Povežite se s nama

Crna Gora

Damjanović o imenovanju Joanikija: Neshvatljivo je da neko čiji su preci bili vjernici CPC služi drugoj državi

Objavljeno

dana

Damjanović: Vladina proslava 21. maja sirak tužni bez iđe ikoga

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović čestitao je svim građanima Crne Gore koji se, kako kaže, izjašnjavaju kao Srbi izbor mitropolita.

“Činjenica da je Joanikije izabran u drugoj državi i da ga nije birao crnogorski narod on ni u kom slučaju ne može śeđeti na tronu Svetog Petra Cetinjskog niti može biti duhovnik Crnogoraca. Evidentno je da njegovom izboru nije prethodila volja članova Sabora SPC već politički uticaj onih koji se zalažu da naša država doživi istu sudbinu kao 1918. godine”, kaže Damjanović.

On ističe da imenovanjem Joanikija Mićovića Srpska pravoslavna crkva nije željela da se u Crnoj Gori dese pomirenje već da se još više prodube podjele i da se nastavi sa pokušajima rušenja njenog građanskog koncepta.

Advertisement

“Niko od građana Crne Gore koji se zalažu za pomirenje nije zadovoljan Joanikijevim izborom jer on Crnoj Gori neće donijeti ništa dobro. Neshvatljivo je da neko ko je rođen u Nikšiću i čiji su preci bili vjernici Crnogorske pravoslavne crkve danas služi interesima druge države i druge crkve”, naglašava on.

Joanikije se, navodi Damjanović, od 2016. godine više bavio političkim nego li duhovnim pitanjima što smo se mogli uvjeriti iz njegovih bogosluženja koja je zloupotrebljavao kako bi slao političke poruke.

“Sa pozicije mitropolita Joanikije Mićović će još snažnije nastaviti da se bavi izbornim procesima u Crnoj Gori favorizujući antidržavne političke partije. Na kraju mitropolitu Mićoviću želim puno uspjeha u duhovnom radu i neuspjeha u političkoj misiji”, zaključio je Damjanović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Objavljeno

dana

Autor

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Jovan Jovica Martinović, arheolog i dugogodišnji kapo kotorskog karnevala preminuo je u 88. godini.

Riječ je o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u izučavanju prošlosti grada Kotora, kao i u njegovom kulturnom i društvenom životu, prenosi Radio Kotor.

Martinović je rođen 1935. u Sarajevu. Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1960. godine. Upisao je III stepen studija na Katedri za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu gdje je odbranio 1967. godine magistarsku tezu “Crnogorsko primorje u antičko doba”.

Advertisement

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, 1960. bio je postavljen za kustosa, a 1970. godine za direktora Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Na ovoj dužnosti ostao je do oktobra 1980. godine kada je imenovan za direktora novoformiranog Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Penzionisan je u zvanju savjetnika konzervatora 2001. godine.

Advertisement

Tokom rada u Pomorskom muzeju objavio je veći broj članaka, rasprava i knjiga sa područja arheologije, istorije pomorstva, istorije srednjeg vijeka i muzeologije, pretežno u časopisu “Godišnjak Pomorskog muzeja u Kotoru” i u drugim stručnim publikacijama.

Bio je zvanični rukovodilac istraživanja eneolitskog i bronzano dobnog tumula Velika Gruda u Grbaljskom polju, sa nalazima evropskog značaja. Takođe je učestvovao u izvođenju arheološkog projekta “Risan, prestonica kraljice Teute” u organizaciji Regionalnog zavoda iz Kotora i Arheološkog instituta Univerziteta u Varšavi.

Bio je član uprave Arheološkog društva Jugoslavije, Muzejskog društva Crne Gore, Jugoslovenskog komiteta sa ICOM, Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESCO, Društva za proučavanje i unapređenje pomorstva Jugoslavije, zatim predsjednik Opštinske SIZ kulture Kotora, zamjenik predsjednika i predsjednik Republičkog SIZ-a kulture Crne Gore.

Advertisement

Govorio je, čitao i pisao italijanski, francuski, engleski i ruski jezik, služio se španskim i njemačkim, a čitao i prevodio i sa latinskog i grčkog jezika.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Ambasada Kine: Uspješno održana manifestacija Kineski dan u okviru Proljećnog pazara u Podgorici

Objavljeno

dana

Autor

Ambasada Kine: Uspješno održana manifestacija Kineski dan u okviru Proljećnog pazara u Podgorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ambasada Narodne Republike Kine u Crnoj Gori saopštila je da je uspješno 22. maja održala manifestaciju pod nazivom “Kineski dan” u okviru Proljećnog pazara na Trgu nezavisnosti u glavnom gradu.

Na licu mjesta mogli su se, kako su naveli, čuti zvuci tradicionalnih kineskih pjesama, poput “Cvijeta jasmina”, “Trke konjima”, “Plesa zlatne zmije” itd, te je pažljivo postavljen i ukrašen štand sa hranom i suvenirima. Crnogorski građani su, ističu, posjetili manifestaciju u velikom broju i u lijepom raspoloženju.

Foto: Ambasada Kine
Advertisement

Foto: Ambasada Kine

Foto: Ambasada Kine

“Svi posjetioci bili su puni riječi hvale za specijalnu kinesku hranu koju je ambasada ovim povodom posebno aranžirala. Nakon što su pažljivo saslušali predstavljanje našeg osoblja o kineskoj kulturi i tradiciji, aktivno su komunicirali i sa Tviter nalogom naše ambasade. Iskreno su bili srećni što su dobili prelijepe poklone sa kineskim karakteristikama, kao što su plišane pande, svilene tkanine, setovi za čaj i lepeze. Vesela i prijateljska atmosfera prožimala se onlajn i oflajn, a bogata tradicionalna kineska kultura dodatno je zbližila narode Kine i Crne Gore”, saopšteno je iz kineske ambasade.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Objavljeno

dana

Autor

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


JU Narodna biblioteka Budve organizuje 44. Opštinsko takmičenje recitatora u srijedu, sa početkom u 18 časova, u amfiteatru Akademije znanja.

U takmičarskom dijelu učestvovaće učenici tri osnovne škole na području opštine Budva: OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Druge osnovne škole” i OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”.

Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovne škole takmiči se devet recitatora (Lana Miković, Mila Medigović, Alan Ličina, Anastasija Vešović, Marija Marković, Jovana Orlić, Nina Nikezić, Hana Kurtović i Doroteja Vukadinović), a u kategoriji od šestog do devetog razreda takmiči se devet recitatora (Petra Vujanović, Darija Lautašević, Stefan Šundek, Bogdan Banović, Darija Medigović, Jelena Divanović, Stefan Ljudović, Marija Lautašević i Petra Đurić).

Advertisement

U srednjoškolskoj kategoriji takmičiće se šest recitatora (Nikolija Milićević, Jakša Labović, Marko Kostić, Sara Bulatović, Milica Srzentić i Teodora Maslak). Izbor pjesme je slobodan, ali mora biti prilagođen polu i uzrastu djeteta, a vremensko ograničenje je tri minuta za učenike osnovnih škola i četiri minuta za srednjoškolce, poručuju organizatori.

U muzičkom i dramskom dijelu programa, dok žiri bude odlučivao o najboljima, nastupiće: Milica Vulanović, gitara (učenica Srednje muzičke škole „Vida Matjan“, Kotor), Matija Molčanov, klavir (učenik Srednje muzičke škole iz Tivta), zatim učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi: Sunčica Babić – klavir, Mila Gavrilović – gitara, Vuk Milojević – gitara, Uroš Rabrenović – gitara, Nemanja Radulović – klavir, Nikša Babović- flauta i Jelena Divanović – klavir.

Pozorišnu predstavu „Legenda o Mogrenu“ izvešće djeca Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maša” iz Budve, a sa njima su predstavu pripremile vaspitačice Vesna Jovanović i Ivona Perović.

Advertisement

Nakon takmičarskog dijela, predviđena je dodjela Zahvalnica za učešće na recitatorskoj smotri i knjiga svim učesnicima, a nakon proglašenja pobjednika, predsjednik žirija će nagrađenima svih kategorija koji su osvojili prva tri mjesta uručiti nagrade.

Ukoliko bude održano Državno takmičenje recitatora, prvonagrađeni učesnici iz prve, druge i treće kategorije takmičara stiču pravo učešća na tom takmičenju, zaključili su organizatori.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije