Povežite se s nama

Ekonomija

Trijumf ili uvod u rebalans

Objavljeno

dana

Trijumf ili uvod u rebalans

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


USVOJEN ZAKON O BUDŽETU ZA 2022.

Trijumf ili uvod u rebalans

Državna kasa ostala bez planiranih oko 33 miliona jer poslanici nijesu prihvatili namjeru Vlade da uvede nove akcize i poveća postojeće na takozvane štetne proizvode, kao i da se vrati stopa PDV-a na usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima sa sedam na 21 odsto Poslanici ograničili i zaduženje za potrebe finansiranja manjka u budžetu sa planiranih 500 na 70 miliona

Advertisement

U startu u minusu (Ilustracija), Foto: shutterstock.com

Advertisement

Državni budžet će u narednoj godini ostao bez planiranih oko 33 miliona eura nakon što poslanici nijesu prihvatili namjeru Vlade da uvede nove akcize i poveća postojeće na takozvane štetne proizvode, kao i da se vrati stopa PDV-a na usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima sa sedam na 21 odsto. Uz to, parlament je ograničio Vladi zaduženje za potrebe finansiranja manjka u državnoj kasi i stvaranje fiskalne rezerve u 2023. sa prvobitno planiranih 500 miliona na 70 miliona eura.

Zbog manje očekivanih prihoda od oko 33 miliona eura, Vlada je taj novac u cilju usklađivanja prihodne i rashodne strane kompenzovala smanjenjem potrošnje, odnosno, linearnim smanjenjem određenih stavki u tekućem i kapitalnom budžetu.

Advertisement

Skupština je sinoć glasovima parlamentarne većine izglasala Zakon o budžetu za narednu godinu. Zakon je podržao 41 poslanik parlamentarne većine i predstavnik albanske manjine Genci Nimanbegu. Ukupni budžet (primici i depoziti) je projektovan na oko 2,46 milijardi eura, defict na oko 275 miliona, a kapitalni budžet je projektovan na 248,30 miliona eura. Usvojen je i set pratećih zakona iz programa “Evropa sad”, osim izmjena zakona o akcizama i zaradama u javnom sektoru.

Vlada je kao mjeru podrške ugostiteljima tokom pandemije spustila ranije stopu PDV-a u ugostiteljskim objektima, ali je planirala da se ona vrati jer je prije mjesec dana smatrano da za to više nema razloga.

Parlament je uskratio mogućnost da se Vlada zaduži i 900 miliona eura za potrebe otplate i refinasiranja starih dugova, dok joj je na rashodnoj strani nametnuo izdatke za dječje dodatke za svu djecu do 18. godine i povećanje minimalne penzije na 200 eura. IspIata dječjih dodataka za djecu od 7. do 18. godine je odložena za 1. oktobar, a minimalne penzije za 1. septembar naredne godine tako da neće trebati svih procijenjenih 16 miliona za dodatke i 25,2 miliona za penzije. Prvobitni plan je bio da se sa isplatom ova dva davanja krene od 1. januara, ali nakon što je stopirana mogućnost zaduženja pomjereni su rokovi. Uz to, odložena je isplata naknada za majke sa troje i više djece od 1. aprila, a taj trošak je Vlada već bila projektovala u budžetu.

Advertisement

Usvojen je i Vladin predlog da se poveća minimalna zarada na 450 eura, a ukinuti su i doprinosi na zdravstveno osiguranje na teret poslodavca i zaposlenog, pa će taj trošak na sebe preuzeti država. Ove mjere će uticati na rast minimalne zarade za 80 odsto, dok bi ostale bile povećane za prosječno 17 odsto. Za povećanje minimalne zarade nijesu glasali samo poslanici opozicionog DPS-a.

Na prihodnoj strani je planirano oko 14 miliona prihoda od markiranja goriva, međutim izvjesno je da se ova projekcija ne može ostvariti. To iz razloga što je potrebno da se usvoje izmjene zakona o energetici i da se se sprovede međunarodni tender za izbor firme kojoj bi bio dodijeljen posao uvoza markera za gorivo. Planiran je prihod i od oduzimanje nelegalno stečene imovine u iznosu od oko 20 miliona eura, ali su i juče u parlamentu iz opozicionih klupa ukazali da to nije realno, jer nije usvojen zakon o oduzimanju nelegano stečene imovine, a taj postupak podrazumijevaće i sudske sporove. Iz procedure je povučen zakon o porezu na podizanje gotovine, koji je trebalo da obezbijedi prihod od pet miliona, dok u proceduru nije ni predat zakon o igrama na sreću koji bi trebalo da poveća državne prihode za oko 15 miliona.

Iz opozicije su ukazali juče da nas čeka rebalans budžeta, dok je premijer Zdravko Krivokapić izjavio da ovu godinu završavamo “trijumfalno”.

Advertisement

”Nakon današnjeg usvajanja Zakona o radu i ostalih zakonskih akata koji prate izvjesno usvajanje budžeta, biće obezbijeđena minimalna zarada od 450 eura, koju je ova Vlada obećala građanima. Ovu godinu završavamo trijumfalno i iz tog razloga pozdravljam izglasavanje novog Tužilačkog savjeta i izražavam zahvalnost Skupštini, parlamentarnoj većini i svim dobornamjernim poslanicima zbog visoke političke odgovornosti koju su iskazali. Za zdravu Crnu Goru”, poručio je Krivokapić prije glasanja o predlogu budžeta.

Rampa i za uređenje zarada

Predlog izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih kojim je Vlada tražila da sama može određivati vrijednost obračunskog koeficijenta za zaradu, nije prošao u Skupštini jer su svi poslanici bili uzdržani.

Ovaj predlog je predviđao da Vlada podzakonskim aktom može određivati ovu vrijednost po kategorijama zaposlenih, a već je u programu “Evropa sad” navela da će smanjiti ovu vrijednost a time i iznose zarada za zaposlene u kategorijama A, B i C, koja se odnosi na visoke državne funkcionere ali i sudije, tužioce i druge činovnike u pravosuđu.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Objavljeno

dana

"BTL Medical Montenegro" da vrati "Sinofarmu" pet miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PRIVREDNI SUD DONIO PRESUDU U AFERI „RESPIRATORI“

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Prvostepenom presudom podgorička kompanija „BTL Medical Montenegro“, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora u martu 2020. godine. BTL uložio žalbu Apelacionom sudu, a respiratori se od sredine ljeta prošle godine nalaze u skladištu Luke Bar

Advertisement

Foto: preduzetnica.me

Advertisement

Privredni sud je po tužbi beogradske kompanije “Sinofarm” donio presudu po kojoj je podgorička kompanija “BTL Medical Montenegro”, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama, zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora. BTL, čiji je vlasnik Sanja Lekić, uložio je žalbu Apelacionom sudu.

Protivtužbeni zahtjev podgoričke kompanije je Privredni sud odbacio kao neosnovan.

Advertisement

”Vijesti” imaju uvid u prvostepenu presudu Privrednog suda iz januara ove godine.

Dvije kompanije, su 28. marta 2020. godine potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 marke “shangrila 510S”. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije, nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona eura, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta 2020. godine.

”BTL Medical” je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je “nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja oboljelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”. U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”. Iz “Sinofarma” su priznali da su “napravili neoprostivu komercijalnu grešku”, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na riječ izvršne direktorice podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Advertisement

Iz beogradskog “Sinofarma” su tvrdili da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

”Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca ‘Sinofarm’ prema tuženom ‘BTL Medical Montenegro’.Utvrđuje se da je ugovor o kupoprodaji od 28.03 2020. godine zaključen između tužioca i tuženog raskinut. Obavezuje se tuženi da na ime uplaćane kupoprodajne cijene isplati tužiocu novčani iznos od pet miliona eura sa zakonskom zateznom kamatom od 30.marta 2020.godine pa do dana konačne isplate, a u roku od osam dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnom prinudnog izvršenja” piše u presudu sudije Privrednog suda Faruka Mušovića.

Prema podacima Centralne banke, račun podgoričke kompanije je u blokadi na iznos duga od 6,63 miliona eura.

Advertisement

Advokat “BTL Medical Montenegra” Goran Petrović za “Vijesti” je juče kazao da su uložili žalbu Apelacionom sudu i da očekuje da ona bude uvažena.

”Ovo je čist ugovorni odnos o isporuci robe i mi smo neprijatno iznenađeni ponašanjem Privrednog suda. U žalbi smo naznačili da je sve što je naznačeno u tužbi i presudi nezakonito. Članom 3 zaključenog ugovora definisano je da će se roba isporučiti kada se uplati novac i po uplati novac je pošao na račun trgovca koji je bio dobavljač. Sudija je odbio da sasluša direktora riječke firme Egzotrejd Borna Cicero preko koje su nabavljani respiratori i da se pribavi izvještaj od kineske kompanije da su pare legle na račun. Nadamo se da će se žalba uvažiti i da će se naložiti predloženo saslušanje i pribavljanje ovog izvještaja”, istakao je Petrović.

On je kazao da su respiratori stigli prošlog ljeta i da se nalaze u skladištu u Luci Bar.

Advertisement

Zbog ovog slučaja “Sinofarm” je podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za prevaru i stvaranje kriminalne organizacije, ali je istom tužilaštvu uslijedila prijava i od strane “BTL Medical Montenegro”.

Petrović je kazao “Vijestima” da su obje odbačene jer se radi Privrednom sporu.

Tužilaštvo BIH saslušalo Lekićku zbog nabavke 100 respiratora

Kompanija “BTL Medical Montenegro “ u vlasništvu Sanje Lekić koja prije epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine (BIH).

Advertisement

Bosanski mediji su 2020.godine objavili da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da cijeli posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izvještaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi “Srebrena malina”, sa kojom se “BTL” pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora.

Tužilaštvo BIH je u februaru ove godine za bosanski portal Klix zvanično saopštilo da su 11. februara 2021. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, radi postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s predmetom “Respiratori”.

Bosanski portal prenosi i da im je Tužilaštvo BIH saopštilo da je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje Sanje Lekić i da je ona saslušana u svojstvu svjedoka.

Advertisement

Marković je kazao da njegov klijent nema nikave veze sa slučajem u BIH, niti sa firmom “”Srebrena malina” i najavio je krivičnu prijavu protiv Kristijana Marića.

Marić je,kako prenosi bosanski portal, vlasnik firme Promotion, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

“Anjumara” dobila spor potiv BTL Medical Montenegro”

Privredni sud je donio presudu i u korist beogradske kompanije “Anjumara” kojom je obavezao podgoričku kompaniju “BTL Medical Montenegro “ da joj isplati 772,5 hiljada eura sa zateznom kamatom počevši od 25.marta 2020.godine u roku od osam dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnom izvršenja.

Advertisement

”Utvrđuje se da je povučena protivtužba ‘BTL Medical Montenegro’ kojom je tražio da se obaveže ‘Anjumara’ da preuzme ugovorenu robu 30 respiratora model PA700B, kao i preostalu količinu naručenih respiratora koju je isplatio po profakturi tuženog, ali sa oznakama PA700B i PA900B ili da primi povrat cijene za ovu količinu respiratora koji će biti preciziran nakon davanja nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke”, navodi se u presudi Privrednog suda u koju “Vijesti” imaju uvid.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Svjetska banka ponudila pomoć za reformu penzionog sistema i javne uprave

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštio državni sekretar janko odović

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je slanje humanitarne novčane pomoći Ukrajini u izosu od 50.000 eura, kazao je državni sekretar u ovom Vladinom resoru Janko Odović.

Novac će biti izdvojen iz Tekuće budžetske rezerve.

Advertisement

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine.

„Crna Gora izražava solidarnost sa narodom Ukrajine. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je upravo odobrilo slanje novčane pomoći, a predložili smo da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine“, napisao je Odović na Tviteru.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

Objavljeno

dana

Minimalna potrošačka korpa za jun 656,9 eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„povećan životni standard“

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu“, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja

Advertisement

Foto: Shutterstock

Advertisement

Realizacija programa Evropa sad uticala je na povećanje životnog standarda građana i ublažila negativne efekte rasta cijena uzrokovanih eksternim šokovima na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Upoređivanjem cijena osnovnih životnih namirnica iz januara prošle godine sa cijenama iz januara ove, jasno se može vidjeti u kojoj mjeri bi bila oslabljena kupovna moć građana bez povećanja neto zarada, kroz program Evropa sad“, rekli su iz Ministarstva.

Advertisement

Kako su kazali, da je nivo zarada u januaru ostao na nivou iz decembra prošle godine, za prosječnu platu bi se moglo kupiti znatno manje namirnica u poređenju sa početkom prošle godine.

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu. Potrebno je naglasiti da se dio potrošačke korpe koji se odnosi na izdatke za hranu može, prvi put, kompletno pokriti iz minimalne zarade“, rekli su iz Ministarstva.

Dakle, povećanje plata je, kako smatraju, najefikasniji mehanizam kojim se u ovakvim situacijama Vlada može boriti protiv globalnog povećanja cijena, a u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Advertisement
tabela MEK
foto: MEK

„I neke od najrazvijenih zemalja u ovom trenutku posežu upravo za ovakvom mjerom, povećavajući minimalnu cijenu rada, a time i raspoloživi dohodak građana“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kako su rekli, u cilju obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, osim brojnih drugih mehanizama, pripremilo Zakon o privremenoj kontroli cijena životih namirnica za građane koji se nalazi na javnoj raspravi. Predloženi zakon može u kratkom roku imati efekte kako bi se održala stabilnost životnog standarda.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je treći put predložilo izmjene Zakona o akcizama, tražeći ponovo da Skupština omogući Vladi da odlukom može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

„Ova Vlada je, za samo godinu rada, obezbijedila i četvrtu podršku penzionerima sa najnižim primanjima, a sada iznosi 3,9 miliona eura za njih preko 77 hiljada“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije