Povežite se s nama

Crna Gora

DOSIJE ISLJEDNIK (39): Milivojeve fioke i kreiranje problema

Objavljeno

dana

DOSIJE ISLJEDNIK (24): Milivoje se hvalio kako je uništio svog kolegu!

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Advertisement

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

Nakon što smo objavili tekstove vezane za ovaj slučaj, u preostalih osam nastavaka feljtona, umjesto dva teksta, biće po jedan tekst koji obrađuje teme koje su obilježile karijeru penzionisanog GST-a.

Treba podsjetiti da smo se u dosadašnjim nastavcima dotakli sledećih tema:

Advertisement

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci…

Takođe smo pisali kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

U preostalim nastavcima feljtona biće riječi o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama, o ukidanju crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičkom maltretiranju zatvorenika dok je bio vojni tužilac, diletantskom vođenju postupka za pokušaj terorizma 2016. ogdine…

Advertisement

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme smo se samo dotakli u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

Advertisement

MEMORANDUM ZA OSLOBAĐANJE TUŽILAŠTVA Postoji li parlamentarna većina koja je jača od Milivojeve fioke? (20.12.2021)

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između GP URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Saveza građana Civis i partija nacionalnih manjina, otvorena su vrata za prevazilaženje duboke krize u koju je Crnu Goru gurnula odlazeća vlada Zdravka Krivokapića.

Javnost već uveliko spekuliše da bi potpisnici Memoranduma, uz još par stranaka bivše vlasti i podršku DPS-a, mogli da formiraju manjinsku vladu što bi značilo prekidanje agonije koja je nastupila nakon 30. avgusta prošle godine i formiranja teokratsko-diletantske vlade u manastiru Ostrog.

Advertisement

Osim disfunkcionalne vlade i saniranja posljedica njenog djelovanja, najveći problem koji će eventualna nova većina od 49 poslanika morati da riješi vezan je za pravosudni sistem – prije svega Tužilaštvo koje zapadni partneri već godinama označavaju kao najproblematičniji segment crnogorskog društva i ”rasadnik” korupcije, nesposobnosti i nepotizma.

Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog sa dubokom fiokom: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Stanje u tužilaštvu je od strane zapadnih partnera, ako prevedemo sa diplomatskog jezika, ocijenjeno kao katastrofalno! Ta institucija, posebno pojedini njeni djelovi kao što su Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na čelu sa živopisnim Milivojem Katnićem, već godinama funkcioniše kao odmetnuta grana vlasti koja je zasnovana na principima selektivne pravde, neznanja, korupcije i silništva. Zbog političke klime i nemogućnosti pronalaženja dvotrećinskog, odnosno tropetinskog konsenzusa u Skupštini, ovakvo stanje se, čini se, oteglo do u nedogled.

Tužilački savjet na čekanju od avgusta

Advertisement

Izbor novog Tužilačkog savjeta, tijela od kojeg treba da krenu sve ostale promjene u Tužilaštvu, već mjesecima je na čekanju.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova – pet iz redova tužilaca i pet iz redova uglednih pravnika i NVO, kao i jednog predstavnika Ministarstva pravde. Nakon dogovora, slijedi izglasavanje u parlamentu, a potom i konstitutivna sjednica Tužilačkog savjeta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je početkom avgusta proglasio šest članova TS-a u kom su v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca – Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić – i predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić.

Advertisement

Međutim, kada je na red došao izbor članova iz redova uglednih pravnika i NVO sve je odjednom stalo. To je pogotovo simptomatično kad uzmemo u obzir okolnost da je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu još 5. avgusta utvrdio predlog da se Stevo Muk izabere za člana Tužilačkog savjeta (TS) iz redova NVO.

Stevo Muk: Odbor dao zeleno svijetlo za izbor, ali predlog nikako da dođe do plenuma

Međutim, umjesto dogovora,  nepostojanjem potpunog sastava Tužilačkog savjeta već duže vremena blokiran je rad čitavog Tužilaštva.

Milivoje i njegovi ”prijatelji iz Demokrata”

Demokrate su još u avgustu poručile koalicionim partnerima Demokratskom frontu i Uri da ”neće podleći pritiscima i podržati kandidate za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika za koje ne bude postignut konsenzus”.

Advertisement

Upravo je partija Alekse Bečića glavni krivac što je nastao zastoj kada je u pitanju izbor Tužilačkog savjeta, nakon čega bi po automatizmu prestao mandat v.d. VDT-a Draženu Buriću i konačno krenule čistke u ovoj kompromitovanoj instituciji.

Da su Demokrate problem, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, konstatovao je i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je kazao ”da je i (Milivoje) Katnić potvrdio činjenicu da zbog Demokratske Crne Gore nemamo Tužilački savjet”.

Abazović označio Demokrate kao glavnu kočnicu za izbor Tužilačkog savjeta

”Tako treba, sve treba držati nefunkcionalno i u VD stanju, tako se stvara propast. Crna Gora ne može da ima Tužilački savjet u kom će svaki tužilac da ima ocjenu pet. Dok god je Katnić na mjestu na kojem jeste, a ako se budu pitali njegovi prijatelji iz Demokrata on će tu ostati dugo, imaće punu podršku za stvari koje bude radio na neadekvatan način”, rekao je Abazović, na Nacionalnom dijalogu o otpornosti na organizovani kriminal u Crnoj Gori održanom u srijedu.

Katnićeva fioka

Advertisement

Razlog zbog kojeg Demokrate po svaku cijenu žele da odgode izbor Tužilačkog savejeta i time održavaju katastrofalnu situaciju u ovoj instituciji, trebamo tražiti u djelovanju glavnog specijalnog tužioca Katnića.

”Demokrate ne žele da stave na plenum ono što je Odbor izglasao, a to je da Stevo Muk bude 6. član Tužilačkog savjeta. Takođe blokiraju izbor članova iz redova uglednih pravnika. Razlog je jednostavan – Aleksa Bečić, Dragan Krapović i Boris Bogdanović su u strahu od Milivoja Katnića, odnosno sadržaja koji Katnić krije u svojim čuvenim fiokama”, rekli su izvori portala Aktuelno dobro upućeni u prilike u Tužilaštvu.

Specijalno tužilaštvo, odnosno Milivoje Katnić, u februaru su ”skrenuli pažnju” Demokratama što ih čeka ako ne budu slušali. Katnić je tada u svrhu obračuna sa Demokratama, skinulo oznaku tajnosti i objavilo transkript tajnog nadzora iz 2017. godine, sa očiglednim ciljem da ucijeni zvaničnike partije.

Advertisement

SDT tada je tvrdilo da su visoki funkcioneri Demokrata Aleksa Bečić, Boris Bogdanović i Dragan Krapović pokušali politički da utiču na specijalnog državnog tužioca Živka Savovića. U prilog tome SDT je objavio transkript razgovora vođen između Bogdanovića i Krapovića, Krapovića i Bečića.

Bečić, Bogdanović i Krapović u strahu od Katnića

”SDT na čelu sa Katnićem funkcioniše upravo tako – napravi aferu, pa prijeti krivičnim gonjenjem, skidanjem imuniteta, privodi, saslušava. Zatim odustane od svega toga i izigrava brižnog prijatelja koji želi da pomogne. Jasno je da se iza toga krije ucjenjivanje, pa nije ni čudo što Demokrate imaju strah od SDT-a”, rekli su naši izvori.

Mamorandum za oslobađanje Tužilaštva

Kada sagledamo sve okolnosti koje su vezane za izbor Tužilačkog savjeta, postaje jasan značaj Memoranduma koji je potpisan u srijedu između Ure, SNP-a, CIVIS-a i partija nacionalnih manjina.

Advertisement

Jasno je da je u ovom slučaju u pitanju plan zapadanih partnera koji za cilj ima stvaranje stabilne većine koja će moći da konačno sprovede neophodne promjene u tužilaštvu. Zatim i u ostalim pravosudnim insitucijama koje će konačno moći da rade svoj posao neopterećene neznanjem i hipotekom korupcije.

Potpisnici Memoranduma uz podršku ostalih partija opozicije imaju većinu za izbor Tužilačkog savjeta. Ostaje da se vidi da li će ta nova parlementarna većina u najavi izabrati savjet i pokrenuti čistku u ovoj duboko kompromitovanoj instituciji.

Ako do konsenzusa gore pomenutih političkih konstituenata dođe, ubrzo ćemo vidjeti da li će nova većina biti jača od ”Milivojeve fioke”.

Advertisement

Takođe ćemo ubrzo dobiti odgovor na pitanje da li će konačno biti formirana nezavisna tužilačka institucija koja će krenuti u obračun, kako je nedavno rekao potpredsjednik Vlade Abazović, sa ”ljudima koji i sad pokušavaju da vedre i oblače u policiji” i  ”čija djeca idu na žurke i proslave kriminalaca”.

Jer kako je Abazović poručio – ”ima dokaza kad želite da ih nađete, ali nema želje i volje”. Da li će želja i volje konačno doći, ostaje da se vidi.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Za sedmi javni poziv za subvencioniranje kupovine dvotočkaša 50.000 eura

Objavljeno

dana

Autor

Za sedmi javni poziv za subvencioniranje kupovine dvotočkaša 50.000 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je raspisan sedmi javni poziv za sedmi ciklus dodjele subvencija za kupovinu bicikala i električnih trotineta u okviru projekta “Podgorica na dva točka”; a prijave se mogu dostaviti do 19. avgusta.

Za ovaj poziv iz Budžeta Glavnog grada je, kako je precizirano, opredijeljeno 50.000 eura kojima će se subvencionirati kupovina 50 električnih trotineta i 400 bicikala.

– Subvencija se odnosi na kupovinu bicikala u visini od 50 odsto cijene, a najviše u iznosu do 100 eura, dok je za kupovinu električnog bicikla ili električnog trotineta opredijeljena subvencija u visini od 50 odsto cijene, a najviše do 200 eura – precizirano je u saopštenju..

Advertisement

Pravo na dodjelu subvencije kroz projekat “Podgorica na dva točka” ima prvih 400 građana/ki koji se prijave za bicikla i prvih 50 građana/ki koji se prijave za električno biciklo ili električni trotinet, a koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom.

– Rok za podnošenje prijave je 10 dana od dana objave na web stranici Glavnog grada www.podgorica.me i u jednom štampanom mediju, zaključno sa 19. avgustom – naveli su iz PG biroa.

Obavezni dio prijave su:

Advertisement
  • Obrazac-Zahtjev za dodjelu subvencije,
  • Kopija lične karte,
  • Ponuda iz prodavnice bicikala u vidu predračuna sa preciziranom specifikacijom,
  • Potvrda o prebivalištu i
  • Uvjerenje o kućnoj zajednici.

Prijave se dostavljaju na arhivu Glavnog rada (Njegoševa 20, ulaz sa Trga nezavisnosti), a nepotpuna dokumentacija se neće razmatrati.

– Komisija za dodjelu subvencija građanima ocjenjivaće pristigle zahtjeve i utvrditi listu prvih građana/ki čija prijava je ispravna, a rezultati Javnog poziva biće objavljeni na zvaničnom sajtu Glavnog grada – navedeno je u saopštenju.

O svim dodatnim pitanjima u vezi sa Javnim pozivom građani se mogu informisati [email protected] i pozivom na brojeve 020/665-076i 020/665-083.

– Glavni grad je kroz projekt “Podgorica na dva točka” subvencionirao kupovinu više od 1.390 dvotočkaša, sa ukupno 150.000 eura – istakli su iz PG biroa.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Objavljeno

dana

Autor

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć. Sinoć je bilo komplikovano i bilo je dramatično za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva, kazao je zamjenik komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja Eduard Kovačić, prenosi Skala radio.

Požar iznad Perasta uskoro će uz vatrogasce Kotora i DVD Perast gasiti i helikopteri avijacije Vojske CG.

Situacija je nešto povoljnije u odnosu na sinoć kada je jaka bra rasplamsavala vatru i zbog nepristupačnog terena se plameni jezici nijesu vidjeli na pojedinim mjestima.

Advertisement

Prema riječima Edvarda Kovačića trenutno se određuje lokacija u Risnu kod montažnog bazena gdje bi helikoper moga da se spušta i odakle bi crpio vodu za gašenje vatre iz zraka.

Lokacija na koju se posebno obraća pažnja i koja je priorite je područje oko tvrđave Fortica u čijoj blizini su i dvije crkve i borova šuma. Na ovoj lokaciji se pokušava prekinuti vatreni put, rekao je Kovačić u razgovoru za portal Radio Skala. Na drugoj lokaciji na vrhu brda u Kostanjici gori kao vulkan a na ostalim mjestima su heklikopteri juče prekinuli požar, odnosno vatra se povukla prema visini.

Zaliv je jutros pod dimom , osjeća se gar i prašina u naseljenim mjestima i okolnim gradovima jer požari bukte i u okruženju, posebno u Veljim Zalazima.
Vjetar umnogome otežava gašenje požara i Kovačić očekuje povratnu  informaciju kolega sa Cetinja o situaciju na ovom požarištu budući da je  to njihova teritorija.

Advertisement

Foto: Skala radio

Sve u svemu, po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć koja je za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva  bilo dramatično.

Kotorski vatrogasci su n terenu neprekidno od četvrtka. Vidno su iscrpljeni, ali bez obzira na sve vatri će neće dozvoliti da ugrozi kuće u Perastu, kazao je Kovačić, uz konstataciju da bi kiša koja je najavljena za koji dan umnogome pomogla da se požari ugase.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Objavljeno

dana

Autor

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u prethodna 24 sata, obavljeno je 1.289 ambulantnih pregleda, od toga 215 u Institutu za bolesti djece (IBD).

Iz KCCG su kazali da je u Urgentnom centru zbrinuto 212, a u dnevnim bolnicama 139 pacijenata.

„U istom periodu obavljena su 73 operativna zahvata. Na bolničko liječenje primljeno je 116 pacijenata od čega 19 u IBD-u“, kaže se u saopštenju.

Advertisement

Navodi se da je u Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno 538 dijagnostičkih procedura, od čega 95 CT i 26 MR pregleda.

„U Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađene 64 dijagnostičke procedure, od toga tri CT i osam MR pregleda“, rekli su iz KCCG.

Dodaje se da je u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovano 925 pacijenata i odrađene 25.433 analize.

Advertisement

U Porodilištu KCCG-a, u protekla 24 sata, rođeno je 14 beba.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije