Povežite se s nama

Crna Gora

Boričić za Aktuelno: Burić i Medenica su me ”sklonili” jer nijesam želio da postupam po njihovim nezakonitim nalozima, na moje kolege vršen pritisak

Objavljeno

dana

Boričić za Aktuelno: Burić i Medenica su me ”sklonili” jer nijesam želio da postupam po njihovim nezakonitim nalozima, na moje kolege vršen pritisak

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić kazao je u razgovoru za portal Aktuelno da je nezakonito smijenjen sa te funkcije. Kao razlog za smjenu Boričić navodi ”lični animozitet” koji prema njemu imaju  v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

”Zaključujem da razlog donošenja ovakve odluke ne može biti činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici neefikasno postupalo u 2021. godini, već je isključivo u pitanju želja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca da me sklone s obzirom da u prošlosti nijesam želio da postupam po njihovim nezakonitim nalozima” , kazao je Boričić za portal Aktuelno napominjući da je ”čuo da je na njegove kolege vršen pritisak” da podrže kandidatkinju koju je forsirala Medenica.

Podsjetimo, Boričić je u petak smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Lepe Medenice jer nije htio da glasa za izbor njene kandidatkinje.

Advertisement

Medenica je nakon toga, informisala tužioce u Osnovnom državnom tužilaštvu u Glavnom gradu da se za zamjenika rukovodioca bira Armin Selmanović. Mandat Selmanovića počinje 1.januara naredne godine.

Boričić u intervjuu za portal Aktuelno iznosi svoje viđenje ovoga slučaja i govori o detaljima zakulisnih radnji koje su pratile njegovu smjenu.

Lepa Medenica: Sveti se Boričiću jer nije podržao njenu kandidatkinju?

Aktuelno: Da li ste shodno aktu tužiteljke Lepe Medenice od 23.12.2021. održali sjednicu državnih tužilaca i ako jeste da li je Andrijana Nastić podržana da bude zamjenik rukovodioca državnog tužilaštva?

Advertisement

Boričić: Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva (Lepa Medenica) u Podgorici je aktom od 23.12.2021. godine zakazala elektronsku sjednicu državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i predložila državnog tužioca Andrijanu Nastić za zamjenika rukovodioca za 2022. godinu, istovremeno navodeći da je elektronska sjednica rezultat epidemioloških mjera, te da državni tužioci iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici glasaju elektronski sa svojih službenih email naloga. Imajući u vidu da je glasanje bilo tajno, nemam uvid u podatak kako je glasanje proteklo ni rezultat istog, međutim, imajući u vidu da je naknadno dostavljena odluka da se za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici bira državni tužilac iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Armin Selmanović, to zaključujem da državni tužilac Nastić nije imala potrebnu većinu kako bi bila izabrana za zamjenika rukovodioca. Valja ukazati da je rukovoditeljka zakazala elektronsku sjednicu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog poštovanja epidemioloških mjera, da bi istog dana, ista ona, zajedno sa kolegama iz Vrhovnog državnog tužilaštva, zanemarila epidemiološke mjere i održala sjednicu gdje su bili fizički prisutni.

Aktuelno: Ako Andrijana Nastić nije podržana da li je Lepa Medenica predložila nekog drugog i da li je predložila nekoga za zamjenika rukovodioca? Da li se sjednica izjašnjavala o tom predlogu?

Boričić: Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica nije predložila nekog drugog kandidata za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, pa se samim tim sjednica državnih tužilaca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nije mogla ni izjašnjavati o takvom predlogu.

Advertisement

Aktuelno: Da li je tačno da su državne tužioce zvali sa određenih adresa kako bi se uticalo na njih da podrže predlog Lepe Medenice?

Boričić: Mogu samo potvrditi da ja nisam dobio niti jedan poziv od viših tužilačkih instanci, niti sam ja bilo kome poziv uputio, a čuo sam da je na moje kolege vršen pritisak.

Nikola Boričić: Smijenjen jer nije htio da izvršava nezakonite naloge sa vrha?

Aktuelno: Ako je Lepa Medenica predložila zamjenika rukovodioca i njen predlog nije podržan, da li ima zakonsko pravo da određuje zamjenika rukovodioca, a da se o tome ne izjasni sjednica državnih tužilaca?

Advertisement

Boričić: Shodno članu 137. stav 3 Zakona o državnom tužilaštvu rukovodioca državnog tužilaštva u slučaju odsutnosti, spriječenosti za rad ili isteka mandata zamjenjuje državni tužilac, koga određuje sjednica državnog tužilaštva za svaku kalendarsku godinu, na predlog rukovodioca državnog tužilaštva. U dosadašnjoj praksi je nezapamćeno da se u Osnovnom državnom tužilaštvu bira zamjenik rukovodioca a da se o tome ne izjasni upravo sjednica tog Osnovnog državnog tužilaštva. Mogu potvrditi da se sjednica državnih tužilaca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nije izjašnjavala na predlog da se za zamjenika rukovodioca izabere državni tužilac Armin Selmanović.

Aktuelno: Ko može donijeti konačnu odluku o zakonitosti postavljanja zamjenika rukovodioca ODT-a?

Boričić: Tužilački savjet je jedina relevantna instanca koja se može u konačnom izjasniti o tome da li  je zakonita odluka rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva da postavi zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva bez da se o tome izjasni sjednica tog državnog tužilaštva, a moj lični stav je da je ovakva odluka rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici nezakonita. U prilog prethodno navedenom ukazujem na kontradiktorno postupanje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koja je prvobitno predložila državnog tužioca Andrijanu Nastić i naložila da se o tom predlogu izjasne državni tužioci iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, nakon čega je predložila državnog tužioca Armina Selmanovića o kojem predlogu se izjašnjavala proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva. Dakle, nedvosmisleno se može zaključiti da je rukovoditeljka Lepa Medenica u ovom slučaju jednu zakonsku odredbu tumačila na dva različita načina, što svakako ne može biti zakonito postupanje.

Advertisement

Aktuelno: Da li Lepa Medenica ima zakonsko pravo da za zamjenika rukovodioca Osnovnog tužilaštva odredi tužioca koji uopšte nije iz tog tužilaštva?

Boričić: Zakonom o državnom tužilaštvu nije zabranjeno da se za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva postavi državni tužilac iz Višeg državnog tužilaštva ili iz Vrhovnog državnog tužilaštva, pa samim tim smatram da ne postoji zakonska prepreka da se takva odluka donese, naravno uz poštovanje zakonske procedure izbora predlaganja, glasanja i izbora zamjenika rukovodioca. To se u konkretnom slučaju nije dogodilo prilikom izbora državnog tužioca Armina Selmanovića za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Prema mojim informacijama nijedan državni tužilac iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici nije htio da se prihvati funkcije zamjenika rukovodioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a nadam se da državni tužilac Armin Selmanović to nije prihvatio zbog toga što mu prije mjesec dana nijesam zaposlio suprugu.

Aktuelno: Ukoliko smatrate da se radi o nezakonitoj odluci da li postoje mehanizmi da se takva odluka ne sprovede i da li ćete ih iskoristiti?

Advertisement

Boričić: Apsolutno smatram da se radi o nezakonitoj odluci i nezapamćenom pravnom nasilju koje se nikada do sada nije sprovodilo u crnogorskom pravosuđu. Kao državni tužilac i kao pravnik ću se svim sredstvima boriti da se ovakva odluka ne sprovede,  s obzirom da bi njeno sprovođenje nanijelo trajne i nesagledive posledice ne samo Državnom tužilaštvu, već čitavom crnogorskom pravosudnom sistemu.

Dražen Burić: Lični animozitet ispred struke?

Aktuelno: Kako komentarišete okolnosti vezane za ovaj slučaj i u čemu vidite razlog Vaše smjene?

Boričić: Postoji više razloga za ovakvu nezakonitu odluku rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, a jedan od njih je lični animozitet v.d. Vrhovnog državnog tužioca (Dražena Burića) u Podgorici i rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici prema meni s obzirom da sam više puta u prošlosti odbijao da izvršavam njihove nezakonite naloge i zahtjeve. Smatram da sam svojim odlukama kao zamjenik rukovodioca, u svakom trenutku postupao u skladu sa zakonom, pritom čuvajući integritet Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici kako unutar Državnog tužilaštva, tako i u javnosti. Da je u pitanju lični animozitet rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca najbolje govore rezultati Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici za 2021. godinu, broj procesuiranih predmeta i lica, kao i činjenica da je ove godine Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici imalo veliki broj predmeta koji su pomno medijski i javno ispraćeni, a u kojima je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici blagovremeno, efikasno i zakonito postupalo, a koje postupanje je naišlo i na pozitivne reakcije ne samo crnogorske javnosti, već relevantnih međunarodnih instanci. Iz svega navedenog zaključujem da razlog donošenja ovakve odluke ne može biti činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici neefikasno postupalo u 2021. godini, već je isključivo u pitanju želja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podogorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca da me sklone s obzirom da u prošlosti nijesam želio da postupam po njihovim nezakonitim nalozima.

Advertisement

B.KneževićAktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Sjutra pretežno sunčano i toplo

Objavljeno

dana

Autor

Sjutra sunčano i toplo

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sjutra će u Crnoj Gori biti pretežno sunčano i toplo.

Na sjeveru ujutru po kotlinama kratkotrajno magla, a poslijepodne slab do umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, južni i zapadni.

Jutarnja temperatura vazduha 10 do 23, najviša do 37 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Veterani folkora JU Zahumlje iz Nikšića osvojili srebro na međunarodnom festivalu

Objavljeno

dana

Autor

Veterani folkora JU Zahumlje iz Nikšića osvojili srebro na međunarodnom festivalu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Veterani folklora Kulturno-umjetničkog društva „Zahumlje“ iz Nikšića osvojili su drugo mjesto na devetom Međunarodnom festivalu veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

Nikšićki veterani su se predstavili igrama iz Crne Gore, a na festivalu su učestvovala 24 folklorna ansambla.

„U veoma jakoj konkurenciji veterani ‘Zahumlja’ osvojili su drugo mjesto i samim tim dobili pozivnicu za učešće i naredne godine. Festival je bio još jedan dokaz da folklor spaja sve generacije, bez obzira na godine“, rekao je umjetnički rukovodilac JU „Zahumlje“, Miodrag Ćetković.

Advertisement

Ističe da ljubav prema “Zahumlju” i dani provedeni u toj ustanovi, čine da ovo traje.

„Naši veterani su porodični ljudi sa dosta obaveza, koji za folklor uvijek nađu vremena. To su ljudi koji ovo vole, jer da nije tako ne bi bilo ni rezultata i povratne reakcije publike. Pojedini dolaze iz drugih gradova na probe, iako mogu igrati u gradu gdje žive. Ljubav prema ‘Zahumlju’ i sjećanje na dane provedene u toj ustanovi, na zajedničke turneje, druženja i prijateljstva za cijeli život čine da ovo traje“, kazao je Ćetković.

Krajem avgusta veterani folklora iz Nikšića će krenuti sa pripremama, a u septembru ih čeka novi festival, najvjerovatnije u Ohridu.

Dodjeljivanjem zlatne, srebrne i bronzane statue “Jovana Dučića” i dodjelom “Gran prija” završen je dvodnevni festival tokom koga je prošlo oko 2.100 učesnika. Festival tradicionalno organizuje Ansambl nacionalnih igara (ANI) “Jovan Dučić” iz Trebinja, a učesnici su bili iz zemalja regiona.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Infekcija se ponovo širi u Crnoj Gori, posebno među mladima

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora prva u svijetu po broju zaraženih od Covid-19

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da pandemija virusa korona nije okončana, te da se tokom ljetnjeg perioda može očekivati rast broja oboljelih i u Crnoj Gori.

„Prema SZO podacima, do sada je u svijetu registrovano više od 537 miliona laboratorijski potvrđenih kovid slučajeva i više od 6,3 miliona smrtnih slučajeva. Najnoviji podaci ukazuju da dolazi do novog rasta broja oboljelih u regionu Evrope.

Tokom trajanja pandemije, u Evropi je registrovano preko 224 miliona oboljelih i više od dva miliona smrtno stradalih osoba. U toku protekle sedmice zabilježen je znatan broj oboljelih 1,2 miliona i nešto više od 1.900 smrtnih slučajeva.

Advertisement

Region Evrope učestvuje sa 35,7 odsto u ukupnom broju novooboljelih u svijetu i 26 odsto u ukupnom broju umrlih na globalnom nivou.

Tri od deset zemalja u svijetu sa najvećim brojem inficiranih je upravo u regionu Evrope. U proteklih sedam dana registrovan je značajan rast broja oboljelih u nekoliko zemalja EURO regiona:

Izrael (61 odsto), Danska (53 odsto), Austrija (50 odsto), Italija (47odsto), Grčka (46 odsto), Holandija (43 odsto), Francuska (33 odsto). Rast broja novooboljelih se još uvijek nije reflektovao u rastu broja hospitalizacija i umiranja“, kaže Brajović.

Advertisement

Poručuje da je evidentno da pandemija nije okončana, te da se infekcija ponovo širi u svim populacionim grupama različitih uzrasta, posebno u populaciji mlađih osoba.

„Podaci Instituta za javno zdravlje upućuju da je ovo realan scenarij koji možemo očekivati i u Crnoj Gori. Ovaj rast broja oboljelih je zapravo matrica koju smo vidjeli i tokom poslednja dva ljeta. Sve brojke o broju oboljelih treba uzeti sa značajnom dozom rezerve iz razloga što je veliki broj zemalja u značajnoj mjeri redukovao aktivnosti na planu testiranja i sekvenciranja.

Jedna od ključnih preporuka SZO zemljama jeste da je neophodno nastaviti sa testiranjem. Ako smo slijepi i ne znamo gdje je virus i šta se sa njim dešava, ne možemo prekinuti lanac transmisije. Virus neće misteriozno iščeznuti, zato što smo prestali da ga “tražimo”.

Advertisement

Naprotiv, nastaviće da se širi i uzima danak. Budući da su Crna Gora i ostale zemlje u regionu Evrope značajno popustile mjere, realno je očekivati veće nivoe transmisije tokom ljeta. Bez sumnje tome pogoduje u intenzivna interakcija, sve brojnija putovanja kao da se želimo “osvetiti” za protekla dva ljeta provedena sa restrikcijama.

Podizanje imuniteta na nivou populacije i ponašanja koja smanjuju rizik infekcije u populaciji starih su od ključnog značaja za prevenciju rasta broja umrlih tokom ljeta. Ključna poruka za građane – ukoliko se niste vakcinisali, učinite to sada.

Donesite pravu odluku za sebe i svoje zdravlje, posebno ukoliko ste u kategoriji ranjivih osoba sa veći rizikom od dobijanja teške kliničke slike u slučaju infekcije SARS CoV 2 virusom. Raspoloživi podaci ukazuju da je zahvaljujući vakcinaciji protiv kovida-19 u periodu od 2020. do 2021. godine sačuvano 20 miliona ljudskih života. I dalje dominantan soj je omikron“, ističe Brajović.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije