Povežite se s nama

Crna Gora

Crnogorska vlada je nestabilna i zavisi od SPC

Objavljeno

dana

Crnogorska vlada je nestabilna i zavisi od SPC

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Koliko crkva može da diriguje političkom scenom govori i to što je premijer Crne Gore došao na noge patrijarhu u Beograd u vrijeme održavanja Sabora, da moli za neke stvari i pokušava da amortizuje moguće nezadovoljstvo – kaže za Pobjedu Aleksandar Popov, kopredsjednik Igmanske inicijative.

POBJEDA: SPC se pojavljuje kao ključni igrač u odnosima između Srbije i Crne Gore, može li ih ona popraviti i da li je SPC važan faktor u našim odnosima ili paravan za nešto drugo?

Popov: Nije dobro što je ispalo da je crkva glavni igrač, a država mora da joj podilazi da bi neke stvari amortizovala. Tu ulogu joj je nesmotreno omogućio i bivši režim u Crnoj Gori. Začudilo me je da je Đukanović kao iskusan političar u zadnjoj godini mandata parlamenta i Vlade ušao u pitanje koje može da izazove toliko velike turbulencije. Crkva je to iskoristila da mobiliše ne samo vjernike i one koji su se osjećali i izjašnjavali kao Srbi, nego da mobiliše i sve one nezadovoljne korupcijom i ponašanjem režima. Time je data snaga crkvi i zamah, na kraju se pokojni Amfilohije pojavio kao čelni čovjek u formiranju Vlade.

Advertisement

Crnogorska vlada je nestabilna, nema čak podršku ni u redovima sopstvene većine i zato se sve ovo dešava – da bi se uspostavio mir po svaku cijenu, da se dalje ne talasa. To je međustanje koje ne znamo gdje može da vodi.

POBJEDA: Kosovo i BiH su najveći problem regiona, a predsjednik Srbije i ministri svojim izjavama dodatno podrivaju te odnose. Da li vidite način da se to prevaziđe?

Popov: Novi predsjednik SAD Džozef Bajden obnovio je partnerstvo sa EU i sada i jedni i drugi shvataju da se odugovlačenju rješenja Kosova mora stati u kraj. Ulazi se u završnicu, što se vidi i po nekim Vučićevim nervoznim izjavama. SAD i EU teže da prije izbora u Srbiji dođu do nekog dogovora i rješenja.

Advertisement

SAD podržava kosovski stav da mora biti uzajamno priznanje Srbija – Kosovo, međutim, EU gleda mekše i to zove pravno obavezujućim sporazumom. Mislim da je ,,non-pejper“, čije se autorstvo pripisuje Francuskoj i Nemačkoj, prilično vjerodostojan i da je on posljednja ponuda Srbiji kojom se dobija: autonomija za sjever Kosova, specijalni status srpskih manastira SPC, ekonomska zona koja bi povezivala Sjevernu Kosovsku Mitrovicu i Novi Pazar. To je zapravo najbolja ponuda koju će Srbija ikada dobiti. Ali ona je neprihvatljiva za Kosovo i Aljbina Kurtija jer on, kao i njegovi prethodnici, insistiraju samo na uzajmnamom priznanju. Ako bi se sve ispunilo sve ovo što je pozitivno za Srbiju i ako dođe do krajnje tačke priznanje Kosova – eksplicitno ili implicitno – Vučić će ovde dobiti litije. Dakle, obje strane se nalaze u poziciji da progutaju veliku žabu i tu je pitanje koliku efektivnu moć ima SAD i EU – a vezivanje pitanja Kosova sa pitanjem BiH vodi daljoj destabilizaciji regiona.

POBJEDA: U proteklih nekoliko godina u Srbiji rade razni ruski špijuni koji nijesu pravno procesuirani… Koliko Srbiju ohrabruje takvo ponašanje pa i ona radi slične stvari po regionu?

Popov: Ovdje se Rusija drži kao rezervna varijanta, a nevolja je u tome što EU to toleriše. U Srbiji je uvijek prikrivana činjenica da je EU naš najveći partner i da zavisimo od njene pomoći, imamo ekonomski investicioni plan ako budemo kompatibilini sa EU. U javnosti je to prikriveno i ispada da su nam Rusi najveći partner koji samo ponekad u SB UN drugačije glasaju nego zapadne zemlje. EU je u dobroj mjeri ostavila prazan prostor da se ovdje upetljaju Rusija, Kina i Turska. Trebalo je da upozori Srbiju da će joj uskratiti pomoć ukoliko se u javnosti Rusija i dalje bude predstavljala kao najveći dobrotvor Srbije. Da je EU poslala to upozorenje vidjeli bi da li je Vučićeva vlada toliko uspješna. Međutim, EU je zabavljena svojim problemima. Ipak, posljednji izvještaj Evropske komisije je žestok šamar i upozorenje da se takvo ponašanje Srbije više neće tolerisati.

Advertisement

Ljubav prema Rusiji određuje vlast

– Veliki dio građana Srbije je orijentisan sentimentalno prema Rusiji. Ali Crna Gora je pokazala da se to može mijenjati ako je vlast okrenuta ka evropskim integracijama i ako želi da se tome odupre – kaže Popov.

Izlazna strategija – zaokružiti ,,srpski svet“

Advertisement

– Izlazna strategija predsjednika Srbije je da se poveže pitanje Republike Srpske i Kosova. Tu je pomogao i ,,non-pejper“ za koji mislim da je napravljen uz saglasnost Beograda. Vučić bi u njemu imao opravdanje da je morao da verifikuje ono što je u interesu Srbije, dakle Kosovo, pošto je ono naše još samo u preambuli Ustava Srbije – ali zato ćemo dobiti nešto više, da zaokružujemo srpski svet ako bi Republika Srpska izašla iz BiH. Vučić uvijek govori da priznaje suverenitet BiH ali ne i integritet i tu dolazimo do dva žarišta krize gdje se uz pomoć jednog rješava i drugo, a faktički se zapetljavaju stvari – poručuje Popov.

 

 

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Objavljeno

dana

Autor

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


JU Narodna biblioteka Budve organizuje 44. Opštinsko takmičenje recitatora u srijedu, sa početkom u 18 časova, u amfiteatru Akademije znanja.

U takmičarskom dijelu učestvovaće učenici tri osnovne škole na području opštine Budva: OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Druge osnovne škole” i OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”.

Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovne škole takmiči se devet recitatora (Lana Miković, Mila Medigović, Alan Ličina, Anastasija Vešović, Marija Marković, Jovana Orlić, Nina Nikezić, Hana Kurtović i Doroteja Vukadinović), a u kategoriji od šestog do devetog razreda takmiči se devet recitatora (Petra Vujanović, Darija Lautašević, Stefan Šundek, Bogdan Banović, Darija Medigović, Jelena Divanović, Stefan Ljudović, Marija Lautašević i Petra Đurić).

Advertisement

U srednjoškolskoj kategoriji takmičiće se šest recitatora (Nikolija Milićević, Jakša Labović, Marko Kostić, Sara Bulatović, Milica Srzentić i Teodora Maslak). Izbor pjesme je slobodan, ali mora biti prilagođen polu i uzrastu djeteta, a vremensko ograničenje je tri minuta za učenike osnovnih škola i četiri minuta za srednjoškolce, poručuju organizatori.

U muzičkom i dramskom dijelu programa, dok žiri bude odlučivao o najboljima, nastupiće: Milica Vulanović, gitara (učenica Srednje muzičke škole „Vida Matjan“, Kotor), Matija Molčanov, klavir (učenik Srednje muzičke škole iz Tivta), zatim učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi: Sunčica Babić – klavir, Mila Gavrilović – gitara, Vuk Milojević – gitara, Uroš Rabrenović – gitara, Nemanja Radulović – klavir, Nikša Babović- flauta i Jelena Divanović – klavir.

Pozorišnu predstavu „Legenda o Mogrenu“ izvešće djeca Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maša” iz Budve, a sa njima su predstavu pripremile vaspitačice Vesna Jovanović i Ivona Perović.

Advertisement

Nakon takmičarskog dijela, predviđena je dodjela Zahvalnica za učešće na recitatorskoj smotri i knjiga svim učesnicima, a nakon proglašenja pobjednika, predsjednik žirija će nagrađenima svih kategorija koji su osvojili prva tri mjesta uručiti nagrade.

Ukoliko bude održano Državno takmičenje recitatora, prvonagrađeni učesnici iz prve, druge i treće kategorije takmičara stiču pravo učešća na tom takmičenju, zaključili su organizatori.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Objavljeno

dana

Autor

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijedan i uvijek nasmijan, Ismar Ramović je radnik kojeg bi svaki poslodavac poželio – ovako Nebojša Milikić opisuje Ismara iz Tuzi, koji radi u njegovoj firmi.

Ismar je, nakon završetka školovanja, gotovo tri godine čekao na zaposlenje. Danas je među deset osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u ovoj firmi, gdje radi na proizvodnji suvenira.

“Volim da radim na mašinama. Pravimo kutije, korpice, magnete. Izrežemo ih, pa poslije sklapamo. Lijepo mi je na poslu, jer se osjećam kao kod kuće“, priča Ismar.

Advertisement

Da bi ostvario svoja prava i dobio priliku da radi, Ismar, kao i druge osobe sa invaliditetom, prolazi duge i komplikovane procedure. Pored ljekarskih, Ismar je išao na još dvije komisije za procjenu invaliditeta.

“Kad pođem na te komisije strah me je. Brinem, jer ne znam hoće li mi odobriti primanje“, priča on.


Reformom nacionalnog sistema procjene invaliditeta, koju finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i NVO, invaliditet i potrebe osoba sa invaliditetom biće vještačeni u jednoj instituciji. Procedure će biti pojednostavljene, a više od 30 različitih komisija ukinuto.

Advertisement

Cilj reforme je da OSI svoja prava ostvaruju na pravedniji način. Medicinski model biće zamijenjen modelom procjene invaliditeta koji je zasnovan na ljudskim pravima. To znači da će više od 50.000 OSI u Crnoj Gori jednostavnije ostvarivati prava, uz značajno manje administrativnih procedura.

“Volio bih da sve mogu da završim na jednom mjestu i da ne čekam. Ne volim gužvu i čekanje“, kaže Ismar.

Iako osobe sa intelektualnim smetanjama u Crnoj Gori često ne nailaze na razumijevanje, podršku i prihvatanje društva, sa Ismarom to nije slučaj.

Advertisement

“Družim se sa kolegama na poslu, a poslije posla pođemo na kafu. Nekad igramo fudbal ili košarku“, dodaje on.

Ismar je, kako kaže njegov poslodavac Nebojša, puno napredovao i socijalizovao se.

“Svojim radom i rezultatima doprinosi sebi, našoj firmi i cijelom društvu. Doprinos ostalih 15 zaposlenih nije ništa veći u odnosu na onaj koji daju Ismar i druge osobe sa invaliditetom koje ovdje rade“, dodaje Nebojša.

Advertisement

Država nudi pogodnosti poslodavcima ukoliko zaposle OSI, kroz subencionisanje zarada i sredstava za prilagođavanje radnog mjesta.

“Važno je zadatke prilagoditi njihovim mogućnostima i onda je uspjeh zagarantovan. Ohrabrio bih sve poslodavce da slijede moj primjer i zaposle osobe sa invaliditetom. Siguran sam da se neće pokajati“, poručio je Nebojša.

Tekst je nastao u okviru projekta reforme sistema procjene invaliditeta, koji UNDP sprovodi sa Vladom i organizacijama civilnog društva, uz finansijsku podršku Evropske unije.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Pismo Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Pismo Crnoj Gori

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Dubravka Jovanović

Pišem ti u ime nas, koji ti nikada nijesmo okrenuli leđa.
I koji nikada ništa nijesmo očekivali zauzvrat.
Nas, koji želimo tvoju slobodu i tvoju vječnost dahom kamena tvog.
Nas, koji te ne krademo.
U ime nas, koji za ljubav ne očekujemo dar, niti epolete na ramenima, medalje na grudima, niti medijsku pompu.
Pišem ti u ime nas koji živimo od plata i penzija. Crkavica, ali pošteno zarađenih. Koji živimo od svoga rada i kada nam ne daju da radimo. U ime nas koje pljuju, vrijeđaju, klevetaju, mrze. Koje bi da ubiju i kojima prijete. Nas koji od toga ne profitiramo i ne slikajemo se po novinama, ne gostujemo po televizijama.
Nas koji nemamo članske karte partijskih pripadnosti za privilegije i tropolušo živote.
Nas, koje tuže i osuđuju nepravde. Ne znaju sitni, mučni i jadni da smo još tvrđe kičme, jer je od tvog krša i od tvoga mora.

Pišem ti danas sa istim žarom kao i one 2006. ispod crvenog mora tvojih zastava i tvoje vatre razgorjele plamenom naših srca.
U ime iskrenih koji nijesu dobili posao ni stanove, niti unapređenja, ni luksuzne automobile, placeve, ni vikendice.
Koji ne ljetuju po mondenskim mjestima, niti zimuju na Žabljacima, Kopaonicima, Austrijama…

Advertisement

Pišem u ime nas koji nemamo poslugu i baštovane. Kojima hrana i pića ne stižu na kuću porudžbom preko ajfona.  Nas kojima treba i godišnji odmor i maser i kozmetičar, i ljekar i advokat , ali se nema. Jer živimo od prvog do prvog.

Pišem u ime nas koji još čitamo knjige i pišemo. Koji se obradujemo susretu sa drugom i poruci srcem pisanoj.  Kojima je pica i pivo vrh sa dragim ljudima kad se može, bar toliko. Ponekad.
Pišem u ime intelektualaca koji su danas na birou rada i onih koji su ostali bez posla zbog lopova i popova.  A poželio bi ih bijeli svijet i platili bi im da mogu da ih imaju takve, od raskošne pameti, obrazovanja i poštenja.
Mi ih ne primjećujemo i njihovo znanje, od kojeg se države prave i čuvaju, nama ne treba.
Nas, za koje se zna da smo ti odani i vjerni, pa je po nama najlakše, kako bi bili paravani onima koji se tvojom zastavom prekrivaju samo dok traje fešta i himna. Dok traje datum tvoj, prijemi i govori, rukovanja i obećanja. Oni koji su te obrukali i zbog kojih se svi pošteni stidimo.

U ime nas koji, i kada nas se sjete i pošalju nam pozivnice, odbijamo licemjerstvo u svečanim veštitima i veštama, jer te volimo bosi i goli, gladni i siti. Jer ne možemo oči u oči sa izdajnicima,  intereslijama, sitnospostvenicima, prevarantima, uhljebima i lupežima. Čast časnim izuzecima. Sa njima bih na čast i na čest i u borbu za pravdu i u mir.
Pišem u ime nas koji te volimo morem i galebom. U tebe vjeruje naša ogromna ljubav. Čista.
Ljubav koja slika svjetlost na tvom obrazu. Ljubav naša koja pere crnilo crnih pameti i gorčinu izdajstva.
Mi, koji svoju čast prinosimo lovćenskom oltaru.  Čija je jedina prava molitva za tvoje dostojanstvo i tvoju vječnost, pod najplavljim nebom na svijetu.
Njima dakle, danas ovo pismo.
Adresa je:  Crna Gora.  Pismo stiže na njeno rame. Donosi ga golub iz moje Boke, i orao s lovćenskih visina i soko iz tvojih šuma.

Advertisement

Još nijesi preležala  tuđi kukavičluk ni tuđu ravnodušnost i tuđe zločine i pohode.
Ali zato je naše poštenje uz tebe da te melemimo.
Da ti rane izvidamo i kada su naše otvorene.
Tu smo da ne zaboraviš jezik pravde.
Da bijedu ljudskog ništavila streseš sa svojih ramena i da opkoračiš vrijeme.
Nema za poštene u tebi umora.
Pišem za tebe i za nas, bez kojih bi te rastrgli i kljuvali bi tvoju kožu od čojstva i junaštva.
Bićeš i ostaćeš vaseljena. Ti  znaš raspored zvijezda.
Sve visine su na tvojoj bandi.
I znaš, kako bi rekao mudri Edvard Jang:  Nisko zidaju oni koji zidaju ispod zvijezda!Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije