Povežite se s nama

Crna Gora

Đukanović osudio skandiranje “Varvara”: Nećemo dozvoliti slike 90ih u evropskoj i građanskoj Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Đukanović osudio skandiranje “Varvara”: Nećemo dozvoliti slike 90ih u evropskoj i građanskoj Crnoj Gori

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najoštrije je osudio skandiranje grupe “Varvari”, na sinoćnjoj utakmici finala fudbalskog kupa Crne Gore, poručivši da su “sportski tereni su uvijek bili polja za viteško nadmetanje, nikada za izlive mržnje i etničke netrpeljivosti”.

U finalu kupa Crne Gore Budućnost je savladala Dečić sa 3:1.

Najvatreniji navijači podgoričkog kluba uzvikivali su “*ebi šiptare” što je naišlo na negodovanje dijela publike.

Advertisement

– Molim sve građane da svojim primjerom doprinose odbrani tolerancije i suživota u multietničkoj Crnoj Gori koja je pod udarom. Nećemo dozvoliti slike 90ih u evropskoj i građanskoj Crnoj Gori 2021 – poručio je Đukanović na Tviteru.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U toku sanacija Ulice Kralja Nikole i izgradnja novih 60 parking mjesta

Objavljeno

dana

Autor

U toku sanacija Ulice Kralja Nikole i izgradnja novih 60 parking mjesta

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je, sa saradnicima, obišao Ulicu Kralja Nikole u kojoj je završena sanacija trotoarske površine i ugradnja ivičnjaka sa desne strane ulice iz pravca Sahat kule prema Zabjelu. U toku je sanacija trotoara i ugradnji ivičnjaka sa lijeve strane. Vrijednost radova u okviru prve faze iznosiće oko 120.500 eura.

– Takođe, počeli su radovi u sklopu druge faze koji podrazumijevaju sanaciju asfaltnog kolovoza na dužini od 1,2 kilometra prosječene širine 12 metara. U toku su radovi u dijelu struganja postojećeg asfaltnog kolovoza i oni se izvode u drugoj smjeni od 17 sati. Vrijednost radova druge faze će iznositi oko 322.112,00 eura – saopšteno je iz Glavnog grada.

Vuković je obišao i radove na uređenju parking površine na uglu Ulice Kralja Nikole i Jeravanske, sa 60 parking mjesta i pristupnom saobraćajnicom koji se privode kraju. Završeni su zemljani radovi, betonski radovi i ugradnja šahti atmosferske kanalizacione mreže, a ubrzo će početi i asfalterski radovi, dok procijenjena vrijednost ovih radova iznosi 100.000 eura.

Advertisement

U Glavnom gradu podsjećaju da su na ovom potezu angažovane i ekipe Agencije za stanovanje koje izvode radove na uređenju dotrajalih fasada na objektima sa obje strane ulice.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Objavljeno

dana

Autor

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Jovan Jovica Martinović, arheolog i dugogodišnji kapo kotorskog karnevala preminuo je u 88. godini.

Riječ je o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u izučavanju prošlosti grada Kotora, kao i u njegovom kulturnom i društvenom životu, prenosi Radio Kotor.

Martinović je rođen 1935. u Sarajevu. Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1960. godine. Upisao je III stepen studija na Katedri za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu gdje je odbranio 1967. godine magistarsku tezu “Crnogorsko primorje u antičko doba”.

Advertisement

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, 1960. bio je postavljen za kustosa, a 1970. godine za direktora Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Na ovoj dužnosti ostao je do oktobra 1980. godine kada je imenovan za direktora novoformiranog Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Penzionisan je u zvanju savjetnika konzervatora 2001. godine.

Advertisement

Tokom rada u Pomorskom muzeju objavio je veći broj članaka, rasprava i knjiga sa područja arheologije, istorije pomorstva, istorije srednjeg vijeka i muzeologije, pretežno u časopisu “Godišnjak Pomorskog muzeja u Kotoru” i u drugim stručnim publikacijama.

Bio je zvanični rukovodilac istraživanja eneolitskog i bronzano dobnog tumula Velika Gruda u Grbaljskom polju, sa nalazima evropskog značaja. Takođe je učestvovao u izvođenju arheološkog projekta “Risan, prestonica kraljice Teute” u organizaciji Regionalnog zavoda iz Kotora i Arheološkog instituta Univerziteta u Varšavi.

Bio je član uprave Arheološkog društva Jugoslavije, Muzejskog društva Crne Gore, Jugoslovenskog komiteta sa ICOM, Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESCO, Društva za proučavanje i unapređenje pomorstva Jugoslavije, zatim predsjednik Opštinske SIZ kulture Kotora, zamjenik predsjednika i predsjednik Republičkog SIZ-a kulture Crne Gore.

Advertisement

Govorio je, čitao i pisao italijanski, francuski, engleski i ruski jezik, služio se španskim i njemačkim, a čitao i prevodio i sa latinskog i grčkog jezika.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Mićović novi član Borda direktora svetosavske sekte

Objavljeno

dana

Autor

Mićović novi član Borda direktora svetosavske sekte

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Šef crnogorske filijale svetosavske sekte (SS) koja se vodi pod akronimom SPC Jovan Mićović – Joanikije, izabran je za novog člana Borda direktora ove organizacije koji je poznat pod kodnim imenom – ”Sveti Sinod”, saopšteno je iz SS.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu SS, za novog člana Borda izabran je i episkop bački Irinej Bulović – Sauron.

Mićovića je za mjesto u Bordu direktora SS, po svemu sudeći, preporučilo ”veličanstveno” helikoptersko-desantno ustoličenje 5. septembra prošle godine na Cetinju, koje je čelnike SS podsjetilo na slavne 90-te. Preporučila ga je i sklonost ka prikrivanju pedofilije, što je jedan od glavnih uslova za prijem u Bord. Bulovića je za tu poziciju, pored saradnje sa BIA-om i političkim vrhom Srbije, preporučila i ”diskrecija” prema slučajevima pedofilije i zaštita koju je pružao glavnom svodniku SS Vasiliju Kačavendi.

Advertisement

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) takozvane Srpske pravoslavne crkve i njenog lidera Joanikija Mićovića, zbog prikrivanja pedofilije.

Slučaj je zasnovan na svjedočenju bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, koji će  početkom jula biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu svjedoka. Kako saznajemo, Jovanović osim svjedočenja ima i obimnu dokumentaciju koja potkrjepljuje njegove tvrdnje da je Joanikije, kao predsjednik Komisije SPC za istraživanje slučajeva pedofije 2012. godine vršio malverzacije i prikrivao dokaze da bi se čitav slučaj zataškao.

Podsjetimo, Komisija za istraživanje slučajeva pedofilije u SPC na čelu sa tadašnjim vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem 2012. godine pokrenula je istragu zbog navodna tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru, ali ova istraga nije nikad dobila epilog iako su i Joanikije i tadašnji mitropolit SPC Amfilohije znali za slučajeve pedofilije u svojoj crkvi.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije