Povežite se s nama

Region

OTKRIVENO šta sadrži takozvani SAHARSKI PESAK koji je izazvao “prljavu kišu”! Dokaze izneo advokat Mirnes Ajanović(VIDEO)

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Mario Bojić

Nakon medijskih naslova koji su više puta najavili pojavu „opasne prljave kiše“ sa saharskim peskom u Evropi i Bosni i Hercegovini, što je kod velikog broja građana izazvalo zabrinutost, Narodni krizni štab BiH dostavio je Institutu za hemijsko inženjerstvo doo Tuzla, Ispitnoj laboratoriji, uzorak peska sa juga Tunisa i uzorak peska iz mesta Dobošnica Donja kod Lukavca uzetog 7. aprila 2022. godine nakon „prljave kiše“, kako bi se pored analize čestica u kiši izvršila i komparativna analiza pravog saharskog peska sa peskom koji se nalazi u kiši, istakao je advokat Mirnes Ajanović, predsednik BOSS-Bosanske stranke.

Advertisement

Podsetimo, u Srbiji je polovinom marta došlo do padavina koje su ostavile građane u čudu kada su videli pesak po svojim automobilima i po drveću a nakon diskusija na društvenim mrežama svaka objava koja je išla u prilog ovoga što je sada dokazao Ajanović bila je okarakterisana kako drugačije nego kao “teorija zavere”. 

Advertisement

Institut za hemijsko inženjerstvo dostavio je Izveštaj o ispitivanju od 24. maja 2022. godine pod brojem: 361-02/22 (za izradu je uplaćeno 725.40 KM), u kojem je utvrđeno da se u ispitivanom uzorku iz BiH nalazi 24 elementa, a da je u odnosu na Pravilnik o utvrđivanju količine štetnih i opasnih tvari u zemljištu FBiH utvrđen sadržaj Arsena, Bariuma, Nikla i Cinka u uzorku većem od dozvoljene granične vrednosti. U odnosu na pesak iz Sahare i saharski pesak iz kiše utvrđeno je da prava kiša sadrži Arsena 44 puta više, Bariuma 660, Nikla 2500, Cinka 64 i Željeza 23 puta više. Takođe, utvrđeno je da uzorci sadrže Aluminijum u pesku iz Sahare 14.2 mg/kg dok pesak iz prljave kiše u BiH sadrži 10342 mg/kg, što je 728 puta više Aluminijuma.

Da bi se doneo krajnji zaključak o tome šta je uzrok ovakvog hemijskog sastava prašine nakon padavina potrebno je uraditi dodatne analize sa više različitih lokaliteta i to po nalogu državnih institucija i zakonom predviđenih procedura uzimanja uzoraka, te je predsednik BOSS-a, advokat Mirnes Ajanović uputio zahtev Veću ministara BiH, u kojem je sadržan i Izveštaj o ispitivanju Instituta hemijsko inženjerstvo, da se u cilju zaštite građana i okoline državne institucije odmah uključe i izvrše opsežnu analizu terena u Bosni i Hercegovini, uključujući i toksikološke analize da li je došlo do apsorcije u organizmima, kako bi se dobili zvanični rezultati analiza i po potrebi na vreme delovalo u cilju zaštite građana i ekosistema.

Ajanović je odavno poznat regionu, kao slobodno se može reći jedini advokat i političar koji se bori za očuvanje osnovnih ljudskih prava. Pogledajte njegovo gostovanje u Bunkeru zajedno sa ostalim istaknutim ličnostima iz Srbije i regiona.

Advertisement

NultaTačka/Dosije.ba

AdvertisementNulta Tačka
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Region

RUSIJA razmatra izgradnju vojne baze u SRBIJI tvrde ruski mediji

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Nulta Tačka

U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin, prenosi lenta.ru, veoma čitani ruski portal.

Advertisement

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

Osim toga, dodaje, ovo je stvar i same Rusije.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe“, citira lenta.ru Bocan Harčenka.

Advertisement

Još nekoliko ruskih analitičara i politikologa je nedavno izjavilo da bi Srbija trebalo da postane ruski oslonac na Balkanu i da bi ruske trupe trebalo da uđu u Prištinu.

ZLATANOVIĆ OTKRIO NAJNOVIJE INFORMACIJE! POTPUNO RAZOTKRIVANJE ZAVERA VLASTI IZ BEOGRADA

NultaTačka/SrbinInfo

Advertisement

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Region

DODIK reagovao na sukobe u pojasu Gaze: Izrael ima pravo da se brani

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Ljudmila Veneditkova

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik osudio je danas terorističke napade Islamskog džihada na izraelske civile.

Advertisement

On je poručio da u potpunosti podržava obustavu vatre.

Država Izrael ima pravo da se brani”, napisao je Dodik na Tviteru.

Nekoliko raketa ispaljeno je kasno sinoć iz Pojasa Gaze ka Izraelu, čime je prekršeno primirje nekoliko minuta nakon što je stupilo na snagu, javio je list “Džerusalem post”.

NultaTačka

Advertisement

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Region

Poljoprivrednici u Srbiji najavili protest- Slede protestne vožnje traktorima od Subotice do Vranja

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Mario Bojić

Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili su da će u utorak 9. avgusta u 9 časova ujutru krenuti u protestne vožnje radnim mašinama i traktorima.

Advertisement

Protestne vožnje su planirane širom Srbije, od Subotice do Vranja, zbog kako su organizatori saopštili, ponižavajućeg i očajnog stanja u agraru i ćutanja institucija.

Prema planu, vožnje bi trebalo da budu završene protestnim skupovima u gradovima sedištima okruga, koji su planirani za 12 časova.

Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama, i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP-a, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

U Holandiji se seljaci bune već mesecima protiv pokušaja Soroš režima da unište stočni fond i poljoprivredu generalno kako bi gladan narod naterali da jede insekte.

Advertisement

NultaTačka/SrbinInfo

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Najčitanije