skupština je sinoć usvojila izmjene dva zakona kojim je predviđeno da Zeta dobije status opštine, ali i da građani Zete ne glasaju na lokalnim izborima u Podgorici koji su raspisani za 23. oktobar.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bošnjačka stranka će se sjutra odrediti o inicijativi za smjenu Vlade

Objavljeno

dana

Autor

BS odgovorila Vučuroviću: Turska je dokazani prijatelj Crne Gore, zahvalni smo što će pomagati našim državljanima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Bošnjačka stranka na sjutrašnjoj sjednici Predsjedništva te partije odlučiće kako će se odrediti prema inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, kazao je portparol te stranke Adel Omeragić.

Sjednica na kojoj će se o tome glasati zakazana je za petak, 19.avgust. Inicijativu su trećeg avgusta, nakon tajnovitog potpisivanja ugovora između Vlade i SPC, predali predstavnici DPS-a, SDP-a, SD-a, LP i DUA, što je ukupno 36 poslanika. To znači da je za smjenu vlade neophodno još pet glasova.

Bošnjačka stranka je i ranije najavila da će se prema o ovoj inicijativi odnijeti odgovorno, te da će odluku donijeti organi partije.

Advertisement

Podsjetimo, danas je i dio bivše parlamentarne većine, predvođene DF-om i Demokratama, predao u skupštinsku proceduru novu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi i smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Zirojević: Izdajnik Abazović uspio da pomiri Crnu Goru, svi okupljeni oko jednog cilja – rušenja najgore Vlade

Objavljeno

dana

Autor

Zirojević: Kamo sreće da Matija Bećković više nikad ne uđe u Crnu Goru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izdajnik Abazović je konačno uspio da pomiri Crnu Goru, kazao je portparola Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević nakon što je i dio poslanika bivše vladajuće većine podnio inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi Dritana Abazovića.

“Nakon što je ostvario svoj dječački san i pošao na Formulu 1, Dritan Abazović je, po svemu sudeći, ispunio još jedan san – ujedinio je i pomirio Crnu Goru. I to kako je pomirio i ujedinio – na današnji dan je 68 od ukupno 81 poslanika jedinstven u stavu da je Abazoviću istekao rok trajanja i da mu je mjesto na smetlištu crnogorske politike”, kazao je Zirojević.

Među tim poslanicima ima, ističe on, i Crnogoraca, i Srba, Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Hrvata…

Advertisement

“Svi okupljeni oko jednog cilja-da sruše najgoru Vladu u Crnoj Gori od onih okupacionih do danas. Zato ne treba imati šesto čulo niti sposobnost predviđanja budućnosti da bismo prognozirali-pade Dritan kao da ga ni bilo nije. Mi ćemo ga možda i zaboraviti,ali tužilac ne smije”, kazao je Zirojević.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije