Povežite se s nama

Crna Gora

Crna Gora, Crnogorci i velikosrpski šovinizam i hegemonizam – pismo iz dijaspore

Objavljeno

dana

Građanska inicijativa 21. maj: Razvijmo zastave i sa Lovćena poručimo – prijestolje od slobode, ti velika Crna Goro

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorci moraju da shvate: ni protiv jednog totalitarnog, retrogradnog, mrziteljskog i u suštini genocidnog sistema vrijednosti – ne može se boriti gandijevskim metodama, pjesmom, manifestacijama, apelima intelektualaca…

Totalitarni sistem vrijednosti to ne bi ni bio, kada bi ga pjesma mogla omesti.

Tako se ni protiv povampirenog velikosrpskog šovinizma i hegemonizma, protiv suštinski genoicidne ideje nepriznajanja postojanja jednog naroda, njegove suverene države i prava na nacionalno, državno, političko, vjersko i svako drugo opredeljenje – ne može boriti mišljenjima, tribinama, novinskim ili on-line pisanjima… Ili, ukratko, ne može se podivljalom bokseru teške kategorije pod dopingom, izaći na meč u bijelim rukavicama za dvorski bal.

Advertisement

Velikosrpski šovinizam i hegemonizam je teško zlo koje, najprije, izjeda samo biće srpskog naroda, vodeći u konačnici nestanku tog naroda, koji je – to odgovorno tvrdim – u svojoj većini čestit i dobronamjeran, ništa lošiji i ništa bolji od svih ostalih naroda. Velikosrpski šovinizam i hegemonizam, u isto vrijeme, nanosi ogromno zlo ostalim narodima koji dolaze pod njegov udar i to je ono vidljivije i trenutnije po pośljedicama.

Na žalost, uprkos svojoj formalnoj ulozi, u tom se velikosrpskom naumu, Srpska crkva pozicionirala kao noseći stub hegemonizma i ekspanzionizma, netolerancije, netrpeljivosti i mržnje. Ali tu su, na žalost, i mnoge druge nacionalne institucije srpskog naroda, koje na potpuno pogrešan način doživljavaju i sprovode politiku zaštite tog naroda.

Velikosrpski šovinizam i hegemonizam, uostalom, uz kraće prekide, traje bezmalo tri vijeka: da nije toliko ukorijenjen i pogodan manipulacijama, ne bi toliko ni potrajao. Crnoj Gori je već u nekoliko navrata pravio veliku štetu, pa i “dolazio glave”. I uvijek, ali uvijek, kada je velikosrpski hegemonizam i šovinizam ostajao poražen – bilo je to najradikalnijim metodama. Nikada zahvaljujući bijelim rukavicama.

Advertisement

Crnogorci moraju da nauče nešto iz istorije. Iz svojih grešaka. Pa, i one istorije i onih grešaka, koje su povezane sa velikosrpskim šovinizmom i hegemonizmom usmerenim protiv Crne Gore.

Neće u aktuelnom okršaju sa velikosrpskim šovinizmom i hegemonizmom, nosioci borbe da budu manjinski narodi – Albanci, Bošnjaci, Hrvati – bez obzira što su njihovi sunarodnici u matičnim državama takođe bili žrtve velikosrpskog šovinizma i hegemonizma. Oni su u prvom momentu stali uz rame sa Crnogorcima, što je bila prirodna, logična reakcija. Ali, prirodna i logična reakcija je i da će oni, kada postanu svjesni crnogorskog nečinjenja i faktičkog prihvatanja statusa kvo, nastojati da sebi obezbede mjesto u novonastalim odnosima. Jednostavno, oni sebe percipiraju realno, pa tako realno percepiraju i sopstvenu snagu i mogućnosti suprotstavljanja zlu, kome se većina, na žalost, suprotstavlja pogrešno i jalovo.

Da budemo – još jednom – načisto: suprotstavljanje velikosrpskom šovinizmu i hegemonizmu nije i suprotstavljanje srpskom narodu. I to ni u jednom momentu ne smije da postane. Crnogorci i Srbi su istorijski, kulturološki, porodično i prijateljski bliski narodi, i treba sve učiniti da tako i ostane.

Advertisement

Ali, ne po cijenu nestanka Crne Gore i Crnogoraca, ili njihovog svođenja na prilepak srpstva ili srpske politike.

Što kao princip mora jednako da važi i u odnosima sa svim drugim susjedima i prema mogućim udarima svakog drugog velikodržavnog hegemonizma i šovinizma.

Crnogorci moraju da imaju jasan plan i ideju, oprijedeljene mogućnosti i sredstva, zacrtan cilj i rok do kada ga treba ispuniti. I to je to. Bez obzira na političku podijeljenost, Crnogorci u pitanjima državnog i nacionalnog opstanka mogu i smiju da budu samo Crnogorci. I to beskompromisni Crnogorci. Zato valja ostaviti po strani sve surevnjovosti, lične, partijske, porodične, bratstveničke ili plemenske sukobe, sujetu, inat, zatvorenost i dogmu, i stati iza jednog konkretnog državnog i nacionalnog plana za koji sam uvjeren da postoji dovoljno umnih crnogorskih glava da ga sastavi.

Advertisement

Da ga sastavi što prije, kako bi i sa realizacijom počelo “juče”. Jer “danas” je već kasno.

Ako ja mogu pomoći kakvim smjernicama ili idejama, tu sam, kao što su tu i moji napisi. Ali, taj plan moraju da kreiraju Crnogorci u matici, oni će ga i sprovoditi, a da ga mi u dijaspori pratimo.

I kakav god taj plan bio, njegova realizacija neće biti ni brza ni laka. Velikosrpski šovinizam i hegemonizam igraće na kartu brojnosti zavedenih, igraće na kartu crkve, igraće na kartu vijekovima prisutnog dijela crnogorskog stanovništva koji iz različitih motiva radi protiv Crne Gore, igraće na kartu političkih potreba Beograda, i konačno, igraće na kartu ekspanzionističkih ambicija Rusije.

Advertisement

Na to se mora odgovoriti mudrošću i strpljenjem, ali, i prije svega – energično. Beskompromisno. Junački. Bez kalkulacije i bez odustajanja. Crnogorci su satjerani na obalu mora. Naredni korak je – ili u more, ili na drugu stranu. Ako Crna Gora i Crnogorci ne izaberu taj korak na drugu stranu, i ne izaberu da zakorače čvrsto, da gaze sve pred sobom, i da ne staju dok ne izbiju na svoje sjeverne granice – i treba da kao narod, država i slavna istorija nestanu u talasima mora.

Odlika svih malih naroda koji su opstali kroz istoriju su mudrost (koja nekad podrazumeva i ružne kompromise, dok god ne zadiru u supstrat naroda) i hrabrost (dok god ona ne preraste u ludost).

Budimo mudri, i budimo hrabri.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Objavljeno

dana

Autor

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


JU Narodna biblioteka Budve organizuje 44. Opštinsko takmičenje recitatora u srijedu, sa početkom u 18 časova, u amfiteatru Akademije znanja.

U takmičarskom dijelu učestvovaće učenici tri osnovne škole na području opštine Budva: OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Druge osnovne škole” i OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”.

Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovne škole takmiči se devet recitatora (Lana Miković, Mila Medigović, Alan Ličina, Anastasija Vešović, Marija Marković, Jovana Orlić, Nina Nikezić, Hana Kurtović i Doroteja Vukadinović), a u kategoriji od šestog do devetog razreda takmiči se devet recitatora (Petra Vujanović, Darija Lautašević, Stefan Šundek, Bogdan Banović, Darija Medigović, Jelena Divanović, Stefan Ljudović, Marija Lautašević i Petra Đurić).

Advertisement

U srednjoškolskoj kategoriji takmičiće se šest recitatora (Nikolija Milićević, Jakša Labović, Marko Kostić, Sara Bulatović, Milica Srzentić i Teodora Maslak). Izbor pjesme je slobodan, ali mora biti prilagođen polu i uzrastu djeteta, a vremensko ograničenje je tri minuta za učenike osnovnih škola i četiri minuta za srednjoškolce, poručuju organizatori.

U muzičkom i dramskom dijelu programa, dok žiri bude odlučivao o najboljima, nastupiće: Milica Vulanović, gitara (učenica Srednje muzičke škole „Vida Matjan“, Kotor), Matija Molčanov, klavir (učenik Srednje muzičke škole iz Tivta), zatim učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi: Sunčica Babić – klavir, Mila Gavrilović – gitara, Vuk Milojević – gitara, Uroš Rabrenović – gitara, Nemanja Radulović – klavir, Nikša Babović- flauta i Jelena Divanović – klavir.

Pozorišnu predstavu „Legenda o Mogrenu“ izvešće djeca Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maša” iz Budve, a sa njima su predstavu pripremile vaspitačice Vesna Jovanović i Ivona Perović.

Advertisement

Nakon takmičarskog dijela, predviđena je dodjela Zahvalnica za učešće na recitatorskoj smotri i knjiga svim učesnicima, a nakon proglašenja pobjednika, predsjednik žirija će nagrađenima svih kategorija koji su osvojili prva tri mjesta uručiti nagrade.

Ukoliko bude održano Državno takmičenje recitatora, prvonagrađeni učesnici iz prve, druge i treće kategorije takmičara stiču pravo učešća na tom takmičenju, zaključili su organizatori.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Objavljeno

dana

Autor

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijedan i uvijek nasmijan, Ismar Ramović je radnik kojeg bi svaki poslodavac poželio – ovako Nebojša Milikić opisuje Ismara iz Tuzi, koji radi u njegovoj firmi.

Ismar je, nakon završetka školovanja, gotovo tri godine čekao na zaposlenje. Danas je među deset osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u ovoj firmi, gdje radi na proizvodnji suvenira.

“Volim da radim na mašinama. Pravimo kutije, korpice, magnete. Izrežemo ih, pa poslije sklapamo. Lijepo mi je na poslu, jer se osjećam kao kod kuće“, priča Ismar.

Advertisement

Da bi ostvario svoja prava i dobio priliku da radi, Ismar, kao i druge osobe sa invaliditetom, prolazi duge i komplikovane procedure. Pored ljekarskih, Ismar je išao na još dvije komisije za procjenu invaliditeta.

“Kad pođem na te komisije strah me je. Brinem, jer ne znam hoće li mi odobriti primanje“, priča on.


Reformom nacionalnog sistema procjene invaliditeta, koju finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i NVO, invaliditet i potrebe osoba sa invaliditetom biće vještačeni u jednoj instituciji. Procedure će biti pojednostavljene, a više od 30 različitih komisija ukinuto.

Advertisement

Cilj reforme je da OSI svoja prava ostvaruju na pravedniji način. Medicinski model biće zamijenjen modelom procjene invaliditeta koji je zasnovan na ljudskim pravima. To znači da će više od 50.000 OSI u Crnoj Gori jednostavnije ostvarivati prava, uz značajno manje administrativnih procedura.

“Volio bih da sve mogu da završim na jednom mjestu i da ne čekam. Ne volim gužvu i čekanje“, kaže Ismar.

Iako osobe sa intelektualnim smetanjama u Crnoj Gori često ne nailaze na razumijevanje, podršku i prihvatanje društva, sa Ismarom to nije slučaj.

Advertisement

“Družim se sa kolegama na poslu, a poslije posla pođemo na kafu. Nekad igramo fudbal ili košarku“, dodaje on.

Ismar je, kako kaže njegov poslodavac Nebojša, puno napredovao i socijalizovao se.

“Svojim radom i rezultatima doprinosi sebi, našoj firmi i cijelom društvu. Doprinos ostalih 15 zaposlenih nije ništa veći u odnosu na onaj koji daju Ismar i druge osobe sa invaliditetom koje ovdje rade“, dodaje Nebojša.

Advertisement

Država nudi pogodnosti poslodavcima ukoliko zaposle OSI, kroz subencionisanje zarada i sredstava za prilagođavanje radnog mjesta.

“Važno je zadatke prilagoditi njihovim mogućnostima i onda je uspjeh zagarantovan. Ohrabrio bih sve poslodavce da slijede moj primjer i zaposle osobe sa invaliditetom. Siguran sam da se neće pokajati“, poručio je Nebojša.

Tekst je nastao u okviru projekta reforme sistema procjene invaliditeta, koji UNDP sprovodi sa Vladom i organizacijama civilnog društva, uz finansijsku podršku Evropske unije.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Pismo Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Pismo Crnoj Gori

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Dubravka Jovanović

Pišem ti u ime nas, koji ti nikada nijesmo okrenuli leđa.
I koji nikada ništa nijesmo očekivali zauzvrat.
Nas, koji želimo tvoju slobodu i tvoju vječnost dahom kamena tvog.
Nas, koji te ne krademo.
U ime nas, koji za ljubav ne očekujemo dar, niti epolete na ramenima, medalje na grudima, niti medijsku pompu.
Pišem ti u ime nas koji živimo od plata i penzija. Crkavica, ali pošteno zarađenih. Koji živimo od svoga rada i kada nam ne daju da radimo. U ime nas koje pljuju, vrijeđaju, klevetaju, mrze. Koje bi da ubiju i kojima prijete. Nas koji od toga ne profitiramo i ne slikajemo se po novinama, ne gostujemo po televizijama.
Nas koji nemamo članske karte partijskih pripadnosti za privilegije i tropolušo živote.
Nas, koje tuže i osuđuju nepravde. Ne znaju sitni, mučni i jadni da smo još tvrđe kičme, jer je od tvog krša i od tvoga mora.

Pišem ti danas sa istim žarom kao i one 2006. ispod crvenog mora tvojih zastava i tvoje vatre razgorjele plamenom naših srca.
U ime iskrenih koji nijesu dobili posao ni stanove, niti unapređenja, ni luksuzne automobile, placeve, ni vikendice.
Koji ne ljetuju po mondenskim mjestima, niti zimuju na Žabljacima, Kopaonicima, Austrijama…

Advertisement

Pišem u ime nas koji nemamo poslugu i baštovane. Kojima hrana i pića ne stižu na kuću porudžbom preko ajfona.  Nas kojima treba i godišnji odmor i maser i kozmetičar, i ljekar i advokat , ali se nema. Jer živimo od prvog do prvog.

Pišem u ime nas koji još čitamo knjige i pišemo. Koji se obradujemo susretu sa drugom i poruci srcem pisanoj.  Kojima je pica i pivo vrh sa dragim ljudima kad se može, bar toliko. Ponekad.
Pišem u ime intelektualaca koji su danas na birou rada i onih koji su ostali bez posla zbog lopova i popova.  A poželio bi ih bijeli svijet i platili bi im da mogu da ih imaju takve, od raskošne pameti, obrazovanja i poštenja.
Mi ih ne primjećujemo i njihovo znanje, od kojeg se države prave i čuvaju, nama ne treba.
Nas, za koje se zna da smo ti odani i vjerni, pa je po nama najlakše, kako bi bili paravani onima koji se tvojom zastavom prekrivaju samo dok traje fešta i himna. Dok traje datum tvoj, prijemi i govori, rukovanja i obećanja. Oni koji su te obrukali i zbog kojih se svi pošteni stidimo.

U ime nas koji, i kada nas se sjete i pošalju nam pozivnice, odbijamo licemjerstvo u svečanim veštitima i veštama, jer te volimo bosi i goli, gladni i siti. Jer ne možemo oči u oči sa izdajnicima,  intereslijama, sitnospostvenicima, prevarantima, uhljebima i lupežima. Čast časnim izuzecima. Sa njima bih na čast i na čest i u borbu za pravdu i u mir.
Pišem u ime nas koji te volimo morem i galebom. U tebe vjeruje naša ogromna ljubav. Čista.
Ljubav koja slika svjetlost na tvom obrazu. Ljubav naša koja pere crnilo crnih pameti i gorčinu izdajstva.
Mi, koji svoju čast prinosimo lovćenskom oltaru.  Čija je jedina prava molitva za tvoje dostojanstvo i tvoju vječnost, pod najplavljim nebom na svijetu.
Njima dakle, danas ovo pismo.
Adresa je:  Crna Gora.  Pismo stiže na njeno rame. Donosi ga golub iz moje Boke, i orao s lovćenskih visina i soko iz tvojih šuma.

Advertisement

Još nijesi preležala  tuđi kukavičluk ni tuđu ravnodušnost i tuđe zločine i pohode.
Ali zato je naše poštenje uz tebe da te melemimo.
Da ti rane izvidamo i kada su naše otvorene.
Tu smo da ne zaboraviš jezik pravde.
Da bijedu ljudskog ništavila streseš sa svojih ramena i da opkoračiš vrijeme.
Nema za poštene u tebi umora.
Pišem za tebe i za nas, bez kojih bi te rastrgli i kljuvali bi tvoju kožu od čojstva i junaštva.
Bićeš i ostaćeš vaseljena. Ti  znaš raspored zvijezda.
Sve visine su na tvojoj bandi.
I znaš, kako bi rekao mudri Edvard Jang:  Nisko zidaju oni koji zidaju ispod zvijezda!Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije