Povežite se s nama

Kurir.rs

MITROPOLIJA DEMANTOVALA ĐUKANOVIĆA: Nije tačno da je SPC odbijala pregovore o Temeljnom ugovoru u vreme premijera Igora Lukšića!

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Stefan Jokić, Printscreen YouTube/Al Jazeera
Advertisement

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović „danas izrekao neistinu“ kazavši da je Srpska pravoslavna crkva odbijala potpisivanje ugovora sa državom Crnom Gorom u vrijeme premijera Igora Lukšića.

Advertisement

Oni su dostavili citat iz odgovora mitropolita Amfilohija koje je uputio Lukšiću u julu 2011. godine, dva dana po prijemu inicijative premijera za pripremu, kako stoji u toj inicijativi, „nacrta tekstova posebnih Temeljnih ugovora između vlade Crne Gore i verskih zajednica“.

„Mitropolit u prvom pasusu određuje predstavnika mitropolije za razgovore sa delegiranim predstavnikom premijera, potom izražava svoje uverenje da će vlada poštovati činjenicu „jasno prepoznate kanonske strukture u Crnoj Gori, oličene u četiri eparhije Srpske pravoslavne Crkve“ te da „vlada prepoznaje koja institucija ima kapacitet da predstavlja pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori kao jedinstvenu kanonsku sabornu instituciju za sve pravoslavne vernike, bez obzira na bilo kakve njihove razlike – Srpska pravoslavna Crkva sa sedištem patrijaršije u Beogradu“.

Advertisement

U tekstu se konačno zaključuje u saopštenju MPC: „Smatramo da je ovo veoma važan korak napred u uređenju odnosa Pravoslavne crkve i države Crne Gore i da će, u cilju postizanja dogovora, biti potrebno međusobno uvažavanje obe ugovorne strane i njihovog unutrašnjeg zakonskog, odnosno kanonskog ustrojstva i svojstva“.

Dodaju da je krajem aprila 2012. godine, mitropolit Amfilohije, po ovlašćenju Svetog arhijerejskog sinoda, dostavlja istom premijeru dopunjeni nacrt Temeljnog ugovora.

„Od aprila te 2012. godine komunikacija sa strane vlade izostaje sve do aprila 2015. godine kada tadašnji ministar za ljudska i manjinska prava šalje predlog da se razgovori nastave. Mitropolit, bez odlaganja odgovara, rekavši, između ostalog: „I ovom prilikom izražavamo spremnost i iskazujemo dobru volju za pripremu Temeljnog ugovora“.

Advertisement

Nakon nekoliko sastanaka, ti razgovori prestaju, navodi se u saopštenju.

Prvi razlog za prestanak razgovora je bilo odbijanje vlade da se jasno i obrazloženo izjasni o nacrtu Temeljnog ugovora koji im je dostavljen 2012. godine i predstavlja crkvi svoj novi tekst u formi radnog materijala, nvodi Mitropolija.

Drugi, važniji razlog je dvoličan odnos vlade koja je, usred navodnog dijaloga oko Temeljnog ugovora, bez ikakvih konsultacija sa našom crkvom, a pretpostavljamo i bez većine zainteresovanih crkvi i verskih zajednica, paralelno pripremala, a na kraju i jednostrano utvrdila nacrt Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, navodi mitropolija.

Advertisement

„Neiskreni odnos tadašnjeg kabineta, čiji je premijer bio današnji predsednik države, potpuno je obesmislio bilo kakve razgovore o Temeljnom ugovoru dok se ne reši pitanje pomenutog Zakona. Koji su motivi predsednika da ovako obmanjuje javnost, možemo samo da nagađamo, ono što je sigurno je da širenje lažnih vesti ne koristi našem društvu“, zaključuje se u reagovanju MCP.

Đukanović je danas rekao da je 2010. ili 2011. godine vlada tadašnjeg premijera Igora Lukšića nudila SPC, kao i drugim verskim zajednicama, da se potpiše sporazum. Druge verske zajednice su ga potpisale, a SPC je tada odbijala to sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju dokument sa državom koju je ona stvorila.

„Jasno je o kakvoj je prirodi nesporazuma reč. Dobro je da smo danas na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubedjen sam da ne treba brzopleto žuriti, izbegavajući mogućnost za javnim razgovorom na tu temu“, rekao je Đukanović.

Advertisement

Kurir.rs/Beta


KurirKurir
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Kurir.rs

SAMO ME NEMOJ UBITI! Ispovest baka Darinke (88) koja je preživela masakr na Cetinju, evo šta je Vuk uradio PRE NEGO JE ZAPUCAO

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Printscreen/Youtube
Advertisement

Masakr pomahnitalog Vuka Borilovića (34) preživela je Darinka Čelebić (88), koja je, iako ranjena, uspela da iskoči kroz prozor svoje kuće i spase živu glavu.

U ispovesti po izlasku iz bolnice, ova starica je do detalja opisala sve zastrašujuće detalje onoga što se dogodilo 12. avgusta, kada se srela oči u oči sa masovnim ubicom iz komšiluka.

Advertisement

– Bila sam u kući kada je došao. On se odjedanput pojavio na terasi, a ja sam bila naspram njega, kod stepenica. Samo me gledao. Ja sam mu rekla: „Samo me nemoj ubiti”, „Nemoj pucati u mene”. Onda je digao ruku sa oružjem, zapucao i ranio me, a ja sam mu rekla: „Ti me ubi!” Kod mene su bile Slavica Zvicer i Mileva Ramadanović (76). Slavica je sela na beton, a Mileva je izvrnula stolicu. Kazala sam mu: „Nemoj pobiti žene.” A on je zatim pogodio Milevu u ruku, a Slavicu ne znam ni sama više gde – ispričala je Darinka Čelebić kako je preživela krvavi pir, piše Obkjektiv.

Darinka Čelebić
foto: printscreen

Vitalna Cetinjanka ispričala je kako pobegla.

– Ja, šta ću, uzmem jedan peškir, pa iskočim kroz prozor i bosa prođem kroz staru fabriku dok nisam došla u bolnicu. Tamo sam čula koga je sve ubio. Hteo je i on mene da ubije da nisam pobegla. Sigurno! Slavica i Mileva su pre toga sedele kod mene, a ja sam im rekla kada je počelo da se puca: „Ovo neće dobro proći” – opisala je vitalna starica kako se snašla u trenucima kada je bila suočena sa smrću. Kako sama kaže, po izlasku iz bolnice, sa rođacima i komšijama nazdravila je uz čašicu rakije.

– Za novi život – rekla je Darinka koja na glavi i dalje ima zavoje.

Advertisement

Istraga o najvećem zločinu u novijoj istoriji Crne Gore i dalje traje, ali zasad nema ni naznake o tome zbog čega je Cetinjanin Vuk Borilović lovačkim karabinom pobio svojih 10 rođaka i komšija, među kojima i dečake od osam i jedanaest godina.

Darinka Čelebić
foto: printscreen

Prema izvorima iz crnogorske policije, ni Borilovićeva supruga, nije im bila od pomoći.

– Ona je saslušana odmah, u prvim satima istrage. Policiji je rekla da je Borilović bio čudan nekoliko dana pre zločina, kad je došao kod njih da ih poseti u jednom malom mestu kod Budve, gde se odmarala sa njihovom decom – kaže izvor iz policije.

Ona je izjavila i da Borilović nije imao nikakve svađe sa podstanarima, Natašom Martinović (35) i njenim sinovima koje je najpre ubio. Iako Borilovićeva majka tvrdi da njen sin nije bio psihički bolestan, dobro upućeni izvori sa Cetinja tvrde da je on imao zakazan pregled kod neuropsihijatra, na koji, zbog čudnog ponašanja, nije otišao.

Advertisement

Kurir.rs/Objektiv


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Kurir.rs

SFRJ LETI U SVEMIR: Udružile se ex-Yu zemlje, od moćne države dobile na poklon satelit!

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Printscreen/Youtube
Advertisement

Osnovali smo Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope (SESA), koja okuplja stručnjake iz pet zemalja – Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije. Polako i uveliko zaostaje za ostatkom Evrope, da ne govorimo o svetu. Zato je ideja da se određeni projekti zajednički realizuju, rekao je Slobodan Danko Bosanac, predsednik pre nekoliko godina osnovanog Jadranskog avio-kosmičkog udruženja, koje je sada deo SESA, koja je od Indije dobila satelit na poklon.

Udruženje SESA čine Jadransko vazduhoplovstvo (A3) iz Hrvatske, Komitet za razvoj svemirskih programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za obrazovanje i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica), i Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skoplje). Osnovna okosnica rada SESA-e je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjerstva u regionu, transfer znanja, pomoć u pripremi nacionalnih projekata i posebno saradnja na projektima od zajedničkog interesa.

Advertisement

– Indija će u okviru proslave 75 godina nezavisnosti lansirati 75 satelita u svemir. Zahvaljujući razumevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technologi Congress Association – ITCA), jedan od satelita je dodeljen SESA-i, koji će do kraja godine biti lansiran u svemir kao zajednički SESA satelit. Nosiće logo SESA i slaće poruke jedinstva. Istovremeno, SESA radi na postavljanju zemaljskih stanica. Na ovaj način će region SESA biti pokriven zemaljskim stanicama koje će biti dostupne drugim zemljama. Prvi takav u Hrvatskoj biće na krovu Fakulteta algebre u Zagrebu i trebalo bi da bude gotov do septembra. I ostali članovi će praviti stanice koje će pratiti satelite u svemiru, a mi ćemo međusobno deliti informacije – objašnjava Bosanac, dodajući da nemamo sistem koji bi podsticao razvoj, već se sve svodi na pojedince.

– Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija u Osijeku radimo na računarima. U Centru za svemirsku i inovacijsku tehnologiju u Sisku razvijamo baterijski dio, dok se konstrukcija, odnosno kostur satelita, izrađuje u kompaniji Multinorm iz Đakova. Ovo će biti 100 posto hrvatski proizvod i knov-hov koji u potpunosti finansiramo iz svog džepa. Paralelno, u Hrvatskoj se razvija još jedan satelit, takođe Perun, ali će komponente koje će biti ugrađene u njega biti naručene od slovačke kompanije Spacemanic. Izrada domaćeg satelita o sopstvenom trošku naučnika pokazuje da u Hrvatskoj imamo znanja da razvijamo i proizvodimo najsloženije proizvode – objašnjava Bosanac i ističe da naučnici moraju imati institucionalnu i državnu podršku.

– Koliko možemo da budemo briljantni, govori i činjenica da su članovi Jadranskog vazduhoplovnog udruženja pokrenuli projekat razvoja elektromagnetnog pogona za svemirska vozila namenjena putovanju u svemir. Ovakvi projekti se razvijaju u SAD i Rusiji, ali naš je poseban po medijumu koji koristimo za pogon i dugovečnosti jer nema oštećenja materijala u potisniku – rekao je Bosanac i naglasio da razvojem svemirske tehnologije možemo razviti i svemirsku stanicu, au budućnosti i astronautima sa ovih prostora.

Advertisement

– Hrvatska bi trebalo da se pridruži Evropskoj svemirskoj agenciji i tada su nam vrata otvorena. Ali za to je potreban dug put i velika ulaganja, ali svemirska tehnologija je budućnost i ne smijemo je zanemariti – zaključio je penzionisani bosanski fizičar.

Kurir.rs/24sata.hr

Advertisement

KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

KAO DA JE NEKO SVE IZ MENE IZVADIO! Posle jezivog masakra na Cetinju samo MUK, ZAKLJUČANE KUĆE I KRVAVI TRAGOVI zločina! VIDEO

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: EPA/Boris Pejović, Privatna Arhiva
Advertisement

Desetoro ubijenih u stravičnom masakru u naselju Medovina, sahranjeno je na Cetinju. Najmlađi od njih imao je samo osam godina, najstariji 81. Sugrađani su ih na večni počinak ispratili suzama, bolom koji se vidio na licima i jecajima koji su parali nebo iznad prestonice Crne Gore. Osmogodišnjeg dečaka u grobnicu u Bajicama spustili su s tri godine starijim bratom i njihovom majkom Natašom Martinović (35). Drugari su im za oproštaj donijeli fudbalsku loptu, pišu Vijesti.

I na seoskom groblju u Ljubotinju sahranjena su tri člana jedne familije Rajko Drecun (56) i njegovi roditelji Danica (74) i Dimitrije (81). Na Novom groblju sahranjen je tridesetsedmogodišnji Milan Mitrović, kum ubijenih Martinovića, a u Lješanskoj nahiji, u Gradcu, Goran Đurišić (54). Na gradskom groblju Tiodor Radunović i njegova sestra Danijela, sahranili su dve rođene sestre – Aleksandru (52) i Milu (50).

Advertisement1 / 7 Foto: AP/Risto Božović
Advertisement

Sve njih ubio je sugrađanin, tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović, inače otac troje dece. On je u obračunu s policijom i meštaninom Nenadom Kaluđerovićem, takođe, ubijen. Čiji metak je za njega bio koban još se utvrđuje. I Borilović je trebalo da bude sahranjen na groblju u Bajicama, međutim, to nije bilo dozvoljeno, te je sahranjen na tajnom mestu, u prisustvu policije.

„Ne može ubica biti sahranjen na istom mestu gde i njegove nevine žrtve – dvoje dece i njihova majka“, rekao je ispred cetinjske kapele Vijestima muškarac srednjih godina koji nije želeo da mu se pominje ime.

Vučko Borilović, Cetinje, Masakar, masakar u cetinju
foto: Printscreen/Youtube

Kolone ljudi smenjivale su se u mimohodu, glava pognutih pred tragedijom kakva se ne pamti. Pred nedužnim žrtvama masovnog ubice poklonili su se građani mnogih crnogorskih gradova i državni zvaničnici. U cetinjsku kapelu došao je i Nenad Kaluđerović, koji je, navodno pucao u napadača, a mnogi veruju da ga je upravo on i ubio iako je policija saopštila da su ga i policajci ranili u razmeni vatre sa njim.

Policija i tužilaštvo najavili su da će utvrditi da li je Borilovićeva smrt nastupila kao posledica teškog ranjavanja u sukobu s policijom ili „naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina“.

Advertisement

Muk i zaključane kuće

U Medovini, naselju u kom se dogodila tragedija, danima muk. Zatvorene kuće, a u pustom naselju tragovi zločina. Ispred kuće masovnog ubice Borilovića i dalje se nalazi krvavi čaršav na kom su pre pet noći, spasioci i komšije do automobila izneli ranjenu Natašu, majku dva ubijena mališana, verujući da makar za nju ima nade.

Ispred podstanarskog stana, kako pišu Vijesti, koji je ta porodica iznajmljivala od Borilovića, polomljena stakla… Jedan od Cetinjana objašnjava da se ubica popločanom stazom kraj svoje kuće spustio kod komšija nakon trostrukog ubistva, a potom nastavio da ubija i ranjava nedužne komšije.

Advertisement
Cetinje, masakr, ubistva, puška
foto: EPA/Boris Pejović

– Cetinje vene – rekao je juče stariji Cetinjanin i dodao:

„Ne mogu da pričam javno za medije, ali možete koristiti što vam kažem. Ovo je verovatno bio neki psihički problem, drugačije ne može da se objasni da neko ide u kuće i ubija ljude koji sede, fine i mirne komšije. To nema objašnjenja. Ovo ne pamti Crna Gora, a kamoli Cetinje“.

Priča da će se tragedija teško zaboraviti.

„Najuže familije i svi koji su u vezi s ubijenima, doživotno će imati traume. Nikada se ne mogu potpuno oporaviti. Traume će zadugo imati i ljudi iz kvarta u kom se tragedija dogodila. Ostale će da stignu njihovi problemi jer ide život, samo će Cetinje nastaviti da vene, jer ovaj grad vene. Cetinje ne živi, nego vene i niko se ne obrće na njega, jer ono ukazuje na greške“, rekao je on.

Advertisement

Ovakve rane se teško leče

Desetak metara dalje, sredovečni Jovan, prodavac suvenira, kazao je da se Cetinje od masakra dugo neće oporaviti.

– Rane se teško leče – dodao je.

Advertisement
Vučko Borilović, Cetinje, Masakar, masakar u cetinju
foto: Printscreen/Youtube

Štand na kom prodaje suvenire udaljen je nekih 200 metara od naselja Medovina u kom je 12. avgusta Vuk Borilović ubio deset Cetinjana. Jovan objašnjava da nije bio tu u vreme tragedije, već da je za štandom bila njegova supruga.

– Nemam šta da kažem o tragediji. Nisam bio tu, a ni ne znam što je srž svega. Prvo treba institucije da odgovore na pitanja što se dogodilo, a onda mi, građani – rekao je.

Dvoje njegovih sugrađana, Marko i Danijela, kažu da se plaše da se Cetinje nikada neće oporaviti od tragedije.

– Toliko se prazno osećam, kao da mi je neko sve iz mene izvadio. Ne umem da objasnim. Osećam se kao da su mi svi ubijeni iz kuće – rekla je ona.

Advertisement
Vučko Borilović, Cetinje, Masakar, masakar u cetinju
foto: Privatna Arhiva

Njen kolega Marko kaže da su zabrinuti za porodice žrtava

U razgovoru s reporterkom Vijesti oboje su rekli i da se pitaju kako će se te porodice oporaviti, kada ni oni, koji su ubijenima samo sugrađani, „ne mogu da potisnu tragediju iz glave“.

Cetinjem se i juče vukla tuga. I muka. Sa zgrada lokalnih i državnih institucija na žalost su podsećale zastave spuštene na pola koplja. Bez uobičajenog žamora bili su i cetinjski kafići, od kojih je većina bila zatvorena.

Tek poneki turista prolazio je gotovo pustim ulicama, a nedaleko od mesta zločina bile su brojne novinarske ekipe iz Crne Gore i država okruženja. Policijskim kombijima patrolirale su tri ekipe Interventne jedinice policije, svakih par minuta obilazeći i Medovinu – mesto stradanja deset nedužnih ljudi.

Advertisement

Kurir.rs/Vijesti


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije